Uzdatnianie wody, cz. 1
Wszystko o fizycznych, chemicznych i biologicznych aspektach uzdatniania wody!
W nowym wydaniu podręcznika omówiono kolejne jednostkowe procesy stosowane w technologii uzdatniania wody, przy czym wyjaśniono nie tylko podstawy stosowanych procesów, ale podano także aktualną wiedzę w dziedzinie i szeroko omówiono najnowsze kierunki rozwojowe w technologii wody (procesy zaawansowanego utleniania,
ozonowanie katalityczne, proces MIEX, wykorzystanie przepuszczalnych, reaktywnych barier).
W tomie I przedstawiono:
* charakterystykę jakościową wód naturalnych,
* procesy separacji fazy stałej,
* koagulację i strącanie,
* rolę utleniania w technologii uzdatniania wody,
* metody sorpcyjne.
Podręcznik przeznaczony jest dla studentów, wykładowców i pracowników naukowych takich kierunków, jak: chemia, biotechnologia, inżynieria i ochrona środowiska, inżynieria chemiczna i procesowa, technologia chemiczna. Sięgną po nią także inżynierowie praktycy, pracownicy firm konsultingowych, firm zajmujących się uzdatnianiem wody, stacji sanitarno-epidemiologicznych, a także inspektoratów ochrony środowiska.
- Kategorie:
- Redakcja: Jacek Nawrocki
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-16436-2
- ISBN druku: 978-83-01-16436-2
- Liczba stron: 453
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa IX 1. CHARAKTERYSTYKA JAKOŚCIOWA WÓD NATURALNYCH (Sławomir Biłozor, Jacek Nawrocki, Urszula Raczy-Stanisławiak, Joanna Świetlik) 1 1.1. Wprowadzenie 1 1.2. Wody podziemne 3 1.3. Wody powierzchniowe 8 1.4. Wody pochodzące ze sztucznej infiltracji 14 1.5. Ogólna mineralizacja wody 14 1.6. Twardość wody i układ węglanowy (ogólne zbuforowanie wody) 16 1.6.1. Twardość wody 16 1.6.2. Tlenek węgla(IV) 18 1.6.3. Zasadowość wody 19 1.6.4. Kwasowość wody 20 1.6.5. Stabilność i agresywność wody 21 1.6.6. Korozyjność wody 24 1.6.7. Stabilność biologiczna wody 32 1.7. Materia organiczna w wodzie 33 1.7.1. Powstawanie substancji humusowych 34 1.7.2. Podział substancji humusowych 35 1.7.3. Struktura substancji humusowych 36 1.7.4. Właściwości substancji humusowych 43 1.7.5. Znaczenie substancji humusowych w procesie uzdatniania wody 45 1.7.6. Inne organiczne domieszki wody 47 1.7.7. Biodegradowalna materia organiczna w wodzie 47 1.8. Mikrozanieczyszczenia w wodach 51 1.8.1. Mikrozanieczyszczenia organiczne 51 1.8.2. Mikrozanieczyszczenia nieorganiczne 56 1.9. Regulacje prawne dotyczące jakości wody do picia 59 1.10. Kryteria doboru sposobów oczyszczania wody 70 1.11. Ujmowanie wód 72 1.11.1. Wody powierzchniowe 72 1.11.2. Wody podziemne 77 Literatura 81 2. PROCESY SEPARACJI FAZY STAŁEJ (Włodzimierz Ilecki) 87 2.1. Cedzenie 87 2.1.1. Kraty 87 2.1.2. Sita 88 2.1.3. Mikrosita 88 2.1.4. Samopłuczące filtry szczelinowe 89 2.2. Sedymentacja 90 2.2.1. Sedymentacja zawiesin ziarnistych 90 2.2.2. Matematyczny opis procesu sedymentacji zawiesin ziarnistych 91 2.2.3. Sedymentacja zawiesin kłaczkowatych 97 2.2.4. Osad zawieszony 98 2.2.5. Doświadczalne wyznaczanie prędkości sedymentacji zawiesin 99 2.2.6. Rodzaje osadników w technologii uzdatniania wody 104 2.3. Flotacja 118 2.4. Filtracja 122 2.4.1. Procesy zachodzące w złożu filtracyjnym 123 2.4.2. Podstawy teoretyczne filtracji 128 2.4.3. Złoża filtracyjne 137 2.4.4. Rodzaje filtrów 143 2.4.5. Płukanie filtrów 161 Literatura 170 3. KOAGULACJA I STRĄCANIE (Jacek Nawrocki, Sławomir Biłozor) 171 3.1. Wstęp 171 3.2. Czynniki jakościowe wody wskazujące na celowość stosowania koagulacji 173 3.2.1. Mętność wody 173 3.2.2. Barwa wody 174 3.2.3. Plankton, bakterie i wirusy 175 3.3. Koloidy i ich ładunek powierzchniowy 175 3.4. Przebieg