Fizykochemiczne metody analizy w chemii środowiska. Część I: Ćwiczenia laboratoryjne z analityki i kontroli w ochronie środowiska
Przygotowanie próbek do analizy i końcowe oznaczanie izolowanych związków to dwa istotne etapy w każdej procedurze analitycznej. Niedokładności, jakie zostaną popełnione na tych etapach, mogą doprowadzić do niewłaściwych wyników i błędnych informacji dotyczących badanego materiału. Podręcznik akademicki, który proponujemy, to rozszerzona wersja poprzedniej edycji z 2003 roku. W obecnej formie jest to zestaw siedemnastu ćwiczeń laboratoryjnych związanych z izolowaniem związków chemicznych z próbek stałych, ciekłych i gazowych, oraz jakościowym i ilościowym oznaczaniem tych indywiduów. Większość ćwiczeń w wykazie literatury ma odniesienie do aktualnych aktów prawnych regulujących dopuszczalne ilości zanieczyszczeń w różnorodnych matrycach. Skrypt napisany został przez specjalistów z Katedry Chemii Środowiska i Bioanalityki Wydziału Chemii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, którzy posiadają wieloletnie doświadczenie i dorobek naukowy w zakresie przedstawionych treści nauczania. Podręcznik ten stanowi niezębną pozycję dydaktyczną dla studiujących chemię środowiska i ochronę środowiska na studiach o profilu ogólnoakademickim oraz praktycznym.
- Kategorie:
- Redakcja: Bogusław Buszewski, Renata Gadzała-Kopciuch
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-231-3540-1
- ISBN druku: 978-83-231-3540-1
- Liczba stron: 226
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wprowadzenie / 9 1. Wyznaczanie parametrów sumarycznych w wodach i ściekach / 15 1.1. Oznaczanie tlenu rozpuszczonego metodą Winklera / 15 1.2. Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu (BZT) / 18 1.3. Chemiczne zapotrzebowanie tlenu metodą dichromianową (ChZTCr) / 25 1.4. Literatura / 30 2. Badanie zanieczyszczeń wód powierzchniowych / 32 2.1. Klasyfikacja zanieczyszczeń wody / 32 2.2. Oznaczanie twardości ogólnej oraz stężenia wapnia i magnezu w wodzie / 33 2.3. Oznaczanie twardości węglanowej / 36 2.4. Oznaczanie chlorków w wodzie / 38 2.5. Oznaczanie fosforanów(V) w wodzie / 40 2.6. Suma azotanów(III) i azotanów(V) w wodzie 42 2.7. Literatura / 45 3. Wyodrębnianie WWA na przykładzie pirenu z wody techniką SPE i oznaczanie za pomocą HPLC z wykorzystaniem detekcji UV/ 47 3.1. Właściwości fizykochemiczne WWA / 47 3.2. Metody wyodrębniania i zatężania WWA z wody / 49 3.3. Detekcja WWA w HPLC / 51 3.4. Mikro-HPLC / 53 3.5. Wyodrębnianie pirenu z wody techniką SPE i oznaczanie za pomocą mikro-HPLC / 56 3.6. Literatura / 58 4. Oznaczanie substancji anionoaktywnych w wodzie i ściekach / 60 4.1. Prawa absorpcji / 60 4.2. Środki powierzchniowo czynne / 63 4.3. Oznaczanie detergentów anionoaktywnych metodą z błękitem metylenowym / 64 4.4. Oznaczanie substancji anionoaktywnych w wodzie i ściekach / 64 4.5. Literatura / 67 5. Oznaczanie indeksu fenolowego w wodzie / 68 5.1. Fenole lotne / 68 5.2. Zasada oznaczania i zakres stosowania metody 68 5.3. Oznaczanie indeksu fenolowego / 70 5.4. Literatura / 72 6. Oznaczanie azotanów i chlorków w materiale roślinnym za pomocą elektrod jonoselektywnych / 73 6.1. Podstawy teoretyczne potencjometrii / 73 6.2. Elektrody jonoselektywne / 75 6.3. Potencjometria bezpośrednia / 77 6.4. Warzywa i owoce / 80 6.5. Zanieczyszczenia warzyw i owoców / 81 6.6. Oznaczanie azotanów w marchwi za poocą elektrody jonoselektywnej / 82 6.7. Miareczkowanie potencjometryczne / 87 6.8. Oznaczanie chlorków w materiale roślinnym / 91 6.9. Literatura / 92 7. Chemiczne zanieczyszczenie gleb / 93 7.1. Wprowadzenie / 93 7.2. Konduktometria i potencjometria jako metody badania zanieczyszczenia gleb / 97 7.3. Oznaczanie zasolenia w glebie / 100 7.4. Oznaczanie