MENU

Uzdatnianie wody, cz. 1

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2010

  • Redakcja naukowa: Jacek Nawrocki

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 54,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 27,45 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

43,92
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Uzdatnianie wody, cz. 1

Wszystko o fizycznych, chemicznych i biologicznych aspektach uzdatniania wody!


W nowym wydaniu podręcznika omówiono kolejne jednostkowe procesy stosowane w technologii uzdatniania wody, przy czym wyjaśniono nie tylko podstawy stosowanych procesów, ale podano także aktualną wiedzę w dziedzinie i szeroko omówiono najnowsze kierunki rozwojowe w technologii wody (procesy zaawansowanego utleniania, ozonowanie katalityczne, proces MIEX, wykorzystanie przepuszczalnych, reaktywnych barier).


W tomie I przedstawiono:


* charakterystykę jakościową wód naturalnych,


* procesy separacji fazy stałej,


* koagulację i strącanie,


* rolę utleniania w technologii uzdatniania wody,


* metody sorpcyjne.


Podręcznik przeznaczony jest dla studentów, wykładowców i pracowników naukowych takich kierunków, jak: chemia, biotechnologia, inżynieria i ochrona środowiska, inżynieria chemiczna i procesowa, technologia chemiczna. Sięgną po nią także inżynierowie praktycy, pracownicy firm konsultingowych, firm zajmujących się uzdatnianiem wody, stacji sanitarno-epidemiologicznych, a także inspektoratów ochrony środowiska.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa	IX
1. CHARAKTERYSTYKA JAKOŚCIOWA WÓD NATURALNYCH (Sławomir Biłozor, Jacek Nawrocki, Urszula Raczy-Stanisławiak, Joanna Świetlik)	1
	1.1. Wprowadzenie	1
	1.2. Wody podziemne	3
	1.3. Wody powierzchniowe	8
	1.4. Wody pochodzące ze sztucznej infiltracji	14
	1.5. Ogólna mineralizacja wody	14
	1.6. Twardość wody i układ węglanowy (ogólne zbuforowanie wody)	16
		1.6.1. Twardość wody	16
		1.6.2. Tlenek węgla(IV)	18
		1.6.3. Zasadowość wody	19
		1.6.4. Kwasowość wody	20
		1.6.5. Stabilność i agresywność wody	21
		1.6.6. Korozyjność wody	24
		1.6.7. Stabilność biologiczna wody	32
	1.7. Materia organiczna w wodzie	33
		1.7.1. Powstawanie substancji humusowych	34
		1.7.2. Podział substancji humusowych	35
		1.7.3. Struktura substancji humusowych	36
		1.7.4. Właściwości substancji humusowych	43
		1.7.5. Znaczenie substancji humusowych w procesie uzdatniania wody	45
		1.7.6. Inne organiczne domieszki wody	47
		1.7.7. Biodegradowalna materia organiczna w wodzie	47
	1.8. Mikrozanieczyszczenia w wodach	51
		1.8.1. Mikrozanieczyszczenia organiczne	51
		1.8.2. Mikrozanieczyszczenia nieorganiczne	56
	1.9. Regulacje prawne dotyczące jakości wody do picia	59
	1.10. Kryteria doboru sposobów oczyszczania wody	70
	1.11. Ujmowanie wód	72
		1.11.1. Wody powierzchniowe	72
		1.11.2. Wody podziemne	77
	Literatura	81
2. PROCESY SEPARACJI FAZY STAŁEJ (Włodzimierz Ilecki)	87
	2.1. Cedzenie	87
		2.1.1. Kraty	87
		2.1.2. Sita	88
		2.1.3. Mikrosita	88
		2.1.4. Samopłuczące filtry szczelinowe	89
	2.2. Sedymentacja	90
		2.2.1. Sedymentacja zawiesin ziarnistych	90
		2.2.2. Matematyczny opis procesu sedymentacji zawiesin ziarnistych	91
		2.2.3. Sedymentacja zawiesin kłaczkowatych	97
		2.2.4. Osad zawieszony	98
		2.2.5. Doświadczalne wyznaczanie prędkości sedymentacji zawiesin	99
		2.2.6. Rodzaje osadników w technologii uzdatniania wody	104
	2.3. Flotacja	118
	2.4. Filtracja	122
		2.4.1. Procesy zachodzące w złożu filtracyjnym	123
		2.4.2. Podstawy teoretyczne filtracji	128
		2.4.3. Złoża filtracyjne	137
		2.4.4. Rodzaje filtrów	143
		2.4.5. Płukanie filtrów	161
	Literatura	170
3. KOAGULACJA I STRĄCANIE (Jacek Nawrocki, Sławomir Biłozor)	171
	3.1. Wstęp	171
	3.2. Czynniki jakościowe wody wskazujące na celowość stosowania koagulacji	173
		3.2.1. Mętność wody	173
		3.2.2. Barwa wody	174
		3.2.3. Plankton, bakterie i wirusy	175
