MENU

Psychodietetyka

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2020

  • Redakcja naukowa: Anna Brytek-Matera

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 194,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 116,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

135,80
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Psychodietetyka

Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego.
Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej.
Zawarte w nim zostały między innymi:
• Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością,
• Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami
• Metody leczenia otyłości
• Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Część 1. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu dietetyki   1
1. Składniki pokarmowe – Dominika Głąbska 3
	Makroskładniki  3
	Składniki mineralne  14
	Witaminy   28
2. Normy żywienia – Dominika Głąbska  44
	Rodzaje norm żywienia 45
	Wykorzystanie norm żywienia do oceny spożycia i planowania żywienia   48
	Obowiązujące w Polsce normy żywienia 49
3. Rodzaje diet – Dominika Głąbska 56
	Nomenklatura diet stosowanych w dietoterapii 57
	Charakterystyka i zastosowanie typowych diet 59
4. Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia – Angelika Kargulewicz 67
	Ocena sposobu żywienia 68
	Ocena stanu odżywienia 75
5. Edukacja żywieniowa – Agata Juruć 83
	Wprowadzenie  83
	Z jakiego powodu edukacja żywieniowa jest potrzebna? 84
	Edukacja zdrowotna i żywieniowa – definicja      87
	Planowanie procesu edukacji żywieniowej 91
	Cykl nauki Kolba i jego zastosowanie w edukacji żywieniowej     97
	Najczęstsze bariery w efektywnej edukacji żywieniowej 99
	Podsumowanie procesu edukacji indywidualnej 101
	Podsumowanie 101
6. Poradnictwo dietetyczne – Ewa Lange 103
	Poradnictwo dietetyczne i jego rola w zmianie zachowań żywieniowych   103
7. Dietoprofilaktyka i dietoterapia – Dariusz Włodarek     122
	Zasady żywienia osób zdrowych oraz prewencja chorób cywilizacyjnych   123
	Dietoterapia wybranych stanów chorobowych 129
8. Wprowadzenie do prawa żywnościowego – Anna Rej-Kietla   147
	Unijne prawo żywnościowe 150
	Ewolucja i rozwój prawa żywnościowego w Polsce 154
	Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego  156
Część 2. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu psychologii 163
9. Style jedzenia i ich charakterystyka – Bianka Lewandowska    165
	Normalne style jedzenia 166
	Problemowe style jedzenia 170
	Optymalne style jedzenia 175
10. Emocje i ich regulacja a jedzenie: wzajemne współzależności – Anna Brytek-Matera  181
	Procesualny model regulacji emocji    182
	Poznawcza regulacja emocji 184
	Relacja między stresem a zachowaniami żywieniowymi      186
	Związek emocji z jedzeniem 188
	Koncepcja jedzenia emocjonalnego    191
11. Psychologia odchudzania – Agata Juruć 196
	Proces odchudzania – wstęp do problematyki zjawiska   196
	Efektywność odchudzania 198
	Zmiany emocjonalne wynikające z restrykcji żywieniowych    198
	Motywacja i jej rola w procesie odchudzania  202
	Etapy interwencji w redukcji masy ciała  207
	Podsumowanie   212
12. Niezdrowe nawyki żywieniowe i ich zmiana – Monika Bąk-Sosnowska  214
	Pojęcie nawyku żywieniowego i mechanizm jego działania 214
	Wyznaczniki niezdrowych nawyków żywieniowych 216
	Uwarunkowania niezdrowych zachowań żywieniowych      217
	Zmiana jako proces  220
	Psychologiczne determinanty motywacji do zmiany 222
	Samokontrola a samoregulacja     225
	Podsumowanie   226
13. Jak skutecznie zachęcać klientów/pacjentów do zmiany? Zastosowanie dialogu motywującego w psychodietetyce – Małgorzata Adamczyk-Zientara 228
	Czym jest motywacja do zmiany?    228
	Czym jest dialog motywujący?  229
	Jak stosować dialog motywujący w praktyce psychodietetyka?     237
	Jak skuteczny jest dialog motywujący w psychodietetyce? Przegląd badań naukowych   240
	Jak uczyć się dialogu motywującego?    241
	Podsumowanie   242
14. Podstawy pomocy psychologicznej – Sylwia Kluczyńska     244
	Pomoc psychologiczna i jej formy    244
	Czynniki sprzyjające skutecznemu pomaganiu 246
	Komunikacja w procesie pomocy    248
	Budowanie relacji i ustalanie celów pomocy 251
	Opór w procesie pomocy 253
	Etyczne aspekty pomocy psychologicznej  254
	Psychologiczne koszty pomagania    255
15. Poradnictwo psychologiczne – Jan Czesław Czabała, Agnieszka Czachor 	259
	Wprowadzenie   259
