Dobór wielkości systemu podawania odlewów
Książka obejmuje najpierw podstawowe wiadomości o procesie odlewania, jakie są jego etapy i jakie wady może on odcisnąć na odlewanym materiale. Następnie omówiono szczegóły dotyczące elementów składowych systemu żywienia, po czym omówiono sposób doboru wielkości systemu żywienia poprzez 3 podstawowe kryteria: kryterium termiczne, kryterium objętościowe i kryterium odległości podawania. Komentuje się również znaczenie stosowania chłodzenia i wiedzy o strefie segregacji. W dalszej części książki obliczono i przedstawiono dwa różne systemy podawania dla tej samej części (koła pasowego), oba systemy podawania zostały zaprojektowane i porównane. Jeden system karmienia ma obecność chłodnic, a drugi nie. W przypadku dwóch zaprojektowanych systemów żywienia te same systemy zostały nałożone na siebie w jednym projekcie. Wraz z nowym projektem została wykonana forma części oraz odlew metalowy. Oceniono obecność i liczbę wad dla rejonu z chłodnicami i bez chłodnic. Wyniki wykazały, że w rejonie z chłodnicami nastąpiło zmniejszenie liczby defektów, jak również wzrost uzysku metalu.