Technika chłodnicza
Przedstawiamy kolejne, 2. wydanie bestsellerowego poradnika – kompendium dotyczącego techniki chłodniczej, mocno związanego z certyfikacją zawodu TECHNIKA CHŁODNICZA oraz inżynieria wykonującego związane z tym czynności.
Razem z niedawno wydanym podręcznikiem CHŁODNICTWO I KLIMATYZACJA tworzą wyczerpujący pakiet wiedzy dotyczący chłodnictwa, pomp ciepła i klimatyzacji.
Dużą zaletą książki TECHNIKA CHŁODNICZA jest przystępna forma oraz bogate materiały praktyczne.
Książka kierowana jest do profesjonalistów – inżynierów przygotowujących się do egzaminów zawodowych, obsługujących urządzenia chłodnicze, ale również przyda się studentom techniki cieplnej czy chłodnictwa i klimatyzacji.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-21780-8
- ISBN druku: 978-83-01-21576-7
- Liczba stron: 550
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wykaz ważniejszych oznaczeń IX Wstęp XIII CZĘŚĆ A 1 1. Wprowadzenie 3 1.1. Pojęcia elementarne 3 1.2. Zasada działania parowych sprężarkowych urządzeń chłodniczych - zagadnienia elementarne 9 1.3. Pompy ciepła - zagadnienia elementarne 12 2. Podstawy termodynamiczne działania urządzeń chłodniczych 14 2.1. Odwracalność przemian 14 2.2. Zasady termodynamiki 15 2.3. Właściwości fizyczne i termodynamiczne substancji 17 2.4. Przemiany fazowe czynników 21 2.5. Przemiany termodynamiczne 30 2.5.1. Przemiana izobaryczna 31 2.5.2. Przemiana izochoryczna 35 2.5.3. Przemiana izotermiczna 40 2.5.4. Przemiana izentropowa 44 2.5.5. Przemiana izentalpowa 51 2.6. Wymiana ciepła 52 Literatura 56 3. Czynniki chłodnicze i nośniki ciepła 58 3.1. Czynniki chłodnicze 58 3.1.1. Informacje ogólne 58 3.1.2. Systematyka czynników chłodniczych 60 3.1.3. Oznaczenia kodowe czynników chłodniczych 75 3.1.4. Charakterystyka wybranych czynników chłodniczych 76 3.2. Oleje chłodnicze 86 3.3. Nośniki ciepła 90 Literatura 93 4. Budowa i zasada działania urządzeń chłodniczychsprężarkowych 95 4.1. Urządzenia sprężarkowe jednostopniowe 95 4.2. Obiegi dwustopniowe 102 4.2.1. Obieg dwustopniowy z chłodzeniem pary w chłodnicy mokrej i jednostopniowym dławieniem 103 4.2.2. Obieg dwustopniowy z chłodnicą międzystopniową i dwustopniowym dławieniem 105 4.2.3. Obieg dwustopniowy z chłodzeniem cieczy w wężownicy i jednostopniowym dławieniem 107 4.2.4. Obieg z chłodzeniem cieczy w wężownicy i podwójnym dławieniem 109 4.3. Układy kaskadowe 111 4.4. Elementy wyposażenia urządzeń chłodniczych - ich funkcja, sposób działania i zasada doboru 117 Literatura 132 5. Efektywność energetyczna urządzeń chłodniczych 134 5.1. Chłodnicze obiegi porównawcze 134 5.2. Wpływ parametrów pracy obiegu chłodniczego Lindego na efektywność energetyczną 138 5.3. Straty dławienia 148 5.4. Niedoskonałość termodynamiczna sprężarkowych urządzeń chłodniczych i pomp ciepła 151 5.4.1. Zagadnienia podstawowe 151 5.4.2. Analiza egzergetyczna urządzenia chłodniczego 154 5.4.3. Analiza egzergetyczna pompy ciepła 161 5.4.4. Analiza egzergetyczna urządzeń chłodniczo-grzejnych 164 5.4.5. Obliczenia strat egzergetycznych sprężarkowych urządzeń chłodniczych 164 5.5. Możliwości zmniejszenia strat egzergetycznych w sprężarkowych urządzeniach chłodniczych i pompach ciepła 173 5.5.1. Ograniczenie nieodwracalności wymiany ciepła 173 5.5.2. Ograniczenie nieodwracalności procesu sprężania 174 5.5.3. Ograniczenie nieodwracalności wywołanej procesem dławienia 174 5.5.4. Ograniczenie innych nieodwracalności w obiegach chłodniczych 177 5.6. Ekologiczna ocena urządzeń chłodniczych 177 Literatura 180 6. Sprężarki 184 6.1. Podstawy teoretyczne pracy sprężarek