	Definicja i cele poradnictwa 260
	Charakterystyka kryzysów rozwojowych 261
	Problemy dietetyczne jako jeden z objawów kryzysu rozwojowego    262
	Rodzaje zmian potrzebne do poradzenia sobie z objawami kryzysu rozwojowego 264
	Sposoby osiągania tych zmian – proces poradnictwa psychologicznego   265
Część 3. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu nutrigenetyki, nauk o lekach i o zdrowiu 277
16. Wprowadzenie do nutrigenetyki – Agata Chmurzyńska    279
	Podstawowe informacje o nutrigenetyce 279
	Polimorfizm genów  280
	Genetyczne uwarunkowania cech    283
	Związek między polimorfizmem genów a wyborami żywieniowymi    289
17. Wpływ pożywienia na farmakoterapię – Anna Staniszewska    291
	Wprowadzenie   291
	Czas między spożyciem posiłku a zażyciem leku 292
	Interakcje między płynami a stosowanymi lekami 294
	Interakcje między pożywieniem a stosowanymi lekami  298
18. Suplementy diety – Ewa Sicińska, Barbara Pietruszka 308
	Definicja i podstawowe uregulowania prawne 308
	Rynek i uwarunkowania stosowania suplementów 314
	Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem suplementów     315
19. Zdrowie publiczne – Dominik Olejniczak 325
	Wprowadzenie   325
	Epidemiologia w zdrowiu publicznym 328
	Podstawowe założenia zdrowia publicznego      331
	Polityka zdrowia publicznego 335
	Ustawa o zdrowiu publicznym  336
	Narodowy Program Zdrowia 338
20. Profilaktyka chorób i promocja zdrowia – Dorota Cianciara    343
	Wprowadzenie   343
	Trzy rewolucje zdrowia publicznego 344
	Współczesne koncepcje zdrowia 345
	Definicje profilaktyki chorób i promocji zdrowia 347
	Interpretacje profilaktyki chorób i promocji zdrowia 348
	Porównanie profilaktyki chorób i promocji zdrowia 355
	Realizacja profilaktyki populacyjnej i promocji zdrowia   357
21. Współczesne urządzenia w zakresie monitorowania zdrowia:e-health i m-health – Kamila Czepczor-Bernat 361
	Definicja i charakterystyka e-health i m-health 362
	E-health i m-health w praktyce     365
	Skuteczność działań z zakresu e-health i m-health w kontekście zmiany zachowań zdrowotnych 374
	Zalety, wady i bariery w implementacji działań e-health i m-health    376	
Część 4. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu kultury fizycznej 379
22. Promocja aktywności fizycznej – Ida Laudańska-Krzemińska   381
	Poziom aktywności fizycznej i sposoby jej pomiaru 381
	Rekomendacje w zakresie aktywności fizycznej dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych 385
	Modele i strategie w promocji aktywności fizycznej 387
23. Wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka – Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba    398
	Fizjologiczna adaptacja do zwiększonej aktywności fizycznej    398
	Aktywność fizyczna w zachowaniu zdrowia 407
	Skutki unieruchomienia 416
	Skutki nadmiernej aktywności fizycznej 418
Część 5. Wybrane jednostki nozologiczne w pracy psychodietetyka  423
24. Otyłość  425
	Aspekt medyczny – Magdalena Olszanecka-Glinianowicz 425
	Aspekt psychologiczny – Alicja Głębocka 438
	Aspekt dietetyczny – Joanna Myszkowska-Ryciak  447
25. Jadłowstręt i bulimia psychiczna 464
	Aspekt medyczny – Katarzyna Ziora    464
	Aspekty psychologiczne i psychoterapeutyczne – Barbara Kostecka, Elżbieta Galińska, Katarzyna Kucharska  483
	Aspekt dietetyczny – Joanna Myszkowska-Ryciak 501
26. Zaburzenie z napadami objadania się: aspekt psychologiczny – Beata Ziółkowska  516
	Wprowadzenie  516
	Historia i rozpowszechnienie zaburzenia 517
	Diagnozowanie zaburzenia z napadami objadania się     519
	Uwarunkowania i mechanizm objadania się 522
	Bliskie i odległe następstwa zaburzenia 527
	Leczenie i psychoterapia 528
	Podsumowanie   531
27. Choroby układu krążenia – Dorota Łoboda 535
	Miażdżyca   535
	Nadciśnienie tętnicze 538
28. Choroby tarczycy – Dorota Łoboda    542
	Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna 542
	Uwarunkowania żywieniowe i zalecenia dietetyczne 542
29. Cukrzyca typu 2 – Dorota Łoboda    547
	Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna 547
	Uwarunkowania żywieniowe i zalecenie dietetyczne 548
30. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – Dorota Łoboda  552
	Choroba refluksowa przełyku 552
	Wrzody żołądka i dwunastnicy 555
	Rak żołądka  558
	Rak jelita grubego  560
Skorowidz   563
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(epub)
Brak informacji
(mobi)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

