Jedzenie i inne rzeczy
Jedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany. Przedstawione studia przypadku to naprawdę solidna teoria aktora-sieci (Actor-Network Theory – ANT). Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na gruncie ontologii ANT. Wiąże ze sobą sferę mikro i makro, śledzi translacje, pokazuje, jak działają aktorzy. Jednocześnie trzyma się blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana. Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi środkami. Z recenzji wydawniczej dr. hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH
- Kategorie:
- ISBN: 978-83-233-5056-9
- ISBN druku: 978-83-233-5056-9
- Liczba stron: 300
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 9 1. Jedzenie przez socjologiczny pryzmat 17 Nie tylko żywność 18 Jedzenie to konsumpcja 23 Jedzenie to praktyka 28 Czym jest praktyka społeczna? 29 Teoria praktyk w praktyce badawczej 36 Do czego służy jedzenie? 39 Jedzenie to zrzeszenie 43 Symetryczne pozycje 45 Kim są aktanci? 46 Dynamika kolektywów 49 O czym mówią zrzeszenia? 52 2. Duch i praktyka zmian żywieniowych 57 Tabu, obrzydzenie i postrzeganie ryzyka żywnościowego 61 Codzienne praktyki obaw żywieniowych 70 Zrzeszenia jedzeniowe w stanie alertu 76 3. Opowiadanie o jedzeniu 81 Co słychać w jedzeniowych narracjach? 82 Rozmowy z ludźmi a rozumienie sieci 86 Podążanie za relacjami społecznymi, danymi i sensem 91 4. Kwestia dystrybucji: pomoc żywnościowa i niemarnowanie 101 Problem bezpieczeństwa żywnościowego 102 Banki żywności jako dystrybucyjny pomost 106 Policzmy się! 109 Kim są beneficjenci pomocy? Rozmieszczenie interesów aktorów 117 Bankowe instrukcje i scenariusze 120 Gromadzenie i zatrzymywanie: bankowy magazyn 128 Praktyki mobilności i samochodowe kolektywy 132 Przepakowanie jako istota dystrybucyjnej pracy kolektywu 136 Sprawiedliwość: „po równo” i „do woli” 139 Radzenie sobie z nadmiarem – w niedostatku 143 Godność praktykowana 147 Rozproszona praca kolektywu 154 5. Kwestia skali: produkcja ekologiczna 161 Nieporządek w systemach żywnościowych 167 Czy możliwe są inne gospodarki żywnościowe? 174 Z czego składa się ekologiczny kolektyw? 183 Granice kolektywu: „Ugotuj mi, ja ci dam jakieś pieniądze” 187 Granice kolektywu: żeby forma nie przerosła treści 190 Granice kolektywu: rola pieniędzy 192 Kontrola granic 197 Kontrola granic: co tu robią opakowania? 198 Kontrola granic: inni aktanci pukają do bram kolektywu 204 Nowy w sieci: pandemia COVID-19 207 Produkcja ekologiczna to lokalna sprawa? 211 6. Kwestia mięsa: wykluczenie wegetariańskie 217 Jarstwo: wstrzemięźliwość, pacyfizm, emancypacja i styl życia 218 Kłączowa struktura zrzeszenia 224 Ścieżki roślinnej zmiany 228 Dwa modele jedzenia roślinnego: alternatywa kulturowa i alternatywy mięsa 237 Wtyczki, czyli oferty wegetariańskiego upodmiotowienia 244 Kawiarniana swoboda 246 Wygoda: wziąć z półki i nie zastanawiać się 252 Hedonistyczna wtyczka wegetarianizmu 257 Praktykowanie tradycji w wariancie bezmięsnym 260 Dalsze ruchy wahadła 264 Uwagi końcowe. Poruszenie w systemach żywnościowych 269 Zmiana społeczna 269 Na granicach rynku 273 Polityka 277 Bibliografia 283