Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: Warszawa, 2, 2015

  • Redakcja naukowa: Dorota Jamroz

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena detaliczna: 59,00 zł
41,30
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 17,70 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt

Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa. W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, strusi, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, królików, nutrii, ryb, psów, kotów, zwierząt amatorskich (np. ryb akwariowych, gadów, chomików), owadów użytkowych (pszczół i jedwabnika morwowego) oraz ślimaków. Obecne, drugie wydanie tomu 2 uwzględnia aktualny stan wiedzy.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. ŻYWIENIE BYDŁA                                                                         	9
	1.1. Żywienie krów mlecznych Andrzej Potkański                                       	9
		1.1.1. Porównanie składu mleka i siary                                                	9
		1.1.2. Czynniki wpływające na pobranie paszy                                      	10
		1.1.3. Fermentacja węglowodanów w żwaczu, jej wpływ na kierunek i wielkość produkcji                         	12
		1.1.4. Zapotrzebowanie bytowe krów na energię i białko                           	15
		1.1.5. Zapotrzebowanie produkcyjne krów na energię i białko, wynikające ze składu chemicznego mleka           	16
	1.2. Wymagania pokarmowe bydła mlecznego    Zygmunt Maciej Kowalski                                 	19
		1.2.1. Związki azotowe niebiałkowe w żywieniu krów mlecznych                	19
		1.2.2. Białko chronione w żywieniu krów mlecznych                                	21
		1.2.3. Aminokwasy w żywieniu krów mlecznych, aminokwasy chronione      	22
		1.2.4. Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik właściwego zbilansowania energetyczno-białkowego dawek dla krów mlecznych                      	24
		1.2.5. Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krowy mlecznej              	25
			1.2.5.1. Substancje buforujące odczyn płynu żwacza                        	27
			1.2.5.2. Dodatki zmieniające przebieg fermentacji w żwaczu               	28
		1.2.6. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy                        	28
		1.2.7. Żywienie krów w poszczególnych okresach laktacji                          	37
			1.2.7.1. Okres okołoporodowy                                                  	37
				1.2.7.1.1. Okres zasuszenia                                             	37
				1.2.7.1.2. Okres wczesnej laktacji (faza rozdojenia)                 	42
			1.2.7.2. Okres pełnej laktacji                                                     	49
		1.2.8. Wartość pokarmowa pasz w żywieniu krów mlecznych                     	51
			1.2.8.1. Zielonki w żywieniu krów                                              	51
			1.2.8.2. Kiszonki w żywieniu krów                                              	53
			1.2.8.3. Inne pasze objętościowe stosowane w żywieniu krów mlecznych 56
		1.2.9. Pasze treściwe.                         	58
		1.2.10. Systemy zadawania pasz dla krów mlecznych – technika żywienia      	60
			1.2.10.1. Przegląd systemów podawania pasz dla krów mlecznych      	62
		1.2.11. Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia krów mlecznych     	65
			1.2.11.1. Problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego 	66
			1.2.11.2. Choroby i zaburzenia metaboliczne                                	72
		1.2.12. Wpływ żywienia krów na skład mleka                                        	80
	1.3. Żywienie cieląt Włodzimierz Nowak                                                                      	84
		1.3.1. Fizjologiczne podstawy żywienia cieląt                                       	85
		1.3.2. Siara                                                                                	88
		1.3.3. Mleko odtłuszczone                                                              	91
		1.3.4. Odchów tradycyjny                                                              	91
		1.3.5. Preparaty mlekozastępcze                                                      	92
		1.3.6. Zakwaszony preparat mlekozastępczy w odchowie cieląt                  	94
		1.3.7. Odchów skrócony                                                                	94
		1.3.8. Odchów intensywny                                                            	96
		1.3.9. Mieszanka treściwa starter i woda                                             	96
		1.3.10. Zaburzenia trawienia i metabolizmu u cieląt                                 	97
		1.3.11. Odchów jałówek rasy polski hf                                                	99
	1.4. Żywienie buhajów rozpłodowych  Juliusz Strzetelski                                                                        	103
	1.5. Żywienie bydła opasanego                                                              	106
		1.5.1. Fizjologiczne uwarunkowania przebiegu opasu                             	106
		1.5.2. Skład organizmu i tuszy opasów                                               	108
		1.5.3. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe                                  	112
		1.5.4. Pasze stosowane w opasie                                                      	115
		1.5.5. Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych                        	120
		1.5.6. Systemy opasania i żywienia opasów                                         	122
	1.6. Żywienie krów mamek                                                                  	132

