MENU

Fizjologia roślin. Wprowadzenie

(eBook)
5.00  [ 2 oceny ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2019

  • Seria / cykl: Studia z biologii

  • Autor: Jan Kopcewicz, Krzysztof Jaworski, Stanisław Lewak

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 64,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 32,00 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

38,40
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Fizjologia roślin. Wprowadzenie

Fizjologia roślin. Wprowadzenie, to podręcznik zawierający podstawową wiedzę z zakresu fizjologii i biologii eksperymentalnej roślin.

Przedstawiono w nim:
- budowę poszczególnych pięter organizacji strukturalnej rośliny (komórka, tkanki, organy, współzależność struktury i funkcji)
- fizjologię przemiany materii (gospodarkę wodną, mineralną, fotosyntezę, oddychanie, metabolity pierwotne i wtórne)
- fizjologię wzrostu i rozwoju, mechanizmy wzrostu i rozwoju, fazy rozwojowe (kiełkowanie nasion, rozwój wegetatywny i generatywny, okresy spoczynku, procesy starzenia) oraz ruchy roślin
- fizjologię stresu (stresy abiotyczne i biotyczne)
- fizjologię i biotechnologię plonowanie roślin
- każdy rozdział zawiera podsumowanie i pytania kontrolne

Podręcznik skierowany jest do osób studiujących na kierunkach biologii, biotechnologii, ochrony środowiska, rolnictwie, leśnictwie i farmacji – uniwersytetów, uczelni rolniczych, medycznych, technicznych i pedagogicznych.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Rozdział 1 13
Organizacja strukturalno‑funkcjonalna rośliny 13
	1.1. Ogólna charakterystyka roślin 13
	1.2. Komórka roślinna 14
		1.2.1. Ściana komórkowa  15
		1.2.2. Protoplast  16
			1.2.2.1. Błony komórkowe  16
			1.2.2.2. Cytoplazma, organelle i struktury cytoplazmatyczne  19
			1.2.2.3. Jądro komórkowe 22
	1.3. Tkanki roślinne  24
		1.3.1. Tkanki twórcze (merystemy) 24
		1.3.2. Tkanki okrywające 25
		1.3.3. Tkanki miękiszowe (parenchymatyczne) 26
		1.3.4. Tkanki mechaniczne (wzmacniające) 27
		1.3.5. Tkanki przewodzące (waskularne) 28
	1.4. Organy roślin 28
	1.5. Współzależność struktury i funkcji u roślin 33
Rozdział 2 37
Fizjologia przemiany materii  37
	2.1. Gospodarka wodna 37
		2.1.1. Definicja i wprowadzenie 37
		2.1.2. Woda w komórce roślinnej  38
			2.1.2.1. Dyfuzja  38
			2.1.2.2. Osmoza  38
			2.1.2.3. Pęcznienie 42
			2.1.2.4. Znaczenie zjawisk osmotycznych  43
		2.1.3. Migracja wody w roślinie  43
			2.1.3.1. Transpiracja  44
			2.1.3.2. Pobieranie i transport wody 51
			2.1.3.3. Czynniki regulujące migrację wody w roślinie 55
		2.1.4. Bilans wodny rośliny  56
	2.2. Gospodarka mineralna  57
		2.2.1. Definicje i wprowadzenie  57
		2.2.2. Pierwiastki niezbędne dla roślin  58
		2.2.3. Pierwiastki mineralne w glebie 59
		2.2.4. Pobieranie składników mineralnych 60
			2.2.4.1. Pobieranie bierne 61
			2.2.4.2. Pobieranie aktywne 63
		2.2.5. Transport składników mineralnych 64
		2.2.6. Rola pierwiastków mineralnych 66
			2.2.6.1. Funkcje fizjologiczne 66
			2.2.6.2. Objawy niedoboru 66
			2.2.6.3. Znaczenie pierwiastków mineralnych w odżywianiu roślin 66
	2.3. Fotosynteza i anabolizm 75
		2.3.1. Definicja i sens biologiczny 75
		2.3.2. Struktura aparatu fotosyntetycznego i jego lokalizacja 75
		2.3.3. Reakcje świetlne fotosyntezy 76
			2.3.3.1. Absorpcja światła 76
			2.3.3.2. Transport elektronów 76
			2.3.3.3. Fosforylacja fotosyntetyczna 79
		2.3.4. Wiązanie i redukcja CO2, rośliny C-3 i C-4, fotooddychanie  80
			2.3.4.1. Cykl Calvina-Bensona 80
			2.3.4.2. Fotooddychanie 81
			2.3.4.3. Cykl Hatcha i Slacka 82
		2.3.5. Transport produktów fotosyntezy (asymilatów) 84
		2.3.6. Regulacja fotosyntezy przez czynniki środowiska 85
			2.3.6.1. Wpływ światła 86
			2.3.6.2. Rola składu atmosfery 87
			2.3.6.3. Znaczenie dostępności wody 87
			2.3.6.4. Wpływ temperatury 88
		2.3.7. Produkty fotosyntezy i reakcje anaboliczne 88
			2.3.7.1. Biosynteza cukrowców 89
			2.3.7.2. Biosynteza tłuszczowców 90
			2.3.7.3. Biosynteza związków azotowych 92
