Jakość życia. Konsumpcja. Monografia dedykowana Profesor Teresie Słaby
Jak głoszą słowa piosenki W życiu piękne są tylko chwile, jubileusz urodzin Pani prof. dr hab. T. Słaby dowodzi, że jej życie naukowe jest pasmem pięknych chwil, które złożyły się na bogaty dorobek naukowo-badawczy i publikacyjny. Szesnaście lat kierowania zespołem i współpracy naukowej zaowocowało także naszymi awansami naukowymi, za co dzisiaj chcielibyśmy podziękować. Pani prof. dr hab. T. Słaby rozszerzała nasze horyzonty badawcze o zagadnienia dotyczące poziomu, jakości i godności życia, a także wskazywała na nowe spojrzenie na konsumpcję, także przy wykorzystywaniu metod statystycznych. Zachowania konsumentów przechodzą dynamiczną transformację pod wpływem zarówno megatrendów, jak i zmian, jakie się dokonują w otoczeniu zewnętrznym i wewnętrznym polskich konsumentów. W badaniach, wspólnie z Panią prof. dr hab. T. Słaby, odnosiliśmy się m.in. do: konsumenta i konsumpcji we współczesnej gospodarce, elit ekonomicznych w Polsce, klasy wyższej, singli i osób starszych, zachowań przedsiębiorczych i konsumpcyjnych w rodzinach opiekujących się dziećmi i młodzieżą z niepełnosprawnością, niedoborów konsumpcji w polskich gospodarstwach domowych. Ponadto zastanawialiśmy się jak żyć w kryzysie, i szukaliśmy odpowiedzi, jak zmieniły się zachowania polskich gospodarstw domowych pod wpływem tego załamania gospodarczego. Problematyka ta stała się inspiracją dla wielu doktorantów. Prof. dr hab. Teresa Słaby była promotorką 21 prac doktorskich. Monografia dedykowana prof. dr hab. T. Słaby, pt. Jakość życia. Konsument, składa się z dwóch części, które poprzedzają, jakże zasłużone, listy gratulacyjne. Są one wyrazem nie tylko uznania dla dorobku i działalności Pani Profesor, ale także przyjaźni i sympatii. W części I monografii znalazły się rozdziały, które składają się na holistyczne podejście do jakości życia. Autorzy przybliżają jakość życia w różnych aspektach jej postrzegania, zarówno w rozważaniach czysto naukowych, jak i poprzez poszukiwanie związków z praktyką życia społecznego i gospodarczego. Część II odnosi się do konsumpcji i konsumenta, którmusi sprostać dotychczasowym i nowym wyzwaniom. Autorzy prowadzą rozważania na temat: procesów konsumpcji, przemian w konsumpcji pod wpływem zmieniających się zachowań rynkowych konsumentów, megatrendów, uwarunkowań ekonomicznych, społecznych i marketingowych czy potrzeby ochrony praw konsumentów. Mamy nadzieję, że niniejsza monografia będzie dla Pani prof. dr hab. T. Słaby dowodem uznania i życzliwości, a także wspomnieniem dotychczasowych wspólnych przedsięwzięć naukowych i publikacyjnych. Anna Dąbrowska, Mirosława Janoś-Kresło, Rafał Kasprzak, Bogdan Mróz
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8030-202-0
- ISBN druku: 978-83-8030-202-0
- Liczba stron: 514
