Kuchnia domowa bez glutenu, pszenicy i nabiału
100 przepisów dla osób cierpiących z powodu nadwrażliwości na produkty pszenne i mleczne. Jeśli trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań. W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości. Nietolerancje pokarmowe nie muszą oznaczać konieczności zrezygnowania z różnorodnej i smacznej kuchni!
- Kategorie:
- Redakcja: Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec, Longina Kalisz, Marcin Fabijański, Maria Supranowicz-Pokojska, Tomasz Zajbt
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7773-464-3
- Liczba stron: 224
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp Słowniczek Zasady BHP w kuchni Przydatne wyposażenie Spiżarka i zakupy Zupy Bulion drobiowy Bulion warzywny Zupa marchewkowo-ryżowa Zielona minestra Zupa batatowo-kokosowa Potrawy z jaj Bezy Tort Pawłowej Beziki Omlety Frittata z grzybami i fetą Majonez Podstawowy majonez Szybki sos holenderski Miętowy sos holenderski Sos angielski Przystawki Zawijane szparagi z szybkim sosem holenderskim Jajka po benedyktyńsku Pasztet drobiowy z sałatką żurawinowo-orzechową Pieczone figi z prosciutto i serem Sajgonki z sosem paprykowym Tarteletki z karmelizowaną czerwoną cebulą Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem Dania warzywne i sałatki Francuska zapiekanka z ziemniaków Kalafior z aromatyczną posypką Sałatka z grillowanej cukinii z miętą Duszony koper włoski z papryką, cytryną i tymiankiem Pieczone buraki z sałatką migdałową Sosy i polewy Mleczny wywar Biały sos Sos serowy Sos jus Sos chlebowy Pesto z rukoli Polewa czekoladowa Polewa karmelowa Naleśniki Podstawowe ciasto naleśnikowe Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem Szkockie naleśniki Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym Naleśniki jabłkowe z polewą karmelową Makaron, pizza i risotto Makaron Zapiekanka makaronowa Świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami Spaghetti z małżami Wegetariańska lasagne Gnocchi z kaparami Pizza Pizza z karczochami, orzeszkami piniowymi i mozzarellą Ryż Proste risotto Risotto primavera Waniliowy pudding ryżowy Ryby i owoce morza Gładzica po florencku Kotlety łososiowe Paluszki rybne z sosem aioli Smażone kałamarnice z chorizo Pikantna makrela z raitą Zapiekanka rybna Makaron z krewetkami, przegrzebkami i limetką Drób, dziczyzna i inne mięsa Pieczony bażant w sosach jus i chlebowym Sałatka z grillowanego kurczaka i pesto Sałatka z pieczonej kaczki i fig Pita z kurczakiem Burgery z indykiem po kajuńsku Kiełbaski z dziczyzny z czerwoną kapustą Zapiekanka z wołowiny, nerek i grzybów Kiełbaski w cieście Zapiekanka z wołowiny lub dziczyzny z kluskami Wieprzowina z doliny Aosty Tacos Quiche z bobem, szpinakiem i boczkiem Chleb i babeczki Chleb z kminkiem i migdałami Jasny chleb z ziarnami Brązowy chleb z ziarnami sezamowymi Kruton Ciasteczka owsiane Brytyjskie babeczki Złociste brytyjskie babeczki Czekoladowo-malinowe muffinki Minibabeczki z rozmarynem i skórką pomarańczową Babeczki z wędzonym łososiem Ciasto na tarty i ptysie Ciasto kruche Podstawowe ciasto kruche Tarta na słodko Ciasto parzone Profiterolki z polewą czekoladową Wypieki, czyli ciasta i ciastka Jak zrobić ciasto Ciasto bożonarodzeniowe albo urodzinowe Lukrowane ciasto marchewkowe Biszkopt Wiktorii Ciasto czekoladowe Ciasto pomarańczowo-migdałowe Ciasto bananowe Ciasteczka czekoladowo-imbirowe Brownie bez mąki Szarlotka Waniliowe makaroniki Pomarańczowo-czekoladowe paluszki Piankowa kostka Dekorowane babeczki Ciasto borówkowe Desery Ciasto z nalewką z kwiatów bzu czarnego i syropem agrestowym Pudding czekoladowy Panna cotta z malinami Pieczony pudding brzoskwiniowy Tarta z Bakewell Deser śliwkowy z kruszonką Tarta cytrynowa Tarta czekoladowa Mus czekoladowy bez cukru Sernik na zimno z truskawkami Jabłkowe puchary z kruszonką Galaretka jabłkowo-limetkowa Tradycyjny placek z jabłkami Parzony pudding z gruszkami i syropem cukrowym Pudding toffi