Uzdatnianie wody, cz. 2
Wszystko o fizycznych, chemicznych i biologicznych aspektach uzdatniania wody!
W nowym wydaniu podręcznika omówiono kolejne jednostkowe procesy stosowane w technologii uzdatniania wody, przy czym wyjaśniono nie tylko podstawy stosowanych procesów, ale podano także aktualną wiedzę w dziedzinie i szeroko omówiono najnowsze kierunki rozwojowe w technologii wody (procesy zaawansowanego utleniania, ozonowanie katalityczne, proces MIEX, wykorzystanie przepuszczalnych, reaktywnych barier).
W tomie II omówiono:
* proces wymiany jonowej,
* procesy membranowe,
* biologiczne metody uzdatniania wody,
* uzdatnianie wód podziemnych w warstwie wodonośnej,
* po raz pierwszy technologie produkcji wód butelkowanych.
Podręcznik przeznaczony jest dla studentów, wykładowców i pracowników naukowych takich kierunków, jak: chemia, biotechnologia, inżynieria i ochrona środowiska, inżynieria chemiczna i procesowa, technologia chemiczna. Sięgną po nią także inżynierowie praktycy, pracownicy firm konsultingowych, firm zajmujących się uzdatnianiem wody, stacji sanitarno-epidemiologicznych, a także inspektoratów ochrony środowiska.
- Kategorie:
- Redakcja: Jacek Nawrocki
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-16435-5
- ISBN druku: 978-83-01-16435-5
- Liczba stron: 397
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
6. WYMIANA JONOWA (Urszula Raczyk-Stanisławiak, Jacek Nawrocki, Joanna Świetlik) 1 6.1. Wstęp 1 6.2. Wymieniacze jonowe 2 6.3. Właściwości wymieniaczy jonowych 13 6.4. Równowaga reakcji wymiany jonowej 17 6.5. Kinetyka wymiany jonowej 21 6.6. Technologiczna charakterystyka procesu wymiany jonowej 23 6.6.1. Charakterystyka procesów kolumnowych 24 6.6.2. Cykl pracy wymieniaczy jonowych 25 6.6.3. Metody fluidalne 26 6.6.4. Złoża wielowarstwowe 27 6.6.5. Złoża mieszane 28 6.6.6. Wpływ zanieczyszczeń na jonity 28 6.7. Zastosowanie wymiany jonowej w technologii uzdatniania wody 29 6.7.1. Usuwanie azotu amonowego metodą selektywnej wymiany jonowej na klinoptylolicie 30 6.7.2. Usuwanie azotanów(V) z wody przez zastosowanie wymiany jonowej 34 6.7.3. Tlenki metali jako wymieniacze jonowe 40 6.7.4. Usuwanie substancji organicznych 46 6.7.5. Zmiękczanie wody 54 6.7.6. Dekarbonizacja wody 55 6.7.7. Dekationizacja i demineralizacja wody 57 6.7.8. Odtlenianie wody 59 Literatura 60 7. PROCESY MEMBRANOWE W UZDATNIANIU WODY (Sylwia Mozia, Jacek Przepiórski, Antoni W. Morawski) 63 7.1. Wprowadzenie do procesów membranowych. Podstawowe pojęcia i definicje 63 7.2. Membrany i moduły membranowe 70 7.3. Ciśnieniowe procesy membranowe 84 7.3.1. Ogólna charakterystyka ciśnieniowych procesów membranowych 84 7.3.2. Transport masy w ciśnieniowych procesach membranowych 93 7.3.3. Metody zapobiegania blokowaniu membran 103 7.3.4. Metody czyszczenia membran 106 7.3.5. Zastosowania ciśnieniowych procesów membranowych w uzdatnianiu wody 109 7.4. Inne procesy membranowe stosowane w uzdatnianiu wody 126 7.4.1. Elektrodializa 126 7.4.2. Destylacja membranowa (MD) 132 7.5. Podsumowanie 136 Literatura 137 8. BIOLOGICZNE METODY UZDATNIANIA WODY (Sławomir Biłozor, Jacek Nawrocki) 141 8.1. Informacje wstępne 141 8.2. Fazy rozwoju kultur bakteryjnych 144 8.3. Podstawy biologicznych metod uzdatniania wody 148 8.4. Błona biologiczna 149 8.5. Procesy biochemiczne wykorzystywane w uzdatnianiu wody 150 8.5.1. Aerobowe utlenianie materii organicznej 151 8.5.2. Nitryfikacja 154 8.5.3. Denitryfikacja 156 8.5.4. Biologiczne utlenianie żelaza i manganu 159 8.6. Zastosowanie procesów biochemicznych w uzdatnianiu wody 160 8.6.1. Uzdatnianie wody w reaktorach do nitryfikacji 160 8.6.2. Uzdatnianie wody w reaktorach do denitryfikacji 163 8.6.3. Filtry powolne 169 8.6.4. Procesy biochemiczne w filtrach pospiesznych 171 8.6.5. Biologicznie aktywne filtry