Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU

Jedz dobrze i nie tyj(Miękka)

5.00  [ 7 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Produkt niedostępny
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Darmowa dostawa

Jedz dobrze i nie tyj

Jadamy za dużo, bo zbyt często chcemy jeść, a jak już zaczniemy, trudno jest nam przestać. Tkwi w nas jakaś przemożna siła, która sprawia, że chce nam się jeść. Często nie potrafimy się jej przeciwstawić. Można ją porównać do żywiołu. Niekiedy staramy się z nią walczyć, zmuszając się do jedzenia mniej oraz wyrzekania się niektórych produktów. Niestety, nazbyt często głównym skutkiem tych wysiłków jest obniżenie przyjemności jedzenia.
Zamiast walczyć z żywiołem, lepiej go ujarzmić i wykorzystać dla swojego dobra. Opracowałem i opisałem receptę na to, jak zmienić ukierunkowanie tej tkwiącej w nas siły. Skłonić ją, żeby działała w naszym interesie. Powodowała, że nasz organizm będzie dawał nam dobre sygnały, kiedy i co jeść, aby odżywiać się zdrowo. Żeby sam, w trakcie jedzenia, trafnie informował nas, że już wystarczy i powodował, że w odpowiednim momencie ustanie chęć sięgania po więcej. Z pewnością każdy przyzna, że warto postarać się o to, żeby nasz organizm stał się naszym przyjacielem i sam dbał o to, żeby jedzenie nie prowadziło do tycia, ale dawało możliwie najwięcej zdrowia i radości.
Zbigniew Młynarski

Opracowanie Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj” jest pozycją oryginalną na naszym rynku wydawniczym, kładzie bowiem duży nacisk na walory smakowe pożywienia oraz przyjemność związaną ze spożywaniem posiłków. Znajdujemy tu szerokie omówienie takich pojęć, jak głód, sytość, smakowość, nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe, najczęściej popełniane błędy w sposobie odżywiania się, a także propozycję zastosowania w praktyce oryginalnego, komputerowego systemu samodzielnego poprawiania swoich jadłospisów. Naczelną zasadą systemu jest to, że ma on zapewnić każdemu dostarczanie w diecie odpowiednich ilości składników pokarmowych, a jednocześnie jest oparty na potrawach ulubionych, smakowitych, dających pełną satysfakcję ze spożywania posiłków.
Prof. dr hab. Janusz Stanisław Keller (†)

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Jedz śmiej się i walcz

Najmłodszy uczestnik i wielkie odkrycie pierwszej edycji MasterChefa, Jan Paszkowski – przepisy. Joanna Jędrzejczyk – polska bokserka z międzynarodowymi sukcesami – część motywacyjna. A całość dedykowana mamie Janka, która niedawno przegrała walkę z ch...

Jedz i żyj zgodnie z porami roku

BOŻENA CYRAN - dietoterapeutka, autorka książek pt. "Odnowa na talerzu" i "Kuchnia zdrowia i młodości", w swojej nowej książce zaleca, aby odżywiać się odpowiednio do warunków panujących w przyrodzie, czyli zgodnie z porami r...

Kochaj dobrze.

KOCHAJ DOBRZE. Relacje damsko-męskie: instrukcja obsługi Jesteś singlem, który pragnie odnaleźć swoją drugą połowę, a może próbujesz zbudować UDANY ZWIĄZEK? Jesteś z kimś, ale czujesz, że czegoś brakuje? Wszystko między wami gra, ale myś...

Dotąd dobrze

Legendarną Ursulę K. Le Guin miliony czytelników znają jako autorkę niezwykłych powieści science-fiction, ale jej dorobek obejmuje znacznie więcej gatunków literackich. Szczególne miejsce zajmuje w jej twórczości poezja, którą Le Guin pisała całe życie...

Żyć dobrze... z alergią

Dobre życie z alergią? Przekonaj się, że to możliwe.Czym jest alergia? Najprościej tłumaczy ją sama nazwa. Słowo alergia powstało z połączenia dwóch greckich wyrazów: allos – inny i ergon – reakcja. Alergia to po prostu ...

Eat Pretty Jedz i bądź piękna

Jedz tak, by cieszyć się pięknem w środku i na zewnątrz. To proste!Pomoże ci w tym twój osobisty kalendarz piękna.*EAT PRETTY to nowa filozofia piękna, dzięki której na zawsze zapomnisz o wahaniach wagi, przesuszon...

Kompetencje personalne i społeczne. Jak je rozwijać?

Zarządzasz grupą pracowników? Relacje interpersonalne są podstawą Twojego życia zawodowego? Ta książka, dzięki praktycznym przykładom, zadaniom i sprawdzonym koncepcjom psychologicznym ułatwi Ci kształtowanie własnych kompetencji personalnych.

Tam ci będzie lepiej

Poznań, wiosna 1924 roku. Mieszkańcami miasta wstrząsa fala brutalnych morderstw. Z rąk nieznanego sprawcy giną prostytutki. Śledztwo prowadzi komisarz Antoni Fischer oraz jego zastępca Albin Siewierski. Ten pierwszy to dystyngowany i elokwentny oficer...

Jedz i biegaj Niezwykła podróż do świata ultramaratonów i zdrowego odżywiania

Od niemal dwóch dekad Scott Jurek jest najważniejszą postacią i gwiazdą biegów ultramaratońskich. To niezwykle trudna, ale wciąż zyskująca na znaczeniu dyscyplina sportu. W 1999 roku będąc właściwie nikomu nieznanym biegaczem, Scott Jure...

Recenzje (6):

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Zastanawiałem się na ile waga ciała zależy od odżywiania, a na ile jest to wynik takich a nie innych genów w rodzinie. Nie da się nie zauważyć, że niektóre osoby są „kopią” swoich rodziców czy dziadków. Rodzi się pytanie czy odżywianiem można zmienić to o czym decydują geny. Jeżeli się tego nie przeżyje osobiście, pozostają tylko dywagacje. Pochodzę z rodziny, która charakteryzuje się rozmiarem XXL. Od najmłodszych lat pamiętam jak dziadkowie i rodzice zachęcali do jedzenia, żeby dobrze wyglądać. Nie dbało się o to jak się jadło ani co się jadło. Dziś mam już inną świadomość, a z błędnego kręgu wyrwał mnie e-book ”Jedz dobrze i nie Tyj”. Zrozumiałem, jak wiele zależy ode mnie samego, a dotychczasowe diety tylko pogarszały mój stan zdrowia, bo męczyły organizm głodówkami, czy brakiem dostarczania dla organizmu niezbędnych substancji odżywczych. Wreszcie książka, która jest kompletna. Mówi o błędach, głodzie, sytości, co jest potrzebne dla dobra mojego organizmu. Zacząłem używać programu drdietman który na bieżąco pokazuje mi jak to co jem wpływa na mnie. Można również wybrać opcję, gdzie przygotowane zostaną dla mnie schematy żywieniowe czy skorzystać z porady dietetyka. Szkoda, że książka została wydana tak późno. Ale lepiej późno niż wcale. Zachęcam autorów do rozwinięcia zagadnień omówionych w tej książce, aby mogli dalej pomagać swoim czytelnikom w zmianie sposobu myślenia o jedzeniu.

Ocena: 

Książkę otrzymałem od kolegi z pracy w formie elektronicznego prezentu. Wiedział, że szukam książki, która będzie poruszała sferę psychologiczną odżywiania, ale bez wchodzenia w głębię ludzkich odczuć. Otyli mają swoje kompleksy, których nie wyjawią drugim osobom, lekarzom. Nie chcą o nich rozmawiać ani mówić. Wolą ciszę, a jednak wołają o pomoc i akceptację drugiej osoby. Co to wszystko ma wspólnego z tą książką? Ma i to całkiem sporo. Zbigniew Młynarski nie wchodzi w głęboką sferę odczuć ludzkich, nie używa górnolotnych wyrażeń „fenomenalne, cudowne, genialne, kosmopolityczne”, ale pisze wprost o błędach, o problemach z jedzeniem. Pisze o tym jak ludzie postrzegają jedzenie, czym jest głód, sytość. Nie oskarża, nie gani, nie narzuca, tylko pokazuje możliwości zdrowego odżywiania się. Zachęca do poszukiwania swojej ścieżki zdrowego odżywiania, dlatego nie wyklucza z diety ludzkiej także produktów mających tłuszcze nasycone, które dla zdecydowanej większości dietetyków, osób trenujących różne dyscypliny sportowe są passe. Krótko, zwięźle i na temat przedstawia produkty spożywcze, które posiadają mikro i makroelementy niezbędne do ludzkiego życia. Mnie to przekonuje, gdyż opiera to na własnym doświadczeniu i praktycznej pracy. Stąd jego pomysły na odpowiednią kuchnię w restauracjach, gdzie jedzą osoby starsze, młode, chore, zdrowe, cukrzycy, po zawałach. W tym wszystkim każda osoba może smacznie i zdrowo zjeść. Książka ta okazała się ciekawym prezentem, do której mogę wrócić w dowolnym momencie.

