Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: 2022

  • Seria / cykl: MONOGRAFIE

  • Autor: Piotr Ślęzak

  • Wydawca: Wolters Kluwer Polska SA

  • Formaty:
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej

W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory. W opracowaniu autor omawia w szczególności: – oznaczenia jakościowe kulinariów; – wynalazki kulinarne; – znaki towarowe w obszarze kulinariów; – możliwość ochrony kulinariów jako tajemnicy na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i kodeksu pracy. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla prawników praktyków: sędziów, adwokatów, radców prawnych, rzeczników patentowych, jak i pracowników naukowych, którzy zajmują się prawem własności intelektualnej, a także przedsiębiorców (w tym restauratorów, producentów wyrobów spożywczych), pracowników działów sprzedaży, marketingu i PR w branży wyrobów spożywczych, którzy chcą zrozumieć niełatwe zagadnienia z tej dziedziny prawa.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
WPROWADZENIE 
 
 ROZDZIAŁ PIERWSZY KULINARIA - ZAGADNIENIA PODSTAWOWE. 
 I. Ustalenia terminologiczne
 1. Słowo wstępne
 2. Gastronomia
 3. Sztuka kulinarna, kuchnia
 4. Turystyka kulinarna
 5. Dietetyka
 6. Kulinaria – próba stworzenia definicji
 II. Kulinaria a własność intelektualna
 III. Rys historyczny
 IV. Kulinaria – warstwa źródłowa i wynikowa
 
 
 ROZDZIAŁ DRUGI OZNACZENIA JAKOŚCIOWE KULINARIÓW 
 
 I. Słowo wstępne 
 II. Oznaczenia jakościowe w prawie unijnym
 1. Wprowadzenie
 2. Chronione oznaczenia geograficzne 
 A. Uwagi wprowadzające
 B. Produkty rolne i środki spożywcze
 C. Chronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne
 D. Nazwy wyłączone z rejestracji
 E. Kolizja zarejestrowanych oznaczeń ze znakami towarowymi
 3. Gwarantowane tradycyjne specjalności
 4. Jakościowe oznaczenia fakultatywne
 A. Istota określeń fakultatywnych
 B. Produkty górskie
 C. Produkty rolnictwa wyspiarskiego
 5. Napoje alkoholowe
 A. Alkohol jako środek spożywczy
 B. Wyroby winiarskie
 a. Kategoria wyrobów winiarskich
 b. Wina
 c. Wina aromatyzowane
 C. Napoje spirytusowe
 6. Wody mineralne i źródlane
 III. Oznaczenia jakościowe w prawie polskim
 1. Zasada ogólna
 2. Krajowa ochrona zwykłych oznaczeń geograficznych
 3. Ochrona krajowa kwalifikowanych oznaczeń geograficznych
 A. Produkty rolne i środki spożywcze
 B. Wyroby winiarskie
 C. Napoje spirytusowe
 D. Wody mineralne i źródlane
 
 ROZDZIAŁ TRZECI ZNAKI TOWAROWE W OBSZARZE KULINARIÓW
 
 I. Wprowadzenie
 II. Zagadnienia podstawowe
 1. Pojęcie znaku towarowego
 2. Definicja znaku towarowego
 3. Rodzaje znaków towarowych
 4. Postacie normatywne znaków towarowych
 5. Przeszkody rejestracji
 A. Słowo wstępne
 B. Bezwzględne przeszkody rejestracji
 C. Względne przeszkody rejestracji
 6. Treść prawa z rejestracji
 III. Konwencjonalne znaki towarowe
 1. Istota oznaczenia konwencjonalnego
 2. Oznaczenia słowne
 3. Oznaczenia graficzne
 4. Oznaczenia słowno – graficzne 
 IV. Niekonwencjonalne znaki towarowe
 1. Istota oznaczenia niekonwencjonalnego
 2. Znaki przestrzenne
 3. Znaki ruchome
 4. Hologramy
 5. Kolor i zestawienie kolorów
 6. Znaki pozycyjne
 7. Znaki dźwiękowe
 8. Gest
 9. Znaki dotykowe
 10. Smak
 11. Zapach
 
 ROZDZIAŁ CZWARTY WYNALAZKI KULINARNE
 
 I. Wprowadzenie
 II. Wynalazek kulinarny
 1. Istota wynalazku
 2. Rozwiązanie o charakterze technicznym
 3. Nowość
 4. Poziom wynalazczy
 5. Możliwość przemysłowego zastosowania
 6. Wynalazki niepodlegające opatentowaniu
 7. Wynalazki kulinarne
 III. Patent na wynalazek kulinarny
 1. Treść patentu
 2. Zakres patentu
 
 ROZDZIAŁ PIĄTY KULINARIA JAKO PRAWNIE CHRONIONA TAJEMNICA
 
 I. Wprowadzenie
 II. Kulinaria jako know – how
 1. Pojęcie
 2. Zakres kow – how
 3. Kulinarne know - how
 III. Kulinaria jako tajemnica przedsiębiorstwa
 1. Pojęcie i zakres kulinarnej tajemnicy przedsiębiorstwa
 2. Przykłady kulinariów stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa
 IV. Sposoby naruszenia prawnie chronionej tajemnicy
 V. Tajemnica jako prawo podmiotowe
 
 ROZDZIAŁ SZÓSTY KULINARIA W PRAWIE AUTORSKIM
 
 I. Wprowadzenie
 II. Kulinaria jako utwór w prawie autorskim
 1. Założenie podstawowe
 2. Kulinaria jako idea
 3. Przesłanki, których spełnienie pozwala uznać kulinaria za utwór
 A. Wstęp
 B. Oryginalność
 C. Indywidualny charakter
 D. Ustalenie
 4. Utwór inspirowany i opracowanie 
 5. Pokrewieństwo między kulinariami a utworem muzycznym
 A. Wstęp
 B. Składniki
 C. Proporcje składników
 D. Harmonia składników
 E. Rytm
 III. Warstwa źródłowa
 1. Przepis kulinarny jako utwór
 2. Utwory zawierające przepisy kulinarne
 3. Książki kucharskie, blogi kulinarne, cykliczne audycje telewizyjne
 A. Wstęp
 B. Książki kucharskie
 C. Blogi kulinarne
 D. Cykliczne audycje telewizyjne
 4. Przepis jako subkategoria utworu użytkowego
 IV. Warstwa wynikowa 
 1. Potrawa jako utwór
 2. Czy smak może być utworem?
 3. Czy sposób podania potrawy może być utworem?
 4. Przyrządzanie potraw jako artystyczne wykonie
 
 Zakończenie
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

Dopuszczalność dowodu sprzecznego z prawem w sądowym postępowaniu cywilnym

Książka została uhonorowana nagrodą główną w XI edycji konkursu „Przeglądu Sądowego” na książkę prawniczą najbardziej przydatną dla praktyki wymiaru sprawiedliwości w 2018 roku.Problematyka dopuszczenia i wykorzyst...
34,99 zł

Kobiety ze słynnych polskich obrazów.

Kim była nieszczęśliwa dziewczyna z portretów Wyspiańskiego? Dlaczego większość mitycznych postaci na obrazach Malczewskiego ma twarz jednej i tej samej kobiety o niepokojącej urodzie? Kto stał za desperackim czynem młodego Podkowińskiego, kiedy...

System Prawa Administracyjnego Procesowego. TOM III. Część 2. Administracyjne postępowanie egzekucyjne i zabezpieczające

Tom III Systemu Administracyjnego Prawa Procesowego prezentuje dorobek polskiej doktryny w zakresie badań nad prawem regulującym postępowanie organów administracyjnych zmierzających do przymusowego wykonania obowiązków pozostających w zak...

Instytucje prawa rolnego

Zarządzanie rolnictwem, w szczególności ziemią rolniczą, obszarem wiejskim, oraz organizowanie działalności rolniczej pozostają obecnie ośrodkiem uwagi zarówno w Polsce, jak i we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Problematyka instytuc...
3,00 zł

Racjonalność a bezpieczeństwo organizacji - OSOBY UBIEGAJĄCE SIĘ O OCHRONĘ JAKO POTENCJALNE TERRORYSTYCZNE ZAGROŻENIE DLA POLSKI W OPINII STUDENTÓW WYŻSZEJ SZKOŁY BEZPIECZEŃSTWA Z SIEDZIBĄ W POZNANIU

Wraz z rozwojem cywilizacyjnym, bezpieczeństwo staje się coraz wyraźniej odczuwaną potrzebą, a zarazem coraz bardziej cenioną wartością, nierzadko zaś celem samym w sobie. Dlatego też zainteresowanie bezpieczeństwem wzrasta. Nie dotyczy ono tylko ludzi...
29,90 zł

Polska Ludowa 1980-1989 cz. 2

Polska Ludowa 1980-89 cz. II Już w 1982 r. w kręgach władzy i wśród ludzi „Solidarności” zaczęto zastanawiać się, jak ma wyglądać Polska po stanie wojennym. Zwalczające się obozy potrzebowały prawie dziesięciu lat, by rozmawiać...
24,99 zł

Polscy terroryści i zamachowcy

Sławomir Koper porusza temat aktualny, niestety znany nie tylko ze współczesnych filmów i książek sensacyjnych. Opowiada o terroryzmie w historii Polski, poczynając od sztyletników z okresu powstania styczniowego, a kończąc na Janu...

Prawa człowieka. Współczesne zjawiska, wyzwania, zagrożenia Tom II - Katarzyna Darowska, Joanna Lewandowska: Ochrona dóbr osobistych w Internecie ze szczególnym uwzględnieniem portali społecznościowych

Niniejszy tom, będąc w sensie chronologicznym kontynuacją publikacji Prawa człowieka. Współczesne zjawiska, wyzwania, zagrożenia, stanowi w sensie merytorycznym jednak osobną i zamkniętą całość. Wyraźnego podkreślenia wymaga jednak fakt, iż publ...

Ograniczenie praw rzeczowych w drodze wywłaszczenia - Przesłanki wywłaszczenia częściowego

Przedmiotem niniejszego opracowania jest próba kompleksowej analizy wywłaszczeniapolegającego na zajęciu nieruchomości na cele publiczne. W mojej ocenie, jakonajistotniejsze, jawią się kwestie związane z wpływem wywłaszczenia na treś...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!