MENU

Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych - 03 Proces termicznej denaturacji albuminy w roztworach wodnych

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Katowice, 2009

  • Seria / cykl: Prace Naukowe UŚ; Fizyka

  • Autor: Anna Michnik

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych - 03 Proces termicznej denaturacji albuminy w roztworach wodnych

W pracy przedstawiono i przedyskutowano wyniki badań przemian strukturalnych surowiczej albuminy ludzkiej i wołowej, przebiegających pod wpływem kontrolowanego wzrostu temperatury w roztworach wodnych. Zastosowanie wysokiej jakości czułego mikrokalorymetru pozwoliło prześledzić subtelne zmiany zachodzące w białku pod wpływem takich czynników środowiskowych, jak radiowe (RF) i ultrafioletowe (UV) promieniowanie elektromagnetyczne. Udokumentowano występowanie różnic w przebiegu termicznego rozfałdowania albuminy wolnej i zawierającej kwasy tłuszczowe, reakcji obydwu form białka na promieniowanie UV oraz w wiązaniu denaturantów (etanolu). Połączenie danych kalorymetrycznych z odpowiednim modelem matematycznym pozwoliło scharakteryzować założony proces termicznej denaturacji trójdomenowego białka, jakim jest albumina.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Spis treści

Wprowadzenie / 7

1. Białka: konformacja, pojemność cieplna / 13
1.1. Stan konformacyjny białka / 13
1.2. Pojemność cieplna białek / 15

2. Albumina — struktura i funkcje / 20

3. Badania DSC białek / 24
3.1. Termiczne rozfałdowanie białka / 24
3.2. Aspekty kinetyczne w procesie denaturacji białek — model Lumry—Eyringa / 31

4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC / 35
4.1. Podstawy analizy dekonwolucyjnej / 35
4.2. Przejścia niezależne / 37
4.2.1. Model niezależnych przejść dwustanowych, uwzględniający efekty ΔCp / 39
4.2.2. Model niezależnych przejść dwustanowych, z wykluczeniem efektów ΔCp / 40
4.2.3. Model niezależnych przejść niedwustanowych / 40
4.3. Przejścia sekwencyjne / 41
4.4. Pojedyncze przejście dwustanowe z dysocjacją podjednostek / 42

5. Proces termicznej denaturacji albuminy w roztworach wodnych / 44
5.1. Charakterystyka DSC termicznej przemiany pomiędzy stanem natywnym i zdenaturowanym albuminy / 44
5.2. Specyfika termicznych przemian konformacyjnych albuminy ludzkiej i wołowej / 48
5.3. Wpływ obecności kwasów tłuszczowych na charakter termicznego rozfałdowania albuminy / 52
5.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy / 54

6. Termiczna denaturacja albuminy surowicy w roztworach wodnych modyfikowanych wybranymi czynnikami chemicznymi / 63
6.1. Przemiany BSA w roztworach o pH w zakresie 3,5—7,0 / 63
6.2. Proces termicznej denaturacji HSA i HSAf w roztworach wodnych etanolu / 71
6.2.1. Białka w roztworach wodno-alkoholowych / 71
6.2.2. Proces termicznej denaturacji HSA i HSAf w obecności etanolu / 73
6.2.3. Wiązanie etanolu do albuminy / 75
6.2.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy w roztworach etanol-woda / 79

7. Skutki ekspozycji roztworów wodnych albuminy na wybrane zakresy promieniowania elektromagnetycznego / 84
7.1. Wpływ promieniowania o częstości radiowej na trwałość konformacji albuminy wołowej / 84
7.2. Konformacyjna reorganizacja albuminy pod wpływem promieniowania UV / 92

Podsumowanie / 105

Dodatek / 109
D I. Wiązanie kwasów tłuszczowych do albuminy / 109
D II. Siły stabilizujące strukturę białka / 111
D III. Wpływ środowiska na konformacyjną stabilność makromolekuły białka / 114
D IV. Pomiary kalorymetryczne i spektrofotometryczne / 119
D V. Analiza statystyczna wyników / 120

Literatura / 121

Summary / 139
Zusammenfassung / 141
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

26,66 zł
31,00 zł

Zastosowanie technologii naziemnego skaningu laserowego w wybranych zagadnieniach geodezji inżynieryjnej

Celem monografii jest prezentacja stanu wiedzy i doświadczeń autorów w zakresie stosowania technologii naziemnego skaningu laserowego w szeroko pojętej geodezji inżynieryjnej. Ważnym elementem opracowania jest ukazanie zastosowania skaningu lase...
17,50 zł
25,00 zł

Analiza wpływu TTIP na wybrane sektory polskiej gospodarki

Politycznym celem negocjowanego od połowy czerwca 2013 r. Transatlantyckiego Porozumienia w dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP) między UE i USA jest utworzenie wspólnego rynku transatlantyckiego. Bardzo trudno w połowie 2016 r. ocenić, czy por...
83,20 zł
104,00 zł

Badania marketingowe

Książka została przygotowana na podstawie cieszącego się niesłabnącym od lat zainteresowaniem podręcznika pod redakcją Krystyny Mazurek-Łopacińskiej „Badania marketingowe. Teoria i praktyka”. W nowej publikacji przedstawiony jest cały proce...
12,00 zł
15,00 zł

JUDO. Historia i metodyka nauczania. Wybrane aspekty

Można śmiało powiedzieć, że powstawanie i rozwój poszczególnych systemów walki wręcz funkcjonuje jako ewolucyjny proces odbywający się wraz z rozwojem cywilizacji, określonymi jej wymogami i przenikaniem się różnorodnych wzo...
167,16 zł
199,00 zł

Zarzut potrącenia w procesie cywilnym

Pierwsze, kompleksowe opracowanie poświęcone problematyce zarzutu potrącenia w polskim prawie procesowym cywilnym.Wnikliwa analiza rozwiązań przyjętych na mocy nowelizacji KPC z 4.7.2019 r. dokonana porównawczo z poprzednim stanem pr...
27,95 zł
32,50 zł

Problemy sieci archiwalnych w wybranych krajach Europy

Publikacja jest zbiorem artykułów dotyczących organizacji i funkcjonowania sieci archiwalnych w wybranych krajach europejskich, tj. w Polsce, Hiszpanii, Liechtensteinie, Ukrainie, Białorusi, a także Rosji. Autorzy omówili czynniki kształt...
18,92 zł
22,00 zł

George Enescu. Sylwetka artysty i analiza wybranych utworów skrzypcowych

Motywem podjęcia badań nad tematem, jakim jest niepublikowana wcześniej twórczość George’a Enescu, była chęć przybliżenia biografii oraz sylwetki twórczej tego niezwykłego i niedocenionego artysty. Działalność artystyczna Enescu dal...
33,12 zł
36,80 zł

Wybrane aspekty polityki Unii Europejskiej

PROBLEM ZADŁUŻENIA W FORMIE OBLIGACJI KORPORACYJNYCH W STREFIE EURO PO KRYZYSIECelem artykułu jest próba oceny zmian wielkości długu korporacyjnego emitowanego w formie obligacji denominowanych w walucie euro. Problem ten zyskał nowy wymia...
32,13 zł
35,70 zł

Edukacja polonistyczna wobec przemian kulturowych

Tytuł publikacji i problematyka zamieszczonych w niej artykułów wpisują się w obszar interdyscyplinarnych badań i dyskusji nad kształtem współczesnej edukacji – w tym edukacji polonistycznej – i perspektyw jej rozwoju. Znacząc...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!