			2.3.7.4. Metabolity wtórne 92
	2.4. Oddychanie  99
		2.4.1. Substraty oddychania 99
		2.4.2. Mobilizacja i utlenianie cukrowców  100
		2.4.3. Cykl kwasów trikarboksylowych 101
		2.4.4. Mitochondralny łańcuch przenoszenia elektronów 103
			2.4.4.1. Fosforylacja oksydacyjna 104
			2.4.4.2. Alternatywna droga oddechowa 105
		2.4.5. Mobilizacja i katabolizm lipidów 106
		2.4.6. Regulacja oddychania 107
			2.4.6.1. Wpływ temperatury 108
			2.4.6.2. Wpływ światła 108
			2.4.6.3. Rola składu atmosfery 109
			2.4.6.4. Inne czynniki wpływające na oddychanie 109
Rozdział 3 111
Fizjologia wzrostu i rozwoju 111
I. Regulacja procesów rozwojowych 111
	3.1. Mechanizmy wzrostu i rozwoju roślin 111
		3.1.1. Wzrost  111
		3.1.2. Różnicowanie i rozwój  113
		3.1.3. Regulacja procesów fizjologicznych  114
			3.1.3.1. Regulacja przez czynniki endogenne 114
			3.1.3.2. Regulacja przez czynniki środowiskowe 122
		3.1.4. Przekazywanie sygnału  128
			3.1.4.1. Wtórne przekaźniki informacji 129
			3.1.4.2. Szlaki przenoszenia informacji  130
I. Fazy rozwojowe, zjawiska spoczynku i ruchy roślin 131
	3.2. Kiełkowanie nasion 131
		3.2.1. Nasiono 132
		3.2.2. Kiełkowanie 133
		3.2.3. Procesy zachodzące podczas kiełkowania 134
	3.3. Wegetatywny okres rozwoju 136
		3.3.1. Morfogeneza organów wegetatywnych 136
		3.3.2. Mechanizmy wegetatywnego rozwoju roślin 139
			3.3.2.1. Kontrola genetyczna i hormonalna 140
			3.3.2.2. Wpływ czynników środowiskowych 143
			3.3.2.3. Korelacje procesów rozwojowych  144
		3.3.3. Zjawiska regeneracji u roślin 145
		3.3.4. Rozmnażanie wegetatywne roślin 145
	3.4. Generatywny okres rozwoju  146
		3.4.1. Charakterystyka kwitnienia roślin  146
		3.4.2. Fazy i kontrola kwitnienia  147
		3.4.3. Indukcja kwitnienia 148
			3.4.3.1. Fotoperiodyczna indukcja kwitnienia 149
			3.4.3.2. Termiczna indukcja kwitnienia (wernalizacja) 151
			3.4.3.3. Szlaki indukcji kwitnienia 152
		3.4.4. Ewokacja kwitnienia i morfogeneza kwiatu 155
		3.4.5. Rozwój nasiona i owocu  156
	3.5. Starzenie się roślin 157
		3.5.1. Charakterystyka procesów starzenia się roślin 157
			3.5.1.1. Życie i śmierć roślin 158
			3.5.1.2. Starzenie się organów 158
			3.5.1.3. Objawy starzenia się roślin 159
		3.5.2. Mechanizmy starzenia się roślin 160
			3.5.2.1. Koncepcje deterministyczne i stochastyczne 160
			3.5.2.2. Rośliny mono- i polikarpiczne 161
	3.6. Spoczynek roślin 162
		3.6.1. Charakterystyka spoczynku 162
		3.6.2. Spoczynek drzew 163
		3.6.3. Spoczynek nasion 164
	3.7. Ruchy roślin  165
		3.7.1. Ruchy autonomiczne 166
		3.7.2. Ruchy jako odpowiedzi na zmiany w środowisku 166
			3.7.2.1. Tropizmy jako ruchy wzrostowe 168
			3.7.2.2. Nastie nie zależą od kierunku bodźca 170
Rozdział 4 172
Fizjologia stresu 172
	4.1. Stres 172
	4.2. Przebieg odpowiedzi roślin na stresor 173
	4.3. Odporność roślin na stresy 175
		4.3.1. Typy odporności 175
	4.4. Rodzaje stresów  176
		4.4.1. Stres oksydacyjny 176
		4.4.2. Stres wodny 177
		4.4.3. Stres radiacyjny 179
		4.4.4. Stres termiczny  180
			4.4.4.1. Stres cieplny  180
			4.4.4.2. Stres spowodowany niską temperaturą 181
		4.4.5. Stres solny 183
		4.4.6. Stres powodowany zanieczyszczeniami środowiska 184
		4.4.7. Stresy biotyczne 186
Rozdział 5 189
Fizjologiczne i biotechnologiczne podstawy produktywności roślin 189
I. Fizjologia plonowania roślin 189
	5.1. Plon i plonowanie 189
	5.2. Produkcyjność i produktywność roślin 190
	5.3. Fizjologiczne podstawy plonowania roślin 190
	5.4. Nawożenie a plonowanie roślin 192
	5.5. Czynniki warunkujące wzrost plonów 193
II. Metody biotechnologiczne 194
	5.6. Definicje i wprowadzenie 194
	5.7. Tradycyjne metody hodowli roślin 195
	5.8. Roślinne kultury in vitro 195
	5.9. Inżynieria genetyczna roślin  197
	5.10. Zastosowania genetycznie zmodyfikowanych roślin uprawnych 199
	5.11. Kontrowersje wokół biotechnologii roślin 200
Literatura 202
Skorowidz 205
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(epub)
Brak informacji
(mobi)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

19,50 zł
25,00 zł

Wprowadzenie do metodologii badań pedagogicznych

Prezentowana publikacja przeznaczona jest dla studentów pedagogiki. Ułatwi im ona przygotowanie prac dyplomowych i magisterskich. Stanowi też dobre wyjście do rozumienia i oceniania wartości poznawczej opracowań naukowo-badawczych, z któr...
9,59 zł
12,30 zł

Encyklopedia doniczkowych roślin ozdobnych

Encyklopedia doniczkowych roślin ozdobnych. Czego roślinom potrzeba do życia? Choroby i szkodniki, rozmnażanie roślin, czyli jak z jednego zrobić kilka? Opisy uprawy i pielęgnacji ponad 400 gatunków doniczkowych roślin ozdobnych.
56,40 zł
94,00 zł

Wprowadzenie do chemii w zadaniach

Wprowadzenie do chemii w zadaniach to nowatorski kurs pozwalający skutecznie przyswoić podstawową wiedzę chemiczną przez licealistów i studentów nauk przyrodniczych. Materiał zawarty w książce podzielony jest na trzy podstawowe dzi...
58,59 zł
65,10 zł

Wprowadzenie do chemii fizycznej Tom 3

Podręcznik polecany jest dla studentów wydziałów chemicznych, ale również niechemicznych jak, ceramika, inżynieria materiałowa, metalurgia, nanotechnologia, biotechnologia, na kierunkach, w których chemia (termodynamika chem...
37,05 zł
49,40 zł

Etniczna apteka. Najskuteczniejsze preparaty z roślin leczniczych z całego świata. Wskazania, zastosowanie, działanie

Autor zebrał tradycyjną wiedzę medyczną od narodów i kultur ze wszystkich kontynentów, i potwierdził jej skuteczność przy pomocy nowoczesnych metod naukowych. Rezultatem są skuteczne mieszanki ziołowe i różnorodne receptury, kt&oac...
48,59 zł
53,99 zł

Wprowadzenie w św. Tomasza z Akwinu. Osoba i dzieło

Nowe wydanie klasycznej już książki na temat Tomasza z Akwinu, gruntownie przeredagowane i poszerzone w kontekście najnowszych badań nad myślą Doktora Anielskiego. Jean-Pierre Torrell OP dokładnie przedstawia życiorys Tomasza, zarazem mistrzowsko pokaz...
74,10 zł
114,00 zł

E-zdrowie. Wprowadzenie do informatyki w pielęgniarstwie

W publikacji uwzględniono zagadnienia dotyczące informatyzacji w ochronie zdrowia i przygotowania pielęgniarek do współpracy z innymi uczestnikami tego procesu zmian w e-Zdrowiu. Książka pozwoli na zapoznanie się możliwościami wykorzystania apli...
25,71 zł
29,90 zł

Wprowadzenie do groznawstwa

Publikacja stanowi pierwszy na polskim rynku podręcznik o charakterze wprowadzenia do groznawstwa. Składa się z dwóch części. Pierwsza jest prezentacją wybranych, najważniejszych kategorii analitycznych groznawstwa z perspektywy specyfiki obszar...
19,80 zł
22,00 zł

Wsiewki roślin bobowatych i ich mieszanek z trawami źródłem azotu biologicznego dla ziemniaka jadalnego

Ziemniak to bez wątpienia jedna z najważniejszych roślin uprawnych. Trudno przecenić jego znaczenie w jadłospisie przeciętnego Polaka, nie tylko ze względu na jego wartość energetyczną, ale też jakość głównego źródła witaminy C i wartości...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!