chlorków w glebie / 101 7.5. Oznaczanie kwasowości gleby / 102 7.6. Literatura / 104 8. Oznaczanie zawartości kationów metalicznych w glebie / 106 8.1. Wprowadzenie / 106 8.2. Oznaczanie sumy kationów zasadowych metodą Kappena / 112 8.3. Oznaczanie sodu w glebie (metoda fotometrii płomieniowej) / 114 8.4. Oznaczanie wapnia i magnezu w glebie / 116 8.5. Oznaczanie cynku w glebie / 117 8.6. Literatura / 117 9. Oznaczanie lotnych zanieczyszczeń powietrza — tlenki siarki / 118 9.1. Główne źródła zanieczyszczeń powietrza / 118 9.2. Pierwotne i wtórne zanieczyszczenia atmosfery / 119 9.3. Analiza próbek powietrza / 121 9.4. Metody pobierania próbek powietrza / 122 9.5. Tlenki siarki / 127 9.6. Oznaczanie zawartości ditlenku siarki w powietrzu (imisja) / 131 9.7. Literatura / 133 10. Oznaczanie lotnych zanieczyszczeń powietrza — tlenki azotu / 134 10.1. Wprowadzenie / 134 10.2. Analityczne metody oznaczania tlenków azotu / 135 10.3. Oznaczanie zawartości tlenków azotu w powietrzu (imisja) / 137 10.4. Literatura / 139 11. Badanie zanieczyszczeń pyłowych powietrza / 140 11.1. Wprowadzenie / 140 11.2. Wpływ pyłów na środowisko naturalne / 141 11.3. Ołów – jako niebezpieczny składnik pyłów / 141 11.4. Mineralizacja jako metoda przygotowania próbek stałych do analiz elementarnych / 142 11.5. Oznaczanie pyłu zawieszonego oraz zawartego w nim ołowiu / 147 11.6. Literatura / 147 12. Oznaczanie węglowodorów alifatycznych metodą chromatografii gazowej / 149 12.1. Wprowadzenie / 149 12.2. Pobieranie i wzbogacanie próbek gazowych / 149 12.3. Chromatografia gazowa / 150 12.4. Oznaczanie węglowodorów alifatycznych w powietrzu metodą chromatografii gazowej z adsorpcyjnym wzbogacaniem próbki na węglu aktywnym / 153 12.5. Literatura / 154 13. Oznaczanie składu mleka i jego zanieczyszczeń / 156 13.1. Mleko i jego zanieczyszczenia / 156 13.2. Składniki i rodzaje mleka / 156 13.3. Zanieczyszczenia mleka / 157 13.4. Antybiotyki w mleku / 158 13.5. Mechanizm działania oraz kryterium doboru leku / 159 13.6. Uboczne skutki stosowania chemioterapeutyków / 160 13.7. Powstawanie oporności oraz metabolizm i wydalanie leku 161 13.8. Podział antybiotyków / 162 13.9. Problemy z występowaniem antybiotyków w żywności / 163 13.10. Wykrywanie enzymów w mleku / 164 13.11. Oznaczanie ilościowe i jakościowe składu mleka / 165 l00 / 168-laktamowych w mleku za pomocą testu PENZYM13.12. Wykrywanie antybiotyków 13.13. Literatura / 171 14. Podstawy teoretyczne chromatografii cienkowarstwowej / 172 14.1. Wprowadzenie / 172 14.2. Sposób prowadzania procesu chromatograficznego / 175 14.3. Preadsorpcja par rozpuszczalnika w komorach TLC / 176 14.4. Demiksja fazy ruchomej / 178 14.5. Nanoszenie substancji / 179 14.6. Rozwijanie chromatogramu / 180 14.7. Wywoływanie chromatogramów / 181 14.8. Wyznaczanie parametrów retencji techniką chromatografii cienkowarstwowej / 182 14.9. Literatura / 184 15. Oznaczanie zawartości kofeiny za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej / 185 15.1. Kofeina / 185 15.2. Ekstrakcja ciecz–ciało stałe / 186 15.3. Chromatografia cieczowa / 187 15.4. Oznaczanie kofeiny za pomocą SPE-HPLC / 190 15.5. Literatura / 192 16. Analiza ilościowa kwasu salicylowego, askorbinowego lub ibuprofenuw preparatach farmaceutycznych / 193 16.1. Leki / 193 16.2. Metody miareczkowe / 198 16.3. Analiza ilościowa substancji czynnych kwasu acetylosalicylowego, askorbinowego lub ibuprofenu w preparatach farmaceutycznych / 204 16.4. Literatura / 207 17. Spektrofotometryczna metoda oznaczania chlorofilu w roślinach / 208 17.1. Chlorofil / 208 17.2. Przygotowanie próbek stałych / 210 17.3. Spektrofotometria UV-VIS / 215 17.4. Oznaczania chlorofilu w roślinach / 218 17.5. Literatura / 220 18. Wiarygodność analiz chemicznych / 222