Dieta kontra rak
Ten oto niewielki poradnik zawierający najistotniejsze
zalecenia i wskazówki dietetyczne dla osób leczonych onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i radioterapii). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i przykładowe
jadłospisy, które staną się inspiracją do codziennego przygotowywania zbilansowanych posiłków. Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego uznania i dodawania do potraw ulubionych składników chorego.
Jeśli Twoja mama, tata, może siostra albo przyjaciółka walczy z chorobą, możesz pomóc i wspierać bliską Ci osobę, przygotowując każdego dnia zdrowe i pyszne
posiłki. Znajdziesz tu potrzebną wiedzę na temat takich dolegliwości, jak brak apetytu, zaparcia, wymioty czy biegunka, które towarzyszą każdego dnia choremu onkologicznie. Pomoże Ci to zrozumieć cierpienie bliskiej Ci osoby i da wskazówki, jak odpowiednia
dieta może łagodzić i minimalizować te przykre przypadłości.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5312-8
- ISBN druku: 978-83-200-5219-0
- Liczba stron: 256
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa 9 Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka? 13 Produkty antynowotworowe prosto z natury 14 Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych 23 Jak prawidłowo przechowywać wybrane produkty spożywcze? 24 Dieta w trakcie leczenia onkologicznego 31 Piramida Zdrowego Żywienia i wskazówki dotyczące zdrowego przygotowania posiłków 32 Dieta bogatobiałkowa 36 Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik 45 Witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie 57 Dwanaście grup produktów ułatwiających planowanie zbilansowanego jadłospisu 66 Sól zalecana czy przeciwwskazana? 94 Zapotrzebowanie na płyny 100 Wskazówki dietetyczne w wybranych metodach leczenia onkologicznego 107 Wskazówki dietetyczne przed i po zabiegu operacyjnym 108 Wskazówki dietetyczne w trakcie chemioterapii 110 Wskazówki dietetyczne w trakcie radioterapii 112 Wskazówki dietetyczne w trakcie hormonoterapii 115 Immunoterapia 117 Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych 119 Nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku 120 Nowotwór żołądka 127 Dieta po resekcji żołądka 136 Nowotwór jelita grubego 143 Dieta po resekcji jelita 150 Nowotwory piersi 155 Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w diecie pacjenta leczonego onkologicznie 163 Czym są probiotyki? 165 Prebiotyki 169 Czym są synbiotyki? 171 Dieta w przypadku nietolerancji laktozy 173 Źródła laktozy 175 Dieta w przypadku nietolerancji glutenu 189 Przepisy na potrawy bezglutenowe 194 Gotowa dieta przemysłowa czy dieta specjalna z produktów spożywczych – co jest korzystniejsze? 203 Co to takiego dieta przemysłowa? 207 Działania niepożądane leczenia onkologicznego – jak sobie z nimi radzić? 209 Brak apetytu 210 Zaburzenia w odczuwaniu smaku lub zapachu 211 Suchość i ból jamy ustnej, gardła 212 Nudności i wymioty 214 Biegunki i zaparcia 215 Szybkie uczucie sytości 217 Zmniejszenie się masy ciała 217 Zwiększenie się masy ciała 219 Przepisy na potrawy 221 Przykładowe jadłospisy 235