Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU
Paczkomaty 0 zł »

Polska kuchnia(Twarda)

Rozsmakuj się w tradycji

5.00  [ 4 oceny ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 59,00 zł
47,20
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 11,80 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
- Od 250 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.
- Zamówienia z minimum jedną książką Wydawnictwa Naukowego PWN, PZWL lub WNT wysyłamy taniej.

Płatność elektroniczna
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
- ORLEN Paczka
7,50 zł
6,50 zł
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
8,50 zł
7,50 zł
Kurier pocztowy
12,50 zł
11,50 zł
- InPost Paczkomaty 24/7
12,50 zł
11,50 zł
- Kurier
13,50 zł
12,50 zł

Płatność za pobraniem
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
11,50 zł
10,50 zł
- Kurier pocztowy
15,50 zł
14,50 zł
- Kurier
16,50 zł
15,50 zł
Tańsza dostawa z tytułami PWN

Polska kuchnia

W ulicznej sondzie, przeprowadzonej w jednym z polskich miast, zapytani o typowe polskie dania młodzi ludzie najczęściej wymieniali pizzę, frytki, kebab i spaghetti. Najwyraźniej w pogoni za kulinarnymi modami zapomnieliśmy o naszej wielowiekowej tradycji. A przecież niepowtarzalna polska kuchnia, która do rodzimego rdzenia dodała wpływy niemieckie, rosyjskie, czeskie, węgierskie, litewskie, tatarsko-tureckie, orientalne, włoskie, francuskie, skandynawskie, austriackie i żydowskie, jest jedną z najciekawszych na świecie! […] Kultywujmy naszą kuchnię. Bądźmy dumni z naszego dziedzictwa. Rozsmakujmy się w tradycji. To nie jest trudne. Zobaczcie. Zróbcie. Zjedzcie.

(Z przedmowy autorki)

Publikacja ta to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, ale których dziś sami często nie umiemy przygotować, np. krupnik, leniwe pierogi, ogórki kiszone, rydze smażone czy ciasteczka ze skwarek.

Przepisy są zebrane w kilku tematycznych rozdziałach: zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dania z ryb, warzywa, smakołyki, dodatki i napoje. Na końcu książki zamieszczony został alfabetyczny indeks przepisów oraz miary i wagi. Całość bogato i dowcipnie ilustrowana przez autorkę, na wzór wydanej w 2015 roku książki Ślónsko kuchnia dla Hanysów i Goroli, cieszącej się ogromnym zainteresowaniem.

Patroni medialni:

Kuchnia+   Nasze miasto

Kuchnia polska

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa do 3 dni robocze
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier - dostawa do 2 dni roboczych
    • Poczta Polska (kurier pocztowy oraz odbiór osobisty w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch) - dostawa do 2 dni roboczych
    • ORLEN Paczka - dostawa do 2 dni roboczych
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
Fragment książki - s. 20(png)
Przepis na rosół
841 KB
Fragment książki - s. 58(png)
Przepis na bigos
637 KB

Joanna Furgalińska

O sobie: Urodziłam się w Katowicach w rodzinie o śląskich korzeniach. Tu studiowałam na katowickim Wydziale Grafiki ASP w Krakowie. Zajmuję się malarstwem (tematem moich obrazów jest przede wszystkim śląska architektura, klimaty, które powoli zanikają) oraz ilustracją książkową i projektowaniem graficznym, a najchętniej łączę dwa w jednym projektując książki autorskie dla dzieci (picture books). Lubię podróże po różnych miastach świata. Także podróże po Śląsku, poznawanie jego historii i wielokulturowej tradycji.

Geneza słownika: "Ślónsko godka, ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli" powstał z tęsknoty za klimatami wczesnego dzieciństwa (jako małe dziecko wychowywałam się u dziadków mieszkających w kolonii górniczej kopalni "Wujek"). Śląska godka to była pierwsza mowa, jaka mnie otaczała w dzieciństwie. Te klimaty przypomniały mi się, kiedy przez 10 lat pracowałam w Świętochłowicach, gdzie bardzo żywe są śląskie tradycje, większość mieszkańców porozumiewa się śląską mową i kultywuje tradycyjny śląski sposób życia. Teraz mieszkam na śląskiej wsi, gdzie także większość mieszkańców "godo". Zauważyłam jednak, że mowa się coraz bardziej rozwadnia, coraz mniej tradycyjnych słów jest w użyciu, zastępowane są literacką polszczyzną, mimo, że rdzeń pozostaje śląski. Także znajomi górnicy nie znają już śląskich słów na określenie swojego warsztatu pracy.

Cel słownika: Postanowiłam przyczynić się choć trochę do ocalenia odchodzącego świata i mowy, którą się posługuje. Wymarły juz pokolenia, dla których śląska mowa była jedynym językiem komunikacji. Zdałam sobie sprawę, że niedługo będzie to świat znany jedynie z przekazów historycznych. Postanowiłam to zrobić przy pomocy dostępnych mi środków, czyli warsztatu graficznego. Postanowiłam po prostu ten świat narysować. Na rynku jest kilka słowników śląskiej godki, ale sięgają po nie głównie specjaliści. Chciałam, aby mój słownik zachęcił szersze grono odbiorców. Obraz, kolor, dowcip ma ich zwabić, zachęcić. I uczyć bawiąc. Zasób leksykalny śląskiej mowy jest jednak bardzo bogaty, stąd jako suplement niejako, część stron bez ilustracji. Zajęło mi to prawie trzy lata, mam nadzieję, że było warto.