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Listy gratulacyjne do Jubilatki prof. dr hab. Teresy Słaby Wprowadzenie Część I. Jakość życia - podejście holistyczne Walenty Ostasiewicz 1. Jakość życia jako cel nauk społecznych 1.1. Zagadnienia leksykalno-terminologiczne 1.2. Życie w Życiu 1.3. Podstawy etyczne 1.4. Jakość państwa a jakość życia 1.5. Gospodarka oparta na potrzebach 1.6. Jakość języka a jakość życia 1.7. Grupowa przypadłość Antona Podsumowanie Bibliografia Hanna Brycz 2. Jakość życia w rozumieniu nauk psychologicznych i nauk ekonomicznych 2.1. Jakość życia - podejście psychologiczne 2.2. Jakość życia w naukach ekonomicznych 2.3. Konsumpcjonizm w naukach ekonomicznych i naukach psychologicznych Podsumowanie Bibliografia Stanisław Maciej Kot 3. Własność i osobliwość przestrzeni jakości życia 3.1. Bodziec obiektywny a jego subiektywna percepcja - przykład z kolorymetrii 3.2. Materiał statystyczny i metody 3.2.1. Archiwalne dane statystyczne 3.2.2. Dane z budżetów gospodarstw domowych 3.2.3. Metody badania zależności między jakością życia a poziomem życia 3.3. Wyniki badań empirycznych Podsumowanie Bibliografia Tomasz Panek 4. Koncepcja pomiaru jakości życia 4.1. Podejście skandynawskie 4.2. Podejście amerykańskie 4.3. Zintegrowane podejścia do koncepcji jakości życia 4.3.1. Podejście nordyckie 4.3.2. Podejście niemieckie 4.3.3. Koncepcja pomiaru jakości życia w Europejskim Systemie Wskaźników Społecznych 4.3.4. Koncepcja pomiaru jakości życia w Europejskim Systemie Statystycznym 4.3.5. Koncepcja pomiaru jakości życia OECD 4.3.6. Podejście zespołu R. Constanzy Podsumowanie Bibliografia Ewa Frątczak 5. Regresja logistyczna jako narzędzie modelowania poziomu i jakości życia 5.1. Regresja logistyczna - początki 5.2. Regresja logistyczna - teoria 5.2.1. Model regresji logistycznej a model regresji liniowej 5.3. Estymacja parametrów modelu regresji logistycznej (na przykładzie regresji binarnej) 5.4. Interpretacja wyników estymacji. Różnica interpretacji pomiędzy regresją liniową a regresją logistyczną 5.5. Inne rodzaje modelowania - model uporządkowany i model o postaci wielomianu regresji logistycznej 5.5.1. Regresja logistyczna - model uporządkowany 5.5.2. Regresja logistyczna o postaci wielomianu - uogólnione logity . 5.6. Znaczenie kodowania zmiennych jakościowych w modelach regresji logistycznej 5.7. Istota wnioskowania statystycznego w modelach regresji logistycznej 5.7.1. Ocena istotności oszacowanych parametrów 5.8. Predykcja i testowanie modelu predykcyjnego z wykorzystaniem regresji logistycznej Podsumowanie Bibliografia Grażyna Karmowska 6. Postęp społeczny w Polsce na tle państw Grupy Wyszehradzkiej 6.1. Mierniki rozwoju społeczno-ekonomicznego (HDI i SPI) 6.2. Charakterystyka badanych regionów Podsumowanie . Bibliografia Małgorzata J. Radziukiewicz 7. Ubóstwo osób pracujących w Polsce na tle innych krajów - przyczyny i tendencje zmian 7.1. Ubóstwo i praca - dane i definicje 7.2. Szacunki skali ubóstwa pracujących w świecie na podstawie dostępnych źródeł 7.2.1. Zasięg ubóstwa wśród pracujących w USA 7.2.2. Zjawisko biedy wśród pracujących w krajach UE i Polsce 7.2.3. Ubóstwo pracujących w krajach wschodzących i rozwijających się 7.3. Przyczyny biedy wśród pracujących Podsumowanie Bibliografia Jolanta Perek-Białas 8. Od statystyki do jakości życia w starości - subiektywne rozważania 8.1. Statystyka 8.2. Oszczędzanie na czas starości - recenzja doktoratu . 