Psychodietetyka dla każdego
Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social media nieustannie bombardują nas zdjęciami szczupłych, wysportowanych osób, modnymi dietami i treningami gwarantującymi natychmiastowy efekt odchudzający. Niestety takie wyidealizowane obrazki często wpływają na pojawienie się negatywnych emocji w stosunku do własnego ciała, co w konsekwencji może prowadzić do błędnego podejścia do odżywiania i nieprawidłowej relacji z jedzeniem.
„
Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem”, to książka dla osób, które:
• nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała,
• czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia,
• boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść,
• zajadają emocje,
• traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres „dyspensy”,
• podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo,
• mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze.
Publikacja dedykowana jest również dietetykom i studentom dietetyki, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę z zakresu psychodietetyki oraz poznać ciekawostki i narzędzia, mogące ułatwić im pracę z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem.
Autorki są specjalistkami z zakresu żywienia: Joanna Jurek – doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją immunologia i żywienie człowieka, jako pasjonatka badań naukowych przedstawia w książce najnowsze fakty i ciekawostki dotyczące dietetyki i psychologii żywienia; Kinga Wittenbeck – dietetyczka, psychodietetyczka, dzięki doświadczeniu w pracy z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem, wspiera czytelników na płaszczyźnie psychologicznej i psychodietetycznej na drodze do osiągnięcia zdrowej relacji z jedzeniem.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-23574-1
- ISBN druku: 978-83-01-23459-1
- Liczba stron: 300
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wprowadzenie 23 Skala globalna otyłości i trend do odchudzania 23 Dieta odchudzająca – panaceum na otyłość? 25 Efekty odchudzania i jego wpływ na zdrowie psychiczne / samopoczucie 26 Wyzwanie: jak zachować odpowiednią masę ciała, żyjąc w świecie, który na każdym kroku zachęca nas do jedzenia? 28 Czego uczą nas media? Czyli o nierealistycznych oczekiwaniach i zakrzywionym obrazie „idealnej” rzeczywistości 29 Rola jedzenia: pokarm dla ciała i duszy 32 Rola fizjologiczna 32 Rola psychologiczna 33 Odczuwanie emocji a zdrowie jelit 34 Jak odróżnić głód emocjonalny od fizycznego? 35 Jedzenie emocjonalne 39 Jedzenie emocjonalne i tendencja do przejadania się 41 Odczuwanie emocji podczas zaburzeń odżywiania 41 Dlaczego mamy tendencję do przejadania się? 42 Jak unikać okazji związanych z przejadaniem się? 44 Przypadek szczególny: kompulsywne objadanie się 46 Skąd się biorą epizody kompulsywnego objadania się i jak sobie z nimi radzić? 46 Skale głodu 49 Ryzyko zdrowotne związane z jedzeniem pod wpływem emocji 51 Wpływ zaburzeń odżywiania na zdrowie jamy ustnej 53 Zasoby psychoenergetyczne 55 Chcieć to móc, czyli największe kłamstwo naszych czasów 56 Jedzenie uważne – praktyka mindful eating 60 Czym jest uważne jedzenie? 60 Związki snu z jedzeniem – ciekawostka 65 Stan emocjonalny a wybory żywieniowe 66 Czy cechy osobowości mogą wpływać na Twoje wybory żywieniowe? – ciekawostka 67 Rola cech osobowości w wyborze żywności i zachowaniu zdrowia 67 Typ osobowości a rodzaj diety 69 Co Twoje ulubione potrawy mówią o Tobie? 70 Co Twój ulubiony produkt spożywczy mówi o Tobie? 71 Dieta dla zdrowia i ducha 75 Uczucie sytości na diecie kluczem do satysfakcji i długoterminowych wyników. Co wpływa na uczucie sytości? 75 Żywność – skład jakościowy pokarmów 75 Cechy charakterystyczne pokarmów o wysokiej sytości 75 Żywność – forma podania 76 Żywność – kolejność spożywanych pokarmów w ramach jednego posiłku 77 Otoczenie – jedzenie w restauracji 78 Otoczenie – oświetlenie pomieszczenia 79 Rodzaj zastawy kuchennej – szklanki i butelki 79 Rodzaj zastawy kuchennej – talerze 79 Sposób podania żywności – kształt opakowań 80 Sposób podania żywności – etykietowanie jej przez producentów 80 Sposób podania żywności – wielkość opakowania 81 Indywidualne preferencje – znajomość pokarmów i własne przekonania na ich temat 81 Jak jedzenie pomaga w regulacji emocji? 