Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nowe zasady deklarowania kraju lub miejsca pochodzenia środków spożywczych. Weź udział w webinarze >>
Publikacja jest obowiązkową lekturą dla każdego, kto zajmuje się znakowaniem, prezentacją i reklamą środków spożywczych. Komentuje przepisy podstawowego w tym zakresie aktu prawnego: rozporządzenia nr 1169/2011, zawiera także wiele odniesień do innych – krajowych i unijnych – unormowań regulujących ten obszar. Znalazły się w niej objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych opatrzone praktycznymi przykładami, orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, a zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wytycznymi inspekcji kontrolnych, jak również opiniami polskiej i zagranicznej doktryny.
Autorki zawodowo zajmują się doradztwem w zakresie prawa żywnościowego. Wspierają przedsiębiorców działających na rynku spożywczym, śledzą aktualne zmiany, interpretacje organów administracyjnych i praktyczne trudności przedsiębiorców dotyczące stosowania przepisów regulujących produkcję oraz dystrybucję żywności. Mają wieloletnie doświadczenie praktyczne w tym zakresie, poparte odpowiednim warsztatem naukowym.
Adresaci:Komentarz jest przeznaczony zarówno dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze (producentów, przetwórców, dystrybutorów, sprzedawców żywności), jak i dla organów państwowych zajmujących się kontrolą żywności i ochroną konsumentów. Książka powinna też być pomocna dla radców prawnych, adwokatów, sędziów, doradców biznesowych, agencji reklamowych, a nawet konsumentów zainteresowanych obowiązkami, jakie powinni realizować przedsiębiorcy odpowiedzialni za wprowadzanie żywności do obrotu.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8124-958-4
- ISBN druku: 978-83-8124-145-8
- EAN: 9788381249584
- Liczba stron: 556
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wykaz skrótów | str. 13 Słowo wstępne | str. 21 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz.Urz. UE L 304, s. 18, ze zm.) | str. 23 Rozdział I. Przepisy ogólne | str. 37 Artykuł 1. Przedmiot i zakres stosowania | str. 37 Artykuł 2. Definicje | str. 39 1. Uwaga ogólna | str. 44 2. Definicje z innych aktów prawnych (art. 2 ust. 1) | str. 44 3. Definicje z rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 2 ust. 2) | str. 50 4. Pojęcie kraju pochodzenia (art. 2 ust. 3) | str. 82 5. Definicje szczegółowe (art. 2 ust. 4 i załącznik I) | str. 89 Rozdział II. Ogólne zasady dotyczące informacji na temat żywności | str. 95 Artykuł 3. Cele ogólne | str. 95 Artykuł 4. Zasady dotyczące obowiązkowych informacji na temat żywności | str. 97 Artykuł 5. Konsultacje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności | str. 101 Rozdział III. Ogólne wymogi dotyczące informacji na temat żywności i zakresy odpowiedzialności podmiotów działających na rynku spożywczym | str. 102 Artykuł 6. Wymóg podstawowy | str. 102 Artykuł 7. Rzetelne informowanie | str. 104 1. Zasada rzetelnego informowania na temat żywności | str. 105 2. Pojęcie wprowadzania w błąd | str. 106 3. Pojęcie przeciętnego konsumenta | str. 110 4. Wprowadzenie w błąd co do właściwości środka spożywczego (art. 7 ust. 1 lit. a) | str. 124 5. Wprowadzenie w błąd poprzez przypisanie fałszywych cech (art. 7 ust. 1 lit. b) | str. 127 6. Wprowadzenie w błąd poprzez niezasadne wyróżnienie produktu (art. 7 ust. 1 lit. c) | str. 128 7. Wprowadzenie w błąd poprzez imitację (art. 7 ust. 1 lit. d) | str. 130 8. Obowiązek informowania w sposób rzetelny, jasny i łatwy do zrozumienia przez konsumenta (art. 7 ust. 2) | str. 131 9. Zakaz przypisywania żywności właściwości leczniczych (art. 7 ust. 3) | str. 133 10. Wprowadzająca w błąd prezentacja i reklama (art. 7 ust. 4) | str. 143 Artykuł 8. Zakres odpowiedzialności | str. 146 1. Uwagi wprowadzające | str. 148 2. Podmioty odpowiedzialne za informacje na temat żywności i zakres ich odpowiedzialności (art. 8 ust. 1–5 rozporządzenia nr 1169/2011) | str. 149 3. Zasady odpowiedzialności za znakowanie