8.3. Wskaźniki 8.4. Konsumpcja 8.5. Osoby starsze jako konsumenci 8.6. Jakość życia a osoby starsze jako konsumenci Podsumowanie Bibliografia Rafał Kasprzak 9. Przemysły kreatywne w krajach Europy Środkowo-Wschodniej - rozwój i wpływ na jakość życia w regionie 9.1. Definicja sektora kreatywnego oraz wielkość eksportu w Europie Środkowo-Wschodniej 9.2. Sektor kreatywny w krajach Europy Środkowo-Wschodniej 9.2.1. Albania 9.2.2. Białoru 9.2.3. Bośnia i Hercegowina 9.2.4. Bułgaria 9.2.5. Chorwacja 9.2.6. Czechy 9.2.7. Estonia 9.2.8. Węgry 9.2.9. Łotwa 9.2.10. Litwa 9.2.11. Czarnogóra 9.2.12. Polska 9.2.13. Rumunia 9.2.14. Serbia 9.2.15. Słowacja 9.2.16. Słowenia 9.2.17. Macedonia 9.2.18. Ukraina 9.3. Wyzwania biznesowe w sektorze kreatywnym 9.4. Polityka publiczna krajów Europy Środkowo-Wschodniej 9.5. Oddziaływanie sektora kreatywnego na jakość życia w regionie Podsumowanie Bibliografia Teresa Skalska 10. Trzeci sektor w turystyce i rekreacji 10.1. Trzeci sektor - znaczenie, główne obszary działania 10.2. Organizacje pozarządowe w turystyce i rekreacji 10.3. Gospodarcze i społeczne znaczenie zjawiska - potrzeba pomiaru Podsumowanie Bibliografia Małgorzata Gotowska 11. Działania przedsiębiorstw na rzecz odpowiedzialnego rozwoju w aspekcie jakości życia ludzi 11.1. Zrównoważony rozwój, czyli rozwój odpowiedzialny 11.2. Model odpowiedzialnego rozwoju w polskich przedsiębiorstwach - studia przypadku Podsumowanie Bibliografia Część II. Konsumpcja i konsument wobec dotychczasowych i nowych wyzwań Teresa Pałaszewska-Reindl 12. Aspekty społeczne w badaniach konsumpcji 12.1. Rozwój badań nad konsumpcją 12.2. Wkład prof.?dr hab.?T. Słaby do badań nad konsumpcją Podsumowanie Bibliografia Aniela Styś 13. Procesy konsumpcji - postrzeganie, pomiar, tendencje zmian 13.1. Procesy konsumpcji w dorobku Jubilatki - refleksje retrospektywne 13.2. Ocena poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych 13.3. Nowe uwarunkowania konsumpcji 13.4. Konsumpcja w kontekście społecznej odpowiedzialności biznesu 13.5. Nowe trendy w konsumpcji Podsumowanie Bibliografia Józefa Kramer 14. Konwergencja realna a nowe trendy konsumpcji 14.1. Konwergencja jako zapomniany warunek integracji Unii Europejskiej i zmiany struktury konsumpcji 14.2. Megatrendy rozwoju cywilizacyjnego i trendy rozwoju konsumpcji w kontekście konwergencji realnej 14.3. Szczegółowe trendy konsumenckie Podsumowanie Bibliografia Anna Dąbrowska, Mirosława Janoś-Kresło 15. Konsumpcja w trzech odsłonach 15.1. Konsumpcja nadmiaru 15.2. Konsumpcja umiaru 15.3. Konsumpcja wirtualna Podsumowanie Bibliografia Bogdan Mróz 16. Między hedonizmem a minimalizmem - poszukiwania konsumentów XXI w. 16.1. W sidłach konsumpcjonizmu 16.2. Dekonsumpcja i minimalizm konsumencki 16.3. Paradoks - dekonsumpcja na pokaz? Podsumowanie Bibliografia Grażyna Światowy 17. Interdyscyplinarność w badaniach nad zachowaniem konsumentów - ujęcie terminologiczne 17.1. Zachowania ludzi jako obiekt badań naukowych 17.2. Dylematy badawcze w interpretowaniu pojęcia ?zachowanie" 17.3. Próba interdyscyplinarnego wyjaśnienia terminu ?zachowanie" 17.4. Zachowanie indywidualne w kontekście komunikacji społecznej 17.5. Identyfikacja problemów w badaniu zachowania konsumentów Podsumowanie