83 Jak poszczególne składniki odżywcze wpływają na funkcje mózgu? 83 O neuroprzekaźnikach słów kilka 86 Rola mikrobioty jelitowej w zachowaniu dobrego samopoczucia, czyli o istotnej roli mikroorganizmów w produkcji neurotransmiterów dietetycznych 97 Przykłady bakterii uczestniczących w produkcji neurotransmiterów dietetycznych, czyli czego szukać w jogurtach i suplementach probiotycznych 97 Mikrobiota jelitowa pomaga przyswajać i przetwarzać składniki pożywienia 98 Mikrobiota jelitowa uczestniczy w produkcji witamin 98 Mikrobiota jelitowa reguluje funkcje układu odpornościowego i wpływa na naszą odporność 98 Dieta a skład i aktywność mikrobioty jelitowej 99 Wpływ powszechnie znanych schematów odżywiania na dobrostan psychiczny i zdrowie 100 Diety, które najlepiej wspomagają samopoczucie i zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne 101 Czas na refleksję: czy kompozycja Twojego talerza wspiera Twój dobrostan? 107 Manipulacja składnikami odżywczymi w ramach poszczególnych posiłków: co mówią o tym badania naukowe? 110 Wartość energetyczna posiłków i pora ich spożywania 110 Białko i węglowodany 111 Tłuszcze i węglowodany 111 Podjadanie – strategie działania 113 Zrozumieć własne nastroje dietetyczne 113 Podjadanie 114 Jak sobie radzić z podjadaniem? 115 Zachcianki dietetyczne: jak poradzić sobie z emocjonalną huśtawką nastrojów i smaków? 119 Zachcianka dietetyczna jako informacja od Twojego ciała 120 Co zjeść, jeśli czujesz… 123 Smutek 123 Stres i stany lękowe 150 Zmęczenie 166 Jak wypracować nawyki żywieniowe wspierające Twoje zdrowie i dobre samopoczucie? 187 Skąd wzięły się Twoje nawyki? 187 Przyzwyczajenia i przyjemności 189 Skąd biorą się moje nawyki pod względem neurologicznym? 190 Czym jest nagroda i jak ona działa? 191 Czy kiedy chcę, to naprawdę chcę? 192 Pętla nawyków 194 Wskazówki 194 Zwyczaj 196 Nagroda 196 Jak skutecznie zmienić zwyczaj? 197 Jak rozpoznać, czy Twój nawyk jest kompulsywny? 198 Zdefiniuj własne kompulsywne zachowanie 199 Daj sobie czas na emocjonalny cykl zmiany 200 Jak dokładnie wygląda proces zmiany? 201 Etapy emocjonalnego cyklu zmiany 204 Pierwsza pomoc w przypadku nawrotów do starych przyzwyczajeń 207 Motywacja – czy aby na pewno warto na niej polegać w procesie zmiany? 210 O motywacji słów kilka 210 Na drodze do skutecznej zmiany – sprawdzone strategie 213 Twój przewodnik po zmianie – kompas życia i wizja siebie z przyszłości 213 Perfekcjonizm 218 Różnica między perfekcjonizmem a wysokimi standardami 218 Mit perfekcyjności 219 Jak poradzić sobie z perfekcjonizmem? 220 Praktykuj zasadę 80 : 20 223 Trenuj uważność 225 Uważność a nawyki 226 Zachwyć się – tak po prostu 227 Uziemianie 229 Lista zysków i strat 229 Afirmacje i myśli wspierające proces zmiany 234 Zobowiązania przed innymi osobami 236 Przejmij kontrolę nad swoim odżywianiem: jak zaplanować posiłki na własnych zasadach i według własnych preferencji? 239 Wartość energetyczna diety, czyli ile kalorii powinniśmy spożywać 239 Planujesz zredukować wagę? Utrzymuj deficyt kaloryczny – ale rób to z głową! 239 Kontroluj wielkość porcji 240 Inwestuj w odżywcze kalorie 240 Skala ANDI jako wyznacznik odżywczej żywności 241 Postaw na obecność warzyw w każdym posiłku 242 Owoce jako doskonały sposób na wzmocnienie i osłodzenie sobie życia 246 Węglowodany złożone jako pełnowartościowe źło energii i błonnika 250 Przykłady zbóż o największej wartości odżywczej 251 Białko dla lepszej regeneracji i zwiększonej sytości 255 Źródła białka w diecie: pokarmy mleczne i ich roślinne zamienniki 255 Źródła białka w diecie: jaja kurze 259 Źródła białka w diecie: mięso zwierzęce 260 Źródła białka w diecie: ryby i owoce morza 262 Tłuszcze – spożywane z umiarem 265 Źródła tłuszczów diecie: oleje roślinne 267 Źródła tłuszczów diecie: orzechy i nasiona roślin 270 Wykorzystaj potencjał superfoods dla lepszego samopoczucia i zdrowia 273 Przykłady superfoods o największym potencjale prozdrowotnym 274 Zakończenie procesu odchudzania. Jakie strategie pomogą Ci utrzymać wymarzoną sylwetkę? 279 Na zakończenie 283 Bibliografia 285 Skorowidz 295