wyporowych 184 6.2. Sprężarki tłokowe 192 6.2.1. Sprężarki hermetyczne 192 6.2.2. Sprężarki półhermetyczne 193 6.2.3. Sprężarki tłokowe dławnicowe 194 6.3. Sprężarki spiralne 195 6.4. Sprężarki śrubowe 197 6.5. Dobór sprężarki 199 Literatura 207 7. Wymienniki ciepła 208 7.1. Parowniki 208 7.1.1. Uwagi ogólne 208 7.1.2. Parowniki suche 210 7.1.3. Parowniki zalane 214 7.1.4. Parowniki mokre 214 7.2. Skraplacze 217 7.3. Intensyfikacja wymiany ciepła 225 7.4. Wymiana ciepła w pośrednich systemach chłodzenia 228 Literatura 232 8. Przyrządy regulacyjne i zabezpieczające instalacji chłodniczych 234 8.1. Urządzenia obniżające ciśnienie w instalacjach chłodniczych 234 8.1.1. Termostatyczne zawory regulacyjne (rozprężne) 234 8.1.2. Elektroniczne zawory regulacyjne 238 8.1.3. Rurki kapilarne 240 8.2. Urządzenia zabezpieczające 241 8.3. Odszranianie parowników 246 Literatura 249 9. Aparatura pomocnicza urządzeń chłodniczych 250 9.1. Układ regulacji poziomu oleju w sprężarkach 250 9.2. Separatory oleju 252 9.3. Oddzielacze cieczy 254 9.4. Zbiorniki cieczy 255 9.5. Odwadniacze (filtry chemiczne) 256 9.6. Filtry mechaniczne 258 9.7. Dochładzacze 258 9.8. Wzierniki 258 9.9. Zawory bezpieczeństwa 259 9.10. Zawory elektromagnetyczne 260 9.11. Zawory kulowe odcinające 260 9.12. Wymiarowanie przewodów rurowych 261 Literatura 264 10. Agregaty chłodnicze 265 10.1. Agregaty skraplające 265 10.2. Sprężarkowe schładzacze cieczy 269 10.3. Agregaty sprężarkowe 276 Literatura 279 11. Absorpcyjne urządzenia chłodnicze 280 11.1. Uwagi ogólne 280 11.2. Amoniakalno-wodne urządzenia absorpcyjne 281 11.2.1. Zasada działania i obieg 281 11.2.2. Obliczenia obiegu amoniakalno-wodnego 290 11.2.3. Obliczenia obiegu z wymiennikami regeneracyjnymi 298 11.3. Urządzenia absorpcyjne bromolitowe 303 Literatura 307 12. Chłodnicze urządzenia strumienicowe 308 12.1. Informacje ogólne 308 12.2. Podział strumienic 308 12.3. Budowa i zasada działania chłodniczych układów strumienicowych 310 12.4. Aspekty fizyczne działania strumienicy parowej jednofazowej 315 12.5. Efektywność energetyczna urządzeń strumienicowych 317 Literatura 322 CZĘŚĆ B 325 13. Przygotowanie do uzyskania certyfikatu 327 13.1. Wstęp 327 13.2. Zakres wiedzy i umiejętności określony w Rozporządzeniu Komisji (WE) Nr 303/2008 z 2 kwietnia 2008 r 337 13.3. Wybrane Polskie Normy 402 Literatura 404 14. Informacje uzupełniające 406 14.1. Najnowsze regulacje prawne w sprawie fluorowanych gazów cieplarnianych 406 14.2. Wybrane zagadnienia w zakresie etykietowania urządzeń 410 CZĘŚĆ C 413 15. Właściwości termodynamiczne i termokinetyczne czynników roboczych 415 15.1. Modelowanie wybranych właściwości termodynamicznych i termokinetycznych czynników chłodniczych 415 15.2. Nośniki ciepła stosowane w technice chłodniczej 432 15.2.1. Ergolidy 432 15.2.2. Pekasol 434 15.2.3. Antifrogen 434 15.2.4. Tyfocor 435 15.2.5. Tyfoxit 435 15.3. Tabele właściwości termodynamicznych i termokinetycznych wybranych czynników chłodniczych 436 Literatura 545
Dariusz Butrymowicz
prof. dr hab. inż. Dariusz Butrymowicz - Politechnika Białostocka, kierownik Katedry Techniki Cieplnej, wcześniej Instytut Maszyn Przepływowych Polskiej Akademii Nauk. Autor prowadził prace badawcze, rozwojowe oraz wdrożeniowe w zakresie techniki chłodniczej, klimatyzacyjnej, pomp ciepła, przechowalnictwa chłodniczego żywności, wymiany ciepła i przepływów dwufazowych. W latach 200-1-2007 był ekspertem w Programie Ochrony Środowiska ONZ oraz Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatycznych (IPCC) w zakresie pomp ciepła i chłodnictwa.