2. ŻYWIENIE OWIEC Franciszek Borowiec                                                                  	144
	2.1. Przewód pokarmowy owcy i jego funkcja                                            	144
	2.2. Potrzeby pokarmowe owiec                                                           	146
	2.3. Żywienie owiec matek w systemie tradycyjnym                                    	147
		2.3.1. Okres przygotowania do stanówki i stanówka                              	147
		2.3.2. Okres kotności maciorek                                                        	149
		2.3.3. Okres laktacji                                                                     	152
		2.3.4. Maciorki zasuszone                                                              	154
	2.4. Żywienie tryków    155
	2.5. Wychów jagniąt                                                                           	157
		2.5.1. Tradycyjny wychów jagniąt                                                    	158
		2.5.2. Wcześniejsze odsadzanie jagniąt                                               	160
		2.5.3. Odchów jagniąt z zastosowaniem preparatów mlekozastępczych        	161
	2.6. Żywienie jagniąt odsadzonych i młodzieży                                          	162
		2.6.1. Żywienie maciorek od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy                         	162
		2.6.2. Żywienie tryczków od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy                         	163
	2.7. Tucz jagniąt                                                                                	163
		2.7.1. Tucz intensywny                                                                 	164
			2.7.1.1. Tucz mleczny                                                             	164
			2.7.1.2. Tucz do 30 kg masy ciała                                                	165
		2.7.2. Tucz średnio intensywny                                                         	166
			2.7.2.1. Tucz pastwiskowy                                                        	166
			2.7.2.2. Tucz stacjonarny                                                          	167
		2.7.3. Tucz przedłużony                                                                  	169
	2.8. Żywienie owiec w systemie INRA, 1988                                             	169
		2.8.1. Żywienie maciorek                                                                	171
			2.8.1.1. Okres zasuszenia                                                        	171
			2.8.1.2. Okres stanówki                                                          	172
			2.8.1.3. Okres ciąży                                                                	173
			2.8.1.4. Okres laktacji                                                             	174
			2.8.1.5. Zdolność pobrania paszy                                                	177
		2.8.2. Żywienie jagniąt rzeźnych                                                       	179
	2.9. Żywienie a produkcja wełny                                                            	180

3. ŻYWIENIE KÓZ MLECZNYCH I ODCHÓW KOŹLĄT Zygmunt Maciej Kowalski                                                            	184
	3.1. Zwyczaje żywieniowe kóz                                                              	184
	3.2. Strawność składników pokarmowych                                                	185
	3.3. Zapotrzebowanie kóz na składniki pokarmowe                                     	186
		3.3.1. Zapotrzebowanie na energię                                                    	186
		3.3.2. Zapotrzebowanie na białko                                                      	187
		3.3.3. Zdolność pobrania paszy (ZPP)                                                  	187
		3.3.4. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy                        	190
		3.3.5. Zapotrzebowanie kozłów na składniki pokarmowe                          	191
		3.3.6. Zapotrzebowanie kóz na wodę                                                  	191
	3.4. Pasze stosowane w żywieniu kóz                                                      	191
	3.5. Żywienie w poszczególnych okresach laktacji                                      	196
		3.5.1. Żywienie w okresie zasuszenia                                                  	197
		3.5.2. Żywienie w okresie wczesnej laktacji                                           	199
		3.5.3. Żywienie w II połowie laktacji                                                   	200
		3.5.4. Żywienie kóz karmiących koźlęta tuczone (opasane)                        	200
	3.6. Odchów koźląt                                                                            	200
		3.6.1. Zapotrzebowanie koźląt na składniki pokarmowe                            	200
		3.6.2. Wykoty i pojenie siarą                                                            	201
		3.6.3. Systemy odchowu koźląt                                                         	202
		3.6.4. Pasze stosowane w odchowie koźląt                                            	204
		3.6.5. Odsadzanie                                                                        	205
	3.7. Żywienie młodzieży hodowlanej po odsadzeniu                                    	206
	3.8. Tucz koźląt                                                                                	207

