Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU
Paczkomaty 0 zł »

Bezpieczeństwo i jakość żywności(eBook)

4.50  [ 2 oceny ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: Warszawa, 1, 2016

  • Autor: Stanisław Kowalczyk

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena detaliczna: 69,00 zł
62,10
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 6,90 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Bezpieczeństwo i jakość żywności

Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp                                                                     9

ROZDZIAŁ 1 Żywność w systemie bezpieczeństwa państwowego                                13
Wprowadzenie                                                      13
1.1. Żywność jako dobro ekonomiczne                                          14
1.2. Pojęcie i status jakości żywności                                            15
1.3. Bezpieczeństwo żywnościowe w systemie bezpieczeństwa państwa               26
1.4. Bezpieczeństwo żywnościowe – definiowanie problemu                        30
	1.4.1. Nurt instytucjonalny bezpieczeństwa żywnościowego                     31
	1.4.2. Nurt autorski bezpieczeństwa żywnościowego                           41
1.5. Bezpieczeństwo żywnościowe a jego brak                                    55
1.6. Suwerenność żywnościowa                                                59
1.7. Koncepcja bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa żywienia            65

RODZIAŁ 2 Bezpieczeństwo żywności w ujęciu systemowym                               73
2.1. Pojęcie bezpieczeństwa żywności                                           73
	2.1.1. Bezpieczeństwo żywności w nurcie instytucjonalnym                     74
		2.1.1.1. Bezpieczeństwo żywności w prawie UE                         74
		2.1.1.2. Bezpieczeństwo żywności poza UE                             78
		2.1.1.3. Bezpieczeństwo żywności na szczeblu globalnym                 83
		2.1.1.4. Bezpieczeństwo żywności w prawie polskim                     86
	2.1.2. Nurt autorski bezpieczeństwa żywności                                88
	2.1.3. Bezpieczeństwo żywności – konkluzje i uwagi                           100
2.2. Oszustwa żywnościowe – fałszowanie żywności                         104
2.3. Obrona żywności                                                120
2.4. Modele ryzyka w obszarze bezpieczeństwa żywności                           126
	2.4.1. Model F.F. Busty i S.P. Kennedy’ego                                   127
	2.4.2. Model J. Spinka, D.C. Moyera                                       129
	2.4.3. Model JOOB                                                      132
2.5. Współczesne podejście do bezpieczeństwa żywności                           140
2.6. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo żywności                  148

RODZIAŁ 3 Stan bezpieczeństwa żywności na świecie (1828–2015). Teoria „drugiej fali”       153
3.1. Definicja incydentu żywnościowego                                   154
3.2. Podstawowe założenia Wykazu                                       155
3.3. Zasięg czasowy badań                                               156
3.4. Dostępność informacji o incydentach według regionów i państw                 156
3.5. Zakres merytoryczny                                                157
3.6. Analiza incydentów żywnościowych                                    157
	3.6.1. Zróżnicowanie regionalne                                           157
	3.6.2. Skala incydentów żywnościowych                                     161
3.7. Teoria „drugiej fali”                                                  163
3.8. Konkluzje                                                          169

ROZDZIAŁ 4 Bezpieczeństwo i jakość żywności w Polsce                                  171
4.1. Jakość zdrowotna żywności                                            171
4.2. Jakość ekonomiczna żywności                                          174
	4.2.1. Skala zafałszowania artykułów żywnościowych – ujęcie syntetyczne         176
	4.2.2. Jakość i bezpieczeństwo produktów według grup żywności                180
	4.2.3. Główne nieprawidłowości w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności według grup produktów                                     185
4.3. Konkluzje                                                        196
Aneks statystyczny                                                    198

ROZDZIAŁ 5 Systemy bezpieczeństwa żywności na świecie                                 205
5.1. System bezpieczeństwa żywności – ujęcie teoretyczne                          205
5.2. Modele krajowe                                                     210
	5.2.1. Model zintegrowany (skandynawski)                                  210
		5.2.1.1. Dania                                                     210
		5.2.1.2. Szwecja                                                    212
		5.2.1.3. Wielka Brytania                                             213
	5.2.2. Model z instytucją dominującą                                       214
		5.2.2.1. USA                                                      214
		5.2.2.2. Francja                                                    223
	5.2.3. Model rozproszony                                                 228
		5.2.3.1. Polska                                                     228
		5.2.3.2. Włochy                                                    234
	5.2.4. Ewolucja modeli bezpieczeństwa żywności                             239
		5.2.4.1. Łotwa                                                     239
5.3. Model regionalny (UE)                                             242
5.4. Konkluzje                                                        250