Odbiorca słownika: Chciałam, aby mój słownik trafił do szerokiego kręgu odbiorców. Ślązaków etnicznych lub "pokrojcowanych", którzy śląska godkę znają, ale nie pamietają niektórych słów, dla wnuków, którzy znają mowę dziadków ze słyszenia, ale się nią nie posługują, dla przyjezdnych, żeby poznali mowę sąsiadów, dla Ślązaków, którzy ze Śląska wyemigrowali, żeby wzmocnić ich więź z ojczyzną, także dla mieszkańców innych stron Polski, żeby poznali śląskie tradycje i kulturę, bo to często dla nich zupełna egzotyka.

Mam nadzieję, że udało mi się mój cel zrealizować. Pozdrawiam i zachęcam do nauki ślónskij godki.

Joanna Furgalińska

Absolwentka Katowickiego Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Specjalizuje się w litografii barwnej, ilustracji książkowej i malarstwie. Miała wiele wystaw indywidualnych, między innymi dwukrotnie w Ottawie (grafika), dwukrotnie w Amsterdamie (grafika) i wielu innych miejscach. Autorka ilustracji do kilkudziesięciu książek. Wydała kilka autorskich książek dla dzieci. Autorka pozycji Ślónsko godka – ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli oraz książki kulinarnej Ślónsko kuchnia. Dla Hanysów i Goroli. Prace autorki znajdują się w zbiorach muzealnych w kraju oraz w kolekcjach prywatnych w kraju i za granicą.

Teoria socjologiczna a transformacja społeczeństwa polskiego

Tym, co łączy zebrane teksty jest również waga podejmowanych tematów oraz głębokość refleksji teoretycznej. Teoretyczna dociekliwość Ziółkowskiego, która wyniosła go na pozycję jednego z najbardziej znaczących polskich socjo...

Insider trading z perspektywy regulacji europejskich, polskich i szwajcarskich

Insider trading oznacza zawieranie transakcji przez pracowników wykorzystujących niejawną informację pochodzącą „z wewnątrz” ich przedsiębiorstwa. Dostęp do wiedzy jest pochodną ich pracy.Powszechnie uważa się, że zysk osiągany...

Sytuacje ludnosci polskiej na wschodzie w świetle obowiązującego prawa i praktyki

niniejsza publikacja jest zbiorem materiałów z międzynarodowej konferencji pt.: "Sytuacja ludności polskiej na Wschodzie w świetle obowiązującego prawa i praktyki", która została zorganizowana na Wydziale Prawa Administracji Uni...

Drzewa Polski

Na terenie Polski rośnie ponad 100 000 pomnikowych drzew. Czy wiesz które z nich są najgrubsze, najwyższe, najstarsze? Czy znasz związane z nimi legendy, podania i fakty historyczne?Zapraszamy do zapoznania się z najsłynniejszymi drzewami ...

Wykłady z polskiej fleksji

Pierwszy od wielu lat uniwersytecki podręcznik fleksji polskiej, uwzględniający nowe osiągnięcia w tej dziedzinie i prezentujący je w sposób nowoczesny, zwięzły oraz dostępny dla studentów. Ponieważ zawiera ćwiczenia z kluczem, może służyć także do ...

Atrakcyjność Polski Mazowsza i Warszawy

W prezentowanej książce przedstawiono aktualne wyzwania z zakresu podnoszenia atrakcyjności i prowadzenia skutecznej promocji Polski, Mazowsza i Warszawy - stojące przed rządem, parlamentem, władzami samorządowymi i przedsiębiorcami. W publikacji zwr&o...
39,90 zł

Historia 1939-2001 Polska i świat

Podręcznik dla liceów ogólnokształcących, liceów profilowanych i techników, kształcenie w zakresie podstawowym i rozszerzonym.

Słownik polsko-portugalski portugalsko-polski czyli jak to powiedzieć po portugalsku

Słownik przeznaczony dla osób uczących się języka portugalskiego na poziomie początkującym i średniozaawansowanym. Przy jego opracowaniu uwzględniono przede wszystkim zastosowanie praktyczne, dlatego będzie szczególnie pomocny podczas pob...

Członkostwo Polski w Unii Europejskiej a problem nowelizacji Konstytucji RP

Intencją zespołu wydającego tę serię jest prezentacja oryginalnych prac o dużych walorach poznawczych i praktycznych. Wyrażamy nadzieję, że Czytelnicy znajdą w niej inspirację do dalszych studiów, a także wiedzę przydatną w praktyce zawodowej.

Recenzje (1):

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Nie jest to zwyczajna, książka kucharska. Nie ma tutaj żadnych zdjęć potraw. Nie ma zwykłego spisu potrzebnych składników, ani też zwykłego opisu przygotowania każdego z dań. Wszystko zaprezentowane jest zupełnie inaczej niż zwykle, a mianowicie w formie obrazkowej. Nieco dziwnie? Prawda, ale za to jak fajnie i ciekawie! Przy każdym przepisie na dole strony narysowane są potrzebne składniki oraz ich waga lub ilość. Sposób przygotowania także pokazany jest za pomocą obrazków. Wydawać by się mogło, że panuje tutaj ogromny chaos, ale tak naprawdę wszystko jest ponumerowane, oznaczone strzałkami i dodatkowo opisane. Po dokładnym przyglądnięciu się sami zauważymy, że wszystko to jest jasne i zrozumiałe :)

Ocena: