Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć
Konfitury, kompoty i
inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa
Pani Elżbiety.
„ Najdawniej używane
i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — bo
nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier
trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano
„Kandyzbrot“, — już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak
zwanym „kijowskim sposobem“, miodzie. Wczasie wojny światowej i w
pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały trudno było, a nasze
polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić
z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego
syropu, konfitury stały się rzadkością, wyszły prawie z użycia.
Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je różnemi nieznanego składu karmelkami
i marmeladami, twierdzono nawet, że konfitury są rzeczą kosztowną
i zbędną, zapominano o tem, że się pozbawia dzieci i osoby
starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im różne surogaty,
nieraz może szkodliwe dla zdrowia.”
W książce znajdziemy następujące
przepisy:
I. KONFITURY
1. Rabarbarum.
2. Czereśnie.
3. Poziomki i truskawki.
4. Róża.
5. Agrest.
6. Orzechy włoskie.
7. Maliny.
8. Porzeczki.
9. Morele, renklody,
śliwki.
10. Gruszki.
11. Jabłuszka rajskie i
syberyjskie.
12. Głóg i dereń.
13. Melon i arbuz.
14. Pigwy.
15. Berberys.
16. Borówki.
17. Brzoskwinie.
18. Ananas.
19. Żórawiny.
20. Pomarańcze.
21. Cytryny.
22. Kasztany.
II. GALARETY
23. Galareta agrestowa.
24. Galareta
porzeczkowa.
25. Galarety:
poziomkowa, truskawkowa lub wiśniowa.
26. Galareta malinowa.
27. Galareta jabłeczna.
III. DŻEMY
28. Dżem z jabłek.
29. Dżem truskawkowy.
30. Dżem porzeczkowy.
31. Dżem wiśniowy.
32. Dżem agrestowy.
33. Dżem śliwkowy.
34. Dżem morelowy.
35. Dżem pomarańczowy.
IV. SOKI OWOCOWE Z
CUKREM (syropy)
36. Syrop truskawkowy.
37. Sok poziomkowy.
38. Sok malinowy.
39. Sok porzeczkowy.
40. Sok wiśniowy.
41. Sok jeżynowy.
42. Sok berberysowy.
43. Syrop pomarańczowy.
44. Syrop cytrynowy.
45. Syrop żórawinowy.
V. KOMPOTY
46. Czereśnie.
47. Wiśnie.
48. Truskawki.
49. Maliny.
50. Agrest i porzeczki.
51. Renklody i
mirabelki.
52. Morele, brzoskwinie
i śliwki.
53. Gruszki.
54. Melon.
VI. MARYNATY OCTOWE
55. Śliwki w occie.
56. Wiśnie w occie.
57. Gruszki w occie.
58. Melon w occie.
VII. SOKI I KONSERWY
OWOCOWE BEZ CUKRU
59. Sok żórawinowy.
60. Sok malinowy.
61. Sok agrestowy.
62. Sok porzeczkowy.
63. Agrest w butelkach.
64. Jagody czarne.
VIII. OWOCE MOCZONE
65. Jabłka moczone.
66. Borówki moczone.
IX. MARMELADY, SERY,
POWIDŁA
67. Marmelada jabłeczna.
68. Ser jabłeczny.
69. Marmelada malinowa.
70. Marmelada agrestowa.
71. Marmelada
pomarańczowa.
72. Marmolada głogowa.
73. Marmelada ze śliwek.
74. Powidła śliwkowe.
75. Powidła z borówek.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7900-778-3
- Liczba stron: 44
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.