Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 29,90 zł
22,43
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 7,47 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna

Nietolerancja laktozy lub alergia na mleko oznacza konieczność przejścia na dietę wykluczającą spożywanie śmietany, masła, mleka, sera i jogurtu, a także wielu gotowych produktów spożywczych, których składnikiem jest cukier mlekowy. Jak rozpoznać, które produkty zawierają ten cukier? Co można jeść? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka ta zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości towarzyszą nietolerancji laktozy, jak sobie z nimi radzić i gdzie szukać pomocy. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów mlecznych. Bez nich można zrobić wspaniałe zupy, przystawki, dipy, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i wegetariańskie, aromatyczne sosy, sałatki i dressingi do nich, desery, lody, słodkie sosy i kremy, ciasta, ciastka, śniadania i napoje. W książce znajdziesz: 200 przepisów na rodzinne posiłki. Rozdział poświęcony żywieniu dzieci nietolerujących laktozy. Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania. Przykładowe menu na cały tydzień.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
PRZEDMOWA
WSTĘP
W jaki sposób ta książka może pomóc?
Wzrost częstotliwości występowania alergii na mleko i nietolerancji laktozy
Na czym polega alergia na mleko?
Na czym polega nietolerancja laktozy?
Co to jest nadwrażliwość pokarmowa?
Pierwotna nietolerancja laktozy
Wtórna nietolerancja laktozy
Wrodzona nietolerancja laktozy
Galaktozemia
Symptomy
Alergia na białka mleka
Nietolerancja laktozy
Diagnoza
Leczenie
Na czym polega dieta bezmleczna?
Z czego trzeba zrezygnować?
Zastąpić wyrobami z mleka koziego?
Inne produkty zwierzęce
Jogurt
Sery
Mleko
Soja
Inne substytuty produktów mlecznych
Wapń
Białka
Jedzenie poza domem
Niemowlęta, dzieci i nastolatki
Ciąża i karmienie
Dieta bezmleczna bez alergii i nietolerancji
Zawartość tłuszczu
Jakie korzyści przynosi dieta bezmleczna?
Zdrowa, zbilansowana dieta bez nabiału
Proponowane posiłki
Gotowanie i przepisy kuchenne
Uwagi ogólne
PRODUKTY ZASTĘPCZE
ZUPY, DIPY, PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI
Zupa z zielonej soczewicy z kawałkami pora i ziemniaków
Tajska zupa rybna
Kremowa zupa szpinakowa z gałką muszkatołową
Chowder z wędzonego wątłusza
Kremowa zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa miso z tofu, makaronem i wakame
Hummus
Dip z tahini z sokiem cytryny
Serowy dip ze szczypiorkiem
Ziołowy dip z oliwkami i anchois
Empanady z krewetkami i awokado
Placki ziemniaczane z mięsem kraba
Małże nadziewane porem i czosnkiem na chrupko
Fritto misto
Suflet z wędzonych śledzi z zieleniną
Panierowane filety sardynek z ziołami
Nicejskie tarteletki
Roladki z wędzonego łososia nadziewane musem z wędzonego pstrąga
Kalmary z papryką chilli i pomidorami
Chrupiące paski wieprzowiny po chińsku
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w limetce i obtoczonego w sezamie
Bruschetta z pieczonymi pomidorkami czereśniowymi
Sałatka z wędzonej kaczki z pikantnymi orzechami włoskimi
Koperty z ciasta półfrancuskiego ze szpinakiem i orzechami piniowymi
Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów
Warzywne tortille z hummusem i chilli
Tortille z bekonem, pomidorami i rukwią wodną
LEKKIE POSIŁKI I OBIADY
Żeberka po karaibsku
Marokańskie kotlety jagnięce
Zapiekanka z golonką i soczewicą
Tarteletki z pancettą i grzybami zapiekane z jajkami
Risotto z sercami karczochów i grzybami posypane szynką parmeńską
Flan z czerwonej soczewicy, bekonu i cebuli
Spaghetti la carbonara
Quesadille z pikantnym kurczakiem
Smażone wątróbki drobiowe w kremowym sosie z wina i szałwii na czosnkowych grzankach
Grillowany tuńczyk na nicejskiej sałatce ziemniaczanej
Placki ziemniaczane
Quiche ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Pieczeń z bakłażanów i czerwonej soczewicy
Pieczone nadziewane pieczarki
Ciecierzyca z pomidorami i kolendrą
Szpinak z jajkami na ostro
Frittata z ziemniaków, fasolki i kukurydzy
Kotleciki z batatów i ciecierzycy
DANIA GŁÓWNE – MIĘSNE, RYBNE I WEGETARIAŃSKIE
Pikantny boeuf Stroganow
Duszona wołowina
Wątróbka cielęca z bekonem i sosem z szałwii z winegretem z sherry
Kurczak w kremowym sosie chilli z bazylią i kokosem
Kurczak po kreolsku
Pierś kurczaka z grzybami i boczkiem w kremowym sosie z zielonym pieprzem
Zapiekanka z kurczaka i grzybów
Kurczak w cydrze z grzybami i musztardą z Dijon
Pierś kaczki w sosie z pomarańczy, jałowca i czerwonego wina
Pieczone udka kacze w imbirze i miodzie
Kociołek jagnięcy z kaszą jęczmienną
