100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć
Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych — są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na primusie, lub spirytusówce, jak również i smakosz, spożywający je w postaci wykwintnych „omelettes soufflées z truflami i szparagami” w eleganckiej restauracji.
W tej książce znajdziesz takie przepisy jak:
Jaja na miękko
Jaja po wiedeńsku
Jaja w koszulkach
Jaja na twardo
Jaja poszetowe
Jajecznica
Jajecznica na maśle
Jajecznica ze słoniną
Jajecznica z mlekiem
Jajecznica niemiecka (Eierkuchen)
Jajecznica francuska (Aux fines herbes)
Jajecznica z szynką
Jajecznica z parmezanem
Jajecznica z grzybami
Jajecznica z kiełbasą
Jajecznica ze śledziem
Jajecznica francuska, (po Strasbursku)
Jajecznica ze szparagami
Jajecznica z grzaneczkami
Jajecznica z pomidorami
Jaja sadzone
Jaja sadzone na maśle
Jaja na śmietanie
Jaja na śmietanie
Jaja w sosie pomidorowym
Jaja na buljonie
Jaja na grzankach
Jaja na szynce, lub słoninie
Jaja na pomidorach
Jaja z grzybkami, lub pieczarkami
Jaja w muszelkach
Jaja w muszelkach z móżdżkami
Jaja w muszelkach z wermiszelem
Jaja w muszelkach z szynką
Jaja z cebulą w muszelkach
Jaja w muszelkach z serem
Jaja na grzankach z sardelami
Jaja na grzankach z pomidorami
Jaja na grzankach z pasztetem
Jaja na grzankach z cynaderkami
Jaja na grzankach z cynaderkami
Kotlety z jaj
Timbalki z jaj z szynką
Timbalki z grzybkami
Timbalki ze świeżemi grzybami
Timbalki z rakami
Timbalki ze smardzami
Jajo na twardo z sosem pomidorowym
Jaja z makaronem i chrzanem
Jaja z sosem sardelowym
Jaja nadziewane
Jaja nadziewane rakami i ryżem
Jaja nadziewane sardelami
Jaja nadziewane mięsem
Jaja nadziewane rybą
Jaja nadziewane grzybami
Jaja poszetowe w sosie szczawiowym
Jaja poszetowe smażone
Jaja po rosyjsku (Draczena)
Sznycle z jaj
Sznycle z jaj z mięsem, lub rybą
Ogólne uwagi o robieniu omletów
Omlet zwykły
Omlet francuski (Omelette soufflée)
Omlet litewski
Omlet z cynaderkami
Omlet z szynką
Omlet „aux fines herbes“
Omlet z grzybami
Omlet ze szparagami
Omlet z kalafiorami
Omlet z pasztetem
Omlet po włosku
Omlet z rakami
Omlet z parówkami
Omlet z mięsem
Omlet ze szpinakiem
Jaja z beszamelem
Jaja „a la Trippe“
Jaja „Bordelaise“
Jaja po bretońsku
Jaja zapiekane po włosku
Jaja zapiekane w pomidorach
Tartletki z jaj z szynką
Tartletki z jaj z pasztetem
Tartletki z jaj z rybą
Jaja zapiekane z rakami
Jaja do przekąski
Jaja w sosie majonezowym
Jaja w sosie chrzanowym
Jaja w sosie sardelowym
Jaja nadziewane sardynkami
Jaja nadziewane sardelami
Jaja w galarecie do ostrych sosów
Jaja w galarecie z ozorem
Jaja w galarecie z pasztetem
Jaja w galarecie jarskiej
Jaja nadziewane jarzynami
Sałatka z jaj z kartoflami
Sałatka wiosenna z jaj
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7900-773-8
- Liczba stron: 40
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.