Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.
Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
- Kategorie:
- Zdjęcia: shutterstock.inc
- Redakcja: Andrzej Kaflik, Grażyna Jędrzejec, Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec, Marcin Fabijański, Michał Pęgierski
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7773-639-5
- ISBN druku: 978-83-7773-294-6
- Liczba stron: 184
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
CZĘŚĆ I DWUDZIESTOLECIE OD KUCHNI W tyglu zmian Od polskiego pieca do angielskiej kuchni. Trudne początki Zapomniane smaki: móżdżek w muszlach, minóg pod setuchnę Kulinarna codzienność Kompotjery, wekowanie, lutowanie, czyli gotowanie na zapas Klęcznikowe i kolonialne – sklepy przed wojną Kulinarne zapożyczenia: auszpik i makagigi Proszony obiad, poobiednia herbatka i małe dansingi Przy stoliku z kefirem, mikadką lub kapucynem. W barach, kawiarniach i restauracjach Soplica, Ciągotka i inne napitki CZĘŚĆ II STO PRZEDWOJENNYCH PRZEPISÓW Przystawki Suflet z pomidorów Zapiekana szynka z wątróbką Zimna przekąska z kalarepki Grzanki z farszem z ryb Zimna cielęcina z matiasami Sos sardelowy Sałatka z sardynkami Śledzie z jabłkiem w śmietanie Ostra sałatka duszona na przekąskę Sznycle na grzankach ze szpinakiem Szynka zapiekana ze szparagami Surówka z jarzyn jesiennych z sosem vinaigrette Njoki z parmezanem Zupy Rosół Rosół wołowy z kołdunami litewskimi Barszcz Kwas burakowy Barszcz w filiżankach Chłodnik polski ze śmietaną Zupa z miętusa Miszkulancja Zupa cebulowa na rosole Grochówka na wędzonej flądrze Zupa rabarbarowa Czernina Kartoflanka Zakwas i żur Zupa pomidorowa Zupa piwna ze śmietaną i twarogiem Kapuśniak z mięsem Kwasówka Zupa cytrynowa Zupa śliwkowa Zupa szczawiowa Dania jarskie Kalafiory pod beszamelem Nadziewane ogórki Kotlety z kapusty Pomidory nadziewane ryżem Duszone rydze Babeczki z kartofli Faszerowany kabaczek z sosem pomidorowym Tymbaliki z młodej marchewki Bliny z kartofli ze śmietaną i masłem Ziemniaczki wypiekane z jajami i ze śmietaną Budyń z jarzyn Dania mączne Pierogi z mąki gryczanej z serem Łazanki zapiekane z serem Knedle ze śliwkami Mądrzyki smażone Kotlety z ryżu i jaj Naleśniki cytrynowe Kulebiak z grzybami Paszteciki naleśnikowe z jajami Kluski hreczane z kalafiorem Dania mięsne Dania z cielęciny Kotlety pożarskie z cielęciny z zielonym groszkiem Paprykarz cielęcy Zrazy cielęce w zielonym sosie Cielęcina z jabłkami Cielęce ozorki w sosie cytrynowym Dania z wołowiny Sztuka mięsa z parmezanem Pieczeń huzarska Rozbratle z pieca w sosie pomidorowym Bryzol z grzybami i kaszą Flaczki po lwowsku Dania z wieprzowiny Pieczeń wieprzowa nadziewana wątróbką Duszone cynaderki Pieczona polędwica ze śliwkami Zraziki nadziewane ryżem Dania z drobiu Risotto z kurą Młoda kaczka z jabłkami Wątróbka w sosie maderowym Pierś z indyka z piure z wiśni Dania z baraniny Szaszłyk z baraniny Baranina duszona z kapustą włoską Dania z ryb Karp zapiekany w sosie chrzanowym Wykwintna flądra na winie z pieczarkami Szczupak w ziemniaczanym sosie Sandacz na oliwie z cebulą Gulasz z węgorza Zrazy z soli w sosie śmietanowym Sola z pieczarkami Lin duszony w czerwonej kapuście Śledzie à la minogi Rybne zrazy na sposób żydowski Desery Skórki pomarańczowe w czekoladzie Coupe à la Mode Zupa czekoladowa Tort sublokatorski Szarlotka z czarnego chleba z rabarbarem Mazurek z pomadą czekoladową Pączki ryżowe Ciasteczka pomarańczowe Chrust (faworki) Kuleczki figowe Szalet jabłeczny Pierniki Pierniki łatwe i tanie Napoje Orszada Likier orzechowy do kawy Kruszon jabłkowy Krupnik litewski Mazagran Kwas chlebowy Lemoniada z cytryn Koktajl z truskawek Poncz cytrynowy Bibliografia