Wielka księga jogurtów
Zobacz, jak łatwo przyrządzić samodzielnie w domu smaczne i zdrowe jogurty, które składają się tylko ze świeżego mleka i naturalnych dodatków!
Producenci komercyjnych jogurtów prześcigają się w wymyślaniu najróżniejszych kombinacji rodzajów i smaków, przeważnie przez dodawanie składników o wątpliwej wartości odżywczej. Tymczasem samodzielne przygotowanie tego produktu jest dziecinnie proste – wystarczy kilka chwil, by zapełnić nim całą lodówkę.
Tylko co zrobić, by szybko i tanio otrzymać zdrowy i pełnowartościowy jogurt? Wystarczy odpowiednio dopasować trzy główne czynniki: świeże mleko, żywe kultury bakterii i temperaturę. A ponieważ to ty decydujesz o wszystkich dodatkach, masz kontrolę nad tym, jakie będą proporcje płynów (mleka krowiego, owczego czy koziego), cukru i tłuszczu. Poza tym domowy jogurt nie zawiera żadnych chemicznych środków konserwujących, sztucznych barwników czy dodatków smakowych.
Autorka bestsellerów, Pat Crocker, podpowiada, jak wyprodukować domowym sposobem aż 25 różnych rodzajów jogurtów i do czego można je potem wykorzystać w kuchni. Oprócz takich klasyków, jak jogurt czekoladowy, truskawkowy, kokosowy czy z owocami, znajdziesz tu również bardziej oryginalne propozycje, jak np. jogurt cytrynowy, o smaku francuskiej wanilii czy mokki.
W książce czeka na ciebie także ponad 200 pomysłów na dania, w których wykorzystuje się zdrowotny potencjał jogurtu. Przepisy te nawiązują do tradycji kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy bałtyckiej i wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, witamin i dużą ilością składników mineralnych.
Wykorzystaj w kuchni wyjątkowe atuty jogurtów i przygotuj m.in.:
- Korzenną salsę gruszkową
- Aïoli z awokado
- Zupę ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry
- Malinowe krówki
- Cytrynowe ciasto jogurtowe
Wielka księga jogurtów zawiera również część poświęconą zdrowiu ludzkiego organizmu. Pat Crocker opisuje siedem głównych układów w naszym ciele. Wyjaśnia, na czym polega ich rola, wskazuje najczęstsze problemy i dolegliwości oraz podpowiada, w jaki sposób można zmieniać dietę i styl życia, aby każdy z nich funkcjonował optymalnie.
***
Pat Crocker jest specjalistką w dziedzinie kulinarnego zastosowania ziół. Zawodowo zajmuje się także ekonomią prowadzenia gospodarstwa domowego. Od ponad dwudziestu lat pisze i opowiada o ziołach i zagadnieniach związanych ze zdrowiem. Jest autorką siedmiu książek kucharskich i trzech książek o ziołach, które wielokrotnie zdobywały różne wyróżnienia na arenie międzynarodowej.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8087-539-5
- Liczba stron: 342
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Okładka Strona tytułowa Strona redakcyjna Spis treści Podziękowania Wprowadzenie Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania jogurtów Produkcja jogurtu metodą domową Przepisy na domowe jogurty Podstawowe przepisy na jogurt Podstawowy jogurt z pełnotłustego mleka Podstawowy jogurt z mleka o obniżonej zawartości tłuszczu Podstawowy jogurt z mleka zagęszczonego „Jogurt” z mleka kokosowego Domowe jogurty