Standardy leczenia żywieniowego w pediatrii 2017
Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD), przygotowana we współpracy z Polskim Towarzystwem Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻD) oraz z Polskim Towarzystwem Neonatologicznym (PTN).
Nowelizacja Standardów z roku 2013.
Zwięzłe ujęcie zasad leczenia żywieniowego dzieci. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów dziecięcych i neonatologów. Źródło niezbędne w praktyce lekarzy i dietetyków, a także organizatorów struktur leczenia żywieniowego dzieci w kraju.
· szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków
· kluczowe pojęcia i definicje
· formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania
· suplement dotyczący znaczenia wody w żywieniu dzieci i młodzieży
- Kategorie:
- Redakcja: Janusz Książyk
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5400-2
- ISBN druku: 978-83-200-5362-3
- Liczba stron: 162
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 7 Definicje i pojęcia – Janusz Książyk 13 Leczenie żywieniowe 13 Definicje dotyczące żywienia pozajelitowego 13 Definicje dotyczące żywienia drogą przewodu pokarmowego 13 Pojęcia dotyczące leczenia żywieniowego 14 Odrębności definicji i pojęć w leczeniu żywieniowym noworodków 14 Żywienie pozajelitowe 14 Żywienie dojelitowe 15 Definicje stosowane w formalnej ocenie wykorzystywanej metody 15 Organizacja leczenia żywieniowego w szpitalu – Agnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz, Anna Borkowska 17 Organizacja leczenia żywieniowego w domu – Katarzyna Popińska 21 Planowanie domowego leczenia żywieniowego 22 Organizacja leczenia żywieniowego w warunkach domowych 23 Obowiązki ośrodka kwalifikującego i przyjmującego dziecko do programu domowego żywienia drogą przewodu pokarmowego i pozajelitowego w warunkach domowych 24 Wytyczne szkolenia rodziców/opiekunów 25 Kwalifikacja do leczenia żywieniowego – Hanna Romanowska 29 Ocena stanu odżywienia 30 Wybór metody leczenia żywieniowego 31 Metody żywienia pozajelitowego – Mikołaj Danko 33 Dostęp naczyniowy 33 Dostęp obwodowy 34 Dostęp centralny 34 Metody podaży mieszaniny żywieniowej 36 Mieszaniny żywieniowe 36 Żywienie indywidualne i standaryzowane 37 Dyskwalifikacja mieszaniny żywieniowej 38 Leczenie żywieniowe dzieci w intensywnej terapii medycznej – Magdalena Świder 41 Metaboliczna odpowiedź ustroju na uraz 41 Podsumowanie 47 Zalecana podaż składników żywieniowych w żywieniu pozajelitowym – Janusz Książyk 49 Metody żywienia drogą przewodu pokarmowego – Ewa Toporowska-Kowalska 53 Wskazania i przeciwwskazania 53 Wskazania do leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego 54 Przeciwwskazania do leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego 56 Diagnostyka choroby refluksowej przełyku i postępowanie w refluksie żołądkowo-przełykowym u pacjentów kwalifikowanych do gastrostomii 57 Metody leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego – dostęp do przewodu pokarmowego 58 Metody podawania diety przez zgłębnik 62 Warunki zakończenia leczenia żywieniowego 62 Żywienie drogą przewodu pokarmowego noworodków urodzonych przedwcześnie – Krystyna Bober-Olesińska 65 Wybór mleka 65 Rozpoczynanie karmienia 67 Kontynuacja karmienia 68 Sposób karmienia i ocena tolerancji 69 Stosowanie wzmacniaczy mleka kobiecego 70 Ocena leczenia żywieniowego 70 Żywienie drogą przewodu pokarmowego noworodka z sepsą – Ryszard Lauterbach 73 Definicja sepsy u noworodka 73 Zalecenia żywienia drogą przewodu pokarmowego noworodka z sepsą 74 Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit – Urszula Grzybowska-Chlebowczyk, Małgorzata Sładek 83 Żywienie pozajelitowe 83 Wskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci z chorobą Leśniowskiego i Crohna 84 Wskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego 84 Domowe żywienie pozajelitowe 86 Żywienie drogą przewodu pokarmowego 87 Leczenie żywieniowe indukujące remisję w chorobie Leśniowskiego i Crohna 87 Skuteczność leczenia żywieniowego indukującego remisję 88 Rodzaje diet i droga podania 88 Czas prowadzenia leczenia żywieniowego i powrót do diety naturalnej 89 Bezpieczeństwo i działania niepożądane 89 Leczenie żywieniowe w podtrzymaniu remisji w chorobie Leśniowskiego i Crohna 90 Leczenie żywieniowe we wrzodziejącym zapaleniujelita grubego 90 Diety stosowane w żywieniu drogą przewodu pokarmowego – Elżbieta Banaś, Małgorzata Janusz, Aleksandra Żyła-Pawlak 93 Powikłania zakrzepowe żywienia pozajelitowego – Janusz Książyk 99 Noworodki 99 Niemowlęta (od 2. miesiąca życia) i dzieci starsze 103 Powikłania zakaźne żywienia pozajelitowego – Joanna Żydak 107 Zakażenie odcewnikowe 107 Ropowica kanału cewnika permanentnego 111 Powikłania metaboliczne żywienia pozajelitowego – Joanna Żydak 113 Zaburzenia metabolizmu glukozy 113 Hipertrójglicerydemia 113 Zaburzenia wodno-elektrolitowe i równowagi kwasowo-zasadowej 114 Choroba metaboliczna kości 114 Choroba wątroby związana z niewydolnością jelit (IFALD) 115 Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome) 116 Powikłania żywienia drogą przewodu pokarmowego – Katarzyna Popińska, Paweł Juszczak 119 Powikłania techniczne żywienia pozajelitowego – Paweł Juszczak 125 Monitorowanie leczenia żywieniowego – Hanna Romanowska 129 Ocena skuteczności leczenia 129 Badania kliniczne, laboratoryjne i obrazowe 129 Ocena skuteczności przewlekle stosowanego domowego leczenia żywieniowego 135 Wymagane kwalifikacje do prowadzenia leczenia żywieniowego u dzieci – Katarzyna Popińska 137 Program kursu i zasady uzyskania certyfikatu z wiedzy teoretycznej 137 Dokumentacja i formularze – Janusz Książyk, Paweł Juszczak 139 SUPLEMENT 151 Woda w żywieniu dzieci i młodzieży – znaczenie dla zdrowia – Elżbieta Banaś, Małgorzata Janusz, Janusz Książyk 151 Wstęp 151 Znaczenie wody w żywieniu dzieci i młodzieży 151 Podsumowanie 158