Badanie substancji biologicznie aktywnych w surowcach roślinnych i produktach naturalnych z zastosowaniem łączonych technik chromatograficznych
W książce przedstawiono wyniki badań dotyczących analiz ekstraktów roślinnych oraz produktów naturalnych. Określono zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych oraz dokonano oceny ich aktywności przeciwutleniającej. Autorka, opracowując metodyki wyodrębniania i oznaczania karotenoidów, polifenoli, w tym flawonoidów, poszukiwała najbardziej efektywnych sposobów rozdzielenia i identyfikacji oznaczanych związków z uwzględnieniem technik chromatograficznych (TLC, OP TLC, LC/MS).
Na postawie kilkuset odnośników do literatury źródłowej szczegółowo scharakteryzowano związki o udowodnionej aktywności biologicznej. W opracowaniu uwzględniono występowanie, budowę, mechanizmy biosyntezy oraz właściwości biologiczne karotenoidów i polifenoli. Podjęto także próbę wyjaśnienia mechanizmu działania przeciwutleniaczy oraz określenia wpływu wolnych rodników na organizmy roślinne.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-231-2905-9
- Liczba stron: 166
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wykaz najważniejszych skrótów i oznaczeń / 9 Wprowadzenie / 11 1. Ogólna charakterystyka wybranych produktów naturalnych i surowców roślinnych / 15 1.1. Miód / 16 1.2. Herbata i czerwonokrzew / 19 1.3. Jarmuż i szpinak / 23 2. Udział związków biologicznie aktywnych w przeciwdziałaniu wolnym rodnikom / 28 2.1. Reaktywne formy tlenu / 29 2.2. Wpływ wolnych rodników na składniki komórki / 31 2.3. Przeciwdziałanie wolnym rodnikom / 34 3. Karotenoidy / 36 3.1. Wiadomości ogólne / 37 3.2. Występowanie karotenoidów / 39 3.3. Biosynteza karotenoidów / 41 3.4. Rola i funkcje karotenoidów / 47 3.5. Przemiany karotenoidów w organizmie człowieka / 51 4. Polifenole / 55 4.1. Wiadomości ogólne / 55 4.2. Występowanie polifenoli / 56 4.3. Biosynteza polifenoli na przykładzie flawonoidów / 57 4.4. Rola i właściwości flawonoidów / 59 5. Metody analityczne w oznaczaniu i badaniu właściwości karotenoidów i polifenoli / 64 5.1. Metody przygotowania próbki / 64 5.2. Techniki analityczne stosowane w analizie jakościowej i ilościowej / 65 5.2.1. Charakterystyka wybranych detektorów do HPLC / 67 6. Metody oceny właściwości przeciwutleniających / 71 7. Cel pracy / 77 8. Materiały i metody / 78 8.1. Badanie właściwości miodu. Wyznaczanie parametrów fizykochemicznych i oznaczanie składników biologicznie aktywnych / 78 8.2. Analiza jakościowa i liściowa ekstraktów z liści herbaty i czerwonokrzewu / 80 8.3. Sposoby wyznaczania aktywności przeciwutleniającej / 82 8.4. Oznaczanie karotenoidów w ekstraktach roślinnych / 83 8.5. Badanie retencji karotenoidów za pomocą HPLC / 85 8.6. Wyznaczanie aktywności silanolowej i hydrofobowości wypełnień kolumn do HPLC / 86 9. Właściwości fizykochemiczne różnych odmian miodu / 87 10. Badanie składu ekstraktów z liści herbaty i czerwonokrzewu / 99 11. Nowe sposoby wyznaczania aktywności przeciwutleniającej z wykorzystaniem technik chromatograficznych / 103 12. Oznaczanie karotenoidów w ekstraktach roślinnych / 112 13. Wpływ fazy stacjonarnej na retencję karotenoidów / 123 14. Podsumowanie / 143 Literatura / 147 Abstract / 165