ROZDZIAŁ 6 Inicjatywy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywności na świecie     253
6.1. Uwagi wstępne: globalne problemy – globalne inicjatywy                      253
6.2. Codex Alimentarius FAO/WHO (1963)                                     254
6.3. Committee on World Food Security (FAO, 1974)                            255
	6.3.1. Powstanie i działalność Committee on World Food Security              255
	6.3.2. CFS a idea Global Partnership for Agriculture, Food Security and Nutrition                                              256
6.4. Rapid Alert System for Food and Feed (1979)                              260
6.5. European Food Safety Authority (UE, 2002)                                263
6.6. International Food Safety Authorities Network (FAO/WHO, 2004)             265
6.7. L’Aquila Food Security Initiative (2009)                                    267
6.8. Emergency Prevention Systems Food Safety FAO (2009)                      268
6.9. ASEAN Integrated Food Security (ASEAN, 2009)                           270
6.10. European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (UE, 2010)       272
6.11. „OPSON” (2011)                                                    274
6.12. Food Security Information Network (FAO, 2012)                            276
6.13. World Bank: Global Food Safety Partnership (2012)                          278
6.14. Food Integrity Project (2014)                                             280
6.15. Konkluzje                                                          284

ROZDZIAŁ 7 Co dalej z bezpieczeństwem żywności                                        285
7.1. Działania „twarde”                                                    286
	7.1.1. Prawo żywnościowe – standardy bezpieczeństwa żywności                 286
	7.1.2. Wzrost skuteczności instytucji kontroli żywności                         289
	7.1.3. Skracanie żywnościowego łańcucha dostaw                             290
	7.1.4. Rozwój systemów jakości żywności                                    292
7.2. Działania „miękkie”                                                  294
	7.2.1. Edukacja konsumentów                                             295
	7.2.2. Wzmocnienie ruchów konsumenckich                                 297
	7.2.3. Promocja żywności lokalnej                                          298
	7.2.4. Monitorowanie łańcucha żywnościowego                               300
7.3. Konkluzje                                                         301

Zakończenie                                                           303

Słownik angielsko-polski terminów użytych w pracy                            306

Bibliografia                                                             310

Załącznik                                                              329
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Stanisław Kowalczyk

Profesor Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Autor około 300 publikacji naukowych, w tym książek, skryptów, monografii, artykułów i referatów oraz prawie 200 ekspertyz i opinii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, globalizacji, agrobiznesu, restrukturyzacji i prywatyzacji, fuzji i połączeń firm, strategii firm

13,00 zł

Rozmowy o rynku książki 2011

Kolejny, jedenasty już tom publikacji „Rozmowy o rynku książki” to zbiór 41 wywiadów publikowanych w dwutygodniku „Biblioteka Analiz” w 2011 roku. Bohaterami drukowanych w tomie obszernych rozmów byli przeds...
15,00 zł

Rozmowy o rynku książki 12

Kolejny, dwunasty już tom publikacji „Rozmowy o rynku książki” to zbiór 32 wywiadów publikowanych w dwutygodniku „Biblioteka Analiz” w 2012 roku. Bohaterami drukowanych w tomie obszernych rozmów byli przedst...
4,99 zł

Odwiedziny babuni

Dzieło Anny Nakwaskiej. Anna Nakwaska to pisarka tworząca w języku polskim i francuskim. Żona senatora następnie wojewody Królestwa Polskiego. Prowadziła w Warszawie salon literacki, pisała powieści, opowiadania dla dzieci, jak i utwory o tematy...
4,99 zł

Kilka słów bezstronnych w sprawie ruskiej

Henryk Schmitt (ur. 5 lipca 1817 we Lwowie, zm. 16 października 1883 we Lwowie) – polski historyk, przedstawiciel lelewelowskiej szkoły historycznej, bibliotekarz. Syn rzeźnika, studiował filologię na Uniwersytecie Lwowskim. Działacz konspiracyjn...
4,99 zł

O miłości

Stendhal, właściwie Henri Beyle (1783-1842), francuski pisarz. Ukończył Szkołę Centralną w Grenoble z wyróżnieniem w dziedzinie matematyki. Biorąc udział we włoskiej kampanii Napoleona I w 1800 poznał Italię, w której spędził znaczną częś...

Szkoła na wirażu zmian politycznych

Publikacja Bogusława Śliwerskiego pt. Szkoła na wirażu zmian politycznych. Bez cenzury, to kolejna po Ped@gog w blogosferze, Kraków 2009 i Klinika akademickiej pedagogiki, Kraków 2011, książka powstała z esejów Autora zamieszczanyc...
4,99 zł

Dway panowie Sieciechowie

W swych powieściach Julian Ursyn Niemcewicz skupiał się na tematyce patriotycznej, polityczno-obyczajowej, społecznej, odwoływał się często do dziejów Rzeczpospolitej idealizując epokę jagiellońską, zaś jako antywzorzec postawy obywatelskiej sta...
4,99 zł

Ich rewizjonizm

Esej Stanisława Brzozowskiego „Ich rewizjonizm” został napisany w połowie 1907 roku. Tekst po raz pierwszy został opublikowany w „Przeglądzie Społecznym”, nr 22 z 22 VII i nr 23 z 29 VII 1907 r.
4,99 zł

Ciepła wdówka

Dzieło Józefa Ignacego Kraszewskiego. Józef Ignacy Kraszewski, to polski pisarz, publicysta, wydawca, historyk, działacz społeczny i polityczny, autor z największą liczbą wydanych książek i wierszy w historii literatury polskiej. Pseudoni...

Recenzje (1):

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Jedzenie jest jednym z elementów, bez których nie jesteśmy w stanie przetrwać. Jego braki są dla nas zawsze bardzo dotkliwe. W historii ludzkości odnotowano wiele śmierci spowodowanych głodem. O ile świadomość niebezpieczeństwa jakim jest brak dostępu do żywności jest nam znana i dzieci (zwłaszcza niemowlęta) głód sygnalizują głośno to już kwestia tego, co jemy i w jaki sposób wpływa to na nasz organizm ciągle zostaje spychana na dalszy plan. Na szczęście coraz głośniej mówi się o szkodliwości określonych substancji zawartych w podrobionej żywności, o truciznach, które docierają do nas każdego dnia. Świadomy konsument potrafi rozpoznać zdrową żywność, ale i on może być zwodzony, wyprowadzany na manowce. Wielkie gospodarstwa, producenci jedzenia, olbrzymie korporacje dbają o kontrolę nad dostarczaną nam żywnością. Owa kontrola jednak nie ma na celu dbałości o nas tylko interesy właścicieli koncernów.
Wszystko to sprawia, że temat żywności wydaje się bardzo współczesnym i aktualnym problemem związanym ze zjawiskiem globalizacji, kapitalizmem oraz monopolem. Nic bardziej mylącego. To bolączka ludzkości od czasów, kiedy zaczęto sprzedawać żywność. Już w starożytnym Rzymie dochodziło do podrabiania chleba i innych produktów. Na pewno ówcześni handlarze nie byli prekursorami. Pazerna natura ludzka sprawiała, że dla zysku robiono wiele złego. Jedną z takich działalności było dodawani substancji szkodliwych do jedzenia, które biedniejsi i mniej świadomi kupowali. Czasami o nabyciu decydowały
Jeszcze niecały wiek temu dla ludzi ważniejszą kwestią było aby mieć co jeść niż to jak się odżywiamy. Dziś coraz większym problemem jest skład pokarmu. Świadomość konsumencką nabywa się wraz z rosnącymi dochodami. Zaczynamy wtedy zwracać uwagę na to co i w jakich ilościach jeść. Globalizacja przyczyniła się do rozpowszechniania produktów wcześniej nieznanych i niedostępnych. Dziś są one na wyciągnięcie ręki. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby do nieznanych i niedostępnych produktów nie należało jedzenie zawierające szkodliwe substancje pomagające podrobić żywność i więcej na niej zarobić. Niestety te dodatki często bywają niebezpieczne.
Fałszowanie żywności to utrata określonych właściwości żywności coraz częściej związana z utratą bezpieczeństwa żywności, czyli możliwością zatruwania oraz brakiem możliwości dostarczenia potrzebnych substancji odżywczych. Z powodu rosnącej świadomości konieczności kontroli żywności powstało wiele instytucji czuwających nad jakością jedzenia. „Bezpieczeństwo i jakość żywności” Stanisława Kowalka to praca wprowadzająca nas w świat jednego z głównych elementów ludzkiego życia. Znajdziemy w niej cenne informacje na temat zależności bezpieczeństwa narodowego od kontroli żywności. Poznamy też różne trendy i wynikające z nich zagrożenia wynikające z fałszowania jedzenia. Bardzo cenne mogą okazać się też informacje dotyczące dbania o jakość jedzenia w Polsce.
W książce znajdziemy obszerne opracowanie zagadnień związanych z kontrola jakości żywienia. Nie zabraknie tam bardzo ważnych przepisów żywnościowych Unii Europejskiej. Profesor Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie uświadamia nas jak niezwykle ważne jest ciągłe czuwanie nad żywnością na każdym etapie jej produkcji, ponieważ wówczas możemy skutecznie wykluczyć zagrożenie, wyeliminować czynniki szkodliwe dla ludzi, a przez to zadbać o własne zdrowie, co przełoży się na mniejszą ilość wizyt u lekarzy i mniejszą śmiertelność będącą efektem zatrucia.
Publikacje polecam wszystkim za

Ocena: