Mikrobiota przewodu pokarmowego
Unikalna publikacja wszechstronnie przedstawiająca problematykę mikroflory i jej znaczenie w stanie fizjologicznym i w zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Prezentuje nowoczesne spojrzenie na mikrobiotę, która determinuje zdrowie jak też choroby organizmu. W książce opisano najnowsze osiągnięcia w dziedzinie mikrobiologii, genetyki dotyczące skomplikowanych zależności między gatunkami różnych drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających przewód pokarmowy. Przedstawiono możliwości modyfikacji składu mikrobioty jelitowej w stanach dysbiozy.
Interdyscyplinarność dzieła sprawia, że znajdzie ona z pewnością zainteresowanie u lekarzy wielu specjalności w szczególności gastroenterologów, internistów, lekarzy chorób zakaźnych, medycyny rodzinnej i mikrobiologów.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5936-6
- ISBN druku: 978-83-200-5918-2
- Liczba stron: 250
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Wstęp 1 2. Mikrobiota – charakterystyka ogólna 4 3. Charakterystyka mikrobioty jamy ustnej 9 3.1. Mikrobiota a choroby jamy ustnej 15 3.1.1. Konkretne patogeny 15 3.1.2. Kombinacje poszczególnych patogenów/bakterii 16 3.1.3. Mikrobiom 18 3.1.4. Nowotwory jamy ustnej 19 4. Charakterystyka mikrobioty przełyku 22 4.1. Mikrobiota przełyku osób zdrowych 24 4.1.1. Wpływ wieku, diety i PPI na mikrobiotę przełyku 24 4.2. Mikrobiota w chorobach przełyku 28 5. Mikrobiota żołądka 37 5.1. Wpływ bakterii Helicobacter pylori na mikrobiotę żołądka 39 5.2. Wpływ PPI i antybiotyków na mikrobiotę żołądka 41 5.3. Wpływ diety na mikrobiotę żołądka 41 5.4. Wpływ chorób niezwiązanych z żołądkiem na mikrobiotę żołądka 43 5.5. Choroby żołądka 43 6. Mikrobiota jelitowa 47 6.1. Skład mikrobioty 47 6.2. Funkcje mikrobioty 50 7. Czynniki wpływające na mikrobiotę 55 7.1. Wpływ czynników wewnętrznych na mikrobiotę jelitową 55 7.1.1. Wiek 55 7.1.2. Płeć 63 7.1.3. Skład krwi 63 7.1.4. BMI 65 7.1.5. Rasa – pochodzenie etniczne 68 7.1.6. Czynniki genetyczne gospodarza 70 7.2. Wpływ diety na mikrobiotę jelitową 70 7.3. Wpływ palenia tytoniu na mikrobiotę jelitową 76 7.4. Wpływ leków na mikrobiotę jelitową 76 7.4.1. Inhibitory pompy protonowej (PPI) 76 7.4.2. Leki przeciwkrzepliwe 77 7.4.3. Metformina 77 7.4.4. Statyny 78 7.4.5. Antybiotyki 79 7.4.6. Inne leki 79 7.5. Wpływ chorób na mikrobiotę jelitową 81 7.5.1. Zespół jelita drażliwego (IBS) 82 7.5.2. Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) 85 7.5.3. Celiakia 87 7.5.4. Nowotwory przewodu pokarmowego 88 7.5.5. Rak jelita grubego 90 7.5.6. Biegunka infekcyjna 92 7.5.7. Choroby układu oddechowego 93 7.5.8. Choroby wątroby 94 7.5.9. Alkoholowa choroba wątroby (ALD) 99 7.5.10. Kamica nerkowa 101 7.5.11. Fibromialgia 103 7.5.12. Zaburzenia metaboliczne 104 7.5.13. Osteoporoza 109 7.5.14. Choroby układu sercowo-naczyniowego 110 7.5.15. Choroby ośrodkowego układu nerwowego 114 7.5.16. Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO) 115 7.5.17. Objawowa niepowikłana choroba uchyłkowa jelita grubego 119 8. Modyfikacja mikrobioty jelitowej 121 8.1. Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki 123 8.2. Ryfaksymina alfa (RFXα) 125 8.3. Kwas ursodeoksycholowy (UDCA) 130 9. Modyfikacja mikrobioty jelitowej za pomocą czynnika egzogennego – drożdży Saccharomyces boulardii CNC M I-745 131 9.1. Drożdże Saccharomyces boulardii a inne drożdże Saccharomyces 131 9.2. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 – mechanizm działania 132 9.2.1. Działanie troficzne (w tym enzymatyczne) 132 9.2.2. Działanie przeciwdrobnoustrojowe 133 9.2.3. Działanie metaboliczne 133 9.2.4. Działanie przeciwzapalne 134 9.3. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania niekliniczne 137 9.4. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania kliniczne 148 10. Modyfikacja mikrobioty za pomocą czynnika endogennego – bakterii Bifidobacterium infantis 35624 168 10.1. Wpływ szczepu Bifidobacterium infantis 35624 na mikrobiotę 171 11. Podsumowanie 172 Piśmiennictwo 175 Skorowidz 189