	3.3. Koloidy i ich ładunek powierzchniowy	175
	3.4. Przebieg procesu koagulacji	183
	3.5. Chemizm koagulantów hydrolizujących	187
		3.5.1. Koagulanty glinowe	187
		3.5.2. Koagulanty żelazowe	190
		3.5.3. Dawki koagulantów	191
	3.6. Flokulacja	193
		3.6.1. Flokulacja perikinetyczna	194
		3.6.2. Flokulacja ortokinetyczna	195
		3.6.3. Wspomaganie flokulacji	202
	3.7. Metody strąceniowe	208
		3.7.1. Strącanie /koagulacja wapnem	208
		3.7.2. Strącanie za pomocą wodorotlenku sodu i węglanu sodu	210
		3.7.3. Zmiękczanie wody za pomocą fosforanów(V)	211
		3.7.4. Usuwanie naturalnej materii organicznej w procesie strącania chemicznego	212
	Literatura	215
4. UTLENIANIE W TECHNOLOGII UZDATNIANIA WODY (Jacek Nawrocki, Sławomir Biłozor, Włodzimierz Ilecki, Barbara Kasprzyk-Hordern)	218
	4.1. Wprowadzenie	218
	4.2. Powietrze	220
		4.2.1. Wstęp	220
		4.2.2. Parametry fizyczne powietrza i tlenu	221
		4.2.3. Podstawy procesu	222
		4.2.4. Otrzymywanie powietrza	224
		4.2.5. Zastosowanie powietrza w technologii wody	224
		4.2.6. Uboczne produkty utleniania	232
		4.2.7. Urządzenia do wprowadzania powietrza do wody	233
	4.3. Chlor	240
		4.3.1. Wstęp	240
		4.3.2. Parametry fizyczne chloru i chloranu(I) sodu	240
		4.3.3. Otrzymywanie	241
		4.3.4. Reakcje chemiczne chloru i chloranu(I) sodu	241
		4.3.5. Uboczne produkty chlorowania	250
		4.3.6. Mutagenność wody	272
		4.3.7. Urządzenia do wprowadzania chloru	274
		4.3.8. Dezynfekcja za pomocą elektrochlorowania i metodą MIOX	276
	4.4. Chloraminowanie	278
	4.5. Tlenek chloru(IV)	280
		4.5.1. Wstęp	280
		4.5.2. Budowa cząsteczki i własności fizyczno-chemiczne	281
		4.5.3. Wytwarzanie tlenku chloru(IV)	284
		4.5.4. Reakcje ze związkami nieorganicznymi	288
		4.5.5. Reakcje ze związkami organicznymi	292
		4.5.6. Uboczne produkty stosowania tlenku chloru(IV)	294
		4.5.7. Zastosowanie tlenku chloru(IV) w technologii uzdatniania wody	298
	4.6. Manganian(VII) potasu	301
		4.6.1. Wprowadzenie	301
		4.6.2. Parametry fizyczne manganianu(VII) potasu	301
		4.6.3. Otrzymywanie utleniacza	302
		4.6.4. Reakcje manganianu(VII) potasu w środowisku wodnym	302
		4.6.5. Zastosowania	302
		4.6.6. Uboczne produkty utleniania	303
	4.7. Ozonowanie	303
		4.7.1. Wstęp	303
		4.7.2. Właściwości fizyczne ozonu	304
		4.7.3. Otrzymywanie ozonu	304
		4.7.4. Reakcje ozonu w wodzie	307
		4.7.5. Reakcje ozonu z substancjami rozpuszczonymi w wodzie	311
		4.7.6. Uboczne produkty ozonowania wody	319
		4.7.7. Ozonowanie wstępne i jego znaczenie dla innych procesów	321
		4.7.8. Technika dawkowania i rozprowadzania ozonu w wodzie	323
	4.8. Zaawansowane procesy utleniania	324
		4.8.1. Reakcje wolnorodnikowe	326
		4.8.2. Homogeniczne procesy utleniania	330
		4.8.3. Heterogeniczne procesy utleniania	340
		4.8.4. Ozonowanie katalityczne	343
	Literatura	352
5. METODY SORPCYJNE W UZDATNIANIU WODY (Jacek Przepiórski, Sylwia Mozia, Antoni W. Morawski)	362
	5.1. Wprowadzenie	362
	5.2. Podstawy teoretyczne procesu	362
		5.2.1. Izotermy adsorpcji	364
	5.3. Adsorbenty stosowane do uzdatniania wody	368
		5.3.1. Węgle aktywne	369
		5.3.2. Adsorbenty niewęglowe	374
	5.4. Adsorpcja zanieczyszczeń wód na węglach aktywnych	375
		5.4.1. Czynniki wpływające na przebieg adsorpcji z wody	375
	5.5. Usuwanie naturalnej materii organicznej i innych związków organicznych z wody	384
		5.5.1. Usuwanie naturalnej materii organicznej	384
		5.5.2. Adsorpcja innych zanieczyszczeń organicznych z wody	386
		5.5.3. Biologicznie aktywne złoże GWA	387
		5.5.4. Usuwanie metali ciężkich i innych zanieczyszczeń nieorganicznych	388
	5.6. Praktyczne rozwiązania z zastosowaniem węgli aktywnych do oczyszczania wody	391
		5.6.1. Zastosowanie PWA	391
		5.6.2. Zastosowanie GWA	393
		5.6.3. Wyznaczanie dawek PWA oraz parametrów złoża GWA	402
	5.7. Regeneracja węgla aktywnego	409
	Literatura	411
Indeks rzeczowy	416
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

