MENU

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2017

  • Redakcja naukowa: Praca zbiorowa

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 54,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 27,00 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

32,40
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Histamina w rybach i produktach rybnych 7
1.1. Wstęp  8
1.2. Chemizm procesu powstawania histaminy: znaczenie innych amin biogennych  10
1.3. Metody wykrywania histaminy 13
1.4. Nowe strategie przeciwdziałania powstawaniu histaminy
w produktach rybnych 14
Bibliografia 	15
2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnych  19
2.1. Mikroorganizmy wytwarzające toksyny  	 21
	2.1.1. Informacje ogólne na temat fitoplanktonu i gatunków toksycznych: rozmieszczenie przestrzenne i czasowe– czynniki środowiskowe 	 21
	2.1.2. Przegląd głównych gatunków toksycznych glonów	24
		2.1.2.1. Okrzemki – Pseudo-nitzschia spp	 24
		2.1.2.2. Bruzdnice  24
	2.1.3. Szkodliwe zakwity glonów: występowanie i przyczyny  	 31
2.2. Typologia toksyn, mechanizmy działania i syndromy 34
	2.2.1. Typologia toksyn: struktura chemiczna  	 34
		2.2.1.1. Saksytoksyny 35
		2.2.1.2. Toksyny powodujące biegunkę   36
		2.2.1.3. Brewetoksyny 37
		2.2.1.4. Kwas domoikowy 38
		2.2.1.5. Ciguatoksyny 38
		2.2.1.6. Zatrucie kwasem azaspirowym (AZP) 39
		2.2.1.7. Spirolidy i gymnodiminy (cykliczne iminy)  	 39
		2.2.1.8. Palitoksyna 39
		2.2.1.9. Aplyzjatoksyny  . 39
		2.2.1.10. Toksyny sinicowe 40
	2.2.2. Mechanizm działania toksyn wytwarzanych przez glony 	41
	2.2.3. Objawy spowodowane działaniem toksyn wytwarzanych przez glony 42
2.3. Metody analizy toksyn 43
	2.3.1. Metody analityczne stosowane do oznaczania toksyn pochodzących od glonów  43
	2.3.2. Metody automatyczne wykrywania gatunków HAB  	 47
2.4. Perspektywy badawcze na przyszłość 47
Bibliografia 	 54
3. Biofilmy 	65
3.1. Wprowadzenie  66
	3.1.1. Zewnątrzkomórkowe substancje polimerowe  	66
		3.1.1.1. Alginian i N-acetyloglukozamina  	 67
		3.1.1.2. Succinoglikan 68
		3.1.1.3. Celuloza 	 68
3.2. Powstawanie biofilmu 69
	3.2.1. Adhezja wstępna 69
	3.2.2. Adhezja trwała (nieodwracalna)  70
	3.2.3. Powstawanie mikrokolonii 70
	3.2.4. Różnicowanie się osiadłej populacji bakterii i utworzenie dojrzałej formy biofilmu  71
	3.2.5. Migracja komórek i tworzenie nowych mikrokolonii  71
3.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie biofilmu 72
	3.3.1. Wartość pH i temperatura 72
	3.3.2. Ukształtowanie powierzchni 72
	3.3.3. Hydrofobowość i hydrofilowość  	 73
3.4. Żywność i przemysł spożywczy 73
3.5. Metody kontrolowania biofilmu  	 76
	3.5.1. Metody fizyczne 	 76
	3.5.2. Metody chemiczne  76
	3.5.3. Metody biologiczne  76
3.6. Biofilm a warunki szpitalne i odporność na antybiotyki 77
	3.6.1. Pomiary i obserwacja biofilmów  	 79
Bibliografia 	 80
4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli 	 89
4.1. Wprowadzenie  90
4.2. E.coli powodujące biegunki 92
	4.2.1. Enteropatogenny szczep E.coli (EPEC)   92
	4.2.2. Enterotoksyczny szczep E.coli (ETEC)   93
	4.2.3. Enterokrwotoczny szczep E.coli (EHEC)  	 98
	4.2.4. Enteroagregacyjny szczep E.coli (EAEC)    101
	4.2.5. Enteroinwazyjny szczep E.coli (EIEC)     103
	4.2.6. E.coli o rozsianym typie adhezji (DAEC)  	  104
4.3. Metody wykrywania    104
4.4. Normy prawne a E.coli   106
Bibliografia   108
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(mobi)
Brak informacji
(epub)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

31,50 zł
35,00 zł

Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności

Monografia prof. Izabeli Steinki „Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności” jest obszernym materiałem skierowanym do szerokiego grona odbiorców, nie tylko studentów, czy słuchaczy studiów pody...
16,20 zł
18,00 zł

Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.1.

Szanowni Państwo, oddajmy do Państwa rąk pierwszy tom monografii Bezpieczeństwo Zdrowotne.Tytułem wprowadzenia, Mirosława JAWOROWSKA wprowadza nas w zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego polskiej młodzieży szkolnej. Autorka zwraca uwag...
34,02 zł
37,80 zł

Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania

Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową...
39,56 zł
46,00 zł

Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem

Praca opisuje istotę i znaczenie terroryzmu żywnościowego oraz zjawiska obrony żywności na tle zagadnień związanych z jakością, w tym z bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań są rozwiązania o charakterze systemowym, jakie mogą wspierać organizacje...
59,40 zł
99,00 zł

Szkodliwe substancje w żywności

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.Opisuje zawartość, mechaniz...
37,05 zł
49,40 zł

Wolni od toksyn. Jak rozpoznać i uniknąć trucizn ukrytych w żywności, powietrzu i środowisku, które codziennie niszczą Twoje zdrowie

Jak żyć zdrowo w mieście pełnym smogu? Czy ryby i kasze rzeczywiście są zdrowe? Jak wybierać środki czystości i kosmetyki, by nie narażać się na działanie niebezpiecznych substancji? Dzięki tej książce zrozumiesz, co tak naprawdę znajduje się w składac...
91,80 zł
102,00 zł

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz

Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczy...
153,00 zł
170,00 zł

Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nowe zasady deklarowania kraju lub miejsca pochodzenia środków spożywczych. Weź udział w webinarze >>Publikacja jest obowiązkową lekturą dla każdego, kto zajmuje się znakowaniem, prezentacją i reklamą środków spożywczy...
18,90 zł
21,00 zł

Inżynieria produkcji żywności - zagadnienia wybrane

Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i niestacjonarnych) Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. ...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!