Insulinooporność
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale… mamy dobrą wiadomość – z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.
W książce znajdziesz:
- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,
- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,
- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,
- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.
O Autorce
Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem.
Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie.
Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7773-992-1
- ISBN druku: 978-83-7773-991-4
- Liczba stron: 200
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Od Autorki Glukoza – paliwo dla organizmu Gdzie powstaje insulina, czyli wszystko, co trzeba wiedzieć o trzustce Trawienie i wchłanianie cukrów Skąd organizm czerpie glukozę, kiedy śpimy? W jaki sposób glukoza dostaje się do całego organizmu? Historie insulinoopornych Czym jest insulinooporność? Przyczyny insulinooporności Objawy insulinooporności Następstwa insulinooporności Diagnostyka insulinooporności Historie insulinoopornych Dieta w insulinooporności Dietoterapia krok po kroku Indeks glikemiczny – pomoc w komponowaniu posiłków Wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe Historie insulinoopornych Wysiłek fizyczny w insulinooporności Ćwiczenia fizyczne dla każdego Historie insulinoopornych Insulinooporność na co dzień Samokontrola Ważne pytania i odpowiedzi Historie insulinoopornych PRZEPISY Przekąski, śniadania, kolacje Muffiny ze szpinakiem Sałatka z awokado Wytrawna babka Pączki gryczano-serowe Pasta pomidorowa na kanapki Pasta z cukinii Warzywa z dipem imbirowym Pasta selerowa z kaszy jaglanej Bułka z niespodzianką Awokado pod pierzynką Bakłażanowe purée Halibut pod pierzynką mirabelkową Patisony grillowane z sosem musztardowym Sałatka ze szparagów Risotto grzybowe Zupy Wywar rosołowy Zupa z kalarepki Zupa z zielonych szparagów Chłodnik ogórkowy Zupa z cukinii z makaronem Zupa pieczarkowa Zupa krem z białych warzyw Rosół z kulkami mięsno-orzechowymi Zupa z kiszonych jabłek Krem marchewkowo-pomarańczowy na zimno Zupa krem z pieczonej papryki z cieciorką Kokosowa zupa z soczewicą Zupa dyniowa z komosą ryżową Zupa pomidorowa z czarnym ryżem Rosół z szafranem i kostkami kaszy jaglanej Rosół wołowy z grillowanym selerem korzeniowym Zupa krem z pietruszki Cebulowa „przypalanka” Zupa ze słodko-kwaśną wołowiną Zupa porowa z jeżykami piniowymi Rosół z zapiekanym kalafiorem Dania mięsne Duszony królik z oliwkami Roladki drobiowe z sosem kurkowym Schab w pomidorach Polędwiczki wieprzowe duszone z porami Pierś kurczaka w musztardzie Schab pieczony z jabłkami Schab pieczony z ziołami Roladki z indyka faszerowane ziarnami słonecznika Wołowina z Dijon Wołowina z pastą tamarindo Wołowina z nutą tymiankową Schab w sosie własnym Indyk w sosie pomidorowym z orzechami piniowymi Cielęcina pieczona z pieczarkami Kurczak w morelach Piersi kurczaka w ziołach Bitki z karkówki wieprzowej z cebulką Pierś kaczki z żurawiną Gulasz wołowy Pieczona pierś gęsi Dania rybne Sałatka śledziowa z jabłkiem i pomelo Lasagne z makrelą Śledź z jabłkami i ananasem Ryba z patelni Łosoś z brokułami Filet w ziołach z masłem cytrynowym Ryba z soczewicą Sałatka tatarska Sałatka z wędzonym łososiem, awokado i jajkiem Sałatka makaronowa z tuńczykiem Dorsz z pieczarkami Surówki i kiszonki Marchewkowy raj Surówka z kapusty włoskiej Ogórki po bawarsku Surówka z selera naciowego Zielony półmisek Kiszona biała rzodkiew Kiszone warzywa korzeniowe Kiszony kalafior z buraczkami Kiszona marchew z imbirem Kiszone pomidory Kiszona papryka Kiszone jabłka 179 Sałatka z roszponki i mango Desery Krem truskawkowy Półksiężyce melona miodowego w gorzkiej czekoladzie Bakaliowe paluszki Racuchy kokosowe Wariacja jogurtowa Mus malinowo-porzeczkowy Lody truskawkowe na patyku Ciasteczka light Kokosowe naleśniki z jogurtem i owocami Ciasteczka orzechowo-maślane Puchar obfitości Dodatek Wartości WW i porcje najpopularniejszych produktów Najpopularniejsze produkty zawierające 1WBT