procesu koagulacji 183 3.5. Chemizm koagulantów hydrolizujących 187 3.5.1. Koagulanty glinowe 187 3.5.2. Koagulanty żelazowe 190 3.5.3. Dawki koagulantów 191 3.6. Flokulacja 193 3.6.1. Flokulacja perikinetyczna 194 3.6.2. Flokulacja ortokinetyczna 195 3.6.3. Wspomaganie flokulacji 202 3.7. Metody strąceniowe 208 3.7.1. Strącanie /koagulacja wapnem 208 3.7.2. Strącanie za pomocą wodorotlenku sodu i węglanu sodu 210 3.7.3. Zmiękczanie wody za pomocą fosforanów(V) 211 3.7.4. Usuwanie naturalnej materii organicznej w procesie strącania chemicznego 212 Literatura 215 4. UTLENIANIE W TECHNOLOGII UZDATNIANIA WODY (Jacek Nawrocki, Sławomir Biłozor, Włodzimierz Ilecki, Barbara Kasprzyk-Hordern) 218 4.1. Wprowadzenie 218 4.2. Powietrze 220 4.2.1. Wstęp 220 4.2.2. Parametry fizyczne powietrza i tlenu 221 4.2.3. Podstawy procesu 222 4.2.4. Otrzymywanie powietrza 224 4.2.5. Zastosowanie powietrza w technologii wody 224 4.2.6. Uboczne produkty utleniania 232 4.2.7. Urządzenia do wprowadzania powietrza do wody 233 4.3. Chlor 240 4.3.1. Wstęp 240 4.3.2. Parametry fizyczne chloru i chloranu(I) sodu 240 4.3.3. Otrzymywanie 241 4.3.4. Reakcje chemiczne chloru i chloranu(I) sodu 241 4.3.5. Uboczne produkty chlorowania 250 4.3.6. Mutagenność wody 272 4.3.7. Urządzenia do wprowadzania chloru 274 4.3.8. Dezynfekcja za pomocą elektrochlorowania i metodą MIOX 276 4.4. Chloraminowanie 278 4.5. Tlenek chloru(IV) 280 4.5.1. Wstęp 280 4.5.2. Budowa cząsteczki i własności fizyczno-chemiczne 281 4.5.3. Wytwarzanie tlenku chloru(IV) 284 4.5.4. Reakcje ze związkami nieorganicznymi 288 4.5.5. Reakcje ze związkami organicznymi 292 4.5.6. Uboczne produkty stosowania tlenku chloru(IV) 294 4.5.7. Zastosowanie tlenku chloru(IV) w technologii uzdatniania wody 298 4.6. Manganian(VII) potasu 301 4.6.1. Wprowadzenie 301 4.6.2. Parametry fizyczne manganianu(VII) potasu 301 4.6.3. Otrzymywanie utleniacza 302 4.6.4. Reakcje manganianu(VII) potasu w środowisku wodnym 302 4.6.5. Zastosowania 302 4.6.6. Uboczne produkty utleniania 303 4.7. Ozonowanie 303 4.7.1. Wstęp 303 4.7.2. Właściwości fizyczne ozonu 304 4.7.3. Otrzymywanie ozonu 304 4.7.4. Reakcje ozonu w wodzie 307 4.7.5. Reakcje ozonu z substancjami rozpuszczonymi w wodzie 311 4.7.6. Uboczne produkty ozonowania wody 319 4.7.7. Ozonowanie wstępne i jego znaczenie dla innych procesów 321 4.7.8. Technika dawkowania i rozprowadzania ozonu w wodzie 323 4.8. Zaawansowane procesy utleniania 324 4.8.1. Reakcje wolnorodnikowe 326 4.8.2. Homogeniczne procesy utleniania 330 4.8.3. Heterogeniczne procesy utleniania 340 4.8.4. Ozonowanie katalityczne 343 Literatura 352 5. METODY SORPCYJNE W UZDATNIANIU WODY (Jacek Przepiórski, Sylwia Mozia, Antoni W. Morawski) 362 5.1. Wprowadzenie 362 5.2. Podstawy teoretyczne procesu 362 5.2.1. Izotermy adsorpcji 364 5.3. Adsorbenty stosowane do uzdatniania wody 368 5.3.1. Węgle aktywne 369 5.3.2. Adsorbenty niewęglowe 374 5.4. Adsorpcja zanieczyszczeń wód na węglach aktywnych 375 5.4.1. Czynniki wpływające na przebieg adsorpcji z wody 375 5.5. Usuwanie naturalnej materii organicznej i innych związków organicznych z wody 384 5.5.1. Usuwanie naturalnej materii organicznej 384 5.5.2. Adsorpcja innych zanieczyszczeń organicznych z wody 386 5.5.3. Biologicznie aktywne złoże GWA 387 5.5.4. Usuwanie metali ciężkich i innych zanieczyszczeń nieorganicznych 388 5.6. Praktyczne rozwiązania z zastosowaniem węgli aktywnych do oczyszczania wody 391 5.6.1. Zastosowanie PWA 391 5.6.2. Zastosowanie GWA 393 5.6.3. Wyznaczanie dawek PWA oraz parametrów złoża GWA 402 5.7. Regeneracja węgla aktywnego 409 Literatura 411 Indeks rzeczowy 416