Właściwe i smaczne żywienie po zawale
Z książki dowiesz się, jak dochodzi do rozwoju chorób układu krążenia i w jaki sposób im zapobiegać. Przede wszystkim należy zadbać o właściwy tryb życia - odżywiać się racjonalnie i zażywać ruchu. Przekonasz się, że przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków może być łatwe i przyjemne. Podane wskazówki kulinarne i przepisy umożliwią osobom chorym i ich rodzinom skorygowanie złych nawyków żywieniowych. Autorzy podają zbiór przepisów (śniadania, obiady, kolacje), z podaną wartością odżywczą każdego dania, przepisy na lekkie i pożywne wypieki z owoców i twarogu oraz najnowsze dane na temat substancji roślinnych, które skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5807-9
- ISBN druku: 83-200-2870-1
- Liczba stron: 96
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa 4 Drodzy Czytelnicy! 5 Najważniejsze informacje o sercu 7 Jak pracuje serce 8 Serce – siłą napędową życia 8 Naczynia krwionośne 9 Czynniki ryzyka w chorobach serca i naczyń krwionośnych 10 Zawał serca – najczęstsze przyczyny 12 Czynnik ryzyka: nadciśnienie tętnicze 12 Czynnik ryzyka: miażdżyca naczyń tętniczych 15 Zawał serca – lepiej zapobiegać niż leczyć 17 Dobroczynne działanie ruchu 20 Ruszamy się zbyt mało 20 Rola właściwego odżywiania 21 Prawidłowa masa ciała 21 Węglowodany w żywieniu zdrowym dla serca 23 Tłuszcze w żywieniu zdrowym dla serca 23 Białko – ważny składnik odżywczy 27 Witaminy i składniki mineralne 28 Płyny 28 Alkohol i nikotyna – substancje szkodliwe 29 Cholesterol – mity i prawda 30 Fitosterole – roślinne substancje bioaktywne 33 Homocysteina – wróg naczyń krwionośnych 35 Ożywcze śniadania 37 Słoneczny napój 38 Koktajl na przebudzenie 38 Koktajl z owoców południowych 39 Domowe muesli z ziarnem pszenicy 40 Bananowe muesli z bitą pianą 40 Muesli ziołowe 41 Rożki śniadaniowe 42 Surówka jabłkowo-marchewkowa 43 Śniadaniowa przekąska: kanapka „pro-aktiv” 44 Pasta warzywna 44 Pasta śledziowa 45 Pożywne obiady 47 Zupa z kluseczkami z żytniej mąki 48 Kolorowy suflet z grysikiem kukurydzianym 49 Zupa marchewkowa z rzeżuchą 50 Gazpacho (zupa warzywna na zimno) z pikantnymi grzankami 50 Kluski wstążki ze szpinakiem 52 Pasta e fagioli 53 Danie jednogarnkowe z kapusty włoskiej i fasoli 54 Cebulki nadziewane 56 Tort z pora 57 Lasagne z farszem serowo-zbożowym 58 Paella warzywna 59 Wieprzowina na sposób orientalny 60 Papryka nadziewana 61 Białe i zielone szparagi z wiosennym winegretem 62 Ryba z patelni po szegedyńsku 64 Roladki z boćwiny z pikantnym nadzieniem marchwiowo-żytnim 65 Lekkie kolacje 67 Sałatka serowa „Peppo” 68 Sałatka z fenkułu (kopru włoskiego) i pomarańczy 68 Pieczarki z figami na roszpunce warzywnej 69 Melon z fasolka adzuki 70 Sałatka z brokułów 70 Sałatka z bakłażanów 72 Sałatka z kapusty kiszonej i świeżej z gruszkami 73 Pasta z ciecierzycy 74 Serek harceński w tradycyjnej marynacie 75 Krem awokadowy 76 Pate z czerwonej soczewicy 76 Pasta do smarowania z kiełkami 77 Kanapka z szynka 78 Wędzona makrela na czarnym chlebie 78 Zapiekanka z fenkułu (kopru włoskiego) z ziołami 80 Kapusta faszerowana jarska 81 Słodkie smakołyki do przegryzania 83 Szarlotka z polewą 84 Placek z owocami 85 Babeczki (muffiny)z marchewki 86 Biszkopt z masą z jogurtu i muesli 87 Suflet jabłkowo-twarogowy 88 Tropikalna mieszanka owocowa 89 Skorowidz potraw 90