MENU

Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych - 02 Rozdz. 3-4. Badania DSC białek; Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Katowice, 2009

  • Seria / cykl: Prace Naukowe UŚ; Fizyka

  • Autor: Anna Michnik

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych - 02 Rozdz. 3-4. Badania DSC białek; Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC

W pracy przedstawiono i przedyskutowano wyniki badań przemian strukturalnych surowiczej albuminy ludzkiej i wołowej, przebiegających pod wpływem kontrolowanego wzrostu temperatury w roztworach wodnych. Zastosowanie wysokiej jakości czułego mikrokalorymetru pozwoliło prześledzić subtelne zmiany zachodzące w białku pod wpływem takich czynników środowiskowych, jak radiowe (RF) i ultrafioletowe (UV) promieniowanie elektromagnetyczne. Udokumentowano występowanie różnic w przebiegu termicznego rozfałdowania albuminy wolnej i zawierającej kwasy tłuszczowe, reakcji obydwu form białka na promieniowanie UV oraz w wiązaniu denaturantów (etanolu). Połączenie danych kalorymetrycznych z odpowiednim modelem matematycznym pozwoliło scharakteryzować założony proces termicznej denaturacji trójdomenowego białka, jakim jest albumina.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Spis treści

Wprowadzenie / 7

1. Białka: konformacja, pojemność cieplna / 13
1.1. Stan konformacyjny białka / 13
1.2. Pojemność cieplna białek / 15

2. Albumina — struktura i funkcje / 20

3. Badania DSC białek / 24
3.1. Termiczne rozfałdowanie białka / 24
3.2. Aspekty kinetyczne w procesie denaturacji białek — model Lumry—Eyringa / 31

4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC / 35
4.1. Podstawy analizy dekonwolucyjnej / 35
4.2. Przejścia niezależne / 37
4.2.1. Model niezależnych przejść dwustanowych, uwzględniający efekty ΔCp / 39
4.2.2. Model niezależnych przejść dwustanowych, z wykluczeniem efektów ΔCp / 40
4.2.3. Model niezależnych przejść niedwustanowych / 40
4.3. Przejścia sekwencyjne / 41
4.4. Pojedyncze przejście dwustanowe z dysocjacją podjednostek / 42

5. Proces termicznej denaturacji albuminy w roztworach wodnych / 44
5.1. Charakterystyka DSC termicznej przemiany pomiędzy stanem natywnym i zdenaturowanym albuminy / 44
5.2. Specyfika termicznych przemian konformacyjnych albuminy ludzkiej i wołowej / 48
5.3. Wpływ obecności kwasów tłuszczowych na charakter termicznego rozfałdowania albuminy / 52
5.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy / 54

6. Termiczna denaturacja albuminy surowicy w roztworach wodnych modyfikowanych wybranymi czynnikami chemicznymi / 63
6.1. Przemiany BSA w roztworach o pH w zakresie 3,5—7,0 / 63
6.2. Proces termicznej denaturacji HSA i HSAf w roztworach wodnych etanolu / 71
6.2.1. Białka w roztworach wodno-alkoholowych / 71
6.2.2. Proces termicznej denaturacji HSA i HSAf w obecności etanolu / 73
6.2.3. Wiązanie etanolu do albuminy / 75
6.2.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy w roztworach etanol-woda / 79

7. Skutki ekspozycji roztworów wodnych albuminy na wybrane zakresy promieniowania elektromagnetycznego / 84
7.1. Wpływ promieniowania o częstości radiowej na trwałość konformacji albuminy wołowej / 84
7.2. Konformacyjna reorganizacja albuminy pod wpływem promieniowania UV / 92

Podsumowanie / 105

Dodatek / 109
D I. Wiązanie kwasów tłuszczowych do albuminy / 109
D II. Siły stabilizujące strukturę białka / 111
D III. Wpływ środowiska na konformacyjną stabilność makromolekuły białka / 114
D IV. Pomiary kalorymetryczne i spektrofotometryczne / 119
D V. Analiza statystyczna wyników / 120

Literatura / 121

Summary / 139
Zusammenfassung / 141
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

141,96 zł
169,00 zł

System prawa a porządek prawny. Między konstrukcją normatywną a prawem w działaniu

Celem monografii jest zestawienie ze sobą pojęć „system prawa" i „ porządek prawny" na poziomie refleksji teoretycznoprawnej w powiązaniu z praktycznymi aspektami procesów decyzyjnych stanowienia i stosowania prawa.
17,55 zł
19,50 zł

Analizy giełdowe

Skrypt składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy przybliża tematykę giełdowych instrumentów inwestycyjnych. Kolejny skupia uwagę na subiektywizmie decyzji alokacyjnych, uzależnionych od oczekiwanej stopy zwrotu i ryzyka jej osiągnięcia. Po...
125,16 zł
149,00 zł

Sztuczna inteligencja blockchain cyberbezpieczeństwo oraz dane osobowe. Zagadnienia wybrane

Publikacja stanowi monograficzne opracowanie praktycznych zagadnień związanych ze sztuczną inteligencją, blockchainem, cyberbezpieczeństwem oraz danymi osobowymi.Ostatnie dwa, trzy lata – to przełom technologiczny nazywany przez niekt...
39,85 zł
44,28 zł

Wybrane problemy zarządzania w Unii Europejskiej

Problemy zarządzania kryzysowego w Unii EuropejskiejKONTROLA PRZESTRZENI POWIETRZNEJ NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ NA PRZYKŁADZIE WYKORZYSTANIA BEZZAŁOGOWYCH APARATÓW LATAJĄCYCH W SYTUACJACH KRYZYSOWYCH ZWIĄZANYCH Z ZAGROŻENIEM TERRO...
21,60 zł
24,00 zł

Zarządzanie ryzykiem w domach pomocy społecznej (wybrane problemy teoretyczne i praktyczne)

Monografia przedstawia temat ewoluowania instytucjonalnych form pomocy społecznej, w tym wzrost ryzyka w procesach funkcjonowania domów pomocy społecznej (DPS). Pluralizm, decentralizacja oraz dekoncentracja, czyli kierunki, którym podpo&...
60,30 zł
67,00 zł

Wybrane algorytmy, rozwiązania zagadnień odwrotnych

We współczesnej technice i różnych gałęziach nauk stosowanych zagadnienia odwrotne od-grywają coraz ważniejszą rolę. Wspomnijmy o znaczeniu zagadnienia odwrotnego w tomogra-fii lub w poszukiwaniu bogactw naturalnych (badanie promieniowani...
44,10 zł
49,00 zł

Wykorzystanie analizy topograficznej w pomiarach nierówności powierzchni

Z przedstawionego w niniejszej pracy przeglądu zagadnień związanych z topograficzną analizą powierzchni wynika, jak ważny i powszechny jest to problem. Uwzględniając ponadto, że ze wszystkich dziedzin metrologii wielkości geometrycznych pomiary nier&oa...
29,64 zł
39,00 zł

Ustalanie przyczyn powstawania pożaru, urządzenia grzejne, ich charakterystyki termiczne i badania elektrotechniczne – poradnik

Prezentowana książka to poradnik przeznaczony głównie dla strażaków oraz policjantów zajmujących się dochodzeniami popożarowymi.Autor poruszył istotne kwestie przyczyn powstawania pożarów powodowanych przez elektryczne...
16,17 zł
23,10 zł

Współczesna kobieta - szkice do portretu na tle przemian społeczno-kulturowych

Rozpatrywanie zmian jakim ulegały i ulegają role społeczne podejmowane przez kobiety na przestrzeni czasu stanowi istotny społecznie postulat badawczy. Proponowany zbiór tekstów opatrzony tytułem Współczesna kobieta – szkice ...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!