środków spożywczych w polskich przepisach prawnych | str. 156 4. Zasady przepływu informacji na temat żywności pomiędzy podmiotami prowadzącymi przedsiębiorstwa spożywcze (art. 8 ust. 6–8 rozporządzenia nr 1169/2011) | str. 165 Rozdział IV. Obowiązkowe informacje na temat żywności | str. 168 Sekcja 1. Treść i prezentacja | str. 168 Artykuł 9. Wykaz danych szczegółowych, których podanie jest obowiązkowe | str. 168 1. Uwagi ogólne | str. 170 2. Obowiązkowe elementy informacji na temat żywności | str. 171 3. Forma zamieszczenia elementów obowiązkowych | str. 179 Artykuł 10. Dodatkowe obowiązkowe dane szczegółowe dotyczące szczególnych rodzajów lub kategorii żywności | str. 180 1. Uwagi ogólne | str. 180 2. Środki spożywcze pakowane w atmosferze gazów opakowaniowych | str. 181 3. Środki spożywcze zawierające substancje słodzące | str. 182 4. Środki spożywcze zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową | str. 184 5. Napoje o wysokiej zawartości kofeiny lub środki spożywcze z dodatkiem kofeiny | str. 186 6. Środki spożywcze z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli | str. 188 7. Zamrożone mięso, zamrożone surowe wyroby mięsne i zamrożone nieprzetworzone produkty rybołówstwa | str. 190 Artykuł 11. Wagi i miary | str. 192 Artykuł 12. Dostępność i umieszczanie obowiązkowych informacji na temat żywności | str. 193 Artykuł 13. Przedstawienie obowiązkowych danych szczegółowych | str. 196 1. Uwagi ogólne | str. 197 2. Widoczność i nieusuwalność informacji obowiązkowych | str. 198 3. Czytelność informacji obowiązkowych | str. 200 4. Umieszczanie niektórych obowiązkowych danych w jednym polu widzenia | str. 203 Artykuł 14. Sprzedaż na odległość | str. 205 1. Uwagi ogólne | str. 205 2. Zakres obowiązków informacyjnych w przypadku środków porozumiewania się na odległość | str. 206 3. Forma przekazywanych informacji | str. 209 4. Odpowiedzialność przy sprzedaży żywności na odległość | str. 211 5. Sprzedaż na odległość żywności nieopakowanej | str. 212 6. Wyłączenia dotyczące automatów do sprzedaży lub zautomatyzowanych lokali handlowych | str. 212 7. Dodatkowe wymogi dotyczące zawierania umów na | str. 214 Artykuł 15. Wymogi językowe | str. 215 Artykuł 16. Pominięcie niektórych obowiązkowych danych szczegółowych | str. 220 1. Uwagi ogólne | str. 221 2. Wyjątki dla szklanych butelek | str. 221 3. Wyjątki dla opakowań o małej powierzchni | str. 221 4. Zwolnienia z obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej. Wyjątki z załącznika | str. 222 5. Wyjątki dla napojów alkoholowych | str. 231 Sekcja 2. Przepisy szczegółowe dotyczące obowiązkowych danych szczegółowych | str. 232 Artykuł 17. Nazwa środka spożywczego | str. 232 1. Pojęcie, funkcje i zasady nadawania nazwy środka spożywczego (art. 17 ust. 1) | str. 234 2. Nazwa środka spożywczego sprowadzonego z innego państwa członkowskiego UE (art. 17 ust. 2 i 3) | str. 240 3. Nazwa fantazyjna | str. 243 4. Informacje towarzyszące nazwie | str. 244 Artykuł 18. Wykaz składników | str. 255 1. Zasady ogólne komponowania wykazu składników (art. 18 ust. 1 i 2) | str. 256 2. Składniki wytworzone z nanomateriałów (art. 18 ust. 3) | str. 260 3. Przepisy techniczne dotyczące formułowania wykazu składników (art. 18 ust. 4) | str. 260 Artykuł 19. Pominięcie wykazu składników | str. 298 Artykuł 20. Pominięcie komponentów żywności w wykazie składników | str. 301 1. Uwagi ogólne | str. 302 2. Części składowe dodane po oddzieleniu (art. 20 lit. a) | str. 303 3. Dodatki do żywności i enzymy (art. 20 lit. b) | str. 304 4. Nośniki (art. 20 lit. c) | str. 307 5. Substancje pomocnicze w przetwórstwie (art. 20 lit. d) | str. 308 6. Woda (art. 20 lit. e) | str. 308 7. Substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji – anulacja wyłączeń | str. 309 Artykuł 21. Etykietowanie niektórych substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji | str. 310 1. Uwagi wstępne | str. 311 2. Odniesienie do nazw składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji | str. 313 3. Miejsce oznaczania