Przetwory
Koniec lata i jesień to doskonały czas na zrobienie smacznych przetworów. Owoce i warzywa są wtedy idealne, aby „zamknąć je” na zimę w słoikach i otworzyć w dowolnym momencie. Będą mogli państwo wówczas delektować się pysznymi konfiturami czy naleśnikami z marmoladą. W naszej książce nie zabraknie również przepisów na przetwory warzywne, grzyby oraz orzeźwiające soki, syropy i kompoty. Robiąc domowe przetwory, powinniśmy wybierać surowce o najwyższej jakości. Trzeba też odpowiednio przygotować słoiki lub butelki, do których trafi jedzenie, i nie zapominać o umiejętnym stosowaniu przypraw i innych dodatków niezbędnych do konserwacji. Przykładowe przepisy: sok jabłkowy z miętą, marynowane rydze, ogórki kwaszone, suszone owoce róży, papryka pasteryzowana, dżem jarzębinowy, marmolada jeżynowo-jabłkowa, konfitura agrestowa, kompot czereśniowy, gruszki w occie. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Surówki i sałatki.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7774-577-9
- ISBN druku: 978-83-7774-048-4
- Liczba stron: 32
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 1 GRZYBY Zakwaszane maślaki 2 Marynowane rydze 2 Solone borowiki 2 MARMOLADY, DŻEMY, KONFITURY Marmolada pomarańczowa 4 Marmolada jabłkowo-jagodowa 4 Dżem jarzębinowy 4 Dżem morelowy 4 Konfitura wiśniowa 6 Konfitura jabłkowa 6 Konfitura agrestowa 6 Marmolada jeżynowo-jabłkowa 6 Konfitura truskawkowa 8 Powidła śliwkowe 8 Gruszki w cukrze 8 SOKI, PRZECIERY, KOMPOTY Sok wielowarzywny 10 Sos pomidorowy z przyprawami 10 Przecier malinowy 10 Przecier morelowy 10 Syrop malinowy 12 Kompot jagodowy 12 Kompot agrestowy 12 Kompot czereśniowy 12 Sok z suszonych owoców 14 Sok jabłkowy z miętą 14 Sok z czarnej porzeczki 14 OWOCE, WARZYWA I GRZYBY W OCCIE Śliwki w occie 16 Gruszki w occie 16 Wiśnie w occie 16 Ogórki konserwowe 18 Cebulka marynowana 18 Dynia w occie 18 Kalafior w occie 20 Brukselka w occie 20 Maślaki w occie 20 WARZYWA PASTERYZOWANE Papryka pasteryzowana 22 Pomidory pasteryzowane 22 Fasola pasteryzowana 22 WARZYWA KWASZONE I KISZONE Biała kapusta kwaszona 24 Biała kapusta kwaszona z węgierkami 24 Czerwona kapusta kwaszona 24 Buraki kwaszone 26 Papryka kwaszona 26 Ogórki kwaszone 26 SUSZONE GRZYBY, WARZYWA I OWOCE Suszone borowiki 28 Suszona włoszczyzna 28 Suszony zielony groszek 28 Suszone jabłka 28 Suszone śliwki 30 Suszone owoce róży 30 Suszone jagody 30 Suszone gruszki 30