4. ŻYWIENIE ŚWIŃ                                                                           	210
	4.1. Fizjologiczne podstawy żywienia loch Bogusław Fuchs                                  	210
		4.1.1. Okres krycia                                                                        	214
		4.1.2. Okres prośności                                                                    	216
		4.1.3. Laktacja                                                                             	222
		4.1.4. Szacowanie potrzeb pokarmowych i ich pokrycie                            	224
		4.1.5. Charakterystyka dawek dla loch                                                	228
		4.1.6. Choroby loch związane z czynnikami żywieniowymi                        	237
	4.2. Żywienie prosiąt i warchlaków Jan Tywończuk, Krzysztof Lipiński                                                      	242
		4.2.1. Fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt                                      	243
		4.2.2. Okres karmienia siarą i mlekiem                                                	243
			4.2.2.1. Siara (colostrum)                                                          	243
			4.2.2.2. Absorpcja gammaglobulin                                              	244
			4.2.2.3. Mleko                                                                      	245
			4.2.2.4. Pasza stała                                                                 	245
			4.2.2.5. Rozwój przewodu pokarmowego                                     	246
		4.2.3. Zapotrzebowanie prosiąt na składniki pokarmowe                          	248
		4.2.4. Żywienie prosiąt po odsadzeniu w wieku 7 lub 21 dni                       	250
		4.2.5. Choroby prosiąt uwarunkowane żywieniem                                  	257
		4.2.6. Żywienie warchlaków                                                            	260
	4.3. Żywienie młodych loszek reprodukcyjnych                                        	261
	4.4. Żywienie knurków                                                                       	264
	4.5. Żywienie knurów                                                                        	265
	4.6. Żywienie tuczników Eugeniusz Grela                                       	268
		4.6.1. Fizjologiczne podstawy żywienia tuczników                                  	268
		4.6.2. Intensywność wzrostu i tuczu                                                   	269
		4.6.3. Skład ciała i tuszy tuczników                                                    	271
		4.6.4. Jakość mięsa                                                                        	273
		4.6.5. Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe                      	275
		4.6.6. Systemy żywienia tuczników                                                    	281
		4.6.7. Układanie dawek pokarmowych dla tuczników                              	284
		4.6.8. Choroby tuczników powodowane nieprawidłowym żywieniem           	285

5. ŻYWIENIE KONI Franciszek Brzóska                                            	289
	5.1. Pobieranie paszy i procesy trawienne u koni                                         	289
		5.1.1. Jama gębowa i zęby                                                                	291
		5.1.2. Żołądek                                                                              	292
		5.1.3. Jelito cienkie                                                                        	293
		5.1.4. Jelito grube                                                                          	293
	5.2. Zapotrzebowanie koni na składniki pokarmowe                                    	294
		5.2.1. Zapotrzebowanie na energię                                                     	294
		5.2.2. Zapotrzebowanie na białko                                                       	300
		5.2.3. Zapotrzebowanie na składniki mineralne                                      	303
		5.2.4. Zapotrzebowanie na witaminy                                                   	306
	5.3. Praktyczne aspekty żywienia koni                                                     	309
		5.3.1. Klacze                                                                                	309
		5.3.2. Źrebięta                                                                              	310
		5.3.3. Ogiery                                                                               	313
		5.3.4. Konie rosnące                                                                       	314
		5.3.5. Konie pracujące lekko                                                              	314
		5.3.6. Konie pracujące średnio i ciężko                                                 	315
		5.3.7. Konie ras małych                                                                   	317

6. ŻYWIENIE KUR Dorota Jamroz 6.1–6.8; Jerzy Koreleski 6.9–6.10                          	319
	6.1. Specyfika utrzymywania i żywienia kur niosek                                 	319
	6.2. Skład jaja, wpływ żywienia na nieśność i zawartość składników w jaju    	321
	6.3. Żywienie kurek w okresie odchowu                                              	324
	6.4. Żywienie kur stad towarowych                                                    	326
	6.5. Żywienie kur stad reprodukcyjnych                                              	333
	6.6. Systemy utrzymywania i żywienia kur                                           	334
	6.7. Układanie dawek pokarmowych i składu mieszanek treściwych            	335
	6.8. Żywienie kogutków w odchowie i kogutów w okresie reprodukcyjnym    	335
	6.9. Żywienie kurcząt rzeźnych                                                         	336
		6.9.1. Zapotrzebowanie na energię, białko, składniki mineralne, witaminy  	338
		6.9.2. Wykorzystanie składników pokarmowych                                	340
		6.9.3. Włókno pokarmowe w żywieniu kurcząt rzeźnych                      	341
		6.9.4. Metody poprawiające wykorzystanie paszy, stosowanie dodatków paszowych.                     	342
		6.9.5. Układanie składu mieszanek treściwych dla kurcząt rzeźnych          	343
	6.10. Choroby kurcząt i kur uwarunkowane żywieniem                             	344

