Higiena i sterylizacja w branży beauty
Książka omawia aktualne standardy z zachowaniem medycznych procedur higieny i sterylności w miejscu pracy. Została opracowana według najnowszych zaleceń, a także dostosowana do dynamicznie rozwijającego się rynku kosmetologicznego. Zebrano w niej wiedzę i doświadczenie nie tylko kosmetologów, fizjoterapeutów, nauczycieli kosmetyki, ale także inspektorów BHP oraz inspektorów terenowych powiatowych stacji sanitarnych. Jest adresowana do pracodawców, pracowników i studentów branży beauty. Jej lektura powinna być pierwszym krokiem przy rozpoczynani działalności zarówno w pracy stacjonarnej, jak i mobilnej.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6018-8
- ISBN druku: 978-83-200-5964-9
- Liczba stron: 168
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. PRZEPISY 9 1.1. Unia Europejska, USA i Kanada 9 1.2. Przepisy polskie 10 2. ŚRODOWISKO PRACY 11 2.1. Fizjologiczna mikroflora człowieka 11 2.1.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych 14 2.2. Drogi zakażeń 15 2.2.1. Zakażenie rany 19 2.2.2. Leczenie 20 2.3. Drobnoustroje 21 2.3.1. Występowanie i właściwości fizjologiczne 21 2.3.2. Wirusy, bakterie, priony 25 2.3.3. Bakterie 33 2.3.4. Priony 382.4. Wirusowe zapalenie wątroby 43 2.4.1. Wirusowe zapalenie wątroby typu C – WZW C (HCV) 43 2.4.2. Wirusowe zapalenie wątroby typu B – WZW B (HBV) 48 2.5. Opryszczka 502.5.1. Zakażenie 51 2.5.2. Leczenie 56 2.6. Pasożytnictwo 562.6.1. Chorobotwórczość 59 2.6.2. Choroby odzwierzęce 60 2.6.3. Wszawica 60 2.6.4. Świerzb 64 3. HIGIENA 69 3.1. Cele i zadania higieny 69 3.2. Higiena osobista 70 3.3. Higiena skóry i włosów 71 3.4. Higiena oczu i uszu 72 3.5. Higiena jamy ustnej 72 3.6. Higiena układu krążenia 73 3.7. Higiena układu oddechowego 74 3.8. Higiena kończyn górnych 74 3.9. Higiena kończyn dolnych 76 3.10. Higiena snu i wypoczynku 77 3.11. Higiena ubioru 78 3.12. Skutki nieodpowiedniej higieny 79 3.13. Nadmierna higiena osobista 79 3.14. Plan higieny zakładu pracy 79 3.15. Postępowanie z odpadami po zabiegu 81 3.16. Książka procedur i instrukcji higienicznych 85 3.17. Higiena pomieszczeń 87 3.18. Higiena pracy terapeuty 89 3.19. Higiena gabinetu i stanowiska 90 4. BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY (BHP) ORAZ OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA (PPOŻ.) 99 4.1. Badania lekarskie a badania sanitarno- -epidemiologiczne 99 4.2. Identyfikacja i ocena zagrożeń 100 4.3. Środki ochrony zbiorowej 103 4.4. Środki ochrony indywidualnej pracownika i klienta 105 4.5. Środki organizacyjne i higieniczne 105 4.6. Ochrona przeciwpożarowa 106 4.7. Pierwsza pomoc 107 4.8. Ubezpieczenia i odpowiedzialność cywilna (OC) 108 4.9. Pralnia 1084.10. Odbiór i kontrole inspekcji sanitarnej 109 5. ZABIEGI PIELĘGNACYJNE, UPIĘKSZAJĄCE, REGENERUJĄCE I MODYFIKUJĄCE TWARZ I CIAŁO 113 5.1. Zabiegi kosmetyczne i kosmetologiczne 114 5.1.1. Zabiegi pielęgnacyjne twarzy i ciała 114 5.1.2. Zabiegi aparaturowe 114 5.1.3. Zabiegi na dłonie 118 5.1.4. Zabiegi na stopy 120 5.1.5. Wizaż i makijaż 122 5.1.6. Zabiegi z odnowy i spa 123 5.1.7. Stylizacja rzęs 126 5.2. Zabiegi tatuażu oraz usuwania tatuażu, makijaż permanentny 128 5.3. Zabiegi przekłuwania i modyfikacji twarzy i ciała 128 5.4. Zabiegi fryzjerskie i barberskie 131 6. DEZYNFEKCJA I STERYLIZACJA 133 6.1. Ciąg technologiczny 135 6.2. Dezynfekcja i mycie 137 6.3. Płyny do dezynfekcji i zastosowanie 138 6.3.1. Zasady przygotowywania roztworu do dezynfekcji narzędzi 140 6.3.2. Etapy dezynfekcji 141 6.4. Konserwacja 142 6.5. Pakowanie 143 6.6. Opisywanie 143 6.7. Sterylizacja 144 6.7.1. Rodzaje sterylizacji 144 6.8. Kontrola, parametry i wskaźniki 145 6.9. Zwolnienie wsadu 147 6.10. Dokumentacja 147 6.11. Przechowywanie 150 6.12. Zmiany na narzędziach 150 6.12.1. Naloty 150 6.12.2. Korozja 152 7. BŁĘDY HIGIENICZNE 157 7.1. Błędy w procesach mycia i dezynfekcji narzędzi 158 7.2. Błędy w procesach sterylizacji narzędzi 159 7.3. Błędy w procesach przechowywania narzędzi 159 Piśmiennictwo 160 Skorowidz 164