28,80 zł
32,00 zł

O czasie i wodzie

Rozpisana na wiele głosów książka, która łączy esej z reportażem, osobistą historię ze staroislandzką literaturą, hinduską mitologią oraz refleksjami na temat postępującej katastrofy klimatycznej. Czas to przeszłość, ale i przyszłość, w k...
20,25 zł
22,50 zł

Woda wiecznej młodości

Wenecki inspektor, komisarz Brunetti rozwiązywał już w swojej karierze bardzo różne sprawy: od szokujących zbrodni, po drobne przestępstwa. Jednak w „Wodach wiecznej młodości” pochłonie go sprawa, co do której nie wiadomo nawe...
18,17 zł
20,19 zł

Głęboka woda

Książka ta zawiera rożne przemyślenia o dniu codziennym, życiu i świecie, o różnych wojnach na świecie. Filozofowanie o rzeczywistości społeczeństwa polskiego.
34,40 zł
40,00 zł

Woda księżycowa

Masz w sobie siłę, by odmienić całe swoje życie. A gdy ją odnajdziesz, nic nie będzie w stanie cię zatrzymać.Życie trzydziestoletniej Natalii wydaje się smakować mdławo, niczym kawa z maszyny wendingowej, którą bohaterka wypija codzi...
59,20 zł
74,00 zł

Wysokoefektywne metody oczyszczania wody

Stale rosnące wymagania co do jakości wody przeznaczonej do picia i na cele przemysłowe wymuszają stosowanie coraz bardziej rozbudowanych układów technologicznych i poszukiwanie nowych, bardziej skutecznych metod oczyszczania. Produkuje się nowe...
8,86 zł
9,84 zł

Jak zwiększyć sprzedaż wody butelkowanej w restauracji?

Niniejsza książka zawiera kilka prostych sposobów jak zwiększyć przychody restauracji ze sprzedaży wody. Udowodnimy Ci, dlaczego woda w butelce jest lepsza od wody z kranu. Nauczymy Cię, w jakich sytuacjach proponować wodę. Dzięki tej książce zd...
37,05 zł
49,40 zł

Naturalne wody owocowe. Jak prawidłowo wykonać energetyzujące, oczyszczające i antyoksydacyjne izotoniki

Czujesz, że nie możesz żyć bez słodkich napojów, a by ugasić pragnienie sięgasz po nie, zamiast po wodę? Wiesz, ile dodatkowego cukru dostarczasz swojemu organizmowi? Skorzystaj z prostych przepisów na naturalne wody owocowe i zadbaj o sw...
74,93 zł
99,90 zł

Woda bioniczna

Czy wiesz, że 70% twojego ciała to woda? Zatem, jaką wodę pić, aby zachować zdrowie? W książce znajdziesz opis wielu wód, a w szczególności wody bionicznej, wody z lodowca i wody alkalicznej. Ich właściwości mogą przyczynić się do p...
34,79 zł
39,99 zł

Czarna woda

Nowy porywający thriller psychologiczny autora bestsellerowej powieści Bliźnięta z lodu. Hotel Stanhope mieści się na malowniczej i odludnej wyspie Dawzy otoczonej ujściem rzeki Blackwater. Rzeki, w której kryje się zabójcza ...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!