Badanie towarów spożywczych
Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów – tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych.
Obecna książka zawiera przegląd bardzo wielu metod badania takich towarów spożywczych, jak np.:
-
-mięso, podroby i przetwory,
-
-drób, jaja i przetwory,
-
-tłuszcze roślinne i zwierzęce
-
-warzywa i owoce czy
-
-przetwory zbożowe.
Publikacja kierowana jest przede wszystkim do studentów technologii żywności, towaroznawstwa czy inżynierii produkcji, ale również do praktyków – technologów, specjalistów ds. kontroli jakości itd.
Patroni medialni:

Proces badania żywności jest podstawowym elementem zapewnienia wymaganej jakości w produkcji artykułów spożywczych. Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności są zobowiązani do wprowadzenia na rynek towarów spożywczych w pełni bezpiecznych i nie zagrażających zdrowiu i życiu konsumentów. Wykonywanie wszechstronnych badań artykułów spożywczych pozwala na zapewnienie odpowiedniej jakości i trwałości wyrobów.Przedstawiona do recenzji praca stanowi pewnego rodzaju przewodnik po ujętych normami metodach badania wybranych towarów spożywczych.
hab. inż. Marka Ryczek oraz dr inż. Sławomir Klatka,
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Badanie towarów spożywczych - 74-75.pdf(pdf)
150 KB
Badanie towarów spożywczych - 75-77.pdf(pdf)
164 KB
Badanie towarów spożywczych - 233-234.pdf(pdf)
147 KB
Badanie towarów spożywczych - 29-30.pdf(pdf)
151 KB
Ewa Kubińska-Jabcoń
adiunkt w Katedrze Badań Operacyjnych na Wydziale Zarządzania Akademii Górniczo- Hutniczej w Krakowie
Prowadzi zajęcia z przedmiotów technicznych i zarządzania produkcją, wykłada m.in. Materiałoznawstwo, Towaroznawstwo. Zainteresowania naukowe skupiają się na analizie ryzyka w różnych gałęziach gospodarki. Jest autorką około 64 artykułów oraz dwóch książek.
Wiktor Kubiński
Profesor Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie, Wydział Zarządzania.
Studia magisterskie ukończył na Wydziale Metalurgicznym AGH w Krakowie w 1973 roku. Przez 1,5 roku pracował w Hucie Ferrum w Katowicach a od października 1974 roku do chwili obecnej pracuje na AGH w Krakowie - obecnie na stanowisku profesora, gdzie uzyskał doktorat i habilitację.
Od 12 lat wykłada materiałoznawstwo.
Jest autorem ponad 180 artykułów naukowych oraz następujących skryptów i książek:
1. Kubiński W.: Praktyka technologiczna. Materiały pomocnicze dla studentów specjalności przeróbka plastyczna metali. Skrypt AGH nr 1224. Kraków 1991.
2. Kubiński W., Pacyna J.: Podstawowe wiadomości z walcownictwa i obróbki cieplnej prętów stalowych. Tech-Progres Kraków 1999.
3. Kubiński W.: Wprowadzenie do techniki. Rola i miejsce techniki w gospodarce oraz życiu społecznym. Uczelniane Wydawnictwa Naukowo–Dydaktyczne AGH. Kraków 2006
4. Kubiński W.: Inżynieria i technologie produkcji. Uczelniane Wydawnictwa Naukowo –Dydaktyczne AGH. Kraków 2008
5. Kubiński W.: Materiałoznawstwo. Tom 1. Podstawowe materiały stosowane w technice. Uczelniane Wydawnictwa Naukowo –Dydaktyczne AGH. Kraków 2010.
6. Kubiński W.: Materiałoznawstwo. Tom 2. Materiały do określonych zastosowań w różnych dziedzinach techniki. Wydawnictwa AGH. Kraków 2011.
7. Kubiński W., Niekurzak M., Kubińska-Jabcoń E. Podstawowe badania paliw, smarów, powłok lakierowych i klejów. Wydawnictwa AGH. Kraków 2015.
Mariusz Niekurzak
adiunkt w Katedrze Badań
Operacyjnych na
Wydziale
Zarządzania Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie
Prowadzi zajęcia z przedmiotów technicznych dotyczących
szeroko rozumianej nauki o materiałach i towarach dla różnych zastosowań.
Jest współautorem 2 książek z zakresu wiedzy o towarach przemysłowych i ponad
40 artykułów naukowych i rozdziałów w książkach z obszaru nauk technicznych i
ekonomicznych.
Przeczytaj fragment
Badanie towarów spożywczych - 74-75.pdf(pdf)
150 KB
Badanie towarów spożywczych - 75-77.pdf(pdf)
164 KB
Badanie towarów spożywczych - 233-234.pdf(pdf)
147 KB
Badanie towarów spożywczych - 29-30.pdf(pdf)
151 KB
Zobacz więcej
Zobacz mniej