Nowe trendy w dietetyce
Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli
dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno
w przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach jak alergie
i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w specyficznych
stanach organizmu (ciąża). Powiązana jest z innymi dziedzinami i dyscyplinami nauki
takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia,
psychologia oraz edukacja żywieniowa. Stanowi zatem szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania
ludzkiego organizmu – nie tylko od strony anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej,
ale także psycho-społeczno-kulturowej. Dietetyka uczy, jak zapobiegać niektórym chorobom
poprzez zmianę sposobu odżywiania oraz jak leczyć pewne schorzenia za pomocą modyfikacji
nawyków żywieniowych. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są
potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych
interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości
produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną
wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak
i na samopoczucie.
Aktualnie obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania dietetyką. Z jednej strony, wzrasta
ogólna świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym stylem
życia, a co za tym idzie, racjonalnym odżywianiem. Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia
się do rozwoju wielu chorób związanych m.in. z układem trawienia, krążenia, ruchu
– na te wszystkie funkcje sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W świetle jednego
i drugiego spojrzenia można zauważyć, że dietetyka rozwija się oraz ewoluuje w zawrotnym
tempie. Ostatnie miesiące, ubiegły rok, a nawet ostatnie lata przyniosły wiele interesujących
trendów rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się najprawdopodobniej nadal
intensywnie rozwijały.
Oddajemy w ręce czytelników monografię naukową „Nowe trendy w dietetyce”. Jest to
publikacja, która, mamy nadzieję, wzbudzi zainteresowanie oraz odpowie na zapotrzebowanie
wszystkich zainteresowanych dietetyką, poszukujących informacji na temat najnowszych
trendów, tendencji, nurtów i nowości dietetycznych. Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem
pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących
w skład szeroko pojętej dietetyki. Żywimy nadzieję, że przyczyni się ona do rozwoju dietetyki
w Polsce oraz zainicjuje dyskusję nad dalszymi kierunkami rozwoju tej dziedziny nauki w naszym
kraju.
prof. dr. hab. Krzysztof L. Krzystyniak
dr Joanna Klonowska
- Kategorie:
- Redakcja: Joanna Kolonowska, Krzysztof Krzystyniak
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-959469-6-7
- ISBN druku: 978-83-959469-2-9
- Liczba stron: 140
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.