Bibliografia Tomasz Zalega 18. Świadoma konsumpcja w zachowaniach konsumenckich polskich seniorów w świetle wyników badań własnych 18.1. Przegląd literatury przedmiotu 18.1.1. Świadoma konsumpcja jako trend konsumencki - ujęcie teoretyczne 18.1.2. Pojęcie i cechy świadomego konsumenta 18.1.3. Świadoma konsumpcja a idea Fair Trade 18.2. Metodologia badań 18.2.1. Konceptualizacja badań 18.2.2. Dobór próby badawczej i jej charakterystyka 18.3. Wyniki i dyskusja 18.3.1. Zachowania konsumenckie badanych osób w wieku 65+ 18.3.2. Badani seniorzy jako świadomi konsumenci Podsumowanie Bibliografia Krystyna Gutkowska 19. Zachowania żywieniowe konsumentów a założenia zrównoważonego rozwoju, zrównoważonej diety i jakości życia 19.1. Zachowania konsumentów wobec żywności, zrównoważony rozwój i zrównoważona dieta oraz jakość i godność życia w ujęciu teoretycznym i w kontekście wyników badań 19.2. Jakość żywności jako kryterium wyboru w kontekście bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz idei zrównoważonego rozwoju 19.3. Zachowania konsumentów wobec mięsa w kontekście idei zrównoważonego rozwoju Podsumowanie Bibliografia Małgorzata Pawłowska 20. Zadłużenie gospodarstw domowych w bankach w Polsce na tle innych państw Unii Europejskiej 20.1. Rozwój rynku kredytu bankowego dla gospodarstw domowych w UE 20.2. Działania regulacyjne po kryzysie finansowym 20.3. Rozwój rynku kredytu bankowego dla gospodarstw domowych w Polsce Podsumowanie Bibliografia Małgorzata Bombol 21. Kobiecy świat finansów - o specyfice decyzji finansowych kobiet 21.1. Rola pieniędzy w życiu człowieka 21.2. Różnice płci a podejście do pieniędzy 21.3. Badania empiryczne zachowań finansowych Polek aktywnych zawodowo Podsumowanie Bibliografia Grzegorz Maciejewski 22. Infrastruktura domowa jako czynnik wzrostu konsumpcji gospodarstw domowych 22.1. Gospodarstwo domowe jako podmiot konsumpcji 22.2. Infrastruktura konsumpcyjna polskich gospodarstw domowych Podsumowanie Bibliografia . Krystyna Świetlik 23. Dochodowo-cenowe uwarunkowania konsumpcji żywności w Polsce w latach 2000-2015 23.1. Produkt krajowy brutto 23.2. Dochody sektora gospodarstw domowych 23.3. Dochody rozporządzalne gospodarstw domowych (według badań budżetów gospodarstw domowych) 23.4. Ceny żywności i koszty utrzymania rodzin Podsumowanie Bibliografia Józef Sala 24. Rozwój turystycznej bazy noclegowej w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej 24.1. Rola turystycznej bazy noclegowej na rynku oraz czynniki jej rozwoju 24.2. Uwarunkowania i paradygmaty rozwoju turystycznej bazy noclegowej w krajach Unii Europejskiej 24.3. Wielkość i tendencje rozwoju bazy noclegowej w Polsce 24.4. Jakość usług turystycznej bazy noclegowej w Polsce w świetle badań Pracowni Analiz Społecznych Ipsylon Podsumowanie Bibliografia Irena Ozimek 25. Ochrona konsumentów w Polsce jako element poziomu warunków życia 25.1. Cele unijnej polityki konsumenckiej 25.2. Instytucjonalna ochrona konsumentów w Polsce 25.3. Przegląd wybranych regulacji prawnych z zakresu ochrony konsumentów w Polsce i Unii Europejskiej Podsumowanie Bibliografia Osiągnięcia naukowo-badawcze prof. zw. dr hab. Teresy Słaby Fotografie