Kebaby z marynowanej jagnięciny
Tażin z jagnięciny
Sznycle wieprzowe w panierce z orzechów laskowych i szałwii
Smażona ryba po cajuńsku
Filet pstrąga w stylu tandoori
Grillowana troć atlantycka w kremowym sosie z rukwi wodnej
Zapiekanka z ryby, krewetek i pora
Filety makreli w chrupiącej panierce owsianej
Grillowany tuńczyk w salsie verde
Grillowany filet cefala pod dressingiem z soi, miodu i chrzanu
Grillowana raja z ciepłym sosem cebulowo-paprykowym
Pieczony dorsz pod pierzynką serowo-ziołową
Koperkowe naleśniki z wędzonym łupaczem, pomidorami i porem
Zapiekanka z łupacza i pomidorów pod ziemniakami
Szaszłyki z żabnicy i krewetek
Kotleciki z wędzonej ryby
Grzanki z wędzonym dorszem
Gougere ze szpinakiem, migdałami i grzybami
Musaka z soczewicą i grzybami
Śródziemnomorskie lasagne z ciecierzycy i warzyw
Cobbler z grochu i warzyw
Tajskie curry z zielonych warzyw i nerkowców
Strudle grzybowo-orzechowe
WARZYWA
Kalafior przyprawiony kminem rzymskim
Fasolka szparagowa po grecku
Smażona na chrupko kapusta z marchewką i kminkiem
Pikantne warzywa po cajuńsku
Bób z wędzonym boczkiem
Pieczony pasternak w miodzie i sezamie
Ziemniaczano-selerowa boulangre
Krem z ziemniaków purée i musztardy ziarnistej
Purée ziemniaczane z oliwą i pieczonym czosnkiem
Pikantne ziemniaki
„Serowa” polenta z patelni
Makaron sezamowy
Sycylijska caponata
Pikantny ryż
Pudding Yorkshire
SOSY I DODATKI
Sos czosnkowy
Pesto z bazylii i orzechów
Salsa z fasoli i chilli
Kremowy sos z cydru i musztardy ziarnistej
Kokosowy sos curry
Miętowy sos jogurtowy
Kremowy sos chilli z orzechów ziemnych i mleczka kokosowego
Salsa kukurydziano-limetkowa
Sos z pieczonych pomidorów
Sos imbirowo-agrestowy
Pikantny majonez
Salsa pomidorowo-miętowa
Sos pomidorowo-paprykowy
Sos z pomidorów i słodkiej papryki chilli
Sos velouté
Sos chlebowy
Marmolada cebulowa
Domowy ser sojowy
Pikantne orzechy włoskie
Cajuńska mieszanka przypraw
Tortille pszenne
SAŁATKI I DRESSINGI
Sałatka z kurczaka, awokado i rukwi wodnej
Sałatka z bulgurem
Sałatka marchewkowo-sezamowa
Miętowa sałatka z selera, orzechów i jabłka w majonezie tofu
Chrupiąca sałatka chińska
Sałatka colesław z czerwoną kapustą i pestkami dyni
Sałatka z ogórków, mięty i jogurtu sojowego
Sałatka z pieczonego kopru włoskiego i buraków
Sałatka ryżowa z pieczonymi warzywami i tuńczykiem
Sałatka z batatów i karczochów na ciepło
Francuski dressing estragonowy
Kremowy dressing cytrynowy
Kremowy dressing tahini
Dressing harissa
Dressing limetkowo-kolendrowy
Orientalny dressing sezamowy
Dressing z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku
Majonez tofu
CIASTA, DESERY I SŁODKIE SOSY
Krem morelowo-migdałowy
Morelowa tarta Tatin
Pieczona szarlotka
Pieczony tort czekoladowo-migdałowy
Pudding kukurydziany o smaku pomarańczowym
Panierowane banany
Lody z bananów i nerkowców
Lody z czarnych porzeczek
Flan jabłkowo-karmelowy
Pszenno-maślany pudding z czekoladą, śliwkami i whisky
Krem kokosowo-karmelowy
Kawowe zabaglione
Tarta malinowa
Grillowane, glazurowane miodem kebaby ananasowo-figowe z pomarańczowym sosem zabaglione
Ciasto jagodowo-brzoskwiniowe z kokosową kruszonką
Odwracany deser gruszkowo-imbirowy
Pudding ryżowy z rodzynkami, cytryną i mielonymi migdałami
Czekoladowe ciasto brownie
Tarta rabarbarowo-migdałowa
Sernik cytrynowy
Sos czekoladowo-krówkowy
Crème pâtissière
Sos waniliowy
Sos ze świeżych malin
Sos toffi
Sos czekoladowo-kawowy
Krem owsiano-miodowy
Krem z migdałów i tofu
POSIŁKI I PODWIECZORKI DLA DZIECI
Makaron z bekonem i fasolą
Kurczak barbecue
Kurczak korma
Zapiekanka rybna
Szybka pizza
Smażony Quorn z warzywami i makaronem
Makaron z zamiennikiem sera
Czekoladowy deser owsiany
Pudding ryżowo-miodowy
Owocowy trifle
Czekoladowo-orzechowe krówki
Owocowe batoniki
Babeczki miodowo-sezamowo-kukurydziane
WYPIEKI, ŚNIADANIA I NAPOJE
Bułeczki z bekonem, cebulą i szałwią
Foccacia z cebulą, pomidorami i rozmarynem
Babeczki z ziarnami
Bułki kukurydziane
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i lukrem cytrynowo-pomarańczowym
Francuskie ciastka z nadzieniem czekoladowo-migdałowym
Krajanka kokosowo-czekoladowa
Ciasteczka rodzynkowo-orzechowe
Rolada waniliowo-truskawkowa
Bułeczki słodowe
Kruche ciasteczka z migdałami i pomarańczą
Korzenne ciasto orzechowo-jabłkowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto kukurydziane
Słodkie ciasto kruche
Ciasto francuskie
Ciasto z mąki pełnoziarnistej
Ciasto kruche
Babeczki jagodowe
Placki kukurydziane
Kedgeree
Owsianka
Francuskie tosty
Koktajl bananowo-owsiany
Gorąca czekolada
Napój owocowy
Horchata
PRODUCENCI
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Inni Klienci oglądali również

Podlasie i Lubelszczyzna - Regionalna kuchnia polska

Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Podlasia. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego r...
34,90 zł

Kuchnia survivalowa. Część 1

To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Niezwykły toolbook, który wyposażyliśmy w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia – najważniejszego środka w walce o przeżycie. Ogień to ciepło, światło, ochrona przed...

Bydło domowe - hodowla i użytkowanie

Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania bydła, najliczniejszego i najważniejszego gatunku zwierząt gospodarskich użytkowanych przez człowieka. Zaproponowany przez autora podręcznika układ i dobór tematyki odpowiada występującym w prakt...
29,00 zł

Facet i Kuchnia

Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony facetikuchnia.com.pl, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że ...

Dieta dla aktywnych

Chcesz się cieszyć zdrowiem i energią w codziennym życiu? Chcesz poprawić swoje sportowe osiągnięcia? A może myślisz, że to niemożliwe? Tak myślał Joe Friel, kiedy 20 lat temu poznał doktora Lorena Cordaina, twórcę paleodiety, który nam&o...
34,90 zł

Dieta sirt

Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produk...

Potrawy z grilla. Kuchnia polska

Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak ...

Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie

Kuchnia FIT 2. Wspólne gotowanie to kolejna książka znanego trenera Konrada Gacy, zawierająca dużą porcję ciekawych przepisów kulinarnych i ogromną dawkę energii motywującej do zdrowego stylu życia. Metamorfozy osób, które s...
34,90 zł

Insulinooporność w polskiej kuchni.

Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowuj...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!