MENU
PWN wspiera profesjonalistów

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2015

  • Redakcja naukowa: Dorota Jamroz

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 84,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 42,00 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

50,40
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz.
Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich.
Omówiono w nim:
· składniki chemiczne pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
· budowę przewodu pokarmowego przeżuwaczy, zwierząt monogastrycznych i ryb
· pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie
· przemianę materii, energii i składników mineralnych
· żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierząt
· systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt.
Obecne, drugie wydanie tomu 1 uwzględnia współczesny stan wiedzy. Dodano rozdział Nutrigenomika (genomika żywieniowa) poświęcony nauce, która bada reakcje organizmu na składniki pożywienia, wykorzystując technologie genomiczne; ukierunkowanej przede wszystkim na człowieka i prewencję chorób, które mają związek z żywieniem. Przedstawiono w nim badania u zwierząt, zwłaszcza gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, których celem jest nie tylko prewencja chorób u zwierząt, ale także m.in. wydajność zwierząt i opracowanie zaleceń jak żywić określony genotyp zwierzęcia.
Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, ale także dla nas samych, jako konsumentów.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
PRZEDMOWA 5

1.SKŁADNIKI CHEMICZNE PASZ I ICH ZNACZENIE DLA ORGANIZMU ZWIERZĄT                            	13
	1.1.Woda i jej rola biologiczna Julian Kamiński                  	13
	1.2.Węglowodany (cukrowce)                             	15
		1.2.1. Monosacharydy (cukry proste)                       16
		1.2.2. Oligosacharydy                                18
		1.2.3. Polisacharydy                                  	19
			1.2.3.1. Polisacharydy skrobiowe                      20
			1.2.3.2. Polisacharydy nieskrobiowe                     	21
			1.2.3.3. Lignina i inne substancje strukturalne               	24
	1.3.Tłuszczowce (lipidy)                               	27
		1.3.1. Kwasy tłuszczowe                               	28
		1.3.2. Tłuszcze proste                                 	32
		1.3.3. Tłuszcze złożone                                	34
		1.3.4. Pochodne tłuszczowców                           35
		1.3.5. Wskaźniki charakteryzujące jakość tłuszczu                	39
	1.4.Białka i inne związki azotowe  Stanisław Buraczewski              40
		1.4.1. Aminokwasy                                  	41
			1.4.1.1. Budowa aminokwasów                       41
			1.4.1.2. Podział aminokwasów                        	42
			1.4.1.3. Właściwości i reakcje aminokwasów                	46
			1.4.1.4. Aminokwasy niezbędne                       	47
			1.4.1.5. Skład aminokwasowy pasz i dawek                	50
			1.4.1.6. Strawność białka pasz i wchłanianie aminokwasów       	52
		1.4.2. Peptydy                                     	53
		1.4.3. Białka                                      54
			1.4.3.1. Klasyfikacja białek                          54
			1.4.3.2. Białko pasz                               	57
		1.4.4. Związki azotowe niebiałkowe                        	57
			1.4.4.1. Aminokwasy niebiałkowe                      	58
			1.4.4.2. Kwasy nukleinowe                          	58
			1.4.4.3. Alkaloidy                     59
			1.4.4.4. Glikozydy                               	60
			1.4.4.5. Glukozynolany                            	60
			1.4.4.6. Inne związki niebiałkowe                      	61
		1.4.5. Związki azotowe nieorganiczne                       	61
	1.5.Składniki mineralne  Dorota Jamroz              62
		1.5.1. Wapń (Ca)                                    	64
		1.5.2. Fosfor (P)                                    	68
		1.5.3. Magnez (Mg)                                  	71
		1.5.4. Potas, chlor, sód                                72
		1.5.5. Siarka (S)                                    74
		1.5.6. Mikroelementy i pierwiastki śladowe                    	75
		1.5.7. Metale toksyczne                                	89
	1.6.Witaminy  Stanisław Wójcik               91
		1.6.1. Rodzaje witamin                                	92
		1.6.2. Struktury chemiczne i cechy fizyczne                    	92
		1.6.3. Mierniki ilościowe                               	94
		1.6.4. Działanie witamin w organizmie zwierząt                 	94
		1.6.5. Ewolucja stosowania witamin                        	96
		1.6.6. Wrażliwość witamin na czynniki środowiskowe             97
		1.6.7. Nazewnicwo witamin                             	98
		1.6.8. Witamina A                                   	100
		1.6.9. Kalcyferole — witamina D                          	103
		1.6.10. Tokoferole — witamina E                           	105
		1.6.11. Menadion — witamina K                           	107
		1.6.12. Tiamina — witamina B1                            	108
		1.6.13. Ryboflawina — witamina B2                         110
		1.6.14. Niacyna — witamina B3                            	111
		1.6.15. Kwas pantotenowy — witamina B5                     	113
		1.6.16. Pirydoksyna — witamina B6                         	114
		1.6.17. Biotyna — witamina H                            	115
		1.6.18. Kwas foliowy                                  	116
		1.6.19. Cyjanokobalamina — witamina B12                     	117
		1.6.20. Kwas askorbinowy — witamina C                      	119
		1.6.21. Substancje traktowane jako witaminy                   120
	1.7.Antyżywieniowe i toksyczne składniki pasz  Dorota Jamroz      	122

2.BUDOWA PRZEWODU POKARMOWEGO ZWIERZĄT GOSPODARSKICH  Julian Kamiński                     134
	2.1.Przewód pokarmowy świni                             	136
	2.2.Przewód pokarmowy konia                            142
	2.3.Budowa przewodu pokarmowego kury                      	146
	2.4.Budowa przewodu pokarmowego przeżuwaczy                 150

3.POBRANIE, TRAWIENIE I WCHŁANIANIE  Zygmunt Maciej Kowalski    	157
	3.1.Pobranie paszy                        	157
		3.1.1. Regulacja mechaniczna pobrania paszy                  160
		3.1.2. Regulacja fizjologiczna pobrania paszy                   	161
		3.1.3. Inne czynniki decydujące o pobraniu paszy                	164
	3.2.Trawienie                                      	166
		3.2.1. Enzymy trawienne                              168
		3.2.2. Trawienie u zwierząt jednożołądkowych                  	170
			3.2.2.1. Trawienie w jamie gębowej                     	170
			3.2.2.2. Trawienie w żołądku                         	171
			3.2.2.3. Trawienie w jelicie cienkim                     173
			3.2.2.4. Trawienie w jelicie grubym                     	176
			3.2.2.5. Trawienie u drobiu                          	177
	3.3.Wchłanianie                                     	179
		3.3.1. Wchłanianie cukrów                              	180
		3.3.2. Wchłanianie białek                               	180
		3.3.3. Wchłanianie tłuszczów                            181
		3.3.4. Wchłanianie wody, składników mineralnych oraz witamin       	182
	3.4.Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u przeżuwaczy       183
		3.4.1. Trawienie węglowodanów w żwaczu                    	188
		3.4.2. Przemiany składników azotowych w żwaczu               	194
		3.4.3. Przemiany tłuszczów w żwaczu                       	202
		3.4.4. Trawienie i wchłanianie w jelicie cienkim przeżuwaczy         206
	3.5.Metody oznaczania strawności składników pokarmowych        	209
		3.5.1. Metody in vivo                                 	210
			3.5.1.1. Metoda bilansowa, czyli klasyczna                 	210
			3.5.1.2. Metoda wskaźnikowa                        	212
			3.5.1.3. Strawność pozorna i rzeczywista                  	214
			3.5.1.4. Badania strawnościowe u drobiu                  	215
		3.5.2. Metody woreczków nylonowych                      	215
		3.5.3. Metody laboratoryjne (metody in vitro)                   	216
		3.5.4. Szacowanie współczynników strawności na podstawie składu chemicznego paszy (metody matematyczne)               219
	3.6.Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych         221

4.PRZEMIANA MATERII I ENERGII                       	228
	4.1.Przemiana węglowodanów  Stanisław Buraczewski, Lucyna Buraczewska        	228
		4.1.1. Synteza glukozy                                	229
		4.1.2. Rozkład glukozy                                	229
		4.1.3. Cykl kwasów trikarboksylowych                      233
		4.1.4. Cykl pentozofosforanowy                          236
		4.1.5. Synteza glikogenu i laktozy                         237
		4.1.6. Przemiany u przeżuwaczy                          	239
	4.2.Przemiana tłuszczowców   Stefania Smulikowska         241
		4.2.1. Przemiana lipidów, rozkład, synteza                    241
		4.2.2. Niezbędne kwasy tłuszczowe                        247
		4.2.3. Dynamika odkładania tłuszczu                       249
		4.2.4. Wpływ jakości tłuszczu paszy na jakość i skład odłożonego tłuszczu.    	251
		4.2.5. Skład tłuszczu mleka                             252
		4.2.6. Zakłócenia w przemianie tłuszczów                    254
		4.2.7. Tolerancja na tłuszcz                              	255
		4.2.8. Zapotrzebowanie na tłuszcz                         	256
	4.3.Przemiana białek  Lucyna Buraczewska, Stanisław Buraczewski            	257
		4.3.1. Biosynteza i rozkład aminokwasów                     	257
		4.3.2. Biosynteza i rozkład białek                          	263
		4.3.3. Zapotrzebowanie na białko                          	268
			4.3.3.1. Zapotrzebowanie bytowe                      	270
			4.3.3.2. Zapotrzebowanie produkcyjne                   	272
		4.3.4. Bilans azotu  Barbara Pastuszewska               	283
		4.3.5. Metody oceny wartości odżywczej (biologicznej) białka         	286
		4.3.6. Optymalne profile aminokwasów w diecie dla zwierząt monogastrycznych — „białko idealne”  Dorota Jamroz     	291
	4.4.Przemiana energii   Andrzej Chwalibóg, Ewa Sawosz Chwalibóg        299
		4.4.1. Wprowadzenie do bioenergetyki                      299
		4.4.2. Procesy kataboliczne                             301
			4.4.2.1. Utlenianie węglowodanów                     	302
			4.4.2.2. Utlenianie tłuszczu                          	303
			4.4.2.3. Utlenianie białka                           	305
		4.4.3. Procesy anaboliczne                              	307
			4.4.3.1. Wydatek energii na syntezę węglowodanów           	307
			4.4.3.2. Wydatek energii na syntezę tłuszczu          308
			4.4.3.3. Wydatek energii na syntezę białka                 	309
		4.4.4. Pomiary przemiany energii                          	311
			4.4.4.1. Kalorymetryczne metody określania produkcji ciepła      	311
			4.4.4.2. Metoda RQ (respiratory quotient — współczynnik oddechowy)            	314
			4.4.4.3. Metoda CN (bilans węgla i azotu)                 316
			4.4.4.4. Oszacowanie produkcji ciepła metodą podwójnie znakowanej wody              318
			4.4.4.5. Inne metody oznaczania bilansu energii             319
		4.4.5. Podział energii w organizmie                        320

5.PRZEMIANY SKŁADNIKÓW MINERALNYCH  Dorota Jamroz    326
	5.1.Absorpcja i wydalanie, dostępność składników mineralnych          326
	5.2.Tworzenie rezerw i mobilizacja składników mineralnych             	330
	5.3.Współzależności między składnikami mineralnymi (synergistyczne i antagonistyczne działanie)    	332
	5.4.Metody określania zapotrzebowania zwierząt na składniki mineralne      	334
	5.5.Zawartość składników mineralnych w dawkach dla różnych gatunków zwierząt — zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy          336

6.ŻYWIENIOWE METODY OGRANICZANIA SKAŻENIA ŚRODOWISKA NATURALNEGO  Adam Cieślak, Małgorzata Szumacher-Strabel, Damian Józefiak, Andrzej Potkański  340
	6.1.Emisja gazów cieplarnianych                           340
	6.2.Emisja azotu i fosforu                               344
		6.2.1. Zwierzęta przeżuwające                           344
		6.2.2. Zwierzęta nieprzeżuwające                         345

7.SYSTEMY OCENY WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ I ZAPOTRZEBOWANIA ZWIERZĄT                     349
	7.1.Historia systemów i mierników wartościowania pasz   Aleksandra Ziołecka  	349
	7.2.Systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania u przeżuwaczy  Zygmunt Maciej Kowalski 357
		7.2.1. Systemy oceny wartości energetycznej pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających    	357
		7.2.2. Wartość energetyczna pasz dla przeżuwaczy według francuskiego systemu INRA   359
		7.2.3. Zapotrzebowanie energetyczne zwierząt przeżuwających       363
		7.2.4. Systemy oceny wartości pokarmowej białka pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających               366
		7.2.5. Wartość pokarmowa białka pasz według francuskiego systemu INRA   368
		7.2.6. Zapotrzebowanie zwierząt na BTJ             	372
		7.2.7. MetTJ %BTJE i LizTJ %BTJE — dodatkowe jednostki systemu białkowego INRA        374
		7.2.8. System wypełnienia w systemie INRA                   	376
			7.2.8.1. Wartość wypełnieniowa pasz                    	376
		7.2.9. Zdolność pobrania paszy                           	378
	7.3.Systemy wartościowania energii i białka dla świń  Stanisław Buraczewski    380
		7.3.1. Wartość energetyczna pasz dla świń                    380
		7.3.2. Wartość białka dla świń                            	388
	7.4.Określenie zapotrzebowania na energię i białko u koni  Aleksandra Ziołecka  390
		7.4.1. Zapotrzebowanie koni na energię                      	390
		7.4.2. Zapotrzebowanie koni na białko                       	392
	7.5.Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u drobiu  Jan Barteczko  394
	7.6.Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u zwierząt futerkowych   	403
	7.7.Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u psów i kotów    	408
	7.8.Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u ryb         413

