Oczyszczanie wody. Tom 1
Przedstawiamy najnowszą, zaktualizowaną i poszerzoną (dwutomową) uznaną i popularną na rynku książkę – kompendium dotyczące oczyszczania wody.
Tom 1. OCZYSZCZANIE WODY nosi tytuł: Zasoby, wymagania, ocena jakości i monitoring. W tym 1. Tomie Autorzy omawiają aspekty dotyczące:
- składu wód podziemnych i powierzchniowych
- metod monitoringu i sterowania procesami oczyszczania wody
- korozji w środowisku wodnym
- wtórnego
zanieczyszczenia wody w systemie dystrybucji, a także
- oceny ryzyka związanego ze spożyciem wody.
Tom 2. natomiast będzie poświęcony jednostkowym procesom oczyszczania wody (np. filtracji, adsorpcji czy odkwaszaniu wody).
Wyjątkowym wyróżnikiem na rynku książki OCZYSZCZANIE WODY jest już jej wielka popularność (poprzednich sześciu wydań), nazwiska wybitnych Autorów oraz sposób ujęcia i kompleksowość poruszanych kwestii.
Kompendium OCZYSZCZANIE WODY. TOM 1 kierowane jest do studentów i wykładowców inżynierii środowiska, inżynierii wodnej, budownictwa wodnego, ale również ochrony środowiska – wykładanych na politechnikach, uniwersytetach, uczelniach rolniczych czy przyrodniczych, a także do technologów oczyszczania wody
Liczne odwołania do praktyki czynią z tego podręcznika również bardzo dobry i praktyczny poradnik dla inżynierów – praktyków.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-22241-3
- ISBN druku: 978-83-01-22141-6
- Liczba stron: 300
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Woda w przyrodzie 1 1.1. Wprowadzenie 1 1.2. Fizyczne właściwości wody 3 1.3. Ogólna charakterystyka roztworów wodnych 4 1.3.1. Roztwory właściwe 4 1.3.2. Roztwory koloidalne 6 1.4. Skład wód występujących w przyrodzie 11 Literatura 14 2. Skład wód podziemnych 17 2.1. Procesy jednostkowe kształtujące skład wód podziemnych 17 2.2. Substancje występujące w wodach podziemnych 22 2.2.1. Gazy 22 2.2.2. Substancje rozpuszczone 28 2.2.3. Zanieczyszczenia organiczne 45 2.2.4. Mikroorganizmy 46 Literatura 47 3. Skład wód powierzchniowych 51 3.1. Czynniki kształtujące skład wody 51 3.2. Cechy fizyczne wody 54 3.3. Skład chemiczny 58 3.3.1. Substancje rozpuszczone 59 3.3.2. Gazy rozpuszczone 70 3.3.3. Substancje organiczne 72 3.4. Biocenoza wód powierzchniowych 86 3.5. Skład wód infiltracyjnych 91 Literatura 91 4. Oczyszczanie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi 95 4.1. Wprowadzenie 95 4.2. Wymagania stawiane wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi 97 4.3. Wybór sposobu oczyszczania wody 102 4.4. Procesy oczyszczania wody 104 4.5. Układy technologiczne oczyszczania wód 114 4.5.1. Wody powierzchniowe 114 4.5.2. Wody podziemne 116 4.5.3. Wody infiltracyjne 118 Literatura 119 5. Monitoring i sterowanie systemami zaopatrzenia w wodę 121 5.1. Rodzaje monitoringu jakości wody 122 5.2. Sposoby realizacji monitoringu jakości wody 126 5.2.1. Rodzaje czujników online 126 5.2.2. Metody analityczne stosowane w monitoringu jakości wody 130 5.2.3. Systemy monitoringu i zarządzania jakością wody oraz systemami oczyszczania 130 5.3. Sterowanie procesami jednostkowymi i układami technologicznymi 134 5.3.1. Koagulacja 135 5.3.2. Sedymentacja 136 5.3.3. Filtracja 137 5.3.4. Napowietrzanie 138 5.3.5. Dezynfekcja 138 Literatura 139 6. Korozja w środowisku wodnym 141 6.1. Wprowadzenie 141 6.2. Rodzaje korozji 143 6.3. Wpływ składu wody na korozję 152 6.4. Ocena korozyjności wody 157 6.5. Przyczyny braku biologicznej i chemicznej stabilności wody 161 6.6. Sposoby stabilizacji wody 166 Literatura 170 7. Usuwanie zwody fitoplanktonu i zanieczyszczeńspecyficznych 175 7.1. Wprowadzenie 175 7.2. Usuwanie fitoplanktonu 176 7.3. Usuwanie toksyn sinicowych 184 7.4. Usuwanie metali ciężkich i radionuklidów 188 7.5. Usuwanie jonów fluorkowych 193 7.6. Usuwanie perfluorowanych i polifluorowanych substancji organicznych 195 7.7. Usuwanie zwody farmaceutyków i substancji endokrynnie czynnych 198 7.7.1. Występowanie w środowisku wodnym i ich właściwości 198 7.7.2. Metody usuwania substancji endokrynnie aktywnych i farmaceutyków zwody 202 7.8. Usuwanie mikroplastiku z wody 205 Literatura 208 8. Wtórne zanieczyszczenie wody w systemie dystrybucji 215 8.1. Wprowadzenie 215 8.2. Przyczyny wtórnego zanieczyszczenia wody 216 8.3. Zmiany jakości wody 219 8.4. Zapobieganie wtórnemu zanieczyszczeniu wody 233 Literatura 234 9. Ocena ryzyka związanego ze spożyciem wody 237 9.1. Wprowadzenie 237 9.2. Charakterystyka systemu zaopatrzenia w wodę i identyfikacja zagrożeń oraz potencjalnych zdarzeń niebezpiecznych 239 9.2.1. Zagrożenia w obszarze ujęcia wody 240 9.2.2. Zagrożenia związane z oczyszczaniem wody 243 9.2.3. System dystrybucji wody 244 9.3. Metody szacowania ryzyka 246 9.4. Zarządzanie ryzykiem – weryfikacja oceny ryzyka 250 Literatura 250 10. Gospodarka ściekami i osadami powstającymi podczas oczyszczania wody 255 10.1. Rodzaj i objętość ścieków i osadów 255 10.2. Skład osadów i ścieków 262 10.3. Metody przeróbki i unieszkodliwiania osadów i ścieków 268 10.3.1. Zagęszczanie popłuczyn i osadów 269 10.3.2. Odwadnianie osadów 276 10.3.3. Kondycjonowanie popłuczyn i osadów 282 10.3.4. Odzysk chemikaliów z osadu 288 10.3.5. Wykorzystanie wody osadowej 288 10.3.6. Unieszkodliwianie koncentratów z procesów membranowych oraz zużytych czynników regenerujących jonity 290 Literatura 292