Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU
Podręczniki akademickie

Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2 - WODA A POZIOM BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO CZŁOWIEKA

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: 2015

  • Seria / cykl: Bezpieczeństwo zdrowotne

  • Redakcja naukowa: Andrzej Zduniak, Helena Marek

  • Wydawca: FNCE

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Cena katalogowa: 4,00 zł
3,60
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2 - WODA A POZIOM BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO CZŁOWIEKA

Opierając się na definicji pojęcia bezpieczeństwo, możemy opisać bezpieczeństwo zdrowotne jako stan braku poczucia zagrożenia, w tym przypadku zagrożenia, mogącego doprowadzić do pogorszenia lub utraty zdrowia człowieka. Zagrożeniami takimi, bezpośrednio odczuwanymi przez człowieka lub ujmując ogólnie – społeczeństwo, są głównie choroby, w tym tzw. cywilizacyjne lub społeczne, jak: choroby układu krążenia, nowotwory, nadwaga, narkomania, alkoholizm, depresja i inne. Identyfikując zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego należy pamiętać też o takich czynnikach jak stan służby zdrowia w danym kraju, złe warunki pracy czy też zagrożenia klimatyczno-przyrodnicze.1
Według Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowie powinno rozpatrywać się nie tylko w ujęciu negatywnym jako brak choroby lub kalectwa, ale równie ważny jest aspekt pozytywny, aktywny, upatrujący zdrowie w stanie pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu. Mówiąc o zdrowiu, należałoby więc nie tylko analizować poszczególne choroby i sposoby ich zwalczania, ale w takim samym stopniu warto skupić się na problemie: jak wzmacniać nasze zdrowie? Dużą rolę w tych działaniach może odgrywać promocja zdrowia, która według Karty Ottawskiej (ustanowionej podczas Międzynarodowej Konferencji Promocji Zdrowia w Ottawie w 1986 r.) daje człowiekowi możliwość zwiększenia kontroli nad własnym zdrowiem i tym samym jego poprawę. W Karcie Ottawskiej mowa jest o strategii promocji zdrowia, obejmującej współzależne, jednoczesne działania w zakresie: określenia założeń zdrowotnej polityki społecznej, tworzenia środowisk wspierających zdrowie, wzmacniania działań społecznych i reorientacji świadczeń zdrowotnych.
Rosnące znaczenie problematyki bezpieczeństwa zdrowotnego, potrzeba poszerzania wiedzy na temat zdrowia człowieka i wzmacniania promocji oraz profilaktyki w obszarze zdrowia, stało się motywem do organizacji Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Bezpieczeństwo zdrowotne – ujęcie interdyscyplinarne”. Rozważania uczestników tej Konferencji a zarazem Autorów publikacji, którą oddajemy w ręce Czytelnika, zawierają się w obszarze bezpieczeństwa żywności i w żywieniu, a dokładniej - w analizie szans i zagrożeń, związanych z produktami żywnościowymi, w ukazaniu wpływu edukacji na współczesne postawy żywieniowe i wybory konsumenckie, jak również w ujęciu prawnym problematyki bezpieczeństwa żywności i żywienia.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

15,99 zł

Jak ogień i woda

Abby pracuje w firmie prawniczej i cieszy się opinią idealnej sekretarki. Zorganizowana i lojalna, jako jedyna ze stoickim spokojem znosi wybuchy szefa. Greyson to skupiony na sobie kobieciarz, szczery do bólu cynik. Sekretarka często go irytuje...

Szkodliwe substancje w żywności

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.Opisuje zawartość, mechaniz...

Afrykański wygnaniec. Tożsamość a prawa człowieka

Liczba ludzi, którzy opuszczają własny kraj z przyczyn ekonomicznych, politycznych i religijnych, będzie rosnąć. Bogate kraje, obawiając się inwazji uchodźców, będą w pośpiechu budować barykady praw i - jeśli uznają to za konieczne - użyj...
3,00 zł

Racjonalność a bezpieczeństwo organizacji tom 2. - EFEKTYWNOŚĆ DZIAŁAŃ SŁUŻB RATOWNICZYCH PODCZAS POWODZI 2010 ROKU ORAZ POSTULOWANE KIERUNKI DZIAŁAŃ WPŁYWAJĄCE NA ICH SKUTECZNOŚĆ

Wraz z rozwojem cywilizacyjnym, bezpieczeństwo staje się coraz wyraźniej odczuwaną potrzebą, a zarazem coraz bardziej cenioną wartością, nierzadko zaś celem samym w sobie. Dlatego też zainteresowanie bezpieczeństwem wzrasta. Nie dotyczy ono tylko ludzi...
2,50 zł

Inżynieria produkcji żywności - zagadnienia wybrane - Wpływ obróbki cieplnej na zawartość witaminy C w warzywach

Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i niestacjonarnych) Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. ...

Rocznik Strategiczny 2018/19 - WSPÓLNA POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA I OBRONY W 2018 R. – DOKĄD ZMIERZAJĄ PESCO I EDF?

ROCZNIK STRATEGICZNY 2018/19. PRZEGLĄD SYTUACJI POLITYCZNEJ, GOSPODARCZEJ I WOJSKOWEJ W ŚRODOWISKU MIĘDZYNARODOWYM POLSKI 2018/19Ze względu na zmianę prawno-finansowych uwarunkowań wydawania publikacji naukowych, Rocznik Strategiczny wraca ...
4,00 zł

Racjonalność a bezpieczeństwo organizacji tom 2. - DYPLOMATYCZNY KOMPROMIS NIEPOROZUMIEŃ. BOŚNI I HERCEGOWINY ŻMUDNA DROGA DO POJEDNANIA

Wraz z rozwojem cywilizacyjnym, bezpieczeństwo staje się coraz wyraźniej odczuwaną potrzebą, a zarazem coraz bardziej cenioną wartością, nierzadko zaś celem samym w sobie. Dlatego też zainteresowanie bezpieczeństwem wzrasta. Nie dotyczy ono tylko ludzi...

Militarne i pozamilitarne aspekty współczesnego bezpieczeństwa międzynarodowego. Wybrane problemy. T. 2 - 01 Separatyzm – środek rozwiązywania czy zawiązywania się konfliktu na tle etniczno-narodowym?

„Z przyjemnością oddając do rąk Czytelnika tom 2 opracowania zbiorowego pt. Militarne i pozamilitarne aspekty współczesnego bezpieczeństwa międzynarodowego, należy wyjaśnić, iż ma on na celu wszechstronne, acz w żadnym razie nieaspirujące ...
6,00 zł

Energetyka w kręgu bezpieczeństwa i techniki - MILITARNY KONTEKST BEZPIECZEŃSTWA INFRASTRUKTURY ENERGETYCZNEJ

"Krąg" nieświadomie kojarzy się ze spójnością. Przywodzi na myśl jedność elementów, które okala. Interpretacja jego symboliki nie nastręcza nikomu trudności. Bez specjalnego ryzyka można wysunąć tezę, zgodnie z któ...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!