7. ŻYWIENIE INDYKÓW Jan Jankowski                                         	349
	7.1. Specyfika trawienia i żywienia indyków                                         	349
	7.2. Żywienie indyków hodowlanych                                                  	351
		7.2.1. Żywienie indyków w okresie wychowu                                    	351
		7.2.2. Żywienie indyków w okresie użytkowania rozpłodowego              	354
	7.3. Żywienie indyków rzeźnych                                                       	355

8. ŻYWIENIE GĘSI Dorota Jamroz                               	363
	8.1. Specyfika trawienia u gęsi                                                          	363
	8.2. Zapotrzebowanie rosnących gęsi hodowlanych na składniki pokarmowe  	368
	8.3. Żywienie gęsi reprodukcyjnych                                                   	368
	8.4. Praktyczne żywienie gęsi                                                           	373
	8.5. Tucz młodych gęsi rzeźnych                                                       	374
	8.6. Produkcja stłuszczonych wątrób                                                   	375

9. ŻYWIENIE KACZEK Dorota Jamroz                                  	377
	9.1. Specyfika trawienia u kaczek                                                      	377
	9.2. Żywienie kacząt w okresie wychowu                                             	378
	9.3. Żywienie kaczek reprodukcyjnych                                                	379
	9.4. Żywienie kaczek rzeźnych                                                          	380
	9.5. Systemy żywienia kaczek                                                           	381

10. ŻYWIENIE INNYCH GATUNKÓW PTAKÓW UŻYTKOWYCH          383
	10.1. Żywienie bażantów łownych Andrzej Rutkowski, Jerzy Torgowski                          	383
	10.2. Żywienie przepiórek japońskich Andrzej Rutkowski                           	389
	10.3. Żywienie perlic Andrzej Rutkowski                                  	396
	10.4. Żywienie gołębi domowych Andrzej Rutkowski                               	402
		10.4.1. Trawienie i budowa przewodu pokarmowego gołębia                  	402
		10.4.2. Pasze stosowane w żywieniu gołębi                                       	402
		10.4.3. Zapotrzebowanie gołębi na składniki pokarmowe                      	405
			10.4.3.1. Zależności wynikające z różnych kierunków hodowli       	405
			10.4.3.2. Zmienność zapotrzebowania pokarmowego gołębi w zależności od pory roku i stanu fizjologicznego            	408
		10.4.4. Najczęściej spotykane błędy w żywieniu gołębi                         	410
	10.5. Żywienie strusi Dorota Jamroz                                	411

11. ŻYWIENIE KRÓLIKÓW Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek , Jan Zając              	417
	11.1. Budowa układu pokarmowego                                                    	417
	11.2. Zapotrzebowanie królików na energię i składniki pokarmowe              	419
	11.3. Pasze stosowane w żywieniu królików                                           	421
	11.4. Normowanie dawek pokarmowych                                              	423
	11.5. Technika żywienia                                                                   	423

12. ŻYWIENIE NUTRII Stanisław Niedźwiadek , Paweł Bielański, Jan Zając            	429
	12.1. Budowa układu pokarmowego                                                    	429
	12.2. Pasze stosowane z żywieniu nutrii                                               	429
	12.3. Zapotrzebowanie nutrii na energię i składniki pokarmowe                  	431
	12.4. Normowanie dawek pokarmowych                                               	433
	12.5. Technika żywienia                                                                   	434

13. ŻYWIENIE MIĘSOŻERNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek , Jan Zając                    	436
	13.1. Właściwości przewodu pokarmowego                                            	436
	13.2. Pasze stosowane w żywieniu mięsożernych zwierząt futerkowych          	437
	13.3. Stan higieniczny i konserwacja pasz                                              	440
	13.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe                         	441
		13.4.1. Żywienie lisów pospolitych i polarnych                                  	445
		13.4.2. Żywienie jenotów                                                            	446
		13.4.3. Żywienie norek i tchórzy                                                    	447
	13.5. Przyrządzanie i zadawanie paszy                                                  	447

14. ŻYWIENIE RYB Piotr Micek                                    	450
	14.1. Wprowadzenie                                                                        	450
	14.2. Żywienie karpi                                                     451
		14.2.1. Systemy żywienia                                            452
		14.2.2. Pokarm naturalny                                            454
		14.2.3. Żywienie wylęgu i narybku                                     456
		14.2.4. Półintensywny system żywienia kroczka i karpi towarowych       457
		14.2.5. System intensywny                                           460
		14.2.6. Technika żywienia karpi                                        462
	14.3. Żywienie pstrągów                                                 463
		14.3.1. Komponenty paszowe i mieszanki treściwe dla pstrągów          466
		14.3.2. Żywienie pstrągów w poszczególnych okresach życia             468
		14.3.3. Technika karmienia                                            469

15. ŻYWIENIE PSÓW Olga Lasek, Jan Barteczko                                         471
	15.1. Specyfika żywienia psów                                            471
	15.2. Zapotrzebowanie na energię i energetyczne wartościowanie karmy     473
	15.3. Zapotrzebowanie pokarmowe psów                                  476
	15.4. Żywienie suk w okresie ciąży i laktacji                                480
	15.5. Żywienie szczeniąt                                                  481
	15.6. Żywienie psów pracujących                                        483
	15.7. Żywienie psów starszych                                       484
	15.8. Rodzaje karm i techniki karmienia psów                            485
	15.9. Układanie dawek pokarmowych                                     488
	15.10. Ocena poprawnego żywienia                                        490

16. ŻYWIENIE KOTÓW Ewa Sawosz-Chwalibóg                       496
	16.1. Zapotrzebowanie na wodę                                           496
	16.2. Zapotrzebowanie na energię                                         496
	16.3. Zapotrzebowanie na białko                                           498
	16.4. Zapotrzebowanie na aminokwasy                                     499
	16.5. Zapotrzebowanie na tłuszcze                                        500
	16.6. Zapotrzebowanie na węglowodany                                   501
	16.7. Zapotrzebowanie na włókno                                         501
	16.8. Zapotrzebowanie na składniki mineralne                             502
	16.9. Zapotrzebowanie na witaminy                                        503
	16.10. Choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem                      504
		16.10.1. Otyłość                                                     504
		16.10.2. Stłuszczenie wątroby                                         505
		16.10.3. Wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc                   505
		16.10.4. Zapalenie tkanki tłuszczowej                                  506
		16.10.5. Biegunki                                                    506
		16.10.6. Zaparcia                                                    506
		16.10.7. Alergia pokarmowa                                         507
	16.11. Żywienie zwierząt chorych                                           507

17. ŻYWIENIE ZWIERZĄT AMATORSKICH                             510
	17.1. Żywienie żółwi Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz                                     510
	17.2. Żywienie jaszczurek Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz                             	515
	17.3. Żywienie węży Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz                            	516
	17.4. Żywienie domowych gryzoni Dorota Jamroz                                	518
	17.5. Żywienie ryb akwariowych Jan Szczerbowski                                   	521
	17.6. Żywienie ptaków ozdobnych (papug, kanarków i innych ptaków) Jan Barteczko                             	523

18. ŻYWIENIE OWADÓW UŻYTKOWYCH                                         	532
	18.1. Żywienie jedwabnika morwowego Jerzy Koreleski , Jerzy Kremky                       	532
	18.2. Żywienie pszczół miodnych (Apis mellifera L.) Jerzy Wilde                   	536
		18.2.1. Wprowadzenie                                                               	536
		18.2.2. Naturalne pokarmy węglowodanowe pszczół                           	536
		18.2.3. Naturalne pokarmy białkowe pszczół                                     	537
			18.2.3.1. Pyłek kwiatowy                                                    	537
			18.2.3.2. Pierzga                                                              	538
		18.2.4. Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej                              	539
			18.2.4.1. Pobieranie wody przez pszczoły                                	540
		18.2.5. Dokarmianie i podkarmianie pszczół                                      	540
		18.2.6. Karmienie i przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli             	541
		18.2.7. Sporządzanie pokarmów cukrowych                             542
		18.2.8. Pokarmy dla pszczół                                                         	543
			18.2.8.1. Rodzaje ciast stosowanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich            	545