Dariusz Butrymowicz jest członkiem Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa w Paryżu oraz ekspertem Krajowego Forum Chłodnictwa -Związku Pracodawców, współorganizatorem kliku centrów szkoleń i certyfikacji w branży chłodniczej, klimatyzacyjnej i pomp ciepła. Jest autorem bądź współautorem ponad 200 publikacji w czasopismach, monografiach naukowych oraz ponad 100 referatów konferencyjnych, kierował wieloma projektami naukowymi, rozwojowymi oraz wdrożeniowymi w zakresie techniki chłodniczej, klimatyzacyjnej i pomp ciepła.
Jerzy Gagan
dr hab. inż. Jerzy Gagan - Politechnika Białostocka. Autor jest specjalistą w zakresie strumienicowych układów chłodniczych oraz aplikacji strumienic w technologii chłodniczej, jest współtwórcą wielu prototypowych rozwiązań układów chłodniczych i pomp ciepła. Autor prowadził badania w zakresie przepływów dwufazowych i wymiany ciepła w układach chłodniczych, a także w zakresie modelowania i badań eksperymentalnych komór składowych w przechowalnictwie warzy i owoców. Jest członkiem Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa w Paryżu oraz wieloletnim ekspertem Krajowego Forum Chłodnictwa - Związku Pracodawców.
Jerzy Gagan jest współtwórcą ośrodka szkoleń i certyfikacji w branży chłodniczej, klimatyzacyjnej i pomp ciepła. Jest autorem bądź współautorem około 100 publikacji w czasopismach, monografiach naukowych oraz referatów konferencyjnych, realizował wiele projektów badawczych i wdrożeniowych w obszarze chłodnictwa, klimatyzacji i pomp ciepła.
Kamil Śmierciew
dr hab. inż. Kamil Śmierciew - Politechnika Białostocka, wcześniej Instytut Maszyn Przepływowych Polskiej Akademii Nauk. Autor prowadzi prace badawcze z zakresu energetyki oraz budowy i eksploatacji maszyn. Zajmuje się analizą termodynamiczną obiegów prawo- i lewobieżnych w szerokim zakresie, modelowaniem numerycznym procesów cieplno-przepływowych, projektowaniem i zastosowaniem strumienic gazowych w układach chłodniczych i klimatyzacyjnych, poprawą efektywności urządzeń chłodniczych, pomp ciepła, klimatyzacją solarną, odzyskiem ciepła, wykorzystaniem ciepła niskotemperaturowego w układach energetycznych, wymianą ciepła, gazodynamiką, przypływami naddźwiękowymi czynników chłodniczych.
Kamil Śmierciew jest ekspertem Krajowego Forum Chłodnictwa - Związku Pracodawców. W swoim dorobku, jako współautor posiada ponad sto publikacji obejmujących rozdziały w monografiach naukowych, publikacjach w czasopismach i materiałach konferencyjnych. Współautor i współwykonawca wielu projektów badawczo-rozwojowych i wdrożeniowych.
Piotr Baj
Piotr Baj jest wysoko cenionym ekspertem w zakresie nowoczesnego chłodnictwa. Jest on autorem wielu publikacji oraz referatów konferencyjnych dotyczących zastosowania dwutlenku węgla jako czynnika roboczego a także innowacyjnych rozwiązań poprawy efektywności energetycznej w sprężarkowych układach chłodniczych.
Doświadczenie praktyczne w obszarze chłodnictwa zdobył, pracując w najbardziej renomowanych firmach z branży chłodnictwa: J&E Hall International, Johnson Controls, Star Refrigeration, kierował także działem serwisu w firmie Cool.