Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna
Nietolerancja laktozy lub alergia na mleko oznacza konieczność przejścia na dietę wykluczającą spożywanie śmietany, masła, mleka, sera i jogurtu, a także wielu gotowych produktów spożywczych, których składnikiem jest cukier mlekowy. Jak rozpoznać, które produkty zawierają ten cukier? Co można jeść? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka ta zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości towarzyszą nietolerancji laktozy, jak sobie z nimi radzić i gdzie szukać pomocy. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów mlecznych. Bez nich można zrobić wspaniałe zupy, przystawki, dipy, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i wegetariańskie, aromatyczne sosy, sałatki i dressingi do nich, desery, lody, słodkie sosy i kremy, ciasta, ciastka, śniadania i napoje. W książce znajdziesz: 200 przepisów na rodzinne posiłki. Rozdział poświęcony żywieniu dzieci nietolerujących laktozy. Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania. Przykładowe menu na cały tydzień.
- Kategorie:
- Redakcja: Anna Nieporęcka, Beata Bakoń, Grażyna Wasilewska, Justyna Mrowiec, Marcin Fabijański, Tomasz Zajbt
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7773-472-8
- Liczba stron: 256
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
PRZEDMOWA WSTĘP W jaki sposób ta książka może pomóc? Wzrost częstotliwości występowania alergii na mleko i nietolerancji laktozy Na czym polega alergia na mleko? Na czym polega nietolerancja laktozy? Co to jest nadwrażliwość pokarmowa? Pierwotna nietolerancja laktozy Wtórna nietolerancja laktozy Wrodzona nietolerancja laktozy Galaktozemia Symptomy Alergia na białka mleka Nietolerancja laktozy Diagnoza Leczenie Na czym polega dieta bezmleczna? Z czego trzeba zrezygnować? Zastąpić wyrobami z mleka koziego? Inne produkty zwierzęce Jogurt Sery Mleko Soja Inne substytuty produktów mlecznych Wapń Białka Jedzenie poza domem Niemowlęta, dzieci i nastolatki Ciąża i karmienie Dieta bezmleczna bez alergii i nietolerancji Zawartość tłuszczu Jakie korzyści przynosi dieta bezmleczna? Zdrowa, zbilansowana dieta bez nabiału Proponowane posiłki Gotowanie i przepisy kuchenne Uwagi ogólne PRODUKTY ZASTĘPCZE ZUPY, DIPY, PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI Zupa z zielonej soczewicy z kawałkami pora i ziemniaków Tajska zupa rybna Kremowa zupa szpinakowa z gałką muszkatołową Chowder z wędzonego wątłusza Kremowa zupa marchewkowa z kolendrą Zupa miso z tofu, makaronem i wakame Hummus Dip z tahini z sokiem cytryny Serowy dip ze szczypiorkiem Ziołowy dip z oliwkami i anchois Empanady z krewetkami i awokado Placki ziemniaczane z mięsem kraba Małże nadziewane porem i czosnkiem na chrupko Fritto misto Suflet z wędzonych śledzi z zieleniną Panierowane filety sardynek z ziołami Nicejskie tarteletki Roladki z wędzonego łososia nadziewane musem z wędzonego pstrąga Kalmary z papryką chilli i pomidorami Chrupiące paski wieprzowiny po chińsku Szaszłyki z kurczaka marynowanego w limetce i obtoczonego w sezamie Bruschetta z pieczonymi pomidorkami czereśniowymi Sałatka z wędzonej kaczki z pikantnymi orzechami włoskimi Koperty z ciasta półfrancuskiego ze szpinakiem i orzechami piniowymi Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów Warzywne tortille z hummusem i chilli Tortille z bekonem, pomidorami i rukwią wodną LEKKIE POSIŁKI I OBIADY Żeberka po karaibsku Marokańskie kotlety jagnięce Zapiekanka z golonką i soczewicą Tarteletki z pancettą i grzybami zapiekane z jajkami Risotto z sercami karczochów i grzybami posypane szynką parmeńską Flan z czerwonej soczewicy, bekonu i cebuli Spaghetti la carbonara Quesadille z pikantnym kurczakiem Smażone wątróbki drobiowe w kremowym sosie z wina i szałwii na czosnkowych grzankach Grillowany tuńczyk na nicejskiej sałatce ziemniaczanej Placki ziemniaczane Quiche ze szpinakiem i wędzonym łososiem Pieczeń z bakłażanów i czerwonej soczewicy Pieczone nadziewane pieczarki Ciecierzyca z pomidorami i kolendrą Szpinak z jajkami na ostro Frittata z ziemniaków, fasolki i kukurydzy Kotleciki z batatów i ciecierzycy DANIA GŁÓWNE – MIĘSNE, RYBNE I WEGETARIAŃSKIE Pikantny boeuf Stroganow Duszona wołowina Wątróbka cielęca z bekonem i sosem z szałwii z winegretem z sherry Kurczak w kremowym sosie chilli z bazylią i kokosem Kurczak po kreolsku Pierś kurczaka z grzybami i boczkiem w kremowym sosie z zielonym pieprzem Zapiekanka z kurczaka i grzybów Kurczak w cydrze z grzybami i musztardą z Dijon Pierś kaczki w sosie z pomarańczy, jałowca i czerwonego wina Pieczone udka kacze w imbirze i miodzie Kociołek jagnięcy z kaszą jęczmienną Kebaby z marynowanej jagnięciny Tażin z jagnięciny Sznycle wieprzowe w panierce z orzechów laskowych i szałwii Smażona ryba po cajuńsku Filet pstrąga w stylu tandoori Grillowana troć atlantycka w kremowym sosie z rukwi wodnej Zapiekanka z ryby, krewetek i pora Filety makreli w chrupiącej panierce owsianej Grillowany tuńczyk w salsie verde Grillowany filet cefala pod dressingiem z soi, miodu i chrzanu Grillowana raja z ciepłym sosem cebulowo-paprykowym Pieczony dorsz pod pierzynką serowo-ziołową Koperkowe naleśniki z wędzonym łupaczem, pomidorami i porem Zapiekanka z łupacza i pomidorów pod ziemniakami Szaszłyki z żabnicy i krewetek Kotleciki z wędzonej ryby Grzanki z wędzonym dorszem Gougere ze szpinakiem, migdałami i grzybami Musaka z soczewicą i grzybami Śródziemnomorskie lasagne z ciecierzycy i warzyw Cobbler z grochu i warzyw Tajskie curry z zielonych warzyw i nerkowców Strudle grzybowo-orzechowe WARZYWA Kalafior przyprawiony kminem rzymskim Fasolka szparagowa po grecku Smażona na chrupko kapusta z marchewką i kminkiem Pikantne warzywa po cajuńsku Bób z wędzonym boczkiem Pieczony pasternak w miodzie i sezamie Ziemniaczano-selerowa boulangre Krem z ziemniaków purée i musztardy ziarnistej Purée ziemniaczane z oliwą i pieczonym czosnkiem Pikantne ziemniaki „Serowa” polenta z patelni Makaron sezamowy Sycylijska caponata Pikantny ryż Pudding Yorkshire SOSY I DODATKI Sos czosnkowy Pesto z bazylii i orzechów Salsa z fasoli i chilli Kremowy sos z cydru i musztardy ziarnistej Kokosowy sos curry Miętowy sos jogurtowy Kremowy sos chilli z orzechów ziemnych i mleczka kokosowego Salsa kukurydziano-limetkowa Sos z pieczonych pomidorów Sos imbirowo-agrestowy Pikantny majonez Salsa pomidorowo-miętowa Sos pomidorowo-paprykowy Sos z pomidorów i słodkiej papryki chilli Sos velouté Sos chlebowy Marmolada cebulowa Domowy ser sojowy Pikantne orzechy włoskie Cajuńska mieszanka przypraw Tortille pszenne SAŁATKI I DRESSINGI Sałatka z kurczaka, awokado i rukwi wodnej Sałatka z bulgurem Sałatka marchewkowo-sezamowa Miętowa sałatka z selera, orzechów i jabłka w majonezie tofu Chrupiąca sałatka chińska Sałatka colesław z czerwoną kapustą i pestkami dyni Sałatka z ogórków, mięty i jogurtu sojowego Sałatka z pieczonego kopru włoskiego i buraków Sałatka ryżowa z pieczonymi warzywami i tuńczykiem Sałatka z batatów i karczochów na ciepło Francuski dressing estragonowy Kremowy dressing cytrynowy Kremowy dressing tahini Dressing harissa Dressing limetkowo-kolendrowy Orientalny dressing sezamowy Dressing z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku Majonez tofu CIASTA, DESERY I SŁODKIE SOSY Krem morelowo-migdałowy Morelowa tarta Tatin Pieczona szarlotka Pieczony tort czekoladowo-migdałowy Pudding kukurydziany o smaku pomarańczowym Panierowane banany Lody z bananów i nerkowców Lody z czarnych porzeczek Flan jabłkowo-karmelowy Pszenno-maślany pudding z czekoladą, śliwkami i whisky Krem kokosowo-karmelowy Kawowe zabaglione Tarta malinowa Grillowane, glazurowane miodem kebaby ananasowo-figowe z pomarańczowym sosem zabaglione Ciasto jagodowo-brzoskwiniowe z kokosową kruszonką Odwracany deser gruszkowo-imbirowy Pudding ryżowy z rodzynkami, cytryną i mielonymi migdałami Czekoladowe ciasto brownie Tarta rabarbarowo-migdałowa Sernik cytrynowy Sos czekoladowo-krówkowy Crème pâtissière Sos waniliowy Sos ze świeżych malin Sos toffi Sos czekoladowo-kawowy Krem owsiano-miodowy Krem z migdałów i tofu POSIŁKI I PODWIECZORKI DLA DZIECI Makaron z bekonem i fasolą Kurczak barbecue Kurczak korma Zapiekanka rybna Szybka pizza Smażony Quorn z warzywami i makaronem Makaron z zamiennikiem sera Czekoladowy deser owsiany Pudding ryżowo-miodowy Owocowy trifle Czekoladowo-orzechowe krówki Owocowe batoniki Babeczki miodowo-sezamowo-kukurydziane WYPIEKI, ŚNIADANIA I NAPOJE Bułeczki z bekonem, cebulą i szałwią Foccacia z cebulą, pomidorami i rozmarynem Babeczki z ziarnami Bułki kukurydziane Ciasto marchewkowe z rodzynkami i lukrem cytrynowo-pomarańczowym Francuskie ciastka z nadzieniem czekoladowo-migdałowym Krajanka kokosowo-czekoladowa Ciasteczka rodzynkowo-orzechowe Rolada waniliowo-truskawkowa Bułeczki słodowe Kruche ciasteczka z migdałami i pomarańczą Korzenne ciasto orzechowo-jabłkowe Ciasto czekoladowe Ciasto kukurydziane Słodkie ciasto kruche Ciasto francuskie Ciasto z mąki pełnoziarnistej Ciasto kruche Babeczki jagodowe Placki kukurydziane Kedgeree Owsianka Francuskie tosty Koktajl bananowo-owsiany Gorąca czekolada Napój owocowy Horchata PRODUCENCI