smakowe Jogurt waniliowy Jogurt z owocami Jogurt truskawkowy Jogurt czekoladowy Jogurt o smaku mokki Jogurt cytrynowy Jogurt kokosowy Jogurt z brzoskwiniami i syropem klonowym Jogurt gruszkowy z kardamonem Jogurt cappuccino Jogurt imbirowy Jogurt w stylu masala czaj Jagodowy jogurt z mango Wiśniowy jogurt z owocami granatu Jogurt malinowo-cytrynowy Jogurt karmelowy Jogurt miodowo-lawendowy Jogurt pomarańczowo-żurawinowy Kremowy jogurt pomarańczowy Słodkie i wytrawne dodatki do jogurtu Dodatki owocowe Pomarańcza z granatem Świeże jagody do jogurtu Morele do jogurtu Bananowe purée do jogurtu Kiwi do jogurtu Owoce tropikalne do jogurtu Jabłko z cynamonem do jogurtu Sosy typu chutney i salsa Korzenna salsa gruszkowa Chutney z mango Salsa orzechowo-figowa Rabarbar w syropie Relisz pomidorowy Słodkie sosy i syropy Syrop figowo-klonowy Jagody w syropie Sos z zielonej herbaty Sos karmelowy Sos cytrynowy Posypki do jogurtów Suszone owoce i orzechy do jogurtu Posypka wiśniowo-migdałowa Posypka owsiano-cynamonowa Posypka orzechowo-daktylowa Posypka à la granola Zdrowie poszczególnych układów organizmu Zdrowe życie Układ krążenia Układ pokarmowy Układ wydzielania wewnętrznego Układ odpornościowy Układ mięśniowo-szkieletowy Układ nerwowy Układ oddechowy Pełnowartościowe produkty spożywcze Pełnowartościowe produkty spożywcze a stan zdrowia Owoce Warzywa Rośliny strączkowe Pełne ziarno i stare odmiany zbóż Orzechy i nasiona Wodorosty Zioła Jogurt w kuchni Dipy, pasty, przekąski i przystawki Dipy i pasty Tzatziki Ziołowy dip na bazie fety Humus Guacamole Pasta z niebieskiego sera Kremowa pasta z czerwonej papryki Dip z pieczonego czosnku i karczochów Kremowy dip szpinakowy Aïoli z awokado Baba ghanoush Caponata Przekąski Tarta z porem i karczochem Quesadillas z czarnej fasoli Falafel z pieczonych warzyw Warzywna fritata w kawałkach Przystawki Placek chlebowy z karmelizowaną gruszką i cebulą Placuszki ziemniaczano-cebulowe Rollsy bakłażanowe z nadzieniem serowym Żytnie grzanki z ziołowym jogurtem, prosciutto i wiśniami Farsz serowy Trójkąciki z pieczarkami Bruschetta z grzybami Zupy Zupa brokułowo-pomarańczowa Zupa ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry Zupa z cheddara i pasternaku Kremowa zupa pomidorowa Kremowa zupa z przegrzebków Zupa kukurydziano-fasolowa z papryką chipotle Kokosowa zupa z kurczaka Zupa buraczana Zupa grzybowa z makaronem Zupa marchewkowo-dyniowa Zupa warzywno-soczewicowa o smaku curry Zupa ziemniaczano-porowa Sałatki i sosy sałatkowe Sałatki Roszponka z owocami i sosem z niebieskiego sera Tarta marchewka z cytrusowym sosem z imbirową nutą Śródziemnomorska sałatka fasolowa Sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i kurczaka Surówka z kapusty z kremowym sosem bazyliowym Ogórek raita Tunezyjska surówka marchewkowa z fetą Letnia fasolka z marakonem pappardelle Sosy sałatkowe Sos z niebieskiego sera Sos śródziemnomorski Kremowy sos cytrynowy z imbirem Kremowy sos bazyliowy Sos na bazie jogurtu z owocami Dymny sos czosnkowy Sos z pieczonego czosnku Pieczony czosnek Sos z rancza na bogato Sos do sałatki Cezar Sos musztardowo-miodowy Dania główne Wegetariańskie Chili z czarnej fasoli Suflet z fetą i boćwiną Makaron orzo ze szpinakiem i karczochami Gratin z porem i cukinią Makaron grzybowy z zielonym curry Smażony bakłażan z soczewicą Vindaloo ze słodkimi ziemniakami Żółte curry z soczewicą Szpinak i fasola zapiekane z serem feta Placki kukurydziane na ostro Kokosowe curry z dyni Ryby i owoce morza Ryba zapiekana na chrupko Biała ryba z warzywami zapiekana w pergaminie z sosem curry Śródziemnomorska duszona ryba Sola w sosie szpinakowym Gotowany łosoś w sosie kaparowym Krewetki po kreolsku Smażone przegrzebki w grzybowym sosie na bazie jogurtu Fettuccine z sosem krabowo-krewetkowym Drób Kurczak smażony po baskijsku Pieczony kurczak z kuskusem i jogurtem z pesto Risotto z pieczonym kurczakiem i grzybami Gratin z kurczaka i pieczonych warzyw Jogurt z pesto Kawałki kurczaka z limonkowo-miętowym sosem na bazie jogurtu Pieczony kurczak z pikantnym sosem paprykowym Pierś indyka w kremowym sosie estragonowym Indyk tandoori Indyk z czerwoną fasolą i ryżem Mięso Pieczeń z karkówki wołowej Klopsiki w kremowym sosie grzybowym Gulasz Pilaw z mielonej wołowiny, pora i grzybów Paprykowa wieprzowina Kotlety wieprzowe w jogurcie z estragonem Zapiekanka mięsna z czosnkowym purée ziemniaczanym Czosnkowe purée ziemniaczane Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami Udźce jagnięce z dynią i jogurtową gremolatą Sosy Cytrusowy sos z imbirową nutą Jogurtowy sos serowy Sos grzybowy Sos koperkowy Jogurtowy sos holenderski Kokosowy sos curry Zielony tajski sos jogurtowy Zielona pasta curry Czerwona pasta curry w stylu tajskim Kremowa salsa verde Biały sos czosnkowy Czerwony tajski sos kokosowy Kremowy biały sos Sos z awokado Krem z orzechów nerkowca Kremowy sos grzybowy z orzechami nerkowca Sos curry z orzechami nerkowca Żółty kokosowy sos curry Desery i mrożone jogurty Desery Pieczone owoce z kremowym sosem custard Sernik cytrynowo-jagodowy Sernik dyniowy Jeżynowe zabajone Suflet cytrynowy Flan serowy z jabłkiem i cheddarem Malinowe krówki Cytrynowe ciasto jogurtowe Mrożone jogurty Mrożony jogurt waniliowy Mrożony jogurt truskawkowy Mrożony jogurt cytrynowy Mrożony jogurt mokka Mrożony jogurt tropikalny Mrożony jogurt śmietankowo-pomarańczowy Mrożony jogurt śmietankowo-jagodowy Mrożony jogurt czekoladowy Napoje Grapefruitowe lassi Tropikalne lassi Eggnog jogurtowy Marokańska kawa mrożona Marokańska mieszanka przypraw Koktajl śniadaniowy Koktajl poobiedni Idealny koktajl jagodowy Koktajl cytrusowy Bezalkoholowy kremowy koktajl ananasowy Radosna pobudka Mrożony koktajl pomarańczowy Koktajl tropikalny Morelowo-owsiany zestaw śniadaniowy Morelowa eksplozja Coconog Grapefruitowe powitanie Napój jagodowo-jogurtowy Smoothie z czarnych porzeczek Smoothie imbirowo-klonowo-figowe Smoothie brzoskwiniowo-miętowe Smoothie o smaku kiwi i ananasa Rajskie smoothie brzoskwiniowe Sojowe smoothie ananasowe Smoothie o smaku ciasta z rabarbarem Smoothie jagodowo-ananasowe Smoothie malinowe Smoothie wiśniowe Smoothie arbuzowe Jagodowe smoothie z granatem Śliwka z lukrecją Truskawkowy wir Słowniczek Bibliografia Źródła