substancji lub produktu wymienionego w załączniku II | str. 320 4. Sposób oznaczenia substancji lub produktu wymienionego w załączniku II | str. 321 5. Uzupełnianie listy alergenów | str. 325 6. Informacje o możliwym występowaniu alergenów w żywności | str. 327 7. Informowanie o braku alergenów w produkcie | str. 331 Artykuł 22. Oznaczanie ilościowe składników | str. 333 1. Uwagi wstępne | str. 333 2. Występowanie nazwy składnika (składników) w nazwie środka spożywczego (art. 22 ust. 1 lit. a) | str. 335 3. Skojarzenie składnika (składników) z nazwą środka spożywczego przez konsumenta (art. 22 ust. 1 lit. a in fine) | str. 338 4. Słowne, obrazowe lub graficzne podkreślenie składnika (składników) w etykietowaniu (art. 22 ust. 1 lit. b) | str. 338 5. Oznaczenie ilości, gdy jest to konieczne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na nazwę lub wygląd (art. 22 ust. 1 lit. c) | str. 340 6. Odstępstwa od wymogu oznaczenia ilościowego składnika (składników) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 1) | str. 341 7. Brak zastosowania art. 22 ust. 1 lit. a i b (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 2) | str. 345 8. Sposób wyrażania informacji o ilości składnika (składników) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 3 i 4) | str. 346 Artykuł 23. Ilość netto | str. 350 1. Uwagi wstępne | str. 351 2. Sposób zapisu informacji o masie netto | str. 353 3. Dopuszczalne różnice między ilością netto zadeklarowaną w oznakowaniu a rzeczywistą ilością netto środka spożywczego | str. 356 4. Wyjątki i zasady szczególne w zakresie oznaczania masy netto | str. 358 Artykuł 24. Data minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia i data zamrożenia | str. 364 1. Uwagi ogólne | str. 365 2. Termin przydatności do spożycia | str. 367 3. Data minimalnej trwałości | str. 371 4. Data zamrożenia lub pierwszego zamrożenia | str. 375 5. Obowiązek zapewnienia czytelności informacji | str. 376 Artykuł 25. Warunki przechowywania lub warunki użycia | str. 376 1. Uwagi wstępne | str. 377 2. Warunki przechowywania | str. 377 3. Sposób przekazywania informacji o warunkach przechowywania | str. 378 4. Warunki przechowywania żywności głęboko mrożonej | str. 380 5. Warunki użycia środka spożywczego | str. 381 6. Warunki przechowywania lub użycia żywności po otwarciu opakowania | str. 382 Artykuł 26. Kraj lub miejsce pochodzenia | str. 383 1. Uwagi wstępne | str. 385 2. Chronione nazwy pochodzenia, oznaczenia geograficzne i gwarantowane tradycyjne specjalności (art. 26 ust. 1) | str. 387 3. Obowiązek deklaracji pochodzenia w sytuacji ryzyka wprowadzenia konsumenta w błąd (art. 26 ust. 2 lit. a) | str. 390 4. Obowiązek deklaracji pochodzenia w odniesieniu do wybranych rodzajów mięsa (art. 26 ust. 2 lit. b) | str. 394 5. Obowiązek deklaracji pochodzenia w przypadku rozbieżności pochodzenia środka spożywczego i jego podstawowego składnika (art. 26 ust. 3) | str. 401 6. Sprawozdania Komisji i przyszłe regulacje | str. 405 Artykuł 27. Instrukcje użycia | str. 409 Artykuł 28. Zawartość alkoholu | str. 411 Sekcja 3. Informacja o wartości odżywczej | str. 414 Artykuł 29. Powiązania z innymi przepisami | str. 414 Artykuł 30. Treść | str. 417 1. Obowiązkowe elementy informacji o wartości odżywczej | str. 419 2. Dobrowolne elementy informacji o wartości odżywczej | str. 421 3. Powtórzenie informacji o wartości odżywczej | str. 424 4. Informacja o wartości odżywczej napojów alkoholowych | str. 426 5. Informacja o wartości odżywczej w przypadku żywności nieopakowanej | str. 427 6. Upoważnienie Komisji do zmian z zakresu informacji o wartości odżywczej | str. 427 7. Sprawozdanie na temat obecności izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności oraz w ogólnej diecie populacji UE | str. 428 Artykuł 31. Obliczenie | str. 429 1. Uwaga wprowadzająca | str. 430 2. Sposób obliczania wartości energetycznej i składników odżywczych (art. 31 ust. 1 i 2) | str. 430 3. Postać żywności, do której odnoszą się informacje o wartości odżywczej (art. 31 ust. 3) | str. 431 4. Podstawy wyliczania wartości podawanych w informacji o wartości odżywczej (art. 31 ust. 4) | str. 433 5. Uprawnienia Komisji | str. 436 Artykuł 32. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml | str. 437 1. Obligatoryjne formy podawania informacji o wartości odżywczej | str. 437 2. Fakultatywne formy podawania informacji o wartości odżywczej | str. 438 Artykuł 33. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na porcję lub na jednostkową ilość żywności | str. 441 1. Podawanie informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności (art. 33 ust. 1 i 4) | str. 442 2. Powtarzanie informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności (art. 33 ust. 2) | str. 443 3. Podawanie informacji o wartości odżywczej wobec żywności nieopakowanej (art. 33 ust. 3) | str. 444 4. Upoważnienie dla Komisji do wydania aktów wykonawczych (art. 33 ust. 5) | str. 445 Artykuł 34. Prezentacja | str. 445 1. Prezentacja informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 1 i 2) | str. 446 2. Prezentacja powtórzenia informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 3) | str. 449 3. Prezentacja informacji o wartości odżywczej w odniesieniu do żywności nieopakowanej i napojów alkoholowych o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowo (art. 34 ust. 4) | str. 450 4. Prezentacja wartości odżywczej w przypadku znikomych ilości składników odżywczych (art. 34 ust. 5) | str. 450 5. Delegacje dla Komisji | str. 451 Artykuł 35. Dodatkowe formy wyrażania i prezentacji informacji | str. 452 1. Cel oraz warunki wprowadzania dodatkowych form prezentowania informacji o wartości odżywczej (art. 35 ust. 1) | str. 453 2. Przykłady systemów dobrowolnych | str. 454 3. Uprawnienia i obowiązki państw członkowskich oraz Komisji (art. 35 ust. 2–6) | str. 458 Rozdział V. Dobrowolne informacje na temat żywności | str. 459 Artykuł 36. Wymogi mające zastosowanie | str. 459 1. Pojęcie informacji dobrowolnych | str. 460 2. Informacje dobrowolne objęte szczególnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 1) | str. 461 3. Informacje dobrowolne objęte ogólnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 2) | str. 462 4. Informacje dobrowolne uregulowane w przepisach szczególnych (art. 36 ust. 3 i 4) | str. 465 Artykuł 37. Prezentacja | str. 469 Rozdział VI. Przepisy krajowe | str. 470 Artykuł 38. Przepisy krajowe | str. 470 Artykuł 39. Przepisy krajowe w zakresie dodatkowych obowiązkowych danych szczegółowych | str. 473 Artykuł 40. Mleko i produkty mleczne | str. 476 Artykuł 41. Napoje alkoholowe | str. 477 Artykuł 42. Wyrażanie ilości netto | str. 478 Artykuł 43. Dobrowolne podawanie referencyjnych wartości spożycia dla szczególnych grup ludności | str. 481 Artykuł 44. Przepisy krajowe dotyczące żywności nieopakowanej | str. 481 1. Żywność nieopakowana – definicja | str. 482 2. Obowiązkowe przekazywanie informacji o alergenach | str. 485 3. Przepisy krajowe dotyczące przekazywania innych danych szczegółowych | str. 487 4. Dobrowolne przekazywanie innych informacji | str. 494 5. Przepisy krajowe dotyczące sposobu udostępniania danych szczegółowych, form ich wyrażania i prezentacji | str. 494 6. Komunikowanie Komisji tekstu przepisów krajowych dotyczących żywności nieopakowanej | str. 497 Artykuł 45. Procedura notyfikacji | str. 498 Rozdział VII. Przepisy wykonawcze, zmieniające i końcowe | str. 501 Artykuł 46. Zmiany załączników | str. 501 Artykuł 47. Okres przejściowy w odniesieniu do środków wykonawczych lub aktów delegowanych i data rozpoczęcia ich stosowania | str. 503 Artykuł 48. Komitet | str. 504 Artykuł 49. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 | str. 508 Artykuł 50. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 | str. 510 Artykuł 51. Wykonywanie przekazanych uprawnień | str. 512 Artykuł 52. Procedura w trybie pilnym | str. 515 Artykuł 53. Uchylenie | str. 516 Artykuł 54. Środki przejściowe | str. 517 Artykuł 55. Wejście w życie i data rozpoczęcia stosowania | str. 519 Załączniki | str. 521