Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.
Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.
- Kategorie:
- ISBN: 978-83-8088-479-3
- ISBN druku: 978-83-8088-478-6
- Liczba stron: 271
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 7 1. Struktura rozważań 7 2. Apendyks humoralny 11 Rozdział I. Jajka w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka 15 1. Jajka – wiadomości ogólne 15 2. Charakterystyka dietetyczna jajek 18 3. Charakterystyka farmakologiczna jajek 23 4. Zastosowanie jajek w procedurach terapeutycznych 26 5. Zastosowanie kulinarne jajek 55 Rozdział II. Mleko i produkty mleczne - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 65 1. Kilka słów o mleku i jego przetworach - Zofia Rzeźnicka 65 2. Nauka o mleku i jego pochodnych przed Galenem. Celsus i Dioskurydes. Wybrane aspekty - Maciej Kokoszko 69 2.1. Wstęp do galaktologii 69 2.2. Mleko i przetwory mleczne w O medycynie Aulusa Korneliusza Celsusa 70 2.3. Nauka o mleku i jego pochodnych w traktacie O sztuce medycznej Diosku- rydesa 71 2.4. Konkluzje na temat galaktologii Celsusa i Dioskurydesa 100 3. Mleko w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 102 4. Oksýgala w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka 134 5. Ser w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka 140 6. Masło w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka 176 Wnioski końcowe - Zofia Rzeźnicka 189 Słowniczek podstawowych terminów greckich - Zofia Rzeźnicka 203 Wykaz skrótów 211 Bibliografia 213 Źródła 213 Opracowania 223 Summary 249 Indeks osób 2593 Indeks nazw geograficznych i etnicznych 262