Instrumentarium i techniki zabiegów chirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej
Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
-stosowany sprzęt i instrumentarium,
-sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym,
-opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia,
-podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów,
-aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.
Mamy nadzieję, że ten doskonały przewodnik będzie codziennym towarzyszem w życiu zawodowym instrumentariuszek i młodych adeptów chirurgii małoinwazyjnej.
- Kategorie:
- Redakcja: Aldona Michalak, Marta Kotomska, Roman Danielewicz
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5980-9
- ISBN druku: 978-83-200-5934-2
- Liczba stron: 193
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Postępowanie przedoperacyjne – Aldona Michalak, Katarzyna Staroń, Roman Danielewicz 1 1.1. Identyfikacja pacjenta 2 1.2. Przygotowanie pacjenta 3 1.2.1. Ułożenie pacjenta na stole operacyjnym 3 1.2.2. Dezynfekcja pola operacyjnego 4 1.2.3. Obłożenie pola operacyjnego 4 1.2.4. Rodzaje dostępów chirurgicznych 5 1.3. Przygotowanie sali operacyjnej do operacji małoinwazyjnych jamy brzusznej 5 1.3.1. Sprzęt, narzędzia i akcesoria dodatkowe 6 2. Znieczulenie do operacji – Joanna Ostas, Beata Błaszczyk 21 2.1. Opieka anestezjologiczna w czasie operacji 21 2.1.1. Ocena pacjenta przed znieczuleniem 21 2.1.2. Techniki znieczulenia 22 2.1.3. Sprzęt i materiały niezbędne do znieczulenia 27 2.2. Znieczulenie do operacji bariatrycznych 29 2.2.1. Techniki znieczulenia 29 2.2.2. Sprzęt i materiały niezbędne do znieczulenia 33 3. Zabiegi w chirurgii małoinwazyjnej – instrumentarium i techniki operacyjne 35 3.1. Usunięcie pęcherzyka żółciowego metodą laparoskopową – Aldona Michalak, Maciej Romanowski 35 3.2. Usunięcie wyrostka robaczkowego metodą laparoskopową – Marta Kotomska, Maciej Kosieradzki 47 3.3. Wycięcie jelita grubego metodą laparoskopową – Katarzyna Staroń, Andrzej Kwiatkowski 54 3.4. Laparoskopowa dystalna resekcja trzustki – Magdalena Olech, Grzegorz Witkowski 69 3.5. Resekcja wątroby sposobem laparoskopowym – Jolanta Budny, Krzysztof Zieniewicz, Tadeusz Wróblewski 78 3.6. Operacje refluksu żołądkowo-przełykowego – Andrzej Kwiatkowski, Grażyna Komosa 88 3.7. Techniki wideoskopowe w operacjach przepuklin jamy brzusznej – Marzena Witkowska, Paweł Ziemiański 98 3.7.1. Plastyka przepuklin pachwinowych 98 3.7.2. Plastyka przepuklin techniką wewnątrzotrzewnową (IPOM) 108 3.7.3. Plastyka przepuklin techniką „sublay” 114 3.7.4. Plastyka rozstępu kresy białej 119 3.8. Wybrane laparoskopowe zabiegi chirurgii metabolicznej – Aldona Michalak, Wojciech Lisik 121 3.8.1. Rękawowa resekcja żołądka (LSG) 122 3.8.2. Żołądkowe zespolenie omijające 131 3.9. Usunięcie śledziony – Katarzyna Staroń, Andrzej Kwiatkowski 139 4. Przyszłość chirurgii małoinwazyjnej 149 4.1. Robot chirurgiczny da Vinci – Izabela Szwed, Wojciech Witkiewicz, Marek Zawadzki 149 4.1.1. Przygotowanie sali operacyjnej do zabiegu 150 4.1.2. Ułożenie pacjenta do operacji 154 4.1.3. Przygotowanie robota da Vinci do operacji – rola pielęgniarki 154 4.1.4. Wykonanie operacji przy użyciu robota da Vinci – rola lekarza 156 4.2. Chirurgia laparoskopowa z pojedynczego nacięcia (SILS, SPL) – Maciej Romanowski 165 5. Korzyści zdrowotne i ekonomiczne wynikające z operacji małoinwazyjnych – Aldona Michalak, Roman Danielewicz 169 Piśmiennictwo 173 Wykaz rycin udostępnionych dzięki uprzejmości 181