Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej
Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej to książka przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka, jak i tych, które planują posiadanie potomstwa. Przystępnie przedstawia zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się, ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała. Poradnik podpowiada czytelniczkom, jak komponować swój jadłospis, aby dostarczyć sobie i rozwijającemu się dziecku wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników, a jednocześnie zachować dobrą formę w czasie ciąży i po porodzie. W ciągu ostatnich lat zmieniły się poglądy i zalecenia dotyczące odżywiania przyszłych matek. Książka uwzględnia te nowości, a zaproponowane w niej przepisy oparte są zarówno na kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7850-262-3
- ISBN druku: 978-83-7587-438-9
- Liczba stron: 218
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Od autorki 7 Część I 10 Żywienie kobiety oczekującej dziecka 11 Będę szczęśliwą mamą 11 Prawidłowa waga w czasie ciąży 15 Zdrowe odżywianie kobiety ciężarnej 19 Wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych 29 Warzywa i ich rola w żywieniu kobiety ciężarnej 29 Owoce jako naturalna słodycz 32 Mleko, jogurty, kefiry i sery jako źródła wapnia i białka 35 Jaja jako źródło cennych składników 37 Produkty zbożowe jako źródło węglowodanów 37 Ryby – smaczne i zdrowe 39 Indyk to najlepszy drób 40 Mięso zwierząt rzeźnych 41 Jaki tłuszcz jest najzdrowszy? 42 Przyprawy kuchenne 45 Substancje chemiczne najczęściej dodawane do żywności 50 Planowanie jadłospisów 55 Wiosna 56 Lato 58 Jesień 60 Zima 62 Część II 66 Higiena i kosmetyka kobiety oczekującej dziecka 67 Pielęgnacja ciała 68 Pielęgnacja cery 68 Pielęgnacja intymnych okolic ciała 69 Pielęgnacja skóry pod pachą 70 Pielęgnacja włosów 70 Pielęgnacja stóp 71 Część III 74 Kuchnia młodej pani domu i przyszłej mamy 75 Zasady obowiązujące w kuchni 76 Potrawy z warzyw 79 Owoce w potrawach 97 Potrawy z mleka i jego przetworów 101 Dania z jaj 107 Potrawy mączne 115 Sałatki z makaronem 129 Zupy 133 Dania półmięsne z makaronami i warzywami 143 Potrawy z ryb 153 Dania z drobiu 165 Potrawy z mięsa 179 Miniprzekąski 185 Desery i kilka wypieków 189 Podstawowe przeliczniki miar i wagi w kuchni 203