19. ŻYWIENIE ŚLIMAKÓW JADALNYCH Andrzej Łysak                            	548

20. ŻYWIENIE SZCZURÓW LABORATORYJNYCH Zenon Zduńczyk                   	554
	20.1. Wymagania pokarmowe szczurów                                                	555
	20.2. Typy i skład diet                                                                      	557
	20.3. Żywienie szczurów doświadczalnych                                            	560
		20.3.1. Ocena wartości odżywczej białka                                          	560
		20.3.2. Biologiczna ocena pasz i żywności z użyciem diet modelowych      	564

INDEKS                                                                                              	568
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Inni Klienci oglądali również

Produkt
niedostępny

Człowiek w relacji do zwierząt, roślin i maszyn w kulturze. T. 1: Aspekt posthumanistyczny i transhumanistyczny - 25 "Potwór" – tożsamość – produkt

Prezentowana publikacja to dwutomowa monografia wieloautorska stawiająca pytanie o ludzkie „bycie z innymi”. Autorzy pokonują intelektualną drogę od humanizmu do post- i transhumanizmu z uwzględnieniem kultury w najróżniejszych konfi...
25,00 zł

Szkoła magicznych zwierząt

Ta szkoła skrywa tajemnicę! Kto będzie miał szczęście, ten znajdzie tu najlepszego przyjaciela na świecie: magiczne zwierzę, które potrafi mówić ... Ida nie czuje się dobrze w nowej szkole, tylko kolega ze szkolnej ławki, Benni wydaje się...
Produkt
niedostępny

Rada Nadzorcza w Banku Spółdzielczym - Podstawy prawne funkcjonowania systemu ochrony instytucjonalnej banków spółdzielczych

Nowa pozycja wydawnicza BODiE poświęcona jest funkcjonowaniu rady nadzorczej banku spółdzielczego w otoczeniu instytucjonalnym, obowiązkom w świetle uregulowań prawnych i m.in. zadaniom w procesie nadzoru nad systemem zarządzania bankiem. Zwr&oa...
Produkt
niedostępny

Protokół IPv6 jako następca IPv4 w sieciach przedsiębiorstw. Ciągłość działania systemów migrowanych do IPv6 - Świat opleciony siecią. Podstawy teoretyczne

Celem monografii jest więc omówienie konstrukcji i działania protokołów IPv4 i IPv6 w ramach porównania tych dwóch koncepcji, jak również zaprezentowanie realizacji sieci opartych o IPv6. Obecnie, systemy przetwarzani...
28,00 zł

Podstawy automatyki. Tom 1

Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów mechanicznych wyższych uczelni technicznych. Materiał w nim zawarty opracowany został na podstawie wykładów, które autor prowadzi od roku 1980 do chwili obecnej w Akademii...
23,00 zł

Podstawy geografii ludności

Geografia ludności analizuje oraz interpretuje zjawiska zmieniające się w czasie i przestrzeni, a także procesy ludnościowe na powierzchni Ziemi. Dyscyplina ta zajmuje szczególne miejsce wśród nauk geograficznych. Wynika to przede wszystk...

Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie

Cierpią Państwo na dolegliwości reumatyczne? Można je znacznie złagodzić, stosując odpowiednią dietę. Książka zawiera informacje na temat najnowszych osiągnięć w zakresie badań reumatologicznych, a także bogato ilustrowaną kartę dań, opracowaną specjal...

Podstawy biologii roślin

Podręcznik zawiera podstawowe wiadomości z morfologii, anatomii, fizjologii, biologii molekularnej i środowiskowej oraz biotechnologii i geografii roślin. Jest wprowadzeniem do nauki o roślinach, bez szczegółowej systematyki. Omówiono w n...

Mądry o czasie. Biblijne podstawy dotyczące wzmacniania rodzinnych korzeni

"Błogosławiony mąż, który polega na Panu, którego ufnością jest Pan! Jest on jak drzewo zasadzone nad wodą." Jeremiasza 17,7-8 Nic nie zmusza nas tak skutecznie do zdefiniowania naszego systemu wartości jak dzieci i relacja kobi...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!