MENU

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

(eBook)
3.00  [ 1 ocena ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2023

  • Redakcja naukowa: Iwona Boniecka, Wojciech lisik

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 179,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 107,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

116,35
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ich wady i zalety, po dokładny opis postępowania dietetycznego, będącego kluczowym elementem okresu pooperacyjnego. Jest jedyną tego typu pozycją na rynku wydawniczym, podsumowującą aktualne informacje oraz międzynarodowe wytyczne, a także ukazującą doświadczenia znakomitych specjalistów w tej dziedzinie w Polsce.

Książka może być przydatna dla wielodyscyplinarnych zespołów sprawujących opiekę nad pacjentem bariatrycznym, m.in. dietetyków, fizjoterapeutów, psychologów, jak również dla lekarzy rodzinnych, pod opieką których często pozostają osoby po operacjach bariatrycznych.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Choroba otyłościowa – informacje podstawowe     1

1. Epidemiologia choroby otyłościowej i jej powikłań – Dorota Szostak-Węgierek     3

2. Środowiskowe czynniki ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości – Marta Jastrzębska-Mierzyńska, Lucyna Ostrowska     11
	Mechanizm działania     11
	Dysbioza jelitowa (zaburzenia składu mikrobioty jelitowej)     16
	Substancje chemiczne zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego     16
	Niewystarczająca ilość snu     20
	Stres     21
	Rodzaj wykonywanej pracy zawodowej     23
	Niski poziom aktywności fizycznej     25

3. Mikrobiota jelitowa – rola w patogenezie choroby otyłościowej i jej powikłań – Patrycja Krynicka, Igor Łoniewski, Wojciech Marlicz     29
	Bariera jelitowa     30
	Metaboliczna endotoksemia     30
	Mikrobiota a insulinooporność     31
	Mikrobiota a otyłość i zespół metaboliczny     31
	Mikrobiota i metabolom     32
	Modulacja mikrobioty jelitowej poprzez interwencje nieinwazyjne     34
	Dieta     34
	Dieta a modulacja osi mózgowo-jelitowej     35
	Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki     36
	Postbiotyki     38
	Modulacja mikrobioty jelitowej za pomocą transplantacji mikrobioty jelitowej     40

4. Psychologiczne przyczyny choroby otyłościowej – Agata Szulc, Marta Dębowska     43
	Uzależnienie od jedzenia     43
	Jedzenie emocjonalne     47
	Zaburzenia odżywiania     51
	Inne psychologiczne predyspozycje otyłości     53

5. Powikłania otyłości z uwzględnieniem roli tkanki tłuszczowej w ich występowaniu – Alina Kuryłowicz     59
	Rodzaje i funkcje tkanki tłuszczowej u człowieka     59
	Dysfunkcja tkanki tłuszczowej w przebiegu otyłości     64
	Wpływ lokalizacji tkanki tłuszczowej na ryzyko rozwoju powikłań związanych z otyłością     67
	Konsekwencje związanej z otyłością dysfunkcji tkanki tłuszczowej     67

Niechirurgiczne leczenie choroby otyłościowej     75

6. Leczenie dietetyczne choroby otyłościowej – Ewa Lange     77
	Zaplanowanie postępowania dietetycznego     79
	Założenia dietoterapii     83
	Diety o bardzo niskiej energetyczności     86
	Wartość odżywcza diet niskoenergetycznych     88

7. Leczenie farmakologiczne choroby otyłościowej – Matylda Kręgielska-Narożna, Monika Szulińska, Paweł Bogdański     101
	Wskazania do farmakoterapii     102
	Leki zarejestrowane do leczenia choroby otyłościowej w Unii Europejskiej     102
	Zastosowanie leczenia farmakologicznego przed operacją bariatryczną i po niej     107
	Żywieniowe aspekty leczenia farmakologicznego – doświadczenia własne     107

8. Endoskopowe leczenie choroby otyłościowej – Michał Janik     113
	Interwencje dotyczące żołądka     114
	Interwencje dotyczące dwunastnicy oraz jelita cienkiego     119
	Powikłania leczenia endoskopowego     121

9. Postępowanie dietetyczne po założeniu balonu żołądkowego – Ludmiła Podgórska     123
	Opieka dietetyczna     123
	Przygotowanie do założenia balonu     124

Chirurgiczne leczenie choroby otyłościowej i jej powikłań     131

10. Wskazania do operacji bariatrycznych i techniki operacyjne – Krzysztof Paśnik, Iwona Boniecka     133
	Wymagania dla oddziałów chirurgii bariatrycznej     134
	Wskazania i przeciwwskazania w kwalifikowaniu chorych do operacji bariatrycznych     136
	Ocena przedoperacyjna chorego     139
	Rodzaje operacji bariatrycznych     139
	Postępowanie pooperacyjne     146
	Ocena skuteczności leczenia bariatrycznego     147
	Protokół ERABS w przygotowaniu chorych do operacji z powodu otyłości     148
	Metaboliczne efekty zabiegów bariatrycznych     149

11. Operacje bariatryczne jako metoda leczenia powikłań choroby otyłościowej – Mariusz Wyleżoł     153

12. Operacje bariatryczne u dzieci i nastolatków do 18. r.ż. – Dominika Krakowczyk     165
	Wskazania do operacji bariatrycznej u dzieci i nastolatków do 18. r.ż.     170
	Przeciwwskazania do operacji bariatrycznej u dzieci i nastolatków do 18. r.ż.     173

13. Powikłania operacji bariatrycznych – Michał Janik     179
	Powikłania wczesne     181
	Powikłania późne     184

14. Operacje postbariatryczne – chirurgiczna korekcja nadmiaru powłok u pacjentów po operacjach bariatrycznych – Piotr E. Janik     187
	Kwalifikacja do operacji     188
	Techniki operacyjne     188
	Powikłania     196

15. Przygotowanie chorego na otyłość do operacji bariatrycznej. Rola zespołów terapeutycznych – Wojciech Lisik, Justyna Domienik-Karłowicz     199
	Ocena ogólnego stanu zdrowia     200
	Ocena stanu odżywienia     202
	Obniżenie masy ciała     203
	Ocena psychologiczna     203
	Obrazowanie przedoperacyjne     204
	Inne kwestie przedoperacyjne     205
	Ocena zaawansowania chorób towarzyszących otyłości     205
	Ocena anestezjologiczna     207
	Okres przygotowawczy oraz liczba wizyt w tym czasie     208

Postępowanie dietetyczne w okresie okołooperacyjnym     211

16. Ocena stanu odżywienia pacjenta z chorobą otyłościową – Jakub Krawczyk, Iwona Boniecka, Dorota Szostak-Węgierek     213
	Wywiad żywieniowy – podstawowa metoda oceny stanu odżywienia     214
	Badania i wskaźniki antropometryczne     216
	Metody badania składu ciała     224
	Niedobory składników pokarmowych     227
	Zespół ponownego odżywienia     229

17. Postępowanie dietetyczne przed operacją bariatryczną – Iwona Boniecka     233

18. ERABS, czyli nowoczesny protokół opieki okołooperacyjnej u chorych operowanych z powodu otyłości olbrzymiej – Piotr Małczak, Piotr Major     255
	Interwencje przedoperacyjne     257
	Interwencje okołooperacyjne     260
	Interwencje pooperacyjne     263

19. Postępowanie dietetyczne w okresie okołooperacyjnym – Iwona Boniecka     269
	Dieta po operacji bariatrycznej     269
	Zapotrzebowanie na energię i makroskładniki pokarmowe     281

Postępowanie dietetyczne w okresie pooperacyjnym     289

20. Postępowanie dietetyczne w okresie pooperacyjnym – Iwona Boniecka     291
	Etap kształtowania sposobu żywienia     293
	Etap stabilizacji masy ciała     294

21. Niedobory pokarmowe i suplementacja po operacjach bariatrycznych – Marta Stankiewicz, Iwona Boniecka     313
	Rola witamin, składników mineralnych i białka w organizmie człowieka     316
	Suplementacja witamin, składników mineralnych i białka po operacjach bariatrycznych     347

22. Problemy żywieniowe po operacjach bariatrycznych – Agnieszka Białkowska     351
	Nudności, wymioty, zgaga     352
	Refluks żołądkowo-przełykowy     352
	Uczucie zatkania ujścia żołądka     353
	Zaparcia     353
	Wzdęcia, bóle brzucha i biegunka     354
	Nietolerancje pokarmowe     354
	Brak apetytu, zmiany w odczuwaniu smaku i zapachu     356
	Wypadanie włosów     356
	Bóle mięśniowe i kostno-stawowe     356
	Zła tolerancja wody i odwodnienie     357
	Niedobory pokarmowe     357

23. Postępowanie dietetyczne u dzieci i młodzieży przed zabiegiem rękawowej resekcji żołądka i po nim – Irena Mańkiewicz-Żurawska, Dominika Krakowczyk     361
	Postępowanie dietetyczne 6–12 miesięcy przed operacją bariatryczną     362
	Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 1.     370
	Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 2.     371
	Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 3.     373
	Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 4.     374
	Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 5.     376
	Suplementacja     377

24. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej u pacjentów po operacji bariatrycznej – Marta Potrykus, Sylwia Czaja-Stolc     381
	Postępowanie dietetyczne     388
	Leczenie farmakologiczne     391

Kompleksowa opieka nad pacjentami leczonymi chirurgicznie z powodu otyłości     395

25. Postępowanie dietetyczne u pacjentów po operacjach bariatrycznych kwalifikowanych do chirurgicznej korekcji nadmiaru powłok – Iwona Boniecka     397

26. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w leczeniu powikłań po operacjach bariatrycznych – Filip Biernacki, Jakub Krawczyk, Zuzanna Zaczek, Jacek Sobocki     411
	Powikłania chirurgii bariatrycznej wymagające leczenia żywieniowego     414
	Leczenie żywieniowe w przypadku powikłań chirurgii bariatrycznej – uwagi praktyczne     419

27. Żywienie kobiety planującej ciążę oraz ciężarnej po operacji bariatrycznej – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Iwona Boniecka     421
	Energia i makroskładniki pokarmowe     424
	Zasady ogólne dla pacjentek po operacjach bariatrycznych będących w ciąży     438

28. Postępowanie dietetyczne w leczeniu zaburzeń glikemicznych i lipidowych po operacjach bariatrycznych – Anna Jeznach-Steinhagen     449
	Zaburzenia gospodarki węglowodanowej, cukrzyca     451
	Zaburzenia lipidowe u pacjentów z cukrzycą po zabiegach bariatrycznych     459

29. Postępowanie dietetyczne u pacjentów bariatrycznych przed transplantacją nerki i po niej – Małgorzata Kaczkan     471
	Pacjenci z PChN i otyłością przed operacją bariatryczną w okresie leczenia zachowawczego lub dializowani     475
	Pacjent z PChN po operacji bariatrycznej oczekujący na przeszczepienie nerki     484
	Pacjenci po operacji bariatrycznej i transplantacji nerki     485

30. Postępowanie dietetyczne u pacjentów onkologicznych po operacjach bariatrycznych – Maria Brzegowy     491
	Choroba otyłościowa a przebieg leczenia przeciwnowotworowego     492
	Chirurgiczne leczenie otyłości w wywiadzie a odżywianie w trakcie leczenia onkologicznego     498
	Podsumowanie zaleceń dietetycznych dla pacjenta onkologicznego po operacji bariatrycznej     502

31. Zmiany mikrobioty jelitowej i probiotykoterapia po operacjach bariatrycznych – Patrycja Krynicka, Igor Łoniewski, Wojciech Marlicz     507
	Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego     511
	Niedobór mikro- i makroelementów     512
	Kontrola glikemii     513
	Psychobiotyki     517
	Profilaktyka zakażeń w okresie okołooperacyjnym     518

32. Aktywność fizyczna przed operacją bariatryczną i po niej – Tomasz Chomiuk, Artur Mamcarz     523
	Aktywność fizyczna i jej podział     524
	Zasady zlecania aktywności fizycznej     527
	Okołooperacyjna terapia oparta na aktywności fizycznej     530
	Ocena zdrowotna i funkcjonalna przed rozpoczęciem aktywności fizycznej     531
	Program aktywności fizycznej przed operacją bariatryczną     533
	Program aktywności fizycznej po operacji bariatrycznej     535

33. Wsparcie psychologiczne przed operacją bariatryczną i po niej – Monika Bąk-Sosnowska, Adriana Modrzejewska     543
	Czynniki psychologiczne w rozwoju i utrzymywaniu się otyłości     544
	Psychospołeczne konsekwencje nadmiernej masy ciała     544
	Oczekiwania i obawy pacjentów dotyczące operacji bariatrycznej     546
	Oddziaływania psychologiczne wobec pacjentów przed operacją bariatryczną     548
	Oddziaływania psychologiczne w opiece nad pacjentami po operacji bariatrycznej     553

34. Psychologiczne trudności pacjentów po chirurgicznym leczeniu otyłości. Praktyczne wskazówki terapeutyczne – Marzena Sekuła     559
	Ponowny wzrost masy ciała     560
	Nadużywanie alkoholu     563
	Ryzyko samobójstwa     564
	Wskazówki terapeutyczne     565

35. Przyczyny nieskuteczności operacji bariatrycznych – Michał Janik, Iwona Boniecka     571
	Niezadowalająca utrata masy ciała po operacji bariatrycznej     573
	Nawrót otyłości     574

36. Wybrane przypadki kliniczne     585
	PRZYPADEK 1. Pacjent z zespołem metabolicznym – Alina Kuryłowicz     585
	PRZYPADEK 2. Pacjentka z chorobą otyłościową leczona zachowawczo (postępowanie dietetyczne) – Ewa Lange     588
	PRZYPADEK 3. Pacjent, u którego nie wdrożono leczenia chirurgicznego choroby otyłościowej – Mariusz Wyleżoł     596
	PRZYPADEK 4. Pacjentka po chirurgicznym leczeniu otyłości z zespołem poposiłkowym – Marta Potrykus, Sylwia Czaja-Stolc     598
	PRZYPADEK 5. Leczenie żywieniowe u pacjentki z powikłaniami po operacjach bariatrycznych (zespołem krótkiego jelita) – Filip Biernacki, Jakub Krawczyk, Zuzanna Zaczek, Jacek Sobocki     600
	PRZYPADEK 6. Pacjentka z chorobą nowotworową leczona w przeszłości chirurgicznie z powodu otyłości – Maria Brzegowy     602
	PRZYPADEK 7. Zaburzenie z napadami objadania się u chorych z otyłością olbrzymią, kwalifikowanych do operacji bariatrycznych – Marzena Sekuła     604

37. Psychodietetyczny model pracy z pacjentem chorym na otyłość przed operacją bariatryczną i po niej – Aleksandra Budny     609
	Narzędzia psychodietetyczne     610
	Narzędzia dietetyczne     626

Skorowidz     659
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(mobi)
Brak informacji
(epub)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

233,35 zł
359,00 zł

Chirurgia okulistyczna

Publikacja przygotowana przez chirurgów okulistów, specjalistów chirurgii szczękowo-twarzowej, chirurgii plastycznej oraz rekonstrukcyjnej, którzy dzielą się swoją wiedzą, doświadczeniem i niejednokrotnie własnymi modyfikacj...
103,35 zł
159,00 zł

Chirurgia wad i zaburzeń rozwojowych Wybrane zagadnienia

Monografia przedstawia, zweryfikowane wieloletnim doświadczeniem Autorki, standardy leczenia dzieci z najcięższymi i najbardziej stygmatyzującymi wadami i zaburzeniami rozwojowymi. W podręczniku przedstawiono aktualne stanowisko w sprawie l...
22,50 zł
25,00 zł

Nowe trendy w dietetyce

Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czylidostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarównow przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w...
119,60 zł
184,00 zł

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach...
39,06 zł
44,90 zł

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to dziedzina, która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące węglowodanów, białek, tłu...
122,85 zł
189,00 zł

Chirurgia. Tom 1

Nagroda Ministra Edukacji i Nauki w Konkursie na Najlepszą Książkę Akademicką oraz o nagroda Rektora Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Podręcznik przybliża w kompletny oraz nowoczesny sposób najnowszą wiedzę i aktualne trend...
100,10 zł
154,00 zł

Dietetyka. Kompendium

Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej diete...
22,70 zł
26,40 zł

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Część 1

W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i...
89,10 zł
99,00 zł

Kompendium chirurgii naczyniowej

Kompendium chirurgii naczyniowej pod redakcją prof. Tomasza Zubilewicza i dra Andrzeja Wojtaka to zdecydowanie wyjątkowa i od dawna oczekiwana pozycja na polskim rynku wydawnictw medycznych. Krajowi eksperci chirurgii naczyniowej w lekki i przystępny s...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!