Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi
Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Książka dedykowana jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.
- Kategorie:
- Redakcja: Anna Jeznach-Steinhagen
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6104-8
- ISBN druku: 978-83-200-6037-9
- Liczba stron: 364
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej Anna Jeznach-Steinhagen 1 Klasyfikacja cukrzycy według WHO 6 2. Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 11 Ocena stanu odżywienia 11 Wybrane metody oceny sposobu żywienia 20 3. Podstawowe informacje o składnikach odżywczych. Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety Anna Jeznach-Steinhagen 31 Zapotrzebowanie energetyczne organizmu 31 Makroskładniki pokarmowe 36 Mikroskładniki pokarmowe 45 4. Rola diety w zapobieganiu cukrzycy. Przegląd badań naukowych Joanna Ostrowska, Dorota Szostak-Węgierek 55 Dieta śródziemnomorska 55 Diety niskowęglowodanowe 56 Spożycie błonnika zbożowego 58 Spożycie produktów mlecznych 58 Spożycie czerwonego mięsa 59 Spożycie kawy 59 Spożycie zielonej herbaty 60 5. Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu 2 Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Jeznach-Steinhagen 63 Dieta śródziemnomorska 70 Dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) 70 Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym 71 Indeks insulinowy żywności i jego zastosowanie w insulinooporności 78 6. Żywienie w cukrzycy typu 1 Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen 85 Węglowodany 86 Warzywa i owoce w diecie osób z cukrzycą typu 1 87 Białka 90 Tłuszcze 91 Zasady żywienia osób z cukrzycą typu 1 leczonych przy użyciu osobistej pompy insulinowej. Metody edukacji pacjenta 96 Węglowodany w posiłku a dawkowanie insuliny 105 Wpływ białka i tłuszczu na glikemię 106 7. Odrębność żywienia przy różnych schematach i rodzajach insulinoterapii Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen 111 Różne schematy insulinoterapii a żywienie 112 Rodzaje insulinoterapii a żywienie 116 8. Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową Dariusz Włodarek, Anna Jeznach-Steinhagen 125 Kontrola glikemii 127 Zalecenia dietetyczne 128 Wartość energetyczna diety 128 Uwagi dotyczące diety 135 Zalecenia poporodowe 138 9. Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek Anna Jeznach-Steinhagen, Longin Niemczyk 141 Przewlekła choroba nerek 142 Postępowanie dietetyczne w cukrzycowej chorobie nerek 145 Zapotrzebowanie energetyczne 147 10. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy Hanna Stolińska 155 Hiperglikemia w nadczynności tarczycy 156 Hipoglikemia w niedoczynności tarczycy 157 Witaminy i składniki mineralne 159 Warość eneregtyczna diety oraz zawartość makroskładników 162 11. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią Ewa Lange 169 Występowanie celiakii u osób z cukrzycą typu 1 176 Dieta bezglutenowa 177 12. Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi Dorota Szostak-Węgierek 191 Triada lipidowa 191 Chylomikronemia na czczo 197 Nasilona lipemia poposiłkowa 197 Łagodzenie procesów wolnorodnikowych i przewlekłego zapalenia 197 Nadciśnienie tętnicze 198 Niewydolność serca 199 13. Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki Karolina Dziubel, Beata Mrozikiewicz-Rakowska 201 Zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, witamin oraz mikro- i makroelementów 202 Dodatkowa diagnostyka przed wprowadzeniem leczenia żywieniowego 203 Zastosowanie leczenia żywieniowego 204 14. Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby Anna Jeznach-Steinhagen 215 Wartość energetyczna diety 219 Prebiotyki i probiotyki 223 Aktywność fizyczna 225 15. Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą Hanna Stolińska 229 16. Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifi kowanych do zabiegów bariatrycznych Iwona Boniecka 239 Zalecenia dotyczące spożywania napojów 245 Etapy diety po operacji bariatrycznej 246 Chirurgiczne leczenie cukrzycy typu 1 249 17. Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą Dariusz Włodarek 253 Dieta DASH 254 Dieta o niskim indeksie glikemicznym 255 Dieta śródziemnomorska 256 Dieta niskowęglowodanowa 258 Dieta niskotłuszczowa 262 Przerywane poszczenie (intermittent fasting, IF) 266 18. Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą Zuzanna Przekop, Anna Jeznach-Steinhagen 271 Definicja i epidemiologia niedożywienia 271 Niedożywienie u osób z cukrzycą i zespołem stopy cukrzycowej 274 Niedożywienie u pacjentów onkologicznych z cukrzycą, kacheksja 275 Niedożywienie u osób starszych z cukrzycą, sarkopenia 277 Leczenie żywieniowe niedożywienia u osób z cukrzycą 280 Doustne suplementy pokarmowe w cukrzycy 282 Diety do podawania przez zgłębnik lub stomię dla osób z cukrzycą (EN, enteral nutrition, żywienie dojelitowe) 284 Żywienie pozajelitowe osób z cukrzycą (TPN, total parenteral nutrition) 285 19. Psychogenne zaburzenia odżywiania w cukrzycy Joanna Ostrowska 287 Definicja oraz klasyfikacja zaburzeń związanych z odżywianiem się 288 Sygnały ostrzegawcze występowania zaburzeń związanych z odżywianiem się 294 20. Psychodietetyka – psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą Agnieszka Bzikowska-Jura 297 Zjawisko głodu w ujęciu psychologicznym 298 Jedzenie jako reakcja na bodźce emocjonalne 299 Jedzenie jako reakcja na bodźce zewnętrzne 300 Otyłość w paradygmatach psychologicznych 301 Zaburzenia poznawcze, zmiany strukturalne i funkcjonalne w mózgu u osób otyłych 301 Funkcje wykonawcze 303 Dieta a funkcje poznawcze 303 Psychodietetyka a diagnostyka i leczenie otyłości 304 Leczenie żywieniowe diapresji 305 Podsumowanie 306 21. Dieta sportowca z cukrzycą Mateusz Michalski, Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz 309 Dlaczego aktywność fi zyczna jest ważnym elementem naszego życia? 309 Postępowanie dietetyczne w aktywności fi zycznej u chorych na cukrzycę typu 1 311 Strategie zapobiegające występowaniu hipoglikemii 319 Odrębności dotyczące postępowania z pacjentami chorującymi na cukrzycę typu 2 324 22. Niskokaloryczne substancje słodzące Anna Jeznach-Steinhagen, Katarzyna Okręglicka 327 Substancje słodzące jako znaczący aspekt żywieniowy z punktu widzenia pacjentów z cukrzycą typu 2 327 Niskokaloryczne substancje słodzące 333 23. Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy Anna Jeznach-Steinhagen 339 Skład mikrobioty 339 Funkcje mikrobioty jelitowej 340 Zaburzenia metaboliczne 344 ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) i indeksu insulinowego (FII) oraz wymienników węglowodanowych (WW) wybranych produktów spożywczych 351