Analiza statystyczna w laboratorium
Ocena wiarygodności i w konsekwencji jakości uzyskanego wyniku pomiaru jest jednym z ważniejszych zadań pracy badawczej. Skuteczna realizacja tego zadania wymaga zastosowania starannie dobranych narzędzi statystycznych. Wybór tych ostatnich jest największym wyzwaniem w procesie oceny jakości wyników badań. Książka Analiza statystyczna w laboratorium jest odpowiedzią na rosnące wymagania w tym zakresie. Przedstawia podstawowe i zaawansowane narzędzia analizy statystycznej niezbędne do prowadzenia kontroli jakości pomiarów w laboratorium. Ważne zagadnienia teoretyczne są bogato zilustrowane przykładami oraz studiami przypadków pochodzących z działalności laboratoriów funkcjonujących w różnych obszarach gospodarki. Szczególnie przydatne jest przedstawienie praktycznych aspektów analizy powiązanych z takimi obszarami jak: - obliczanie niepewności pomiaru, - walidacja metod badawczych, - prowadzenie kart kontrolnych, - podstawy chemometrii. Zautomatyzowanie procesu obróbki statystycznej danych eksperymentalnych jest ważnym elementem rutynowej kontroli jakości pomiarów w laboratorium. Zadanie to może skutecznie realizować zaprezentowana w książce autorska usługa e-stat – analiza statystyczna online, pozwalająca na prowadzenie, często bardzo złożonych, obliczeń statystycznych przez Internet (w chmurze). Książka Analiza statystyczna w laboratorium łączy dwie istotne funkcje: podręcznika systematyzującego wiedzę w zakresie analizy statystycznej zbiorów danych eksperymentalnych oraz przewodnika w prowadzeniu kontroli jakości pomiarów w laboratorium. Ukazuje czytelnikowi wszystkie istotne ogniwa procesu oceny jakości wyników pomiarów poczynając od sformułowania problemu, poprzez wybór właściwego narzędzia służącego do jego rozwiązania, przeprowadzenie obliczeń numerycznych, a kończąc na interpretacji uzyskanych wyników. Z książki skorzystają niewątpliwie pracownicy instytucji i placówek naukowo-badawczych oraz uczelni wyższych, a także laboratoriów przemysłowych, analitycznych, medycznych i ochrony środowiska, inspektoratów weterynaryjnych i higieny, stacji sanitarno-epidemiologicznych.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-18973-0
- ISBN druku: 978-83-01-18304-2
- Liczba stron: 270
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Od autorów 9 1. Podstawowe pojęcia w analizie statystycznej 11 1.1. Podstawowe definicje 11 1.1.1. Próbka analityczna 11 1.1.2. Próbka statystyczna, losowa 11 1.1.3. Średnia arytmetyczna próbki statystycznej 12 1.1.4. Rozrzut (rozstęp) wyników 12 1.1.5. Wariancja 12 1.1.6. Odchylenie standardowe 13 1.1.7. Względne odchylenie standardowe 13 1.1.8. Współczynnik zmienności 14 1.1.9. Błąd standardowy 14 1.1.10. Niepewność pomiaru 14 1.1.11. Precyzja 14 1.1.12. Dokładność i poprawność 14 1.1.13. Materiał odniesienia 15 1.1.14. Pomiar 15 1.2. Rozkład normalny (Gaussa) 16 1.3. Cyfry znaczące 27 1.4. Reguły zaokrąglania liczb 29 1.5. Wynik pomiaru i jego zapis 30 2. Błędy i niepewność pomiaru 32 2.1. Błędy pomiarowe 33 2.2. Szacowanie niepewności pomiaru 35 2.3. Propagacja niepewności 39 2.4. Propagacja niepewności w praktyce laboratoryjnej. Przykłady 45 2.5. Niepewność rozszerzona 53 3. Testy statystyczne 55 3.1. Testy na wykrycie błędu grubego 55 3.1.1. Test Dixona 56 3.1.2. Test Grubbsa 58 3.2. Testy istotności 60 3.2.1. Porównanie wartości średniej próbki z wartością prawdziwą 60 3.2.2. Porównanie wartości średnich dwóch serii 63 3.2.3. Porównanie wartości parami 66 3.2.4. Testy istotności jedno- i dwustronne 68 3.2.5. Porównanie odchyleń standardowych: test F 70 3.2.6. Podsumowanie 71 3.3. Jednoczynnikowa analiza wariancji (ANOVA) 73 4. Regresja liniowa 82 4.1. Regresja liniowa zwykła 82 4.2. Krzywa kalibracyjna. Wyznaczanie stężenia analitu w badanej próbce 86 4.3. Metoda kilkakrotnego dodatku wzorca 90 4.4. Regresja liniowa ważona (Y) 92 4.5. Regresja liniowa ważona (X,Y) z uwzględnieniem niepewności obu zmiennych 97 4.6. Regresja funkcji liniowej – podsumowanie 111 4.7. Linearyzacja funkcji 114 5. Walidacja metody pomiarowej 118 5.1. Zakres roboczy (analityczny) i charakterystyka krzywej kalibracyjnej 119 5.2. Powtarzalność 122 5.3. Odtwarzalność 125 5.4. Obciążenie 129 5.5. Poprawność 140 5.6. Odporność 140 5.7. Granica wykrywalności i granica oznaczalności 141 5.8. Szacowanie niepewności pomiaru 143 5.9. Studia przypadków 143 5.9.1. Paliwa stałe – wyznaczanie parametrów fizykochemicznych 144 5.9.2. Oznaczanie chemicznego zapotrzebowania tlenu (ChZT) metodą dichromianową w próbkach wodnych 174 5.9.3. Wagowe oznaczanie włókna surowego w paszach pochodzenia roślinnego 190 6. Karty kontrolne 199 6.1. Karty Shewharta 199 6.2. Karta CuSum 214 7. e-stat: analiza statystyczna przez internet 216 7.1. Krótka charakterystyka modułów e-stat 217 7.1.1. Testy statystyczne 217 7.1.2. Regresja liniowa 218 7.1.3. Błąd losowy 219 7.1.4. Błąd systematyczny 220 7.1.5. Karty kontrolne 221 7.1.6. Szacowanie niepewności 221 7.1.7. Tablice rozkładów statystycznych 222 7.2. Walidacja metody pomiarowej oraz konstrukcja budżetu niepewności za pomocą usługi e-stat 222 7.2.1. Konstrukcja i charakterystyka krzywej kalibracyjnej 223 7.2.2. Badanie precyzji w warunkach powtarzalności 233 7.2.3. Badanie obciążenia 237 7.2.4. Szacowanie niepewności 244 8. Wstęp do chemometrii 251 8.1. Przygotowanie danych do obróbki chemometrycznej 252 8.1.1. Transformacje zmiennych 252 8.2. Analiza podobieństwa 253 8.3. Metoda głównych składowych 255 8.4. Optymalizacja – metoda simpleksu 255 8.5. Rozpoznawanie obrazów 258 8.6. Sposób pomiaru ilości informacji uzyskanej w procesie analitycznym 260 9. Tablice 262 Literatura 266 Skorowidz 268