Marketing usług
Jedną z ważniejszych tendencji rozwoju współczesnych gospodarek jest sukcesywny wzrost znaczenia usług. Nic więc dziwnego, że na rynku wydawniczym pojawia się coraz więcej prac poświęconych marketingowi usług bankowych, turystycznych lub ubezpieczeniowych. Niewiele natomiast jest książek takich jak ta - stanowiących kompleksowe omówienie wiedzy z zakresu marketingu i poruszających kwestie ważne dla całej sfery usług.
Autorzy omawiają w niej szczegółowo takie tematy, jak:
charakterystyczne cechy usług i rynku usług,
zarządzanie marketingiem w firmie usługowej,
segmentacja rynku usług,
jakość usług,
proces świadczenia usług,
polityka kształtowania cen usług, dystrybucja i promocja usług,
rola personelu w marketingu firmy usługowej.
Obecne wydanie jest uaktualnione i poszerzone o zagadnienia związane z e-ustugami, promocją w Internecie, z rozwojem portali spotecznościowych oraz ze współczesnymi formami reklamy.
Książka obejmuje szeroki zasób wiedzy z dziedziny marketingu usług wymagany na poziomie akademickim.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-264-4620-7
- ISBN druku: 978-83-264-1619-4
- EAN: 9788326446207
- Liczba stron: 340
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
O autorach str. 9 Wstęp str. 11 1. Usługi w gospodarce str. 13 Anna Czubała Pojecie i cechy usług str. 13 Klasyfikacja usług str. 19 Pojecie i elementy rynku usług str. 30 Struktura podmiotowa rynku usług str. 30 Czynniki determinujące podaż usług str. 31 Czynniki kształtujące popyt na usługi str. 34 Mierniki oceny rynku usług str. 40 Pytania i zadania str. 41 2. Zarządzanie marketingiem w firmie usługowej str. 42 Tomasz Smoleń Proces zarządzania marketingiem w firmie usługowej str. 42 Analiza otoczenia firmy usługowej str. 46 Makrootoczenie str. 46 Mikrootoczenie str. 54 Analiza SWOT str. 61 Misja firmy usługowej str. 63 Osiąganie trwałej przewagi konkurencyjnej przez firmy usługowe str. 65 Strategie marketingowe firm usługowych str. 68 Partnerskie relacje firmy usługowej z jej otoczeniem str. 76 Pytania i zadania str. 79 3. Segmentacja rynku usług str. 81 Agata Jonas Znaczenie procesu dostosowania usługi do rynku docelowego str. 81 Kryteria segmentacji rynku usług str. 82 Kryteria ogólne i obiektywne str. 84 Kryteria ogólne i subiektywne (psychograficzne) str. 90 Kryteria specyficzne i obiektywne str. 94 Kryteria specyficzne i subiektywne str. 96 Wybór rynku docelowego str. 99 Pozycjonowanie usługi na wybranym rynku str. 102 Pytania i zadania str. 108 4. Produkt usługowy str. 110 Tomasz Smoleń Marketingowa koncepcja produktu str. 110 Potrzeby zaspokajane przez usługi str. 117 Marka na rynku usług str. 118 Kształtowanie asortymentu usług str. 125 Dowód rzeczowy jako element kompozycji marketingu mix na rynku usług str. 135 Pytania i zadania str. 138 5. Jakość usług str. 140 Agata Jonas Pojecie jakości usług str. 140 Modele jakości usług str. 144 Model Grónroosa str. 145 Model Gummessona str. 146 Model luk jakości usługi str. 147 Inne modele jakości usług str. 154 Czynniki determinujące jakość usług str. 156 Jakość e-usług str. 162 Działania wspomagające świadczenie usług dobrej jakości str. 165 Budowanie kultury jakości str. 166 Zaangażowanie zarządzających str. 166 Zarządzanie personelem str. 167 Technologia (automatyzacja usług) str. 169 Kształtowanie oczekiwań klientów str. 169 Przyjmowanie reklamacji i naprawa usług str. 170 Ciągłe badanie poziomu jakości świadczonych usług str. 175 Metody badania jakości usług str. 175 Mystery shopping str. 176 Metoda zdarzeń krytycznych str. 179 Servqual str. 181 Konsekwencje złej jakości usług i korzyści ze świadczenia usług dobrej jakości str. 183 Pytania i zadania str. 187 6. Proces usługowy str. 189 Agata Jonas Rodzaje procesów usługowych str. 189 Graficzny projekt usługi str. 193 Proces usługowy z perspektywy klienta str. 199 Czas oczekiwania i kolejki str. 202 Zastosowanie narzędzi marketingu mix w synchronizacji podaży i popytu str. 209 Pytania i zadania str. 215 7. Ceny usług str. 216 Anna Czubata Pojecie i znaczenie cen str. 216 Cele polityki cenowej str. 218 Metody ustalania cen str. 220 Metody i techniki ustalania cen oparte na kosztach str. 220 Metoda ustalania cen na podstawie popytu str. 225 Ustalanie cen na podstawie cen usług konkurentów str. 229 Kryteria różnicowania cen podstawowych str. 231 Strategie cen usług str. 233 Pytania i zadania str. 235 8. Dystrybucja usług str. 236 Anna Czubała Pojecie i znaczenie dystrybucji str. 236 Rodzaje kanałów dystrybucji str. 238 Bezpośrednie kanały dystrybucji str. 238 Pośrednie kanały dystrybucji str. 246 Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji usług str. 251 Cechy usługi str. 251 Wielkość i cechy rynku docelowego str. 252 Możliwości finansowe przedsiębiorstwa dokonującego wyboru kanału str. 253 Uwarunkowania organizacyjno-prawne str. 253 Stopień intensywności dystrybucji str. 254 Pytania i zadania str. 256 9. Promocja usług str. 257 Jan W. Wiktor Promocja w strukturze marketingu mix przedsiębiorstwa usługowego str. 257 Promocja jako system komunikacji przedsiębiorstwa z rynkiem str. 257 Funkcje promocji str. 259 Instrumenty promocji - zintegrowany system komunikacji marketingowej str. 261 Promocja osobista str. 262 Reklama str. 264 Funkcje i rodzaje reklamy str. 264 Konstrukcja przekazu reklamowego str. 270 Promocja dodatkowa str. 273 Funkcje promocji dodatkowej str. 273 Rodzaje i instrumenty promocji dodatkowej str. 274 Public relations str. 277 Funkcje i zasady public relations str. 277 Grupy odniesienia i instrumenty public relations str. 280 Formy promocji w Internecie str. 283 Cechy promocji on-line str. 283 Instrumenty komunikacji on-line str. 284 Witryny WWW str. 285 Serwisy spolecznościowe str. 287 Banery reklamowe str. 290 Poczta elektroniczna str. 291 Formy niestandardowe str. 292 Tworzenie kampanii promocyjnej str. 293 Etap 1: Formułowanie celów promocji str. 294 Etap 2: Określenie adresatów promocji str. 294 Etap 3: Ustalenie budżetu promocyjnego str. 296 Etap 4: Określenie kompozycji narzędzi promocji str. 298 Etap 5: Ocena efektów promocji str. 299 Pytania i zadania str. 301 10. Personel jako instrument marketingu firmy usługowej str. 303 Tomasz Smoleń Rola personelu w firmie usługowej str. 303 Wymagania wobec personelu usługowego str. 307 Zarządzanie personelem usługowym str. 311 Marketingowe znaczenie konsumentów jako uczestników procesu usługowego str. 317 Pytania i zadania str. 321 Literatura str. 323 Indeks str. 331