Ocena: 

Tak naprawdę to z książką zetknąłem się przez przypadek. Będąc w księgarni zaciekawiony kolorową okładką sięgnąłem po książkę. Wydawała się każda jak inna. Mówiąca o wszystkim i niczym, o cud dietach z których nic nie wynika. Już jednak sama sentencja na pierwszej stronie była interesująca, mówiąca o przyjemności z odżywiania. Pomyślałem, że to może książka, która mówi o aspektach psychologicznych odżywiania. Nie pomyliłem się. Zerknąłem na spis treści i byłem pewny, że to jest to! Książka zawiera co najwartościowsze dla czytelnika. Charakteryzuje najważniejsze składniki odżywcze, ale też pokazuje racjonalną analizę głodu, sytości, smaku, a także popełnianych błędach przy nieudanych próbach odchudzania. Co więcej, wreszcie ktoś pisze, że w jedzeniu można się rozkochać, czuć smak miłości, a jednocześnie jeść zdrowo. Totalnym szokiem dla mnie była informacja, że tłuszcze nasycone są tak samo ważne dla człowieka jak tłuszcze nienasycone. Autor idealnie punktuje, dlaczego tak jest i co wnoszą w życie człowieka tłuszcze nasycone. Dlatego tak książka idzie pod prąd, a jednocześnie pokazuje, że jedzenie może być radosne dla każdego: osoby otyłej, chorej na cukrzycę, mającej problemy z wątrobą, trzustką. Autor pokazuje, że można zjeść smacznie i wcale nie musi to źle wpłynąć na zdrowie człowieka, pod warunkiem, że będziemy przestrzegać pewnych nienaruszalnych reguł zdrowego odżywiania. Polecam wszystkim, którzy chcą postrzegać jedzenie nie tylko jako pasję, ale także jako element ich walki z własnymi emocjami związanymi z jedzeniem. Pozdrawiam autorów i czytelników.

Ocena: 

Tytuł "Jedz dobrze" można rozumieć w mojej ocenie na dwa sposoby. Jeść dobrze można pod względem wartości odżywczych, jakości i systematyczności naszych posiłków. Dlatego w książce tej znajdziemy podstawowe wiadomości dotyczące znaczenia poszczególnych składników naszego pożywienia, ich nadmiaru, ale także niedoboru, do czego często i chętnie doprowadzamy się, korzystając z nieracjonalnych diet.
Drugi sposób rozumienia tytułu to jedz dobrze, czyli SMACZNIE. I to jest według mnie prawdziwy strzał w dziesiątkę, dzięki któremu ta książka zasługuje na uzyskanie sławy. Dieta nie brzmi przyjemnie, otacza nas zewsząd, wszyscy wymagają od nas, żebyśmy prowadzili jakąś dietę...A najczęściej po prostu nie mamy na nią ochoty, albo nie przynosi nam żadnej przyjemności. Tymczasem zdrowe odżywianie według zaprezentowanej w książce ideologii, zdrowe odżywianie musi być przyjemne, żeby dostarczać nam nie tylko wartości odżywczych, ale pozostać z nami na całe życie, zapewniając radość z jedzenia każdego dnia.
Za tą publikację śmiało daję jej autorowi mocne 5+!

Ocena: 

Podręczna encyklopedia zdrowego żywienia dla każdego z nas. Nie trzeba być znawcą, nie trzeba mieć za sobą niezliczonej ilości diet, żeby zrozumieć, o co chodzi w tej książce i jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka są składniki odżywcze, które często są niesłusznie ograniczane przez niektórych dietetyków. Wiedza, którą powinien posiadać każdy z nas.
Bardzo podoba mi się sposób, w jaki została napisana ta książka. Krótkie podrozdziały, poboczne podsumowania. Wystarczy sięgnąć po książkę co jakiś czas i odświeżyć swoją wiedzę, bez żmudnego wertowania książek.
Lubię i polecam. Dbajcie o siebie i bliskich!

Ocena: 

Książka dla tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia, jednocześnie zachowując szczupłą sylwetkę i zdrowie na długie lata. W sposób lekki i przyjemny przedstawione zostało znaczenie jedzenia dla zdrowia fizycznego i psychicznego człowieka, jak również znaczenie poszczególnych składników naszego codziennego pożywienia. Co do samej struktury - dzięki pobocznym streszczeniom poszczególnych akapitów, najważniejsze wiadomości są łatwo przyswajalne, a ich rozwinięcie również wnosi wiele cennych informacji, ważnych dla każdego z nas.
Jaki z tego jest wniosek? Uważam, że ta pozycja powinna być obowiązkowa nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania, ale każdego z nas. Świadomość tego, jak ważne jest to, co jemy, powinna towarzyszyć nam każdego dnia.

Ocena: