Podstawy mikrobiologii w teorii i praktyce
"Podstawy mikrobiologii w teorii i praktyce" to skrypt napisany przez pracowników Zakładu Mikrobiologii Środowiskowej i Biotechnologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Wszyscy autorzy mają kilkunastoletni staż pracy jako mikrobiolodzy specjalizujący się w różnych dziedzinach mikrobiologii, jak na przykład mikrobiologia wody, mikrobiologia powietrza, czy aktywność enzymatyczna mikroorganizmów. Podręcznik ten jest przeznaczony szczególnie dla studentów i doktorantów biologii, ochrony środowiska, biotechnologii, rolnictwa i wielu innych kierunków studiów przyrodniczych, ale także może być także pomocny dla osób, które ukończyły studia, podjęły pracę w laboratoriach mikrobiologicznych i chciałyby odświeżyć swoją wiedzę i umiejętności. Skrypt składa się z trzech części zatytułowanych: "Czym są drobnoustroje?", "Techniki pracy mikrobiologicznej" i "Mikroorganizmy w środowisku", które zawierają informacje zarówno na temat budowy i metabolizmu mikroorganizmów, jak i ich aktywności w środowisku występowania. W podręczniku umieszczono także wiele informacji przydatnych w praktyce.
- Kategorie:
- Redakcja: Agnieszka Kalwasińska, Aleksandra Burkowska, Maciej Walczak, Maria Swiontek Brzezinska
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-231-3016-1
- Liczba stron: 236
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa / 11 Czym są drobnoustroje? 1. Bioróżnorodność mikroorganizmów / 15 2. Morfologia drobnoustrojów / 18 2.1. Wielkość drobnoustrojów / 18 2.2. Morfologia bakterii / 20 2.3. Morfologia grzybów / 23 2.4. Mikroskop jako podstawowe narzędzie obserwacji morfologii drobnoustrojów / 26 2.5. Obserwacja morfologii drobnoustrojów / 29 2.6. Część praktyczna / 30 3. Budowa komórki mikroorganizmu / 35 3.1. Osłony komórkowe / 36 3.2. Błona cytoplazmatyczna / 41 3.3. Cytoplazma / 45 3.4. Nukleoid (genofor) / 45 3.5. Chromatofory / 48 3.6. Rybosomy / 48 3.7. Plazmidy / 49 3.8. Wakuole gazowe / 51 3.9. Przetrwalniki / 52 3.10. Materiały zapasowe / 53 3.11. Rzęski / 53 3.12. Fimbrie i pile płciowe / 54 3.13. Część praktyczna / 55 4. Metabolizm mikroorganizmów / 58 4.1. Sposoby pozyskiwania energii i odżywiania / 58 4.2. Szlaki metaboliczne / 61 4.3. Oddychanie / 62 4.4. Fermentacja / 64 4.5. Przemiany biochemiczne związków wielkocząsteczkowych / 66 4.6. Rozkład białka / 68 4.7. Przekształcenia aminokwasów / 69 4.8. Rozkład skrobi / 70 4.9. Rozkład celulozy / 71 4.10. Rozkład chityny / 71 4.11. Rozkład pektyn / 72 4.12. Rozkład tłuszczów / 73 4.13. Mikrobiologiczne przemiany azotu / 73 4.13. Symbiotyczne wiązanie azotu / 74 4.15. Niesymbiotyczne wiązanie azotu / 76 4.16. Mineralizacja materii azotowej / 77 4.17. Rozkład mocznika / 77 4.18. Nitryfikacja / 78 4.19. Denitryfikacja / 79 4.20. Anammox / 81 4.21. Mikrobiologiczne przemiany węgla / 82 4.22. Część praktyczna / 83 Techniki pracy mikrobiologicznej 1. Metody eliminacji drobnoustrojów / 91 1.1. Sterylizacja termiczna sucha / 91 1.2. Sterylizacja termiczna mokra (parą wodną) / 92 1.3. Sterylizacja promieniami ultrafioletowymi / 95 1.4. Sterylizacja promieniami jonizującymi / 96 1.5. Sterylizacja ultradźwiękami / 96 1.6. Metody mechaniczne – filtracja (sączenie) / 96 1.7. Metody chemiczne – dezynfekcja / 98 1.8. Część praktyczna / 101 2. Metody hodowli drobnoustrojów / 102 2.1. Pożywki mikrobiologiczne / 102 2.2. Hodowle drobnoustrojów / 106 2.3. Metody otrzymywania czystych hodowli / 107 2.4. Hodowla drobnoustrojów tlenowych i beztlenowych / 109 2.5. Typy hodowli drobnoustrojów / 111 2.6. Optymalizacja warunków prowadzenia hodowli / 114 2.7. Część praktyczna / 115 3. Oznaczanie liczebności mikroorganizmów / 117 3.1. Metody bezpośrednie / 118 3.2. Metody pośrednie / 123 3.3. Metody biochemiczne / 129 3.4. Część praktyczna / 131 4. Metody oznaczania aktywności metabolicznej drobnoustrojów / 136 4.1. Produkcja wtórna bakterii / 136 4.2. Aktywność enzymatyczna / 137 4.3. Aktywność dehydrogenaz / 138 4.4. Respiracja / 139 4.5. Część praktyczna / 141 5. Identyfikacja bakterii / 143 5.1. Metody biochemiczne / 145 5.2. Metody biofizyczne / 147 5.3. Metody immunologiczne / 148 5.4. Metody biologii molekularnej / 150 5.5. Część praktyczna / 158 Mikroorganizmy w środowisku 1. Wpływ czynników środowiskowych na rozwój drobnoustrojów / 163 1.1. Temperatura / 163 1.2. Wpływ pH / 168 3.3. Wpływ potencjału oksydo-redukcyjnego / 169 1.4. Promieniowanie słoneczne / 171 1.5. Obecność wody / 172 1.6. Część praktyczna / 175 2. Oddziaływania między mikroorganizmami / 177 2.1. Oddziaływania bezpośrednie / 177 2.2. Oddziaływania pośrednie / 178 3. Mikroorganizmy zasiedlające wodę i ścieki / 182 3.1. Mikroorganizmy wód powierzchniowych / 183 3.2. Rozmieszczenie mikroorganizmów w zbiornikachwodnych / 187 3.3. Źródła zanieczyszczeń wód powierzchniowych / 190 3.4. Analiza sanitarna wody / 193 3.5. Metody oznaczania liczebności bakterii wskaźnikowych / 198 3.6. Część praktyczna / 199 4. Gleba i ryzosfera jako środowisko bytowania mikroorganizmów / 200 4.1. Mikroorganizmy glebowe / 201 4.2. Ryzosfera / 204 4.3. Oddziaływanie roślin na rozwój mikroorganizmów / 205 4.4. Oddziaływanie mikroorganizmów na rozwój roślin / 206 4.5. Część praktyczna / 208 5. Drobnoustroje w powietrzu / 209 5.1. Bioaerozole / 209 5.2. Składniki bioaerozoli / 210 5.3. Przeżywalność drobnoustrojów w powietrzu / 211 5.4. Wpływ warunków środowiskowych na przeżywalność drobnoustrojów / 212 5.5. Mikrobiologiczne metody badania powietrza / 214 5.6. Część praktyczna / 216 6. Człowiek jako środowisko życia drobnoustrojów / 218 6.1. Fizjologiczna populacja drobnoustrojów ciała ludzkiego / 218 6.2. Skóra / 220 6.3. Drogi oddechowe / 221 6.4. Przewód pokarmowy / 222 6.5. Wpływ antybiotyków na mikroorganizmy przewodu pokarmowego / 226 6.6. Układ moczowo-płciowy / 227 6.7. Ucho / 228 6.8. Oko / 229 6.9. Część praktyczna / 230 Literatura / 232