Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego
To pionierska na polskim rynku publikacja obalająca mity na temat ziołolecznictwa, która jest doskonałym przewodnikiem po terapiach uzupełniających oraz merytoryczną podstawą do leczenia objawów chorobowych, fitoterapii schorzeń o łagodnym przebiegu i chorób przewlekłych. Opisano w niej poszczególne dolegliwości, podkreślono wskazania i przeciwwskazania, schematy dawkowania dla podanych receptur czy ziołowych preparatów.
Rozdziały oddają kolejność odcinków układu pokarmowego. Zagadnienia posegregowano według jednostek chorobowych. Publikację kończy opis leczenia częstych objawów chorobowych. Co interesujące, w publikacji znajdują się także praktyczne wskazówki do kulinarnego zastosowania ziół w profilaktyce i terapii schorzeń układu pokarmowego.
Książka adresowana jest zarówno do gastrologów, lekarzy rodzinnych, pediatrów, geriatrów, jak i farmaceutów. Bez wątpienia jest to przydatna pozycja również dla pielęgniarek i położnych oraz dietetyków. Powinni zainteresować się nią także studiujący medycynę i farmację. Odnajdą w niej wartościowe źródło wiedzy także pasjonaci medycyny naturalnej.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5425-5
- ISBN druku: 978-83-200-5342-5
- Liczba stron: 128
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. CHOROBY JAMY USTNEJ 7 1.1. Zapalenie jamy ustnej 8 1.2. Zapalenie dziąseł i paradontoza 10 1.3. Owrzodzenie jamy ustnej 11 2. CHOROBY PRZEŁYKU 13 2.1. Uchyłkowatość przełyku 14 2.2. Zapalenie i owrzodzenie przełyku 15 3. CHOROBY ŻOŁĄDKA 17 3.1. Refluks żołądkowo-przełykowy 18 3.2. Grypa żołądkowa 21 3.3. Bezsoczność (niedobór soku żołądkowego) 23 3.4. Nadkwasota 25 3.5. Przewlekły i ostry nieżyt żołądka 27 3.6. Żółciowy nieżyt żołądka 33 3.7. Choroba wrzodowa 34 3.8. Nerwica żołądka 39 4. CHOROBY JELITA CIENKIEGO I GRUBEGO 43 4.1. Zapalenie jelita cienkiego 44 4.2. Zapalenie jelita grubego 45 4.3. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 46 4.4. Choroba Leśniowskiego i Crohna 48 4.5. Uchyłkowatość jelita grubego 49 4.6. Zespół jelita drażliwego 50 4.7. Żylaki odbytu 54 4.8. Choroba wrzodowa dwunastnicy 58 5. CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH 59 5.1. Wirusowe zapalenie wątroby 60 5.2. Przewlekłe zapalenie wątroby 63 5.3. Stłuszczenie wątroby 66 5.4. Marskość wątroby 67 5.5. Torbiele wątroby 69 5.6. Kamica żółciowa 71 5.7. Zapalenie dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego 74 5.8. Dyskineza dróg żółciowych 77 6. CHOROBY TRZUSTKI 80 6.1. Zapalenie trzustki 81 6.2. Niewydolność trzustki 85 6.3. Mukowiscydoza 88 7. INNE CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI UKŁADU POKARMOWEGO 90 7.1. Odbijanie 91 7.2. Niestrawność (dyspepsja) 92 7.3. Kolka jelitowa 97 7.4. Biegunka 99 7.5. Zaparcie 104 7.6. Krwawienie z przewodu pokarmowego 110 7.7. Choroby pasożytnicze 113 Skorowidz 125