25,11 zł
27,90 zł

Lecznicza marihuana

Kwestia zastosowania marihuany w medycynie wzbudza wiele kontrowersji. Toczy się dyskusja o granicach jej dopuszczalności i stosowania.Autor Leczniczej marihuany nie jest zwolennikiem palenia marihuany. Przeanalizował jednak najnowsze prace...
53,10 zł
59,00 zł

Hedonista

Życie stało się dla wielu syte i nudne. Monotonny, bezideowy styl życia skłania do poruszania się na krawędzi w poszukiwaniu energii - do zachowań hedonistycznych. Hedonistycznych w pełnym znaczeniu, dalekim od robienia sobie umiarkowanych, epikurejski...
27,30 zł
39,00 zł

Narkomania. Podręcznik dla nauczycieli, wychowawców i rodziców

W podręczniku – adresowanym do rodziców, nauczycieli i wychowawców – przedstawiono psychologiczne, kulturowe i społeczne uwarunkowania narkomanii, podstawowe definicje uzależnienia oraz kryteria rozpoznawania, zwracając uwagę ...
79,80 zł
114,00 zł

Ból przewlekły

Ból stanowi jeden z podstawowych objawów w medycynie, a ból przewlekły jest istotnym wyzwaniem dla współczesnej medycyny. Skuteczne leczenie bólu poprawia jakość życia chorych i opiekunów we wszystkich wymiarac...
55,30 zł
79,00 zł

Kompendium ortopedii

Jest to nowoczesne, praktyczne i zwięzłe opracowanie z zakresu ortopedii, w którym kompleksowo omówiono zasady badania ortopedycznego, wady wrodzone i nabyte, stany zapalne, w tym gruźlicę kostną, choroby zwyrodnieniowe i zniekształcenia,...
89,10 zł
99,00 zł

Neurokardiologia

Chorobom układu krążenia często towarzyszą objawy ze strony układu nerwowego, a w wielu chorobach neurologicznych rozwijają się poważne powikłania kardiologiczne. Zagadnienia te wykraczają daleko poza tradycyjny zakres powikłań kardiologicznych udaru m...
117,00 zł
130,00 zł

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry - poradnik lekarza praktyka to wartościowy, na wysokim poziomie naukowym i świetny dydaktycznie podręcznik, opracowany z myślą o przydatności w pracy zawodowej lekarzy - specjalistów różnych dyscyplin medycz...
55,30 zł
79,00 zł

Transformacja energetyczna

Zagadnienie transformacji energetycznej jest w ostatnich latach jednym z ważniejszych wyzwań stojących przed wieloma krajami UE, jednak w przypadku Polski stanowi naprawdę wielkie wyzwanie, któremu trzeba sprostać.To właśnie w celu podnies...
10,99 zł
15,70 zł

Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej. Część V

Część V z publikacji pt. "Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej" redakcja naukowa: Maciej Banach, Elżbieta Biernacka, Wojciech Braksator. Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej jest przykładem opracowania unikalnego w skali kra...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!