MENU

Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych - 04 Termiczna denaturacja albuminy surowicy w roztworach wodnych modyfikowanych wybranymi czynnikami chemicznymi

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Katowice, 2009

  • Seria / cykl: Prace Naukowe UŚ; Fizyka

  • Autor: Anna Michnik

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych - 04 Termiczna denaturacja albuminy surowicy w roztworach wodnych modyfikowanych wybranymi czynnikami chemicznymi

W pracy przedstawiono i przedyskutowano wyniki badań przemian strukturalnych surowiczej albuminy ludzkiej i wołowej, przebiegających pod wpływem kontrolowanego wzrostu temperatury w roztworach wodnych. Zastosowanie wysokiej jakości czułego mikrokalorymetru pozwoliło prześledzić subtelne zmiany zachodzące w białku pod wpływem takich czynników środowiskowych, jak radiowe (RF) i ultrafioletowe (UV) promieniowanie elektromagnetyczne. Udokumentowano występowanie różnic w przebiegu termicznego rozfałdowania albuminy wolnej i zawierającej kwasy tłuszczowe, reakcji obydwu form białka na promieniowanie UV oraz w wiązaniu denaturantów (etanolu). Połączenie danych kalorymetrycznych z odpowiednim modelem matematycznym pozwoliło scharakteryzować założony proces termicznej denaturacji trójdomenowego białka, jakim jest albumina.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Spis treści

Wprowadzenie / 7

1. Białka: konformacja, pojemność cieplna / 13
1.1. Stan konformacyjny białka / 13
1.2. Pojemność cieplna białek / 15

2. Albumina — struktura i funkcje / 20

3. Badania DSC białek / 24
3.1. Termiczne rozfałdowanie białka / 24
3.2. Aspekty kinetyczne w procesie denaturacji białek — model Lumry—Eyringa / 31

4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC / 35
4.1. Podstawy analizy dekonwolucyjnej / 35
4.2. Przejścia niezależne / 37
4.2.1. Model niezależnych przejść dwustanowych, uwzględniający efekty ΔCp / 39
4.2.2. Model niezależnych przejść dwustanowych, z wykluczeniem efektów ΔCp / 40
4.2.3. Model niezależnych przejść niedwustanowych / 40
4.3. Przejścia sekwencyjne / 41
4.4. Pojedyncze przejście dwustanowe z dysocjacją podjednostek / 42

5. Proces termicznej denaturacji albuminy w roztworach wodnych / 44
5.1. Charakterystyka DSC termicznej przemiany pomiędzy stanem natywnym i zdenaturowanym albuminy / 44
5.2. Specyfika termicznych przemian konformacyjnych albuminy ludzkiej i wołowej / 48
5.3. Wpływ obecności kwasów tłuszczowych na charakter termicznego rozfałdowania albuminy / 52
5.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy / 54

6. Termiczna denaturacja albuminy surowicy w roztworach wodnych modyfikowanych wybranymi czynnikami chemicznymi / 63
6.1. Przemiany BSA w roztworach o pH w zakresie 3,5—7,0 / 63
6.2. Proces termicznej denaturacji HSA i HSAf w roztworach wodnych etanolu / 71
6.2.1. Białka w roztworach wodno-alkoholowych / 71
6.2.2. Proces termicznej denaturacji HSA i HSAf w obecności etanolu / 73
6.2.3. Wiązanie etanolu do albuminy / 75
6.2.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy w roztworach etanol-woda / 79

7. Skutki ekspozycji roztworów wodnych albuminy na wybrane zakresy promieniowania elektromagnetycznego / 84
7.1. Wpływ promieniowania o częstości radiowej na trwałość konformacji albuminy wołowej / 84
7.2. Konformacyjna reorganizacja albuminy pod wpływem promieniowania UV / 92

Podsumowanie / 105

Dodatek / 109
D I. Wiązanie kwasów tłuszczowych do albuminy / 109
D II. Siły stabilizujące strukturę białka / 111
D III. Wpływ środowiska na konformacyjną stabilność makromolekuły białka / 114
D IV. Pomiary kalorymetryczne i spektrofotometryczne / 119
D V. Analiza statystyczna wyników / 120

Literatura / 121

Summary / 139
Zusammenfassung / 141
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

76,50 zł
85,00 zł

Podnoszenie kwalifikacji zawodowych przez pracowników na gruncie kodeksu pracy oraz wybranych ustaw szczególnych

Agata Ludera-Ruszel – doktor nauk prawnych z zakresu prawa pracy, adiunkt w Zakładzie Prawa Cywilnego i Prawa Rzymskiego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego; asystent sędziego w Sądzie Apelacyjnym w Rzeszowie. Jest członkiem st...
54,00 zł
60,00 zł

Transgraniczność jako czynnik rozwoju regionu (na przykładzie województwa podlaskiego. T. 2. Współpraca Polski ze wschodnim sąsiedztwem gospodarczym - wybrane aspekty

Monografia zawiera 29 artykułów poświęconych transgraniczności jako głównego czynnika rozwoju regionu, jakim jest województwo podlaskie, przedstawia wybrane aspekty współpracy Polski ze wschodnim sąsiedztwem gospodarczym.
44,28 zł
49,20 zł

Europa Środkowa i Wschodnia wobec wybranych problemów bezpieczeństwa energetycznego

We współczesnym świecie bezpieczeństwo staje się pojęciem wielowymiarowym. Przez długi okres czasu tę kategorię odnoszono praktycznie tylko do przeciwdziałania i neutralizacji militarnych zagrożeń. Od czasu zakończenia zimnej wojny zwróco...
22,41 zł
24,90 zł

Czynniki osiągania sukcesu

Uniwersalne zasady odnoszenia sukcesu ...i otwórz drzwi, przed którymi większość ludzi się zatrzymuje. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego jedni ludzie osiągają sukces, a inni nie? Jeśli tak, to radzę Ci wyłą...
72,80 zł
104,00 zł

Badania marketingowe

Książka została przygotowana na podstawie cieszącego się niesłabnącym od lat zainteresowaniem podręcznika pod redakcją Krystyny Mazurek-Łopacińskiej „Badania marketingowe. Teoria i praktyka”. W nowej publikacji przedstawiony jest cały proce...
36,90 zł
41,00 zł

Wybrane problemy dynamiki rozjazdu kolejowego przy dużych prędkościach współczesnych pociągów

Zjawiska poruszającego się na rozjeździe kolejowym pociągu (na którym zdarza się większość wypadków na kolei) zawierają wiele aspektów o charakterze mechanicznym oraz zjawiska występujące w układach sterowania ruchem pociągó...
21,46 zł
24,95 zł

Badanie stanów izometrycznych Iπ = Kπ = 8- w jądrach trójosiowych metodami spektroskopii elektronów γ

W monografii zaprezentowano badania własności stanu metastabilnego I? = K? = 8- w jądrach 130Ba, 132Ce, 134Nd i 184Pt przy wykorzystaniu techniki pomiarowej bazującej na spektrometrii elektronów konwersji wewnętrznej oraz gamma stosowanych w Śro...
47,76 zł
54,90 zł

Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka

Kontynuacja cyklu „Odżywianie według Pięciu Przemian”. Z tej książki czytelnicy dowiedzą się, jak właściwie przygotować się do poczęcia dziecka – co jeść i jaki tryb życia prowadzić na kilka miesięcy przed poczęciem, aby zarówn...
3,46 zł
3,84 zł

Ody wybrane

"Stawiłem sobie pomnik trwalszy niż ze spiżu. / Od królewskich piramid sięgający wyżej; / Ani go deszcz trawiący, ani Akwilony / Nie pożyją bezsilne, ni lat niezliczony" (fragment)

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!