węglowe (BAF) 171 8.6.6. Infiltracja jako metoda oczyszczania wód powierzchniowych 175 8.6.7. Uzdatnianie wody w warstwie wodonośnej (in situ) 187 8.7. Stabilność biologiczna wody do picia 189 Literatura 191 9. WPŁYW ORGANIZMÓW WODNYCH NA JAKOŚĆ UJMOWANEJ WODY (Ryszard Gołdyn, Halina Szyper) 194 9.1. Organizmy uciążliwe dla ujęć wodociągowych 195 9.1.1. Bakterie 195 9.1.2. Grzyby 201 9.1.3. Fitoplankton 202 9.1.4. Zooplankton 206 9.1.5. Mikrobentos i peryfiton (porośla) 207 9.1.6. Makrofity 208 9.1.7. Makrozoobentos 209 9.2. Rodzaje zagrożeń wywoływanych przez organizmy wodne 210 9.2.1. Pogarszanie smaku i zapachu wody 210 9.2.2. Wydzielanie związków toksycznych 223 9.3. Organizmy w urządzeniach wodociągowych 232 9.3.1. Organizmy w osadnikach wstępnych 232 9.3.2. Organizmy w rurociągach dosyłowych i innych urządzeniach wodociągowych 233 9.3.3. Organizmy na filtrach powolnych i pospiesznych 235 9.3.4. Organizmy w sieci wodociągowej 237 9.3.5. Organizmy w studniach kopanych i wierconych 242 9.4. Metody zwalczania organizmów i zapobiegania ich rozwojowi 243 9.4.1. Zapobieganie powstawaniu zakwitów 243 9.4.2. Likwidacja zakwitów w zbiornikach wodnych 244 9.4.3. Zwalczanie i usuwanie organizmów na stacjach uzdatniania wody 253 9.5. Przykłady trudności wywoływanych przez organizmy wodne na ujęciach w Polsce 260 9.5.1. Zapach wody 260 9.5.2. Zarastanie przewodów, kolmatacja filtrów, przenikanie do wody uzdatnionej 262 Literatura 264 10. DEZYNFEKCJA WODY (Urszula Raczyk-Stanisławiak, Krystyna Katarzyna Danielak) 271 10.1. Organizmy chorobotwórcze w wodach powierzchniowych i podziemnych 272 10.2. Pierwotniaki pasożytnicze w wodach 275 10.2.1. Charakterystyka wybranych organizmów 275 10.2.2. Rozprzestrzenianie się chorób inwazyjnych drogą wodną 280 10.3. Mikrobiologiczne badanie czystości wód do picia 281 10.4. Mikrobiologiczne wskaźniki jakości wody do picia według WHO [9] 284 10.5. Dezynfekcja wody 286 10.5.1. Kinetyka dezynfekcji 289 10.5.2. Metody chemiczne 291 10.5.3. Metody fizyczne 302 10.5.4. Podsumowanie 307 10.6. Dezynfekcja a uboczne produkty dezynfekcji 311 Literatura 313 11. UZDATNIANIE WÓD PODZIEMNYCH W WARSTWIE WODONOŚNEJ (Józef Górski) 316 11.1. Wstęp 316 11.2. Naturalne procesy hydrogeochemiczne w wodach podziemnych i możliwości ich wykorzystania w uzdatnianiu wód 317 11.3. Odżelazianie i odmanganianie wód podziemnych w warstwie wodonośnej 321 11.3.1. Podstawy hydrogeochemiczne metody 322 11.3.2. Warianty rozwiązań technologicznych i technicznych 324 11.3.3. Charakterystyka przeobrażeń środowiska hydrogeochemicznego oraz wpracowanie warstwy wodonośnej 329 11.3.4. Efektywność uzdatniania 334 11.3.5. Efekty uzdatniania w zakresie innych wskaźników hydrochemicznych (poza żelazem i manganem) 338 11.3.6. Kolmatacja warstwy wodonośnej 338 11.3.7. Zasady wdrażania metody 341 11.3.8. Zalety i wady metody 342 11.3.9. Efekty dotychczasowych wdrożeń metody w Polsce 343 11.3.10. Ocena efektów dotychczasowych wdrożeń oraz perspektywy i uwarunkowania w zakresie wykorzystania metody w Polsce 348 11.4. Wykorzystanie biodegradacji in situ do eliminacji zanieczyszczeń pochodzenia antropogenicznego 350 11.5. Denitryfikacja 351 11.6. Usuwanie zanieczyszczeń nieorganicznych z wód podziemnych przy użyciu przepuszczalnych reaktywnych barier 355 Literatura 356 12. WODY BUTELKOWANE (Agata Dąbrowska) 358 12.1. Wody butelkowane jako alternatywa wody przeznaczonej do picia dostarczanej przez wodociągi 358 12.2. Podział wód naturalnych i ich właściwości fizyczno-chemiczne 359 12.3. Uzdatnianie wód mineralnych 362 12.4. Zagrożenia, jakie mogą powodować opakowania i nieprawidłowe przechowywanie wód butelkowanych 368 12.4.1. Migracja zanieczyszczeń organicznych z opakowań 368 12.4.2. Magazynowanie wód butelkowanych 372 Literatura 375 Indeks rzeczowy 376