8.NUTRIGENOMIKA  Zygmunt M. Kowalski, Paweł Górka           	417
	8.1.Definicje                                      418
	8.2.Nutrigenomika, czyli poszukiwanie diety optymalnej               	420
	8.3.Mechanizmy wpływu składników pokarmowych na ekspresję genów     	421
	8.4.Narzędzia nutrigenomiki                              	424
	8.5.Przykład wykorzystania techniki DNA microarray w badaniach nutrigenomicznych na zwierzętach                        425

SKOROWIDZ         429
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(pdf)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

32,25 zł
43,00 zł

Podstawy ochrony prawnej konsumenta. Przepisy i przykłady

Książka „Podstawy ochrony prawnej konsumenta - przepisy i przykłady" to najnowsze kompendium prawnej ochrony konsumenta. Autor czytelnie i przystępnie łączy trudne w interpretacji wymagania prawne z praktycznymi przykładami ich zastosowania....
71,40 zł
119,00 zł

Podstawy biologii komórki t. 1

Jest to tłumaczenie piątego wydania bardzo popularnego w świecie podręcznika biologii komórki, który w niezwykle przystępny sposób przedstawia złożoność funkcjonowania najmniejszej jednostki życia - komórki. W porówna...
13,41 zł
14,90 zł

Święci przyjaciele zwierząt

Stare legendy opowiadają o rzeczach, w które dziś trudno uwierzyć. Jednak z całą pewnością każda z tych opowieści zawiera ziarno prawdy. Nietrudno jest wyobrazić sobie, jak ludzie łagodnego usposobienia, którzy nie mieli żadnych przyjaci&...
28,35 zł
31,50 zł

Podstawy biochemii dla towaroznawców

Celem podręcznika jest zapoznanie czytelnika z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznych. Autorzy skoncentrowali się na tych elementach biochemii, które są istotne dla ...
31,50 zł
35,00 zł

Instytucjonalne i kulturowe podstawy gospodarowania

Tematem książki jest przede wszystkim człowiek w gospodarce i w społeczeństwie, a w mniejszym zakresie sama gospodarka. Tym różni się ona od większości prac z ekonomii, które koncentrują się zazwyczaj na mechanizmach i strukturach gospoda...
28,80 zł
32,00 zł

Podstawy socjologii prawa

Zarys historyczny kształtowania się dyscypliny naukowej oraz idee formułowane przez jej klasyków i najwybitniejszych przedstawicieli, problemy pogranicza i demarkacji, kwestie pojęciowe i korpus tematów zasadniczych oraz przegląd stosowan...
28,35 zł
31,50 zł

Podstawy emisji głosu

Publikacja ta skierowana jest do studentów kierunków pedagogicznych oraz wszelkich specjalności nauczycielskich, którzy w planie studiów realizują zajęcia „Emisja głosu”. Pozyskanie przez nich kompetencji, czyli ...
21,47 zł
24,96 zł

„Życie książki”. Edycja krytyczna na podstawie wydania z 1951 r.

Przygotowanie książki poświęconej Janowi Muszkowskiemu motywowane było przede wszystkim zamiarem ponownego podjęcia dyskusji o jego poglądach, koncepcjach naukowych, dorobku i osiągnięciach z perspektywy nowoczesnej nauki o książce. W poszczegól...
45,00 zł
50,00 zł

Podstawy prawa finansów publicznych

Problematyka prawa finansów publicznych regulowana jest przez wiele aktów prawnych: Konstytucję RP, przepisy Unii Europejskiej, umowy międzynarodowe, ustawy, rozporządzenia, akty prawa miejscowego.W podręczniku przedstawiono n...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!