INTENSYWNA HODOWLA RODZIMYCH KURCZĄT NA MIĘSO W POŁUDNIOWYCH INDIACH
Intensywna hodowla rodzimych kurcząt jest w stanie prymitywnym, a rolnicy stosują praktyki zarządzania zbliżone do komercyjnej produkcji brojlerów. Kurczęta rodzime sprzedawane są na rynek w wieku 13 tygodni lub po 13 tygodniach życia, o średniej masie ciała nieco poniżej 1,3 kg. Odbijanie jest praktykowane, a przyjęty harmonogram szczepień jest podobny do produkcji brojlerów. Do tej pory nie próbowano stosować żadnego specyficznego preparatu paszowego, a wprowadzanie na rynek odbywa się głównie za pośrednictwem pośredników. Jakość i akceptowalność mięsa jest prawie podobna do jakości i akceptowalności brojlerów komercyjnych, jednak intensywnie hodowane rodzime kury aplikują na rynku cenę wyższą niż te hodowane w systemie wolnego wybiegu. Zysk i korzyść netto: wskaźniki kosztów były wskaźnikiem rentowności w działalności. Naukowy skład paszy i poprawa efektywności marketingowej poprawi rentowność w intensywnym chowie kurcząt z hodowli krajowej.
-
Kategorie:
-
Książki »
-
Nauki medyczne
-
Język wydania:
polski
-
EAN:
9786203104196
-
Liczba stron:
116
-
Wymiary:
15.2x22.9cm
-
Data premiery:
01.01.2020