Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności
Wzrost zainteresowania regionalnymi produktami żywnościowymi wynika w dużym stopniu ze zmęczenia konsumentów ofertą produktów masowych. Nowym trendem zachowań nabywców produktów żywnościowych jest poszukiwanie zdrowych produktów o unikatowych atrybutach. Mamy tutaj do czynienia z rosnącą świadomością konsumentów oraz z coraz większą dbałością o zdrowy tryb życia. Współczesny konsument jest także coraz bardziej otwarty na poznawanie różnych regionów i to zarówno w skali swego kraju, jak i całej Europy. W procesie konsumpcji produktów żywnościowych obserwujemy wyraźny trend do poszukiwania autentycznych wartości i związanych z nimi produktów. W kontekście europejskim należy także podkreślić umacnianie roli regulacji unijnych, które służą ochronie produktów regionalnych oraz unikatowych metod wytwarzania. Z marketingowego punktu widzenia produkty regionalne stwarzają szereg zupełnie nowych możliwości dla innowacyjnych działań marketingowych. Działania te wpisują się w szeroki nurt marketingu sensorycznego i nostalgicznego, gdyż w przypadku żywności zmysłowe walory produktu mają kluczowe znaczenie. Należy podkreślić także fakt, że większość produktów regionalnych jest wytwarzanych przez małe i średnie przedsiębiorstwa. Innowacje marketingowe tej kategorii firm dotyczą głównie sfery komunikacji marketingowej oraz nowoczesnych kanałów dystrybucji. W sferze komunikacji marketingowej działania te dotyczą strategii budowania marki oraz wykorzystania nowoczesnych kanałów komunikacji marketingowej. W sferze nowoczesnej dystrybucji głównym wyzwaniem pozostaje znalezienie najbardziej efektywnych kanałów dystrybucji. W przypadku producentów o większej skali produkcji pojawia się również wyzwanie związane z wejściem z produktami regionalnymi do nowoczesnych kanałów masowej dystrybucji. Osobnym wyzwaniem dla regionalnych produktów żywnościowych są strategie eksportu i próby penetrowania rynków zagranicznych. Możliwości marketingowe są w tym zakresie zdeterminowane skalą produkcji, a także wykorzystaniem w tej strategii różnego rodzaju dobrowolnych zrzeszeń i konsorcjów producenckich.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7525-992-6
- Liczba stron: 296
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wprowadzenie 8 1. Specyfika marketingu produktów regionalnych na rynku żywności (Paweł Bryła) 12 1.1. Wprowadzenie 12 1.2. Marketingowe podstawy stosowania strategii oferowania produktów regionalnych 12 1.3. Wspólnotowy system ochrony produktów regionalnych 18 1.4. Strategie oferowania produktów regionalnych w wybranych krajach członkowskich „starej” Unii 23 1.5. Wybrane czynniki sukcesu strategii marketingowych francuskich producentów wina 27 1.6. Polskie doświadczenia w zakresie wspierania podmiotów oferujących produkty regionalne 33 1.7. Specyfika zarządzania markami kolektywnymi 36 2. Działania marketingowe wytwórców regionalnych produktów żywnościowych posiadających europejskie oznaczenie jakości – w świetle badań ankietowych (Paweł Bryła, Tomasz Domański) 44 2.1. Charakterystyka próby badanej 44 2.2. Charakterystyka osób zarządzających badanymi organizacjami 53 2.3. Wpływ europejskiego oznaczenia jakości na rozwój organizacji 55 2.4. Charakterystyka strategii oferowania produktów regionalnych 60 2.5. Charakterystyka działań marketingowych producentów żywności regionalnej 65 2.6. Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji 76 3. Strategie organizacji wytwarzających wyroby wpisane na Listę produktów tradycyjnych – wyniki badania ankietowego (Paweł Bryła, Tomasz Domański) 82 3.1. Charakterystyka próby badanej 82 3.2. Charakterystyka osób zarządzających badanymi organizacjami 88 3.3. Wpływ wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych na rozwój organizacji 91 3.4. Charakterystyka strategii oferowania produktów tradycyjnych 97 3.5. Charakterystyka działań marketingowych producentów żywności tradycyjnej 102 3.6. Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji 110 4. Strategie polskich producentów żywności ekologicznej – w świetle badań ankietowych (Paweł Bryła) 116 4.1. Charakterystyka próby badanej 116 4.2. Charakterystyka osób zarządzających badanymi organizacjami 120 4.3. Wpływ uzyskania statusu producenta żywności ekologicznej na rozwój firmy 122 4.4. Charakterystyka strategii oferowania produktów ekologicznych 127 4.5. Charakterystyka działań marketingowych producentów żywności ekologicznej 132 4.6. Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji 141 5. Studia przypadku włoskich producentów szynek (Tomasz Domański) 146 5.1. Konsorcjum producentów szynki parmeńskiej („Prosciutto di Parma”) 146 5.1.1. Istota konsorcjum producentów szynki parmeńskiej 146 5.1.2. Miejsce pochodzenia produktu 147 5.1.3. Materiał hodowlany – surowiec mięsny 148 5.2. Konsorcjum producentów szynki toskańskiej – „Prosciutto toscano” 162 5.2.1. Specyfika produktu (PDO) 162 5.2.2. Konsorcjum ochrony szynki toskańskiej („Prosciutto Toscano Consortium”) 163 5.2.3. Marketingowe działania konsorcjów produkujących szynki 173 6. Studia przypadku włoskich producentów sera „pecorino” (Tomasz Domański) 181 6.1. Konsorcjum producentów toskańskiego sera „Pecorino” 181 6.2. Konsorcjum producentów sera „Pecorino Romano” 184 6.3. Nowa generacja konsorcjów producentów sera „Pecorino” 189 7. Studia przypadku włoskich producentów serów „parmigiano” i „Gorgonzola” (Tomasz Domański) 196 7.1. Konsorcjum producentów sera „Parmigiano-Reggiano” (Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano) 196 7.2. Konsorcjum ochrony sera „Gorgonzola” 202 8. Studia przypadku włoskich producentów octu balsamicznego (Tomasz Domański) 213 8.1. Konsorcjum ochrony octu balsamicznego z Modeny 213 8.2. Studia przypadku wybranych producentów octu balsamicznego 217 8.2.1. Acetaia di Giorgio 217 8.3. Studia przypadku innych producentów octu balsamicznego z Modeny 223 8.3.1. Acetaia La Bonissima di Modena SRL 223 8.3.2. Acetaia Fini Modena SRL 225 9. Studia przypadku włoskich producentów oliwy (Tomasz Domański) 226 9.1. Konsorcja producentów oliwy 226 9.2. Studium przypadku marki „Santolivo” DOP 234 10. Studium przypadku regionu toskanii jako dostawcy produktów tradycyjnych (Tomasz Domański) 240 10.1. Koncepcja budowania silnej marki regionu 240 10.2. Koncepcja promocji regionalnej turystyki 245 10.3. Koncepcja budowania gamy tradycyjnych produktów regio- nalnych 253 Zakończenie 272 